Pratite nas

Svjetsko prvenstvo u Brazilu – isplativo ili neisplativo?

Objavljeno

na

brazilPaušalno se voli reći kako se Svjetsko prvenstvo u nogometu pozitivno odrazi na gospodarski rast zemlje domaćina. Kad se radi o Brazilu, već i prije prve utakmice je jasno da će gospodarska bilanca biti prilično mršava…

Zvuči nevjerojatno: što brazilska reprezentacija bude igrala lošije na Svjetskom prvenstvu (SP), bolje će prioći nacionalna privreda te zemlje. Razlog za taj paradoks se zove “Lei Geral da Copa”. To je zakon koji je brazilska vlada inicirala samo za SP. Njime je, između ostaloga, predviđeno da vlade brazilskih saveznih država mogu proglasiti neradni dan ukoliko se u njima igra neka utakmica. Savezna vlada u Brasiliji smije (dodatno) nacionalnim praznikom proglasiti svaki dan na koji na turniru bude nastupao brazilski tim – Seleção.

Praznici loši za produktivnost

Još uvijek se ne zna koliko će točno biti “praznika” u idućim tjednima. Teoretski ih može biti čak 64 – za svaku utakmicu koja je na rasporedu SP-a. Ukoliko Brazil nastupi u finalu, to bi značilo da je momčad domaćina odigrala ukupno sedam mečeva. Uspjeh nogometaša je neuspjeh Brazila, upozorava Udruženje za robe, usluge i turizam iz São Paula (FecomercioSP). Zbog neradnih dana Brazilu prijeti pad proizvodnje. U konačnici bi se moglo raditi o ekonomskoj šteti od oko 30 milijardi reala (10 milijardi eura).

Samy Dana iz renomiranog gospodarskog instituta FGV (Fundação Getúlio Vargas) te procjene smatra realističnima: “Poduzeća će obustaviti rad ili će morati platiti dodatak za rad praznikom”. A taj je dodatak u Brazilu “masan” i iznosi čak 137% regularne plaće. Kad rade praznikom, zaposlenici zarade praktički dvostruku plaću nego kad rade “normalnim” radnim danom.

Ekonomist Dana ne vjeruje da će dodatni prihodi gastronoma i hotelijera nadoknaditi praznički gubitak: “Čak i ako neka branša profitira, SP se ekonomski neće isplatiti.”

Različite procjene

Drugi stručnjaci imaju drugačija očekivanja: revizori tvrtke Ernst & Young već su prije četiri godine izračunali da bi SP Brazilu mogao podariti gospodarski rast vrijedan 142 milijardi reala (47 milijardi eura). Brazilska banka Itaú Unibanco sredinom 2011. je predvidjela dodatni gospodarski rast od 1,5% BDP-a zahvaljujući Svjetskom prvenstvu – i to za svaku od tri godine do turnira.

Na temelju te računice samo je 2012. u brazilskoj bilanci morao stajati plus od 66 milijardi reala (15 milijardi eura). BDP je ipak u toj godini narastao “samo” za 0,9 posto. Pod pretpostavkom da je izvorna računica Itaú Unibanco “štimala”, brazilski je BDP u 2012. realno dakle opao za 0,6%.

Itaú-ekonomisti u međuvremenu su se korigirali i tvrde da SP utječe na porast BDP-a od samo jedan posto godišnje. Razlog: brojni infrastrukturni projekti nisu realizirani. Konjunkturni rast ovisi o tome kako se novac troši, u kakve projekte se ulaže. A tu je bilanca loša, tvrdi José Matias-Pereira, profesor javen uprave na Sveučilištu u Brasíliji: “Nisu finalizirani društveno važni projekti, projekti koji bi pogurali brazilsku privredu.”

Više od 50% sredstava potrošeno je naime za gradnju stadiona. Samo je obnova Maracane u glavnom gradu koštala preko 400 milijuna eura. Na gradnji stadiona je godinama bilo zapoleno jako puno ljudi, oni su solidno zarađivali. Ali to su sve investicije koje se možda nikada neće isplatiti. U Brasiliji npr. uopće nema nijednog kluba koji igra u prvoj ili drugoj brazilskoj ligi. U Manausu i Cuiabi situacija nije puno bolja.

Gubici i u prošlosti

Hoće li Brazil dakle oboriti tezu o SP-u kao gospodarskom motoru? Iako je već sad jasno da je SP 2014. najskuplje Svjetsko prvenstvo svih vremena, Brazil nije jedina zemlja u kojoj se precijenilo gospodarske efekte jednog tako velikog sportskog događaja.

