Pratite nas

“Teritorijalna korekcija”, može RS učiniti većom i biti u interesu i Hrvata i Srba

Objavljeno

na

Izjava zastupnika HDZ BiH u Zastupničkom domu Parlamenta BiH i člana Predsjedništva BiH Dragana Vrankića Hrvatskom Medijskom Servisu da je „uspostava trećeg entiteta na području Federacije, što bi uključivalo i teritorijalne korekcije RS“, najjednostavnije riješenje da se BiH od postojeće preuredi u stabilnu i funkcionalnu državu, izazvala je oštre reakcije u Republici Srpskoj.

“Teritorijalna korekcija”, može RS učiniti većom i biti u interesu i Hrvata i Srba"

“Teritorijalna korekcija”, može RS učiniti većom i biti u interesu i Hrvata i Srba”

– Ne dolazi u obzir bilo kakav razgovor o promjenama granice RS, ili narušavanju njenog teritorijalnog integriteta – rekao je kandidat oporbenog Saveza za promjene za predsjednika RS, Ognjen Tadić, komentirajući Vrankićevu izjavu. Dodao je da u obzir ne dolazi ni bilo kakav razgovor o promjeni Daytonskog mirovnog sporazuma pod ovim uvjetima.

– Evo dokle nas je dovela ta priča o trećem entitetu u BiH, u kojoj je nažalost sudjelovao i aktualni predsjednik RS Milorad Dodik. Naša je obveza da ujedinimo naš narod oko rješavanja ekonomskih problema, kako bismo bili snažan entitet, snažna Republika Srpska i kako ovakve izjave, kakve ovih dana stižu iz HDZ-a, ne bi predstavljale teme u RS, a posebno ne bi predstavljale bilo kakav razlog za unutarnje političke potrese – naglasio je Tadić.

Ognjen-Tadic-200Predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik je rekao da Tadić i SDS “u nedostatku objašnjenja zašto se njegovi gradonačelnici grle po Doboju s Bakirom Izetbegovićem pokušavaju napraviti larmu i galamu”.

“Naša je pozicija oko Republike Srpske neupitna, dokazana, a to što Tadić traži neke izborne teme to je njegov problem, pa čak se pokazuje i logičnim jer imaju strašnu potrebu objasniti i pojasniti svoju prisnost pokazanu prema probosanskoj varijanti koja je daleko opasnija za Republiku Srpsku”, rekao je Dodik.

“Njihova prava politika vezana je za ono što treba učiniti prema svojim nalogodavcima koji dolaze iz Sarajeva, jesu li stranci ili njihovi partneri kod Bakira Izetbegovića, što smo mogli vidjeti i jučer kroz grljenje i ljubljenje s Obrenom Petrovićem u Doboju”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, ne postoji problem da Republika Srpska podrži treći entitet, ali na prostoru Federacije BiH jer je i ona formirana kao muslimansko–hrvatska federacija u kojoj je moguće vraćanje na prvobitno stanje.

“Ako Hrvati žele treći entitet onda se trebaju razdružiti u Federaciji s muslimanima, a takav slijed događaja čak bi odgovarao Republici Srpskoj i srpskom narodu u cjelini, jer bi se i hrvatski narod na taj način pokazao kao važan faktor na federalnoj razini i u okviru neke fluidne unije BiH koju bi trebalo činiti tri entiteta, tri države, tri republike ili slično”, rekao je Dodik.

Člana Predsjedništva HDZ Bih Dragan Vrankić nije želio dodatno pojašnjavati svoju izjavu danu Hrvatskom Medijskom Servisu, o uspostavi trećeg entiteta koja bi uključivala i teritorijalne korekcije RS, no neslužbeno doznajemo kako je njegova izjava stvar prncipijelonog pristupa.

-Teritorijalna korekcija RS, kako bi se uspostavio treći entitet ne mora nužno značiti da bi Republika Srpska bila manja. Baš obrnuto, ukoliko bi se područja, gdje su prije rata dominantno živjeli Srbi, a sada se nalaze se u Federaciji BiH- područje Grahova, Drvara i Glamoča, pripojila RS-u, a većinski hrvatska područja u Posavini, trećem entitetu,odnosno budućoj većinski hrvatskoj federalnoj jedinici, Republika Srpska bi postala ne manja, nego teritorijalno veća, a to bi istovremeno bilo u interesu i jednih i drugih, izjavio je jedan visoko pozicionirani dužnosnik HDZ BiH, govoreći za HMS pod uvijetom da ne bude imenovan.

On kaže, da mu nije jasno zbog čega srpski političari bježe od ove teme, kad teritorijalna korekcija, u ovom slučaju, očito može biti, ne samo u interesu bh Hrvata, već i Srba./HMS/

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Cerar sazvao novi sastanak državnog vrha nakon Plenkovićeva govora u UN-u

Objavljeno

na

Objavio

Slovenski političari i mediji u petak se većinom solidariziraju s odlukom premijera Mire Cerara da otkaže sastanak u Zagrebu s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem zbog njegova odbacivanja arbitraže pred međunarodnim auditorijem, a neki navode da je Plenkovićev govor u UN-u u kojemu je arbitražni sporazum nazvao ništetnim bio šok za slovensku stranu.

S Cerarom se solidarizirao se i predsjednik države Borut Pahor koji je u petak, uoči otvaranja predizborne kampanje za svoj drugi mandat pred izbore 22. listopada, kazao da je otkazivanje sastanka izazvala “tvrdoglavost” hrvatske politike koja inzistira na kontaminiranosti arbitražnog postupka.

“Tvrdoglavo inzistiranje na nepoštovanju obveza iz arbitražnog sporazuma je neprihvatljivo, no uvjeren sam da će dijalog na koncu omