Telemach: Ne pristajemo na reket Ace Kabanice

0

Nakon što je vlasnik ELTA Kabela Aco Kabanica poslao nedavno dopis u kojemu navodi kako tvrtka Telemach nema dozvolu da emitira programe, reagirali su iz Telemacha.

Kako kažu, ne pristaju na reket Ace Kabanice koji “nelegalno i netransparentno ubire naknade od kablovskih operatera koje nikad ne završavaju kod autora”.

– Kabanica je poslao taj dopis ne bi li izvršio pritisak na Konkurencijsko vijeće (koje treba donijeti odluku o davanju zelenog svjetla Telemachu za kupovinu nekolicine kablovskih operatera), a Telemach želi medije i javnost obavijestiti da je Telemach za 2014. kao i svake godine prije za koju je imao uredno izdate dozvole od RAK-a, uredno predao suglasnosti svih TV kanala RAK-u sa izjavom i odgovarajućom dokumentacijom za dobijanje dozvola što je do 2013. bilo dovoljno za dobijanje dozvole.

Problem nije u TV kanalima i legalnosti poslovanja, kažu u Telemachu, nego o pokrivanju audiovizualnih prava u dijelu programa (emisijama), uglavnom regionalnih televizija (HRT, RTS, RTL…) koje nisu originalno proizvedeni od samih kanala (primjerice neki strani serijal), na čemu RAK inzistira prije dobijanja dozvole.

– Kada su u pitanju licence za korištenje ovih prava, po Zakonu BiH nadležan je Institut za intelektualno vlasništvo koji ovu oblast ima u obavezi regulirati temeljem Zakona o kolektivnom ostvarenju autorskog i srodnih prava iz 2010. godine. Međutim, i pored postojanja Zakona, Institut do današnjeg dana nije dodijelio licencu nijednoj kolektivnoj domaćoj neprofitnoj organizaciji.

Primjena Zakona je i osnova po kojoj je Regulatorna agencija za komunikacije- RAK trebala izdavati Dozvole za televizijsko emitiranje putem drugih elektronskih komunikacijskih mreža telekomunikacijskim operaterima. RAK se je zbog nepostojanja kolektivne organizacije našao u pravnom vakumu iz kojeg je pokušao izaći zajedno s operaterima traženjem rješenja od Instituta koje je predvidjeno zakonom koju je Institut odbio i kao jedinu mogućnost ostavio mogućnost ugovaranja naknade za AV prava individualno s autorima ili njihovim asocijacijama.

– U tom prostoru pojavljuje se ELTA Kabel, vlasništvo kontroverzong Ace Kabanice, koji se pojavljuje kao predstavnik strane asocijacije Agicoa koja tvrdi da posjeduje mnoga individualna AV prava (nikad dokazana), te koristi sive zone i počinje još 2005. godine nelegalno i netransparentno ubirati naknade od kablovskih operatera koje nikad ne završavaju kod autora. Poznato je da navedena asocijacija s Eltom na čelu bh.producentima i autorima audio vizualnih djela nikad nije platila naknade. Sve se to radilo na način kojim se vješto izbjegavalo plaćanje poreza korištenjem nerezidentnog računa u BiH, navode iz Telemacha.

Tvrde kako u ulozi koju želi zadržati a to je organizator ubiranja AV prava od konkurenata, Elta kabel je kao kablovski operater i član upravnog odbora asocijacije kablovskih opertera AKOP u direktnom sukobu interesa.

– Danas se u sivoj zoni kao rješenje za dozvolu telekom i kablovskim operaterima do imenovanja legalne kolektivne organizacije od strane Instituta nudi opet ista asocijacija povezana s Acom Kabanicom. Jedan od nacionalnih telekom kompanija koja je potpisala samo pismo namjere negdje u svibnju 2014 g. s tom organizacijom dobile su dozvolu od RAK-a za cijelu 2014. godinu, dok nekolicina operatera koja nije željela pristati ponovo na reket i nelegalne radnje Ace Kabanice i dalje nema dozvole, kažu u Telemachu.

Dalje navode kako je “RAK imao i ima mogućnost izdavanja uvjetne dozvole (samo za vlastitu produkciju) za desetak regionalnih kanala (od ukupno 180 koje Telemach reemitira). Kako Agicoa nikad nije dokazala direktnu vezu svoje liste individualnih prava s regionalnim TV kanalima koje operateri reemitiraju i na koje se obaveza rješavanja AV prava za izdavanje Dozvole odnosi, u smislu nediskriminacije, prefiks „uvjetna“ dozvola, morao je biti stavljen na dozvole svih sudionika na tržištu.

– Telemach je odbio suradnju sa Elta Kabelom i Agicoa-om jer ne želi poluprivatnim i nelegalnim agencijama koje nisu uspostavljene po zakonu plaćati reket. Kada se konačno dodjeli licenca bosanskohercegovačkoj kolektivnoj organizaciji , kao što je to regulirano i u zemljama u regiji, Telemach je spreman naknade za AV prava retroaktivno doznačiti toj organizaciji, a koja će biti u obavezi transparentno plaćati poreze i naknade stvarnim vlasnicima AV prava (producentima), a ne nekim mešetarima, zaključuju iz Telemacha.

Telemach očekuje skoro izdavanje uvjetne dozvole od strane RAK-a, a očekujemo i da Institut za intelektualno vlasništvo nakon 4 godine konačno izda i licencu za prikupljanje naknade za kolektivna AV prava i uredi ovu oblast na način propisan zakonom, te time zaštiti domaće i strane autore (producente emisija, filmova, serija) u smislu prava na dobijanje adekvatne naknade za njihova AV djela koja se reemitiraju u BiH i regiji. Time bi Telemach skinuo prefiks uvjetni s dozvole, dok će navedeni lovci u mutnom ostati tamo gdje im je mjesto, kažu u Telemachu.

Dnevnik.ba

facebook komentari