Pratite nas

BiH

Svjetskim moćnicima očito ništa ne znači činjenica da na cijelom Bliskom Istoku više neće biti kršćana

Objavljeno

na

Sirsko-katolički patrijarh Ignatius Youssef III. Younan u telefonskom razgovoru s papom Franjom, kako prenosi agencija SIR, rekao je da je šutnja tzv. civiliziranog svijeta o drami kršćana u Mosulu – sramotna!

Zahvalio se Papi na njegovom zauzimanju za progonjene kršćane i zamolio ga da upozori svjetske čelnike da se u Iraku, „u pokrajini Ninive događa masovno čišćenje na temelju vjere”. Na žalost, takve vijesti neće zauzimati sutrašnje naslovnice naših i svjetskih novina, niti udarne termine u informativnom programu.

Ignatius Youssef III

Ignatius Youssef III

Zapadni svijet kao da je slijep i gluh pred jednim strašnim egzodusom koji se događa daleko od naših očiju, a nismo ni svjesni njegovih razmjera.

Svjetskim moćnicima očito ništa ne znači činjenica da na cijelom Bliskom Istoku više neće biti kršćana. Ni razne udruge za ljudska prava, zapadne Vlade, parlamenti i političari ni da okom trepnu, ali su stvarali dreku pod duginim zastavama. Zapadni civilizacijski standard su gay brakovi, ali nisu životi kršćana niti kršćanske vrijednosti. Nikomu od njih nestanak kršćana u Iraku nije civilizacijski, duhovni, moralni, ljudski gubitak! Naprosto ih to ne zanima. Daleko od njih i od njihove savjesti! Što drugo nego – sramota. Ljudska i civilizacijska sramota koja će jednom doći na naplatu. Zapad više nema kršćansku kulturalnu i civilizacijsku svijest. On je već duboko u sebi opoganjen. Prezreo je i odbacio Krista. U njemu nema više jedinstva duha i kulture, savjesti i morala. Postao je bezdušan i samodostatan, izopačen i otuđen.

„Jedinstvo kulture ponajprije i nadasve zahtijeva stanovitu zajedničku strukturu, stanoviti metafizički i moralni stav, stanovitu zajedničku ljestvicu vrednota, ukratko, jednu stanovitu zajedničku ideju o svemiru, o čovjeku i o životu, a utjelovljenje te ideje je, rekao bih, društvena, jezična i pravna struktura. To je metafizičko jedinstvo već odavna raskinuto – dakako, ne posve uništeno, ali u svakom slučaju uzdrmano i gotovo izbrisano na Zapadu. Tragedija je zapadne kulture što je njezina zajednička metafizička osnova svedena na posve nedovoljan minimum, tako da se ona drži još jedino uz svoju materiju koja je, međutim, nemoćna da išta uzdrži. Ta je tragedija za nas to teža što sada valja sve obnoviti i staviti na svoje mjesto u našem europskom domu.” (Jacques Maritain, „Anđeoski naučitelj”)

maritain_jacques

Jacques Maritain

Tako je pisao glasoviti katolički filozof Jacques Maritain prije osamdesetak godina tragajući za univerzalnom osnovom obnove europskoga duha koju je pronalazio u filozofiji Tome Akvinca. Smatrao je da tomizam snagom svoga duha sadrži sve što je potrebno da bi se obnovio zapadni um koji je izgubio svoje središte.

U umu se najprije dogodilo zlo, kaže Maritain, slom metafizike, gubljenje jedinstva duha i kulture. Zapad je već u prvoj polovici dvadesetoga stoljeća izgubio svoje metafizičko jedinstvo koje ga je duhovno strukturiralo. Jahači apokalipse koji danas harače europskim zapadnim duhom samo su strvinari na pustom bojištu, lopovi koji pljačkaju zlato s leševa.

Ne postoji više nikakvo vezivno tkivo u svijesti suvremenog zapadnog čovjeka koje bi ga moglo nadahnuti. Floskule novogovora političke korektnosti i dogme globalnog liberalizma nadahnjuju jedino papagaje novog svjetskog poretka koji od toga dobro žive.

Umjetno jedinstvo koje se stvara na temelju ideologije urušit će se kao i svaka tlapnja. „Uskrsnuće metafizike i nova ekspanzija ljubavi, eto to su dva velika prvotna uvjeta za povratak ljudskom jedinstvu…”, kaže Maritain.

