Pratite nas

Herceg Bosna

Svjedočenje pripadnika Al Qaide u redovima Armije BiH: ‘Sudjelovao sam u stravičnim zločinima odreda El Mudžahid nad Hrvatima’

Objavljeno

na

Haški sud je prije nekoiko dana u nepravomoćnoj presudi vodstvu Herceg Bosne izrijekom presudio i Republici Hrvatskoj kao sudioniku u međunarodnom oružanom sukobu. Međutim, slučaj Ali Hamada, državljanina Bahreina, koji je ovih dana isplivao u javnost, potvrdno govori o međunarodnom sukobu u BiH ali umjesto Hrvatske vojske u žižu interesa stavlja mrežu Al Qaide koja je ratovala na strani Armije BiH.

Oficir Al Qaide Ali Hamad, državljanin Bahreina, koji je ovog tjedna zatražio politički azil u Srbiji, poslije odležane 12-godišnje zatvorske kazne u BiH, priznao je kako je osobno za vrijeme rata u BiH sudjelovao u stravičnim zločinima odreda ‘El Mudžahid’ nad Hrvatima.

Ali Hamad kaže da sada sve priznaje zbog ‘grižnje savjesti’, ne tražeći za sebe nikakve privilegije. Srpsko Tužiteljstvo za ratne zločine predložilo je Vladi Srbije da Ali Hamadu omogući dolazak u Srbiju i svjedočenje, piše Press online.

 

– Najveći broj ubojstava izvršio je Egipćanin Abu Mina, oficir zadužen za sigurnost i specijalne zadatke. Mina je ljude ubijao motornom pilom i velikim nožem. On je ubijao zarobljenike u Zavidovićima. Pred postrojenim mudžahedinima on im je sjekao glave sjekirom i naređivao nam da nabijamo zarobljenike na kolac i da ih ostavljamo da umru u najgorim mukama.

 

– Abu Mina je ubio četrnaestogodišnjeg dječaka na području Orašca, gdje se izvodila obuka pripadnika odreda. Dječakovog oca su prisilili da gleda kako mu ubijaju sina…

– U okolini Orašca osobno sam vidio ubojstvo jednog čovjeka. Prije toga zarobljena su četiri katolička fratra, a trebalo je da budu razmijenjeni za naše vojnike. Abu Maiz iz Saudijske Arabije je tada fratrima rekao: ‘Sada ćete vidjeti kako mudžahedini ubijaju’. Onda je pozvao Sabahudina. Dao mu je nož i rekao: ‘Mi ćemo ti omogućiti da ubiješ jednog neprijatelja’. Taj Sabahudin je, inače, bio invalid, nije bio sposoban za borbu… Tada je on udario žrtvu i oborio je na zemlju. Držao mu je noge, a Sabahudin mu je sjeo na leđa i zaklao ga. Zatim je Abu Maiz odvojio glavu od tela i odnio je do zarobljenih fratara, tjerao ih je ljube odrubljenu glavu, prenosi mučno svjedočanstvo Press Online.

[toggle_box title=”Mreža Al-Qaide u BiH još 1993. prijetila Dariju Kordiću  – Klikni” width=”Width of toggle box”]

Američke vlasti uhitile su Sulaimana Abu Ghaitha, zeta bivšeg čelnika al-Qaide Osame bin Ladena te al-Qaidinog glasnogovornika i sudionika rata u BiH, objavio je USA Today.

Sulaiman Abu Ghaith

CNN javlja kako je Sulaiman Abu Ghaith prebačen u SAD, točnije u New York te kako će se pred sudom pojaviti u petak kad će mu biti pročitana i optužnica.
Abu Ghaith je službeni glasnogovornik al-Qaide postao nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. godine. Bivši školski učitelj i propovjednik u džamiji u Kuvajtu, sudeći prema navodima američkih medija, borio se u Afganistanu te u Bosni i Hercegovini.

cbd46597a11aec79c05ecc6f37aa12b8

Prema tvrdnjama naših izvora Sulaiman Abu Ghaitha, koji je američkim službama postao zanimljiv tek nakon 11. rujna 2001., jedan je od ključnih uvoznika vehabijskog pokreta u BiH s početka devedesetih godina.

