Pratite nas

Svjetska banka Milanovićevoj Vladi: “Hrvatska je zapela u recesiji jer ste nesposobni!”

Objavljeno

na

Svjetska banka nesposobnoj je hrvatskoj Vladi udijelila još jednu pljusku. Kažu kako je Hrvatska fenomen jer ćemo, najvjerojatnije, i šestu godinu zaredom biti u recesiji!

Svjetska-banka1“Hrvatska, članica Europske unije, zapela je u recesiji jer nema čelnika koji mogu provesti nužne reforme te se favorizira javni sektor na štetu privatnog poduzetništva”, poručio je za Reuters Hongjoo Hahm, voditelj Ureda Svjetske banke za Hrvatsku.

Nade da će ulazak Hrvatske u EU oživjeti posrnulo hrvatsko gospodarstvo ostale su samo nade, a Hrvatskoj, koja je od 2008. godine zabilježila ukupni pad BDP-a od gotovo 13 posto, ne stižu bolji dani.

“Hrvatska će vjerojatno ući u šestu godinu recesije zaredom, što je prilično neobičan fenomen. Strukturni problemi, koje hrvatske vlade redom ne rješavaju, sprječavaju rast ekonomije”, ocijenio je Hahm.

U ovoj godini Svjetska banka Hrvatskoj predviđa novi gospodarski pad, od oko 0,5 posto. Ne vide se nikakve naznake skorog oporavka gospodarstva.

“Ono što je nedostajalo je vodstvo u gospodarskim reformama, jasna vizija u kojem smjeru gospodarstvo želi ići”

Voditelj Ureda Svjetske banke za Hrvatsku kaže kako su se dosadašnji pokušaji hrvatskih Vlasti za oživljavanjem gospodarstva oslanjali na mikro-inicijative kroz razne državne agencije, bez odgovarajuće koordinacije među onima koji donose političke odluke.

FAH-H7014456zoranmilanovic625

“Ono što je nedostajalo je vodstvo u gospodarskim reformama, jasna vizija u kojem smjeru gospodarstvo želi ići. Gospodarstvo treba nekoga tko će učinkovito koordinirati fiskalni okvir sa strukturnim reformama i tako otvoriti prostor za rast predvođen privatnim sektorom”, rekao je Hahm dodajući: “U suprotnom, možemo očekivati isto u budućnosti, što nije zadovoljavajuće za hrvatske građane”.

Reuters u članku ističe kako Milanovićeva vlada nije uspjela oživjeti gospodarstvo, stvoriti nova radna mjesta i pokrenuti značajne reforme, a nisu propustili ni istaknuti kako je podrška javnosti nesposobnom premijeru pala na rekordno nisku razinu.

“Mala i srednja poduzeća su preopterećena porezima”

Hahm navodi kako je vrlo malo učinjeno da bi se pomoglo u napredovanju malim i srednjim tvrtkama te kako se Vlada, što je posve krivo, previše oslanja na javni sektor i ulaganja od strane državnih tvrtki.

Osim ogromne birokracije, Svjetska banka kao jedan od minusa Hrvatske ističe i sporost sudova. Nisu propustili ni osvrnuti se na posve promašenu poreznu politiku nesposobne Vlade koja silnim nametima guši poduzetništvo. No, zamjeraju i što nije uveden porez na imovinu.

“Bizarno je što Hrvatska, koja ima jedne od najviših poreznih opterećenja gospodarstva u Europi, nema porez na imovinu, unatoč brojnosti imovine od koje je mnoga u stanju mirovanja. S druge strane, mala i srednja poduzeća su preopterećena porezima”, rekao je Hahm.

hina/index

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Cerar sazvao novi sastanak državnog vrha nakon Plenkovićeva govora u UN-u

Objavljeno

na

Objavio

Slovenski političari i mediji u petak se većinom solidariziraju s odlukom premijera Mire Cerara da otkaže sastanak u Zagrebu s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem zbog njegova odbacivanja arbitraže pred međunarodnim auditorijem, a neki navode da je Plenkovićev govor u UN-u u kojemu je arbitražni sporazum nazvao ništetnim bio šok za slovensku stranu.

S Cerarom se solidarizirao se i predsjednik države Borut Pahor koji je u petak, uoči otvaranja predizborne kampanje za svoj drugi mandat pred izbore 22. listopada, kazao da je otkazivanje sastanka izazvala “tvrdoglavost” hrvatske politike koja inzistira na kontaminiranosti arbitražnog postupka.