Njegove riječi zvuče utopijski, no ako bismo kršćanstvo shvatili kao utopiju, a ne kao nove dimenzije stvarnosti, onda nam je uzalud sva vjera.

Program koji proročki izriče Maritain ostaje jednako aktualan danas kao i prije nepunog stoljeća. „Kada je riječ o etičkim vrednotama i o načinu moralnog života, onda je i odviše lako ustanoviti u kojem je stupnju suvremeni svijet zadojen egoizmom, sitničavošću i hladnoćom. A kako se i ne bi sve u čovjeku trgalo i sušilo u beznadnoj kontradikciji od onoga časa kada je postao sam sebi dostatan?” (Maritain)

 Zoran Vukman/velecasnisudac.com

>>100 milijuna progonjenih kršćana

kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Tužiteljstvo BiH provodi istragu nad 14 visokih civilnih i vojnih dužnosnika Herceg Bosne i HVO- a.

Objavljeno

na

Objavio

Tužiteljstvo BiH provodi istragu nad skupinom od 14 visokih civilnih i vojnih dužnosnika Herceg Bosne i HVO- a.

Na listi se, između ostalih, nalaze i imena Darija Kordića, nekadašnjega potpredsjednika Herceg Bosne i bivšega lidera HDZ BiH, zatim Brune Stojića, nekadašnjega ratnoga ministra obrane Herceg Bosne, Ignaca Koštromana, glavnoga tajnika Herceg Bosne i HDZ BiH, Ante Sliškovića, bivšega ratnoga načelnika Službe sigurnosti (SIS) za Središnju Bosnu i još nekoliko pripadnika HVO koji su manje poznati javnosti.

Tužiteljstvo BiH uputilo je prije mjesec dana federalnome Ministarstvu za pitanja branitelja zahtjev za dostavljanje vojne evidencije za skupinu visokih civilnih i vojnih dužnosnika i pripadnika HVO s područja Hercegovine i Središnje Bosne za potrebe istrage u predmetu ratnih zločina nad zatočenicima u prošlom ratu. Kako je i uobičajeno radi se o strogo tajnom dokumentu, međutim mi smo uspjeli doći do toga zahtijeva i uvjeriti se da se radi o nekoliko vrlo zanimljivih i poznatih osoba.
14 dužnosnika.

Tužiteljstvo BiH provodi istragu nad skupinom od 14 visokih civilnih i vojnih dužnosnika nekadašnje Herceg Bosne i HVO- a. Na listi se između ostaloga nalaze i imena Darija Kordića, nekadašnjega potpredsjednika Herceg Bosne i bivšega lidera HDZ BiH, zatim Brune Stojića, nekadašnjega ratnoga ministra obrane Herceg Bosne, Ignaca Koštromana, glavnoga tajnika bivše Herceg Bosne i HDZ BiH, Ante Sliškovića, bivšega ratnoga načelnika Službe sigurnosti (SIS) za Središnju Bosnu i još nekoliko pripadnika HVO koji su manje poznati javnosti.

U ovom trenutku nije poznato o kojim se konkretno slučajevima radi, jedino se zna da su u pitanju navodni ratni zločini nad zatočenicima.

Također je zanimljivo da se po prvi puta provodi ozbiljna istraga protiv šefa sigurnosti HVO u Središnjoj Bosni Ante Sliškovića koji je još od završetka rata pod sumnjom da je imao ulogu u zločinima.

Bivši ministar obrane Herceg Bosne Bruno Stojić u ratu nije nikada niti boravio u Središnjoj Bosni, ali Tužiteljstvo BiH u istrazi provjerava njegove ministarske zapovjedi koje se tiču postupanja s ratnim zatočenicima.

Do prije nekoliko dana nitko u Središnjoj Bosni nije znao da Tužiteljstvo BiH istražuje 14 bivših civilnih i vojnih dužnosnika Herceg bosne i HVO-a. Znao je to predsjednik FBiH Marinko Čavara koji je tu informaciju dobio iz Ministarstva za pitanje branitelja. Nije poznato je li za istragu znao i Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH jer je na svakodnevnoj vezi sa zamjenikom direktora SIPA-e Đurom Kneževićem, a mogao je tu informaciju dobiti i od zamjenika državnoga ministra sigurnosti Mije Krešića pa i od same glavne tužiteljice Gordane Tadić.
Problem za Marinka Čavaru i vrh HDZ BiH je nastao kada se u Središnjoj Bosni nekako doznalo da Tužiteljstvo BiH istražuje visoke dužnosnike HVO-a s toga područja. Prije nekoliko dana se dogodio ozbiljan incident pred obiteljskom kućom predsjednika FBiH Marinka Čavare u Busovači., kako donosi Dnevni list., prenosi dnevnik.ba.