Dario Kordić u travnju 1993. bio izložen prijetnjama al-Qaide

Uhićenja al-Qaidinog glasnogovornika i navodi o njegovom sudjelovanju u ratnim sukobima u BiH ponovno su u žižu interesa stavili sudjelovanje arapskih plaćenika u ratu u BiH, pa tako i u bošnjačko-hrvatskom sukobu. Sudeći prema dostupnim izvorima dragovoljci iz arapskih zemalja imali su pod svojim nadzorom čitav niz postrojbi Armije BiH, uključujući i 7. muslimansku brigadu sa sjedištem u Zenici.

Kakve su bile aktivnosti i nakane spomenute postrojbe svjedoči i službeni dokument-prijetnja upućen 02. travnja 1993. osobno Dariju Kordiću, tadašnjem predsjedniku HDZ-a u općini Busovača. I unatoč činjenici da Kordić u to vrijeme nije imao nikakvih formalnih vojnih dužnosti u zapovjedništvu 7. muslimanske brigade, koju su formirali i logistički pomagali pripadnici mreže Osame bin Ladena, Kordiću je, kao glavnom političkom autoritetu hrvatskog naroda na prostoru Središnje Bosne, otvoreno zaprijećeno posljedicama zbog, kako ističu, uhićenja “stranih državljana, dobrovoljaca Armije BiH iz arapskih zemalja”.

Zapovjedništvo 7. Muslimanske brigade je u spomenutom dopisu, koji je HRsvijet ovih dana dobio na uvid, ultimativno zatražilo od Kordića da najdalje do 05. travnja 1993. iz zatvora pusti sve arapske dragovoljce, kako pripadnike Armije BiH tako i civile.

U slučaju negativnog odgovora na ovaj ultimatum Kordiću je tom prigodom otvoreno zaprijećeno uhićenjem ali i ukazano kako će o svemu biti upoznata “svjetska a posebno arapska”.

Naravno, pripadnici vehabijskog pokreta u redovima Armije BiH nikada nisu otvoreno ostvarili ovu prijetnju. Međutim, opravdano se sve učestalije postavlja pitanje jesu li ovu prijetnju ostvarili neizravno, točnije preko krivotvorenja dokaza protiv Kordića iznesenih tijekom procesa pred Haškim sudom.

Odgovor na ovo pitanje teško ćemo dobiti preko “domaćih aktera” inkorporiranih u ovu zavjeru. Međutim, moguće je da putem predstojećeg suđenja Sulaimanu Abu Ghaitha, zetu bivšeg čelnika al-Qaide Osame bin Ladena, doznamo više detalja o ovom zamršenom slučaju.

[/toggle_box]

Prema istom izvoru, pripadnici Al Qaide ubili su i dvojicu britanskih novinara.

– Abu Maiz je pričao da je on zajedno sa Imadom El Misrijom, Abu Minom, Abu Mealijom, Abdul Barom i Abu Hamazom ubio dvojicu Britanaca, novinara BBC-a, tvrdi Ali Hamad u svome iskazu.

Duško Tomić, odvjetnik Ali Hamada, kaže da je njegov klijent progovorio jer se „duboko kaje”.

– On ne traži trajni azil, već samo status privremeno iseljenog lica na tri meseca, kako bi se provjerili njegovi navodi. Posle toga bi se vratio u rodni Bahrein – tvrdi odvjetnik Tomić.

HRsvijet

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

U Jablanici ubijena 172 imenom poznata Hrvata od strane četnika i partizana

Objavljeno

na

Objavio

U Doljanima je 19.7.2017 god., otkriveno spomen obilježje poginulim Hrvatima općine Jablanica u Prvom i Drugom te Domovinskom ratu.

Na spomeniku su uklesana sva imena poginulih Hrvata, i to 11 imena poginulih u Prvom svjetskom ratu, 172 imena ubijenih od strane četnika i Titovih partizana u Drugom svjetskom ratu, te 52 poginula Hrvata iz općine Jablanica u Domovinskom ratu.

