Connect with us

Događaji

‘Svog predsjednika Putina’ dočekat će stotinu tisuća Srba

Published

on

U pravilnim vremenskim razmacima od samo nekoliko minuta nebo nad Beogradom paraju zaglušujući zvuci koje proizvode moćni ruski lovci, do posljednjeg trenutka uvježbavajući akrobacije koje će, kako se vjeruje, zadiviti svijet.

Iz Rusije s ljubavlju

Srpska prijestolnica spremno dočekuje “Korak pobjednika”, kako glasi službeni naziv vojne parade u povodu obilježavanja 100 godina od Prvog svjetskog rata te 70 godina oslobođenja Beograda i pobjede nad fašizmom. Nitko se ovdje, međutim, ne zavarava: pravi ispit Srbija zapravo polaže na organizaciji dočeka posjeta predsjednika Ruske Federacije Vladimira Vladimiroviča Putina, zbog kojeg posljednjih dana u glavnom gradu vlada opsadno stanje. Dio grada oko Palače Srbije u Novom Beogradu, gdje se sutra u 15.30 sati odvija središnji događaj – parada srpske oružane sile obilato potpomognute “poklonima iz Rusije, s ljubavlju” – potpuno je blokiran u nekoliko širokih prstenova, a javni prijevoz funkcionira na rezervnim rutama pa građani izbjegavaju ovu četvrt u širokom luku.

Na prilazima Palači već se danima “parkiraju” samo tenkovi, a na prilazne livade slijeću pripadnici padobranskog korpusa. Ulice su prepune interventne policije, sa svih strana čuju se sirene, piše Večernji.hr. Prometne gužve su nesnosne: studenti se bune, ne mogu do fakulteta. Njihove pritužbe danas nitko ne čuje, fokus je na paradi na kojoj – uz sudjelovanje 4500 pripadnika svih rodova Vojske Srbije, padobranski desant, defile pješadije i motoriziranog ešalona, brodova riječne flotile, te pet zrakoplova MIG 29 ruske akrobatske skupine “Striži” – organizatori očekuju 100.000 posjetitelja.

Sigurnost, utanačena tjednima unaprijed u rusko-srpskom združenom podvigu, na najvišoj je razini pa su za Putinova posjeta predviđene i mjere “elektroničkog ometanja i sprečavanja prisluškivanja”. Središte grada preplavili su plakati dobrodošlice Putinu poput “Dočekajmo svog predsjednika“. Na okolnim štandovima majice s likom Putina prodaju se kao halva, kao i majice s dvojezičnim natpisom “Kosovo je Srbija, Krim je Rusija”.

Proputinovsku euforiju koja je trese Beograd ne narušavaju ni primjedbe iz Bruxellesa da Srbija, zemlja kandidat za članstvo u EU, mora uskladiti svoju vanjsku politiku s politikom Unije. Građani su podijeljeni. “Dolaskom na vlast srpska vlada na čelu s Aleksandrom Vučićem jasno se opredijelila na planu vanjske politike. Srbija je okrenuta prema svakome tko joj može pomoći na bilo koji način. Zašto bismo birali samo jednog prijatelja”, pita se poduzetnik Goran Aleksić.

Kišu neće moći otjerati

Nešto dalje, naslonjen na ogradu trgovine, postariji građanin odmahuje glavom u nevjerici. “Ma manite se paradiranja! Koliko to košta i tko će sav taj cirkus na kraju platiti? Narod, kao i uvijek”, komentira. I interes medija je golem: akreditirano je čak 912 novinara, čemu treba pridodati i brojnu sedmu silu koja stiže s Putinom te brojne djelatnike državne televizije RTS. “Za Putina zatvaraju i nebo i zemlju”, vrišti s naslovnice novog broja beogradske Politike. Svi su pogledi, ipak, upereni prema nebu. Moćni Putin može štošta, no kišu otjerati ne može. (pogled.ba)

