Tagesspiegel: U BiH najveći regrutni centar Islamske države u Europi

10

Njemački dnevnik “Tagesspiegel”, čiji su reporteri posjetili BiH, piše da je ovo zemlja u kojoj su, zahvaljujući novcu koji je stigao iz zemalja Persijskog zaliva, džihadisti veoma osnaženi i gdje je najveći regrutni centar u Europi boraca radikalne organizacije “Islamska država”.

Reporteri iz Njemačke su po dolasku u Gornju Maoču, kako se navodi, ugledali zastave “Islamske države”, ali su mještani ubrzo počeli sklanjati takva obilježja.

“BiH je jedno od najvećih mjesta za novačenje boraca `Islamske države` u Europi. Stručnjaci smatraju da je u borbe u Siriji i Iraku otišlo najmanje tisuću osoba s Balkana. Tome treba dodati i Bošnjake koji imaju njemačko, austrijsko ili srpsko državljanstvo”, navodi “Tagesspiegel” .

Napominje se da Gornja Maoča važi kao najveći centar za vrbovanje novih snaga, da su u prosincu prošle godine stanovnici tog sela uhićeni u raciji, a početkom veljače su specijalci još jednom pretražili selo jer se smatra da se u njegovoj blizini nalaze teroristički kampovi.

List navodi da su poslije rata u BiH nastale islamističke enklave, između ostalog i zato što je mnogo stranih džihadista ostalo u zemlji, te da su mnogi mudžahedini donijeli sa sobom i borbeno iskustvo iz Afganistana.

“Među njima su bili pripadnici Al Kaide, koje je u BiH poslao Osama bin Laden. U kolovozu 1993. godine osnovali su jedinicu `El mudžahedin`. Za njih se čulo jer su svojim protivnicima odsijecali glave i njima igrali nogomet. Islamističke mreže iz rata u BiH su i dalje aktivne i sada stoje na raspolaganju `Islamskoj državi`. Tada su mnogi islamisti išli u BiH da se bore na strani svoje braće po vjeri”, navodi list.

U opisu Gornje Maoče, autori teksta navode da to selo nema nikakve veze s ostalim dijelovima BiH, da su žene potpuno pokrivene i ne smiju razgovarati s nepoznatim ljudima, a da su im neki muškarci prijetili smrću, prenosi Deutsche Welle.

Tekst završava prikazom plana vođe “Islamske države” Abu Bakra al-Bagdadija, prema kojem “cijeli Balkan do Beča treba  postati dio kalifata koji je džihadistička teroristička organizacija krajem lipnja proglasila na zauzetim teritorijama Iraka i Sirije”, uz napomenu da su u Gornjoj Maoči već istaknute zastave.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

 • srka

  Opaaaa!
  Znači i dezela u okrilju IS-a?
  Šalu na stranu…po mojim promatranjima nekolicina dezorjentiranih i labilnih ne moze biti omjer za Bošnjake niti bilo kojeg muslimana.
  by Srka®

  • sui

   Koja je to brojka “nekolicina”?

   • srka

    Za me osobno nije omjer ni 10% nesretnika iz okrilja jednog naroda…jer što je npr 100000 naspram 900000!?!
    Zar se treba kazniti i ovih 900 tisuća, zbog zla 100 tisuća!?!
    by Srka®

    • sui

     Zar ta vecina treba mirno promatrati kako manjina cini zlo? Prvo bi oni trebali reagirati i nesto poduzeti.

     • srka

      Nikako promatrati….al najvjeroatnije je ta vecina ometena…borbom za pun stomak…te i ne zapaza sto se dogadja.

      by Srka®

  • EMINƎM

   i ti vjeruješ u ono što si napisao, ako bolje pogledaš trenutno stanje u državi ti tvoji “miroljubivi” bošnjaci vrše politički teror nad nemuslimanima,
   bošnjaci su orijentirani ali u krivom smjeru, ( u svom svijetu i pravcu )

   • srka

    Ma daj Emineme…tih “miroljubljivih”…manje-vise mozes ih na prstima nabrojati…
    I meni ta manjina ni u tkom narodu nije omjer….sto ne znaci da se ne treba boriti protivu nesretnika i urusivaca reda.

    by Srka®

    • EMINƎM

     mlak odgovor a još gore bljutav stav istaknutih političara iz redova bošnjaka prema “svom” internacionalnom isilovom angažmanu sunarodnjaka dovoljno govori da su zastranili i to vrlo opasno.
     Red koji nastoji sarajevo zavoditi je čista utopija, mix koji ni pas s maslom ne bi čalabrknuo.
     Sporo se kreće svijest u sarajvu, više bih rekao da su zauzeli retrogradan smjer,

     • srka

      Nada umire kao poslijednja….rece nekoc…
      IS, nama buducnosti…niti mjesta u svijetu…

      by Srka®

     • EMINƎM

      IS ima sadašnjost, budućnost će biti još kompleksnija glede islamskih država,
      IS je svojevrstan test islamskih državnih zajednica, i to vrlo težak ispit,