Idejni tvorac spomenika je fra Vendelin Karačić, a izvedbeni projekt potpisuje tvrtka Urbis 86 iz Širokog Brijega. Spomenik je isklesan iz kamena domaćim radnim snagama kompanije MT “Gabro”, Jablanica a pripremu terena i uređenje okoliša uradili su mještani Doljana. Blagoslov spomenika i misno slavlje predvodio je mons. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH.

Spomenik-u-doljanima-1Drugi svjetski rat:

O stradanju Hrvata Jablanice u dugom svjetskom ratu malo je  tko pisao. U drugom mjesecu 1943.g. Partizani provaljuju od Drežnice na Glogošnicu prema Jablanici s jedne strane, a od Prozora s druge strane. Osvajaju Jablanicu te vrše likvidacije civila i zarobljenika. U narednom periodu vode se borbe između partizana, četnika i Talijana te Jablanica pada sad u jedne sad u druge ruke, dok nije stigla hrvatska legija s Nijemcima i protjerala i jedne i druge. Sve su zgrade u Jablanici bile porušene u tim borbama. Partizani i četnici su tri puta pljačkali župnu kuću. Na kraju je oštećena  i crkva. U trećem mjesecu 1943.god., četnici haraju Glogošnicom i spale 12 kuća i 6 štala, te pobijaju 22 čeljadi. Grozno su prije izmasakrirali i izmučili te ljude i naposljetku ispekli ih. Četnici su svo blago otjerali. Najgori su bili Bjelopoljski četnici. Evo najcjelovitijeg popisa Hrvata stradalih u Drugom svjetskom ratu:

proleterske divizije u osvojenom italijanskom uporištu kod Jablanice
Na slici: Partizani 2. proleterske divizije u osvojenom uporištu kod Jablanice 23. 2. 1943.

Cjeloviti popis žrtava možete vidjeti na Komunistickizlocini.net

facebook komentari

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Govor generala zbora Stanka Sopte na 22. obljetnici vojno-redarstvene operacije Maestral

Objavljeno

na

Objavio

Obilježena 22. obljetnica vojno-redarstvene operacije Maestral

U srijedu 13. rujna 2017. obilježena je 22. obljetnica oslobođenja hrvatskoga kraljevskog grada Jajca kada su združene snage Hrvatskog vijeća obrane i Hrvatske vojske u vojno-redarstvenoj akciji “Maestral” oslobodile Jajce nakon trogodišnje okupacije.

Dan je to kada se tisuće Hrvata iz BiH i RH uz mještane Jajca i okolnih krajeva sa svojim obiteljima, rodbinom, gostima i prijateljima okupe kako bi iskazali zahvalnost hrabrim braniteljima i osloboditeljima i prisjetili se vremena slave i ponosa, ali i kalvarije kroz koju su svi skupa prolazili ratnih 90-ih godina.

Središnja svečanost obilježavanja 22. obljetnice oslobođenja Jajca počela je mimohodom veterana i ratnih zastava postrojbi Hrvatskih snaga od Vodopada, preko središta grada do Crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije, uz pratnju Prvog benda vojnog orkestra Oružanih snaga BiH.

Sv. misu za poginule predvodio je fra Jure Tokalić koji je u nadahnutoj propovijedi naglasio važnost ovoga dana kada je prije 22. godine hrvatski narod Jajca ponovno obasjalo sunce te je dočekao biti svoj na svome. Poruka je to, kako je rekao, i današnjim naraštajima da ne napuštaju rodne grude za koje su toliki hrabri branitelji dali svoje živote.

U Domu kulture održana je svečanom akademija na kojoj su govorili brojni uzvanici,  a svima se zahvalio Ante Brtana ispred braniteljske udruge „13.rujan“ koja je bila organizator  svečanosti.

Govor generala zbora Stanka Sopte, zapovjednika glavnih snaga za oslobađanje Jajca

POŠTOVANI PRIJATELJI, DRAGI HRVATI, DRAGI JAJČANI, SVI VI IZ DALEKA,VI KOJI STE DIONICI SLOBODE, ČESTITAM VAM NA VAŠOJ PLEMENITOSTI S KOJOM ISKOVAŠTE SLOBODU HRVATSKOM KRALJEVSKOM GRADU JAJCU!

