Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar Kitarović komentirala je danas napise prema kojima su hrvatski MiG -ovi u lošem stanju rekavši da je dobila izvješće načelnika Glavnog stožera te da je ono što je letimično vidjela – prilično zabrinjavajuće.

Jutarnji list objavio je kako je tehnička ispravnost borbenih aviona MiG-21 dramatična. Od ukupno 12 borbenih aviona, za obavljanje zadaća sposobna su samo četiri – jedan jednosjed i tri dvosjeda, piše taj list pozivajući se na izvješće načelnika Glavnog stožera generala Mirka Šundova koje je navodno prije nekoliko dana uputio predsjednici Republike i vrhovnoj zapovjednici.

“Dobila sam izvješće, ali ga nisam uspjela detaljno pročitati. Onda ćemo načelnik i ja o tome razgovarati u četiri oka, odnosno s našim timom, ali ono što sam stigla letimično pogledati prilično je zabrinjavajuće”, kazala je Grabar Kitarović koja je danas bila na promociji prvog broja vojno-stručnog časopisa Strategos” u Hrvatskom vojnom učilištu “Franjo Tuđman”.

Izvijestila je da su četiri MiG-a ispravna i da imamo dva dežurna borbena dvojca te da možemo izvršavati NATO zadaće, kao i zadaće nadzora zračnog prostora. Međutim, istaknula je, to ne može biti dugoročno rješenje i trebamo smisliti rješenje kako premostiti situaciju dok Hrvatska ne nabavi novu eskadrilu borbenih zrakolova.

Dodala je kako o tome ne može govoriti detaljno i da o tome treba razgovarati s hrvatskom Vladom. Najavila je da će uskoro zasjedati Vijeće za obranu i da će se raspraviti o svim aspektima.

Nemojte biti zabrinuti za sigurnost, poručila je predsjednica dodavši da su joj prva briga životi kako pilota tako i naših građana te da će se u skladu s tim donijeti odluke.

Upitana o rezultatima istrage o remontu hrvatskih MiG ova kazala je kako ne može vjerovati da se to događalo i da je takvo stanje s MiG-ovima.

facebook komentari

  • Tyrex Rex

    Definitivno je došlo vrijeme za ove MiG-ove poslati u staro željezo..Po meni greška je bila što nismo uzeli konzerviranu njemačku eskadrilu F-4 koje su nam nudili badava prije no što su ove naši MiG-ovi išli na ovaj zadnji propali remont.Do sada bi se navikli na Fantome i lakše prešli na nove avione koji će sigurno biti zapadne tehnologije.
    Ionako su preostale samo dvije varijante koje dolaze u obzir.(koliko ja znam.)

    • Argus Panoptes

      Nisu uzeli jer je već bilo planirano da s Ukrajincima, osiguran novac za remont zamrače a Hrvatskoj podvale makete MIG-ova s Bugarskog deponija smeća.A sad,makete se teško mogu sklopiti u ubojitu letjelicu,čemu svjedočimo.Trag je predubok i Predsjednica ima pravo,nisu se zaigrala samo dvojica Daltona,bilo ih je najmanje četiri.