“Tvrdoglavo inzistiranje na nepoštovanju obveza iz arbitražnog sporazuma je neprihvatljivo, no uvjeren sam da će dijalog na koncu omogućiti  mirnu provedbu arbitraže”, kazao je Pahor koji je kao predsjednik vlade 2009. u ime Slovenije potpisao dogovor o arbitraži, čime je Ljubljana uvjetovala ulazak Hrvatske u EU.

“Mi sada na svojoj strani imamo međunarodno pravo i međunarodnu zajednicu, zato moramo nastojati da tu potporu ne izgubimo”, ustvrdio je Pahor u Bovecu na zapadu države.

Premijer Plenković je rekao u četvrtak u govoru pred Općom skupštinom UN-a da je Hrvatska morala izaći iz arbitraže o granici sa Slovenijom jer ju je Slovenija kompromitirala i upozorio da takvo “nepoštivanje međunarodnog prava” obeshrabruje ostale države da sporove rješavaju uz pomoć treće strane.

Ljubljansko “Delo” piše da je Plenkovićev govor u UN-u svojom “nediplomatskom” otvorenošću izazvao pravi “šok”, kao i odluka Cerara da posjet zbog toga otkaže.

“Prema našim informacija, Cerar se s Plenkovićem za posjet Zagrebu bio odlučio iako dnevni red sastanka nije bio usklađen niti dogovoren”, navodi “Delo” koji prijašnji dogovor o sastanku tumači kao Cerarovu nepotrebnu koncesiju hrvatskom premijeru.

Cerar je naime otkazivanje susreta protumačio Plenkovićevim “kršenjem” dogovora po kojemu se u Zagrebu trebalo razgovarati o primjeni arbitražnog sporazuma.

U razgovoru za slovenske medije, Cerar je naknadno, nakon otkazivanja sastanka, kazao da je sada preduvjet za nastavak dijaloga da Hrvatska prizna arbitražni sporazum kao važeći međunarodni ugovor, te da se na idućem sastanku, ako i kada do njega dođe, razgovara o suradnji dviju država na njegovoj provedbi.

Da je takav susret u bliskoj budućnosti malo vjerojatan, govore oštre izjave Cerarova suradnika, predsjednika parlamenta Milana Brgleza, koji je kazao da je Plenkovićevo ponašanje u UN-u bilo ismijavanje međunarodnog prava, zloupotreba govora u svjetskoj organizaciji, da Cerar i nije imao druge mogućnosti nego da sastanak otkaže i da  je jasno kako u atmosferi tako nastalog nepovjerenja s Hrvatskom o provedbi nije moguće govoriti, prenose slovenski mediji.

“Sada je loptica u sporu prebačena na hrvatski dio igrališta”, kazao je Brglez, član Stranke modernog centra (SMC) koju vodi premijer Cerar.

Mediji najavljuju da će se u nastaloj situaciji Cerar ponovno odlučiti da odnose s Hrvatskom i arbitražni spor stavi na dnevni red sastanka političkog vrha, neformalnog susreta na kojemu se obično traži politička homogenizacija oko najvažnijih nacionalnih pitanja, te da će istog dana na istu temu biti sazvan i parlamentarni odbor za vanjske poslove.

Predsjednik tog odbora, Jožef Horvat, zastupnik oporbenih kršćanskih demokrata iz Nove Slovenije (NSI), kakzao je u petak da ga je nastup hrvatskog premijera za govornicom UN-a jako zabrinuo.

Plenkovićeve poruke Sloveniji su po njegovim riječima kontradiktorne jer on s jedne strane ističe privrženost Hrvatske vladavini prava, a s druge strane ne priznaje arbitražnu presudu govoreći da je arbitražni postupak kontaminiran i tako se “sam postavlja u ulogu suca”, kazao je Horvat.

Stier: Potez Cerara pokazuje da Slovenija nije spremna za dijalog

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Austrija uskoro zabranjuje pokrivala za glavu

Objavljeno

na

Objavio

Od 1. listopada u Austriji na snagu stupa zakon kojim se zabranjuje nošenje pokrivala za lice u javnosti, a vlasti su odlučili o tome dodatno informirati svoje građane ali i strane državljane.

U poruci objavljenoj na stranicama policije piše kako zakon zabranjuje prekrivanje lica na način da ono više nije prepoznatljivo. Zabrana se odnosi na javna mjesta kao i na javne zgrade.

Onaj tko prekrši zakon bit će kažnjen sa 150 eura, a pokrivalo će se morati ukloniti na zahtjev, a onima koji odbiju otkriti lice prijeti privođenje.

Na svakom letku nalaze se poruke na njemačkom, engleskom, arapskom i turskom jeziku.

facebook komentari

Nastavi čitati