Srbijanski mediji pišu kako Beograd i Beograđani ovih dana doživljavaju još jedno poniženje zbog vojne parade i dolaska ruskog diktatora Vladimira Putina. S tim u vezi, stanari nekih zgrada na Novom Beogradu dobili su i omalovažavajuće i uvredljivo uputstvo o ponašanju tijekom proruskih orgija najavljenih za 16. Listopada. Grad posljednjih dana sve više liči na kulisu za neki boljševički propagandni magazin nego li na europsku ‘prestolnicu budućnosti’. Tenkovi i borna kola na ulicama, avioni u naletu na beogradskom nebu. Ovakve scene, nažalost, nekako ne uvjeravaju u iskrenost izjave da je, kako to neki vole vruće kazati, Srbija ‘faktor stabilnost’ na Zapadnom Balkanu. Dok demokratske zemlje Putinovom režimu ubrzano uvode sankcije zbog njegove iskazane vojne agresije, u Srbiji mu ukazuju poštovanje upravo u militarističkom tonu – vojnom paradom. Sramota!

photo-svet-evropa-rusija-licnosti-vladimir_putin-putin_govnoViše od 100 osnovnih i srednjih škola u Beogradu, uglavnom sa područja Novog Beograda i Zemuna, sutra ne će raditi ili će imati skraćene sate, zbog održavanje vojne parade u čast ruskog diktatora Vladimira Vladimiroviča Putina

Nastave neće biti u 55 ustanova, 29 srednjih i 26 osnovnih škola, dok će sati biti skraćeni u 49 škola, od toga u 40 osmoljetki, rekla je Tanjugu načelnica Školske uprave grada Beograda Gordana Cvetković.

Škole koje neće raditi uglavnom su sa Novog Beograda, Zemuna, Starog grada, rekla je Cvetković i naglasila da su sve osnovne škole, bilo da nemaju nastavu ili rade skraćeno, u obavezi organizirati dežurstva za učenike od 1. do 4. razreda.

Škole koje sutra nemaju nastavu, morat će nedoknaditi sate i to će biti u naredna tri ili četiri tjedna, rekla je Cvetković i podsjetila da u Beogradu postoji 285 osnovnih i srednjih škola.

Vojna parada povodom obilježavanja 70 godina od oslobođenja Beograda održat će se 16. Listopada, a građani će paradu moći posmatrati iz Bulevara Nikole Tesle sa dunavske strane, kao i sa Kalemegdana.

facebook komentari

Continue Reading
Advertisement
Comments

Događaji

Predsjednica primila počasni doktorat ruskog sveučilišta

Published

on

By

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas završava službeni posjet Rusiji. U Moskvi je održala predavanje na Ruskom ekonomskom sveučilištu Plehanov, koje joj je uručilo počasni doktorat.

Predsjednica je obišla Sveučilišni muzej i upisala se u Knjigu slavnih gostiju, a također je održala predavanje na temu “Novi trendovi globalnog gospodarstva”.

Izrazila je zadovoljstvo zbog toga što govori o toj temi na jednome, kako je rekla, od najvećih i najprestižnijih sveučilišta u Rusiji, koje se više od 100 godina bavi visokim ekonomskim obrazovanjem.

U njezinu predavanju bilo je riječi o trendovima globalizacije i slobodne trgovine, s jedne, te izolacionizma s druge strane; tradicionalnim i modernim industrijama i u tom kontekstu o mogućnostima jačanja suradnje između Hrvatske i Rusije.

Predsjednica je naglasila da se danas treba više posvetiti stvaranju inovativnih usluga i proizvoda visoke dodane vrijednosti jer samo na taj način može se natjecati za mjesta najrazvijenijih na globalnoj razini.

Prema njezinim riječima, iz tog razloga Hrvatska je zajedno s 11 srednjoeuropskih država članica Europske unije pokrenula Inicijativu triju mora koja je okrenuta boljem povezivanju do sada zanemarivanih veza između tih država.

Inicijativa je otvorena za suradnju svim drugim državama, a velik broj trećih država (poput Kine, drugih članica Eurospke unije ili SAD-a) već je iskazao želju i spremnost za uključenjem projektima. “Zašto među njima ne bi bila i Rusija? I na ovom mjestu bih željela istaknuti kako je ovo Inicijativa ‘za’, za koheziju srednje Europe i Europske unije u cjelini, a ne ‘protiv'”.

Dalje je objasnila da je početna platforma inicijative 150 projekata, vrijednosti veće od 45 milijardi eura u području energetike, prometne infrastrukture i digitalizacije te da u tome leži mogućnost realizacije visoke razine sinergije između Rusije i država inicijative, te Rusije i Hrvatske. “I ovim putem pozivam vas da nam se pridružite u našim projektima kako bi zajedno iskoristili prilike koje su pred nama i zauzeli mjesto najrazvijenijih”, rekla je predsjednica.

