‘Svog predsjednika Putina’ dočekat će stotinu tisuća Srba

0
U pravilnim vremenskim razmacima od samo nekoliko minuta nebo nad Beogradom paraju zaglušujući zvuci koje proizvode moćni ruski lovci, do posljednjeg trenutka uvježbavajući akrobacije koje će, kako se vjeruje, zadiviti svijet.

Iz Rusije s ljubavlju

Srpska prijestolnica spremno dočekuje “Korak pobjednika”, kako glasi službeni naziv vojne parade u povodu obilježavanja 100 godina od Prvog svjetskog rata te 70 godina oslobođenja Beograda i pobjede nad fašizmom. Nitko se ovdje, međutim, ne zavarava: pravi ispit Srbija zapravo polaže na organizaciji dočeka posjeta predsjednika Ruske Federacije Vladimira Vladimiroviča Putina, zbog kojeg posljednjih dana u glavnom gradu vlada opsadno stanje. Dio grada oko Palače Srbije u Novom Beogradu, gdje se sutra u 15.30 sati odvija središnji događaj – parada srpske oružane sile obilato potpomognute “poklonima iz Rusije, s ljubavlju” – potpuno je blokiran u nekoliko širokih prstenova, a javni prijevoz funkcionira na rezervnim rutama pa građani izbjegavaju ovu četvrt u širokom luku.

Na prilazima Palači već se danima “parkiraju” samo tenkovi, a na prilazne livade slijeću pripadnici padobranskog korpusa. Ulice su prepune interventne policije, sa svih strana čuju se sirene, piše Večernji.hr. Prometne gužve su nesnosne: studenti se bune, ne mogu do fakulteta. Njihove pritužbe danas nitko ne čuje, fokus je na paradi na kojoj – uz sudjelovanje 4500 pripadnika svih rodova Vojske Srbije, padobranski desant, defile pješadije i motoriziranog ešalona, brodova riječne flotile, te pet zrakoplova MIG 29 ruske akrobatske skupine “Striži” – organizatori očekuju 100.000 posjetitelja.

Sigurnost, utanačena tjednima unaprijed u rusko-srpskom združenom podvigu, na najvišoj je razini pa su za Putinova posjeta predviđene i mjere “elektroničkog ometanja i sprečavanja prisluškivanja”. Središte grada preplavili su plakati dobrodošlice Putinu poput “Dočekajmo svog predsjednika“. Na okolnim štandovima majice s likom Putina prodaju se kao halva, kao i majice s dvojezičnim natpisom “Kosovo je Srbija, Krim je Rusija”.

Proputinovsku euforiju koja je trese Beograd ne narušavaju ni primjedbe iz Bruxellesa da Srbija, zemlja kandidat za članstvo u EU, mora uskladiti svoju vanjsku politiku s politikom Unije. Građani su podijeljeni. “Dolaskom na vlast srpska vlada na čelu s Aleksandrom Vučićem jasno se opredijelila na planu vanjske politike. Srbija je okrenuta prema svakome tko joj može pomoći na bilo koji način. Zašto bismo birali samo jednog prijatelja”, pita se poduzetnik Goran Aleksić.

Kišu neće moći otjerati

Nešto dalje, naslonjen na ogradu trgovine, postariji građanin odmahuje glavom u nevjerici. “Ma manite se paradiranja! Koliko to košta i tko će sav taj cirkus na kraju platiti? Narod, kao i uvijek”, komentira. I interes medija je golem: akreditirano je čak 912 novinara, čemu treba pridodati i brojnu sedmu silu koja stiže s Putinom te brojne djelatnike državne televizije RTS. “Za Putina zatvaraju i nebo i zemlju”, vrišti s naslovnice novog broja beogradske Politike. Svi su pogledi, ipak, upereni prema nebu. Moćni Putin može štošta, no kišu otjerati ne može. (pogled.ba)

Srbijanski mediji pišu kako Beograd i Beograđani ovih dana doživljavaju još jedno poniženje zbog vojne parade i dolaska ruskog diktatora Vladimira Putina. S tim u vezi, stanari nekih zgrada na Novom Beogradu dobili su i omalovažavajuće i uvredljivo uputstvo o ponašanju tijekom proruskih orgija najavljenih za 16. Listopada. Grad posljednjih dana sve više liči na kulisu za neki boljševički propagandni magazin nego li na europsku ‘prestolnicu budućnosti’. Tenkovi i borna kola na ulicama, avioni u naletu na beogradskom nebu. Ovakve scene, nažalost, nekako ne uvjeravaju u iskrenost izjave da je, kako to neki vole vruće kazati, Srbija ‘faktor stabilnost’ na Zapadnom Balkanu. Dok demokratske zemlje Putinovom režimu ubrzano uvode sankcije zbog njegove iskazane vojne agresije, u Srbiji mu ukazuju poštovanje upravo u militarističkom tonu – vojnom paradom. Sramota!

photo-svet-evropa-rusija-licnosti-vladimir_putin-putin_govnoViše od 100 osnovnih i srednjih škola u Beogradu, uglavnom sa područja Novog Beograda i Zemuna, sutra ne će raditi ili će imati skraćene sate, zbog održavanje vojne parade u čast ruskog diktatora Vladimira Vladimiroviča Putina

Nastave neće biti u 55 ustanova, 29 srednjih i 26 osnovnih škola, dok će sati biti skraćeni u 49 škola, od toga u 40 osmoljetki, rekla je Tanjugu načelnica Školske uprave grada Beograda Gordana Cvetković.

Škole koje neće raditi uglavnom su sa Novog Beograda, Zemuna, Starog grada, rekla je Cvetković i naglasila da su sve osnovne škole, bilo da nemaju nastavu ili rade skraćeno, u obavezi organizirati dežurstva za učenike od 1. do 4. razreda.

Škole koje sutra nemaju nastavu, morat će nedoknaditi sate i to će biti u naredna tri ili četiri tjedna, rekla je Cvetković i podsjetila da u Beogradu postoji 285 osnovnih i srednjih škola.

Vojna parada povodom obilježavanja 70 godina od oslobođenja Beograda održat će se 16. Listopada, a građani će paradu moći posmatrati iz Bulevara Nikole Tesle sa dunavske strane, kao i sa Kalemegdana.

facebook komentari