Sportski stručnjak Stefan Szymanski sa Sveučilišta u Michiganu istražio je naime konjunkturne učinke proteklih Mundijala. I došao do zaključka da su domaćini profitirali od SP-a samo u godinama uoči turnira. Radilo se o skromnom profitu i porastu stope BDP-a za manje od 0,25%. Mega-događaj u samoj godini održavanja je proizvodio konjunkturni minus od 2,5%!

Szymanskijev zaključak: jednostavo se mora nadati da će porast stope ugleda neke zemlje “poravnati” ekonomske gubitke. Ali i oko tog su pitanja mnogi Brazilci postali skeptični. Oni se boje da će loša organizacija SP-a i još gora infrastruktura dodatno pogoršati sliku koju svijet ima o Brazilu. To ne čudi. U trenutku pisanja ovog članka samo su tri (od ukupno 45!) planiranih projekata javog prijevoza bila realizirana.

Brazilska vlada već je reagirala. Kako bi izbjegla da se o toj zemlji priča i piše u negativnom kontekstu, vlada jeu igru ubacila upravo ideju praznika tijekom SP-a. Na dan održavanja utakmica radnici tako ne bi zakrčivali dodatno javni promet i navijači bi bez većih problema mogli doći do stadiona.

Deutsche Welle / Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Zahvala zračnim i kopnenim snagama u ime cijele Hrvatske

Objavljeno

na

Objavio

Zahvala zračnim i kopnenim snagama u ime cijele Hrvatske

Obraćajući se pripadnicima OSRH koji su sudjelovali u NOS-evima, ministar Krstičević je iskazao neizmjernu zahvalnost zbog svega što su učinili.

Izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske koje su predvodili potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov danas je, u utorak, 19. rujna 2017. uz predstavnike DUSZ-a, vatrogastva i lokalne uprave i samouprave boravilo u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

Osnovni cilj bio je dublji uvid u situaciju na terenu, kao i sve nedavne aktivnosti protupožarnih i protupoplavnih namjenski organiziranih snaga (NOS) OSRH koje su zajedno s drugim državnim institucijama i hrvatskim građanima radile na sprječavanju i sanaciji posljedica požara, poplava i suša koje su u zadnjih nekoliko mjeseci zadesile više područja Republike Hrvatske.

Tijekom posjeta vojarni, izaslanstvu su održane prezentacije o protupožarnoj i protupoplavnoj sezoni 2017., kao i o opskrbi pitkom vodom naselja koja su bila pogođena tim nepogodama i sušom.

Daljnje informacije predočene su tijekom pregleda postroja Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze i drugih pripadnika OSRH koji su bili angažirani u poplavljenim te sušnim područjima.

Obraćajući se pripadnicima OSRH koji su sudjelovali u NOS-evima, ministar Krstičević je iskazao neizmjernu zahvalnost zbog svega što su učinili.

“Svojim nesebičnim zalaganjem i angažmanom, koji je ponekad bio iznad uobičajenih ljudskih mogućnosti, vi piloti i tehničari, pripadnici pobjedničke Hrvatske vojske, stavili ste se na raspolaganje našoj Domovini.

Kao što je hrvatski vojnik bio uz svoj narod ’91. godine, tako ste i vi danas – kroz zadaće pomoći civilnim institucijama i stanovništvu, od gašenja požara pa do sanacije poplavljenih područja”, poručio je ministar.

Načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov istaknuo je dobru suradnju i koordinaciju s DUZS-om, naročito vatrogastvom. “Prikupili smo naučene lekcije, preostaje nam da ih dobro izanaliziramo i implementiramo u svim područjima, od opreme do organizacije, sve s ciljem da budemo još učinkovitiji”, rekao je general.

Župan Zadarske županije Božidar Longin zahvalio je pripadnicima OSRH na svemu što su učinili za građane. “Bilo je to ljeto s mnogo nepogoda, suša, požara i poplava. Štete su velike, no najvažnije je da nije bilo ljudskih žrtava. Štete bi bile puno veće, da nije bilo vas, ne znam kako bi sve skupa završilo”, poručio je Longin vojnicima.

U sklopu programa posjeta, izaslanstvo je obišlo i novouređeni prostor za zrakoplovne tehničare koji rade na PP avionima Airtractor AT-802 A, kao i postroj akro grupe HRZ i PZO-a “Krila Oluje”. Ministar Krstičević tom je prilikom čestitao pilotima na osvojenoj nagradi za najprecizniji nastup na aeromitingu u Slovačkoj Republici.

