Tajna depeša veleposlanstva – Predsjednica se u SAD-u sastala s vrhom Pentagona

12

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović se za radnog posjeta Sjedinjenim Državama sastala, među ostalim, s vodstvom Pentagona, sa senatorima Ronom Johnsonom i Marcom Rubiom, kongresnicima Louom Barlettom i Rickom Santorumom, admiralom Jamesom Stavridisom, piše Večernji List, koji je objavio dokument.

Velik broj navedenih sugovornika imat će veliki značaj u daljnjem umrežavanju između najviših predstavnika RH i ključnih članova buduće administracije SAD-a.

Dijelovi su to iz diplomatske bilješke koja je iz veleposlanstva Hrvatske u Washingtonu 17. siječnja poslana u Ministarstvo vanjskih poslova, ali i u Ured premijera, MORH, Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost te kabinet ravnatelja SOA-e. Bilješku, koju posjedujemo, sastavio je Nikica Kopačević iz veleposlanstva Hrvatske u SAD-u, a odobrio veleposlanik Josip Paro.

U njoj se detaljno navode imena i funkcije sugovornika i teme razgovora, ali i specificira da je bila riječ o radnom posjetu predsjednice kako bi “iskoristila prigodu koju pruža razdoblje tranzicije između dvije administracije”.

Prema bilješci, predsjednica se sastala s republikanskim senatorom iz Wisconsina Ronom Johnsonom te njegovim stranačkim kolegom s Floride Marcom Rubiom, kaže se. Susret s Rubiom bio je poznat već prije, nakon što je njegov PR tim objavio fotografiju razgovora.

Predsjednica se nadalje sastala s republikanskim kongresnikom Louom Barlettom, koji je među prvima podržao kandidaturu izabranog predsjednika Trumpa, bivšim senatorom i komentatorom na CNN-u Rickom Santorumom, dekanom The Fletcher School jedne od najprestižnijih škola diplomacije i međunarodnih odnosa u svijetu, te s jednim od kandidata za državnog tajnika admiralom Jamesom Stavridisom, nekadašnjim vrhovnim zapovjednikom savezničkih snaga u Europi, piše u bilješci.

Za sastanak s izvršnim potpredsjednikom Atlantskog vijeća SAD-a Damonom Wilsonom hrvatska je javnost znala iz njegove objave na društvenim mrežama, no bilješka otkriva da se predsjednice sastala i s višim suradnikom u Centru za transatlantske odnose Sveučilišta John Hopkins Edwardom Josephom.

Kolinda Grabar-Kitarović sastala se i sa Zalmayom Khalilzadom, američkim veleposlanikom i čestim komentatorom u medijima koji je blizak budućem predsjedniku, nadalje stoji u diplomatskoj bilješci.

U sastancima je predsjednica raspravila o vanjskoj i sigurnosnoj politici predsjednika Trumpa, kao i očekivanjima od novog odnosa SAD-a s Rusijom,te sugovornicima “nametnula RH kao pouzdanog partnera i Saveznika SAD-a, ključnog za suradnju sa zemljama jugoistočne Europe”.

“O ostalim sastancima, iz razloga nacionalne sigurnosti i sukladno NATO i EU pravilima, predsjednica Republike osobno će izvijestiti najviši državni vrh”, dodaju u bilješci.

Ključne poruke Kolinde Grabar-Kitarović sugovornicima tiču se jugoistočne Europe, pri čemu je iskazala zabrinutost stanjem u BiH i nefunkcioniranjem Daytona te upozorila na sigurnosnu prijetnju koju “predstavlja jačanje islamskog radikalizma i povratak stranih boraca”.

Zabrinutost izaziva i oštra retorika Srbije te etiketiranje Hrvatske “kako bi se izazvala nesigurnost kod srpske manjine, ali i ocrnilo Hrvatsku u međunarodnoj zajednici” te je upozorila na opasnosti koje mogu proizaći u jugoistočnoj Europi ako međunarodna zajednica, a posebno SAD, maknu s nje fokus.

Raspravljala je o inicijativi Tri mora, a u okviru bilateralnih odnosa govorilo se o ukidanju viza i potpisivanje Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, piše Večernji List.

facebook komentari

 • Tyrex Rex

  I što sada ? Ispostavlja se da je sve istina što smo mi pričali i govorili da je Kolinda išla raditi. dok su kmečavci ljevičarski kmečali po medijima.Pitanje je samo kako jedan takav dokument može završiti na Večernjem

  • Amigo

   Zato što im ga je netko namjerno dostavio, ali fali ključno ime u izvješću

   • Tyrex Rex

    Fali,fali.
    Iz razloga nacionalne sigurnosti i sukladno NATO i EU pravilima

 • Argus Panoptes

  A izvor je Večernji list.

  • sjena

   Nije problem bilješka koju je Veleposlanstvo poslalo iz US-a na adrese u Hrvatsku,već je pitanje kako je to došlo u Večernji list, a da nije to došlo redovitim “brifingom ” za tisak . Ovo me podsjeća na Mesića i Pukanića (Nacional ).

   • Maks

    Malo vece igre, ja bi rekao da nam idu u prilog.

    • sjena

     U krajnjoj liniji da, kako se ono kaže treba “bika uhvatiti za rogove”
     izorano treba produbiti,i druga poluga vlasti treba postati čvršćom i ustrajnijom. Mislim kako je nakon jučerašnjeg sabora ,predsjednik Vlade ,počeo neke stvari ,stvarno shvačati ,činimi se kako prestaje biti “naivac “.

     • Maks

      Jucer je bio ljut i gotovo simpatican , opravdao je svoju izjavu protiv Karamarka politickom konkurencijom unutar HDZa a ne zvanicnim stavom.

 • Argus Panoptes

  Pa upravo zato treba uzeti rezervu,navode se imena ljudi koji su sastavili i odobrili bilješku(Kopačević,Paro),pitam se da li bi oni zaista dozvolili da se to objavi,unatoč nepovjerenju koje imam u Para.Nego napuhanoj aferi treba nastavak,diže se naklada a masa zaluđenih guta bljezgarenja pseudokomunističkih hijena.Ako pak je istina onda smo mi svi koji smo znali o ćemu se radi promašili profesije,morali bi zamijeniti masu tih Puhovskih koji se smucaju naokolo od medija do medija.

  • sjena

   Ne samo zamijeniti ,nego ubrati “autorske honorare “

 • kršni

  “Tajna depeša”: u nas ništa nije tajno, a i jasno je zašto, ali je li istinito, to je drugi par rukava. Mr. Muscle ne bi to raščistio!

 • Naša LIEPA PLAVKA širi naše sveto ime dipolomatskim i političkim putem, dok smo mi na zelenom i športskom polju širili naše SVETI IME CROATIA.

  I na športskom polju može se promicati SVETO IME CROATIA
  http://otporas.com/croatia-soccer-club-san-francisco/