Skupina visokih časnika HVO-a, među kojima je navodno bio i general i ratni zapovjednik HVO Busovača Duško Grubešić je žestoko verbalno napala Čavaru i optužila ga da je skrivao informaciju o istrazi koju provodi Tužiteljstvo BiH te da on i vrh HDZ BiH ne čine ništa na državnoj razini da zaštite branitelje s područja Središnje Bosne. U jednom trenutku je došlo čak i do naguravanja i samo zahvaljujući prisebnosti nekih ljudi nije došlo do ozbiljnoga incidenta, prenosi dnevnik.ba.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Mektić: Zvaničnici iz Hrvatske su prisluškivani radi zaštite ekonomskih interesa BiH

Objavljeno

na

Objavio

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić potvrdio je danas kako policijske i obavještajne agencije u BiH poduzimaju mjere čiji je cilj zaštiti i njene gospodarske interese, odbacivši nagađanja kako se pritom radi bilo što protuzakonito.

Mektić je izjavio danas da je Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH, u skladu sa zakonima i Ustavom BiH, prisluškivala određene zvaničnike iz Hrvatske isključivo s ciljem zaštite ekonomskih interesa BiH i njenih građana.

“Sasvim je legalno i legitimo pravo svake zemlje, pa i BiH, da štiti sve svoje interese i interese građana BiH. Prema tome, institucije BiH, ali i niži nivoi vlasti, dužni su da štite te interese”, rekao je Mektić novinarima u Sarajevu.

On je naveo da su OSA i sve druge sigurnosne agencije u BiH dužne da štite i ekonomske interese BiH i da zaštite BiH od nelojalnih, nekorektnih napada koji mogu da utiču ili ugroze ekonomske temelje BiH i da joj nanesu ekonomsku štetu, kao i njenim građanima.

>http://kamenjar.com/bakir-izetbegovic-nalozio-prisluskivanje-pracenje-hrvatskih-politicara-gospodarstvenika/

Navodeći da to rade i druge zemlje u Europi i svijetu, pa tako i sigurnosne institucije BiH, Mektić ističe da interese BiH i njenih građana i zaštitu od “nečijih profiterskih namjera” institucije sigurnosti u BiH sprovode u skladu sa zakonima i Ustavom BiH.

“Sve do čega smo došli i što smo saznali u vezi sa ovom aferom o kojoj su pisali mediji, preduzimali smo u skladu sa zakonom i Ustavom BiH, štiteći njen ekonomski interes i ne dozvoljavajući podrivanje ekonomskog sistema unutar BiH. To ćemo raditi i dalje, na legalan i zakonski način”, poručio je Mektić.

Prema njegovim riječima, privatni interesi “udarili su na cjelokupne interese BiH i to se mora spriječiti”.

“Da li će to smetati pojedincima i grupama u BiH koji su se našli u svemu ovome, kao i nekima iz neke druge zemlje, to nas ne zanima. Nas obavezuje interes građana i nećemo raditi ništa protiv ekonomskih interesa drugih država”, kaže Mektić.

On smatra da je “sada jasnije zašto su neki strani zvaničnici i političari u posljednje vrijeme loše govorili o BiH”.

“Sada o tome definitivno mnogo više znamo i sve informacije ćemo dostaviti ključnim institucijama izvršne, zakonodavne i drugih nadležnih vlasti u BiH, jer nije na sigurnosnim agencijama da preduzimaju odgovor prema drugim državama, nego to na osnovu validnih i točnih informacija treba da rade ključne institucije svake zemlje, pa tako i BiH”, rekao je ministar sigurnosti.

List “Nacional” objavio je ranije da OSA vodi specijalni rat protiv Hrvatske, njenog premijera Andreja Plenkovića i vanjske politike hrvatske Vlade, ali i hrvatskog naroda u BiH, navodeći da je imao uvid u više tajnih izvještaja ove agencije.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić: Stanje u BiH se drastično i značajno komplicira u sigurnosnom smislu

facebook komentari

Nastavi čitati