Foto: MORH/ T. Brandt

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Mladen Pavković: Zatvarali bi one koji su 1991. ratovali – Za dom spremni!

Objavljeno

na

Oporbeni IDS, javljaju mediji, izradio je prijedlog Izmjena i dopuna Kaznenog zakona u sklopu kojeg predlažu zatvorsku kaznu za isticanje fašističkih simbola, što, kako naglašavaju, podrazumijeva i isticanje  simbola i pozdrava „za dom spremni“, koji se vežu za ustaški režim.

Kao prvo, za nešto takvog zatvorske kazne, pa i zabrane, nikada nisu donijele ništa dobrog, uvijek su manje-više bile – kontraproduktivne.

Ovog puta će to biti još i više, jer glavni razlog predlaganja drastičnih mjera je usklik – „Za dom spremni!“ Naime, kad bi se taj „ludi“ zakon pretvorio u djelo, onda bi se moglo dogoditi da i onaj tko je ratovao, bio ranjen ili ginuo uz taj pozdrav u hrvatskom obrambenom Domovinskom ratu također bi mogao završiti onkraj brave, ili bi jednostavno svi koji su 1991. nosili te oznake postali građani „drugog reda“! Drugo, ako se već razmišlja o nečem takvom, to bi trebalo provesti u „paketu“ tj. da se zabrane fašistički, nacistički i komunistički simboli, ali i četnički koji su vezani uz Domovinski rat. Onda nikakvi ratni zločinci poput Vukašina Šoškočanina ne bi mogli imati „privatne“ spomenike, kao što ih imaju danas, a na kojima piše (na ćirilici) da „ovdje počiva komandant  odbrane Borova Sela, narodni junak, proglašen na velikoj narodnoj srpskoj  skupštini u Belom Manastiru 25. septembra 1991. godine.“.Osim toga, trebalo bi sankcionirati i sve one koji poput nekih članova IDS-a na ovaj ili onaj način sustavno „guraju“ projekt odcjepljenja Istre od Hrvatske, odnosno koji žele Istru proglasiti – Republikom! To je mnogo opasnije teza od usklika „Za dom spremni“, jer bi nakon njih to mogli (kad bi poludjeli!) zatražiti Dubrovčani i drugi. I ode Hrvatska, bez četnika, u tri PM!

Sad se postavlja pitanje: što su ti koji su bili i koji jesu na vlasti učinili da primjerice djeca u školi znaju što je to antifašizam, komunizam, nacizam i fašizam, te  što je to Domovinski rat, i protiv koga smo se mi borili? Sankcije bi trebalo uvesti i za ratne profitere, dezertere i izdajice. Trebalo bi još jednom „pročešljati“ popise amnestiranih srpskih i inih četnika, od kojih se dobar dio ponaša kao da su pobijedili u Domovinskome ratu, a ne kao da su (pomilovani) zločinci.

Dakle, idemo po redu. Prvo ćemo ustvrditi tko su bili oni koji su nakon završetka II. svjetskog rata počinili u ime Tita i partije strašne i neviđene zločine nad nevinim Hrvatima te zabraniti sve simbole pod kojima su to činili. Zatim, ćemo doći do Domovinskog rata te sankcionirati isticanje svih četničkih simbola, poglavito onih koji se vežu uz rehabilitiranog (!) četničkog zlotvora Dragoljuba Dražu Mihailovića, koji je Srbima i danas „svjetla točka“. Onda idemo kazniti one koji svake godine u Kumrovcu, ali i na drugim partizansko-komunističkim skupovima, ističu i nose simbole propale Jugoslavije, zločinačke JNA, ali i Tita.

Trebalo bi kazniti i spodobe  koji viču: Smrt fašizmu-sloboda narodu, jer se  taj uzvik nalazi  i na svim, ali baš na svim, važnijim dokumentima SK, KOS-a, Udbe i drugih organa i bio je sastavni dio  popisa za „odstrel“ nevinih Hrvata! (Uče li i o tome djeca u školi?)

Vjerujemo da ćemo čitav prijedlog ovog (suludog) Kaznenog zakona pročitati i u četničkim „Novostima“, koje iz tjedan u tjedan provode četničku politiku, pa će nam i u svezi toga mnoge stvari biti jasnije! (Zar ne Pupovac?).

Mladen Pavković

facebook komentari

Nastavi čitati