Svjetska banka predvidjela ekonomski rast u BiH za 2014.

0

Nakon recesije u nekoliko ranijih godini, Bosna i Hercegovina zabilježila je blagi ekonomski rast tijekom prošle godine koji je, prije svega, bio uvjetovan naglim rastom izvoza i rastom industrije, navodi se u izvješću o ekonomskim trendovima Direkcije za makroekonomsku analizu BiH.

Još optimističnije prognoze stižu za ovu, a posebice sljedeće godine. Naime, Svjetska banka predviđa za BiH rast u 2014. godini od solidnih dva posto, dok je za prošlu godinu ekonomski rast procijenila na 0,8%, navodi se u izvješću “Globalna ekonomska perspektiva” koji ova institucija objavljuje dva puta godišnje.

Za 2015. godinu Svjetska banka predvidjela je rast BDP-a od 3,5 posto, koliko bi trebalo iznositi i u 2016. godini. I ostali pokazatelji idu u smjeru izlaska iz krize.

Tako saldo tekućeg računa BiH kao udio u BDP-u Svjetska banka procjenjuje na -7,5%, a u 2014. godini -6,6%. Deficit bi se trebao postupno smanjivati na -6,3% u 2015. i -6,1% u 2016. godini.

Kako se navodi u izvješću Svjetske banke, globalna ekonomija se polako oporavlja, predvođena naprednim ekonomijama koje su promijenile smjer nakon petogodišnje financijske krize i recesije te zahvaljujući kontinuirano dobrom nastupu Kine.

”Želim biti blagi optimist – ta izborna godina je i prilika za političke sudionike da pokušaju s određenim projektima, investicijama, otvaranjem nekih novih investicijskih ciklusa biti atraktivni za svoje birače.

S te strane vidim priliku za ovaj blagi optimizam i ovaj rast koji smo projektirali na dva do tri posto”, rekao je guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić dodavši da su devizne rezerve dosad na najvećoj razini, negdje oko 6,8 milijardi KM i da su stabilne.

Večernji list

facebook komentari