Na kraju je poručila studentima da ne posustaju u stalnom obrazovanju jer je ono presudno važno za njihovu budućnost.

Nakon posjeta sveučilištu Plehanov predsjednica putuje u Sankt Peterburg, što je posljednja postaja njezina trodnevnog službenog posjeta Rusiji tijekom kojeg je uz Moskvu posjetila i Soči.

facebook komentari

Continue Reading

Događaji

Kolinda Grabar-Kitarović sastala se s ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevom

Published

on

By

Na početku drugog dana posjeta Rusiji, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastala se s premijerom Dmitrijem Medvedevom.

Nakon što se jučer sastala s kolegom Vladimirom Putinom, koji je prihvatio poziv da posjeti Hrvatsku, danas je očekuje i niz drugih susreta. Tako će se sastati s predsjednicom gornjeg doma ruskog parlamenta Valentinom Matvijenko i poglavarom Ruske Pravoslavne Crkve Kirilom.

“Rusija i Hrvatska prepoznaju značaj dijaloga naših crkava i nužnost zaštite kršćana u svijetu. U vjerskim zajednicama vidim partnere u jačanju pozitivnih društvenih vrijednosti u današnjem svijetu, izloženom posljedicama ratnih razaranja i migracija, ali i s krizama koje proizlaze iz gubitka univerzalnih duhovnih vrijednosti”, rekla je predsjednica uoči susreta s Kirilom.

Na forumu u Moskvi 90 hrvatskih i 245 ruskih tvrtki

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović predvodi delegaciju od 90-ak hrvatskih tvrtki koje će sudjelovati na rusko-hrvatskom gospodarskom forumu u četvrtak poslijepodne u Moskvi u sklopu službenog posjeta predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Ruskoj Federaciji.

Burilović je izjavio uoči puta u Moskvu da je rusko tržište od oko 140 milijuna stanovnika iznimno važno za hrvatske tvrtke te da je dobar pokazatelj za to rast izvoza u prvih sedam mjeseci od 10 posto u odnosu na isto razdoblje 2016.

Prema njegovim riječima, najveći dio tog izvoza odnosio se na lijekove, kozmetiku, strojeve i opremu, električne transformatore i neke vrste brodova. Međutim, upozorio je da unatoč rastu izvoza hrvatsko gospodarstvo još ne ostvaruje potencijale na ruskom tržištu te da sankcije EU Rusiji donose poteškoće u poslovanju, posebice za prehrambene i poljoprivredne proizvode.

Velik dio razgovora hrvatske predsjednice i ruskog čelnika Vladimira Putina u srijedu u Sočiju bio je posvećen upravo unapređenju gospodarskih odnosa. Putin je izvijestio da su na sastanku razmatrali konkretne mjere za unapređenje suradnje, posebice na području gospodarstva.

Prošle godine je robna razmjena iznosila 807 milijuna dolara, a u prvoj polovici ove godine porasla je za 64 posto, rekao je Putin. “Smatramo da ove godine imamo priliku vratiti robnu razmjenu na razinu kakva je bila prije krize”, kazao je ruski predsjednik.

Predsjednica je istaknula nakon sastanka s Putinom da je Rusija Hrvatskoj važan gospodarski partner te svakako želi nastaviti jačati bilateralnu gospodarsku suradnju. S obzirom na to da Rusija pokazuje velik interes za ulaganja u području energetike, upoznala je Putina s nizom zakonodavnih promjena u Hrvatskoj koji je omogućio lakše i sigurnije investiranje liberalizacijom tržišta električne energije, nafte i plina.

Jučer potpisani Nacrt memoranduma o razumijevanju u području gospodarske suradnje na tržištima trećih država također će pridonijeti unapređenju suradnje, izjavio je Putin i dodao da su velika očekivanja i od gospodarskog foruma u Moskvi, za koji vlada velik interes s obje strane i očekuju se konkretni rezultati.

Riječ je o najjačem gospodarskom izaslanstvu koje je dosad pratilo predsjednicu. Uz predstavnike 90-ak hrvatskih tvrtki s ruske strane potvrđeno je sudjelovanje njih 245.

Predsjednica: Predstavila sam Putinu Inicijativu triju mora i pozvala ga u Hrvatsku

facebook komentari

Continue Reading