Svjetski vođe poveli mimohod u Parizu, s njima milijun ljudi

1

Francuska policija u visokom je stanju pripravnosti uoči mimohoda u Parizu kojim će se odati počast žrtvama napada na Charlie Hebdo. AFP javlja da se na mimohodu okupilo više desetaka tisuća ljudi, dok BBC piše da će sudjelovati čak milijun ljudi. Na terenu su 2000 policajaca i 1350 vojnika, a među njima su i snajperisti. U terorističkim napadima u tri dana u Francuskoj je poginulo 17 osoba.

Na mimohod je stiglo 40-ak svjetskih državnika. François Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel poveli su povorku u kojoj se nalaze stotine tisuća ljudi. Državni dužnosnici koji su u prvom redu mimohoda uhvatili su se roku-pod-ruku i na taj način predvode povorku.

– Pariz je danas glavni grad svijeta! Cijela država se ustala na noge – rekao je Hollande.

– Danas moramo pokazati solidarsnost s francuskim narodom i francuskom vladom nakon strašnih napada u Parizu. Pokazat ćemo naše vrijendosti demokracije, slobode, slobode govora i tolerancije. No ovdje smo i zbog nečeg drugog, što i mi u Velikoj Britaniji osjetimo, prijetnje od fanatičkog ekstremizma s kojim se moramo suočiti – rekao je britanski premijer David Cameron.

Više tisuća ljudi već se okupilo i u Marseilleu kako bi odali počast žrtvama napada u kojemu je poginulo 12 ljudi. (VL)

paris ljudi

facebook komentari

  • Otporaš

    Ako je Paris za trenutak glavni grad svijeta, onda ni naš hrvatski Zagreb nije daleko. Tko bi rekao prije četvrt stoljeća da će i Poglavnikova, Ustaška, Pavelićeva Hrvatska biti nazočna, tu, danas, 11 siječnja 2015. godine i da će ju predstavljati sinovi hrvatskih partizana.

    Dakle, obistinila se i ostvarila ona “PORUKA IZMIRENJA USTAŠA I HRVATSKIH PARTIZANA” Maksa Luburića, generala DRINJANINA, kada je on tu poruku izmirenja napisao i stavio u Istarska DRINA br. 3/4 1964. Otporaš.