Od 1996.godine, od prve obljetnice, sve ove godine okupljamo se 13.rujna, kako bi izrazili zahvalnost za svaku kap krvi koja je prolivena za slobodu Hrvatskog naroda, za svaki čin plemenitosti koji je u nju utkan, a osobito se spominjemo svih života koji su položeni kako bi sloboda bila nova kolijevka rađanja.

Trinaestog  rujna 1995. godine, nakon višemjesečnih oslobodilačkih operacija, Cincar, Zima 94, Skok 95, Vrilo 95, Ljeto 95, Oluja te Maestral, koje su provodile Hrvatske snage, preko Kupresa, Glamoča, Grahova, Knina, oslobođen je Hrvatski kraljevski grad Jajce cijelo Pougarje s Dobretićima i Podmilačje sv.Ive.

Prisjetimo se  postrojbi Hrvatskih snaga sastavljenih od HVO-a i HV-a, koje su činile okosnicu u operaciji Maestral na pravcu oslobađanja Jajca. To su: 2.gbr HVO, SP MUP-a HRHB, bojna HVO Jajce, ppnHVO Gavran-2, 81.gb HV, 1.gbr HVO, 60.dgb HVO, 22.do HVO, sts GS HV, 4.gbr HV, 7.gbr HV, 1.hgz HV, 3.gbr HVO, snage u potpori ZP HVO Tomislavgrad, ZP HVO Mostar i ZP HVO Vitez.

Trinaestog rujna 1995. godine u jutarnjim satima na tvrđavi Hrvoja Vukčića Hrvatinića  zavijorila je Hrvatska zastava, podigoše je hrabri bojovnici nakon teških borbi i velikih žrtava, te tim činom napaćenom puku obznaniše slobodu.

I evo nas opet tu na zidinama našeg hrvatskog i kraljevskog grada Jajca 22. godine nakon oslobođenja od srbočetničkog agresora i JNA. Osjećaj nam nadima grudi, i ispunja nas ponosom, ali i tugom i boli. Jer mnogi su naši prijatelji suborci, mnogi su naši vitezovi za slobodu Jajca darovali svoje živote.

Njihovi su životi u temeljima slobode hrvatskog kraljevskog grada Jajca. To na žalost uvijek i ponovno moramo naglašavati jer mnoge na čudan način opija zaborav, a mnogi ne žele povijest čitati onako kako je ispisana i kako je nastala. A ovdje je, kao i na tolikim drugim mjestima u našoj Domovini, ispisana krvlju najboljih hrvatskih sinova.

Zato, kad mnogi danas uzmu u ruku pero da se dnevnopolitički predstavljaju, moraju znati temeljni postulat. Svi, pa i dnevnopolitički poslovi moraju počivati na istini. A istina je hrvatskog kraljevskog grada Jajca da su ga oslobodile postrojbe Hrvatskih snaga. Svjedočim to, kao što i vi svjedočite, a mi smo dionici tih slavnih bitaka i danas to na 22. obljetnicu ponovno potvrđujemo.

Kako rekosmo, postulat istine je postulat slobode, i on nas obvezuje govoriti po istini, a istina je da su nas u vremenima borbe za slobodu i opstojnost Hrvatskog naroda vodili dični ljudi, na čelu s dr. Franjom Tuđmanom, ministrom obrane Gojkom Šuškom, Matom Bobanom, generalom Antom Gotovinom i mnogi drugi koji za svoj obol ne dobiše zasluženi spomen, već na žalost, upravo lažnim svjedočenjima na montiranim procesima nastaviše svoju osobnu patnju i žrtvu, koja Hrvatski narod prati stoljećima do današnjih dana.

Podignimo ponosno glave, to smo dužni našim ratnim prijateljima koji danas nisu ovdje s nama!

Neka je hrvatskom kraljevskom gradu Jajcu čestita 22. obljetnica. Neka je mir vječnosti i laka gruda zemlje Hrvatske našim poginulima. Neka je iskrena sućut njihovoj djeci, obiteljima i roditeljima. Neka nam je svima u svijesti i u pameti, činjenica da je ovaj grad slobodan jer su to htjele i učinile i svoju krv za to prolile postrojbe Hrvatskog vijeća obrane i Hrvatske vojske.

Živjeli!             

Kamenjar.com                

facebook komentari

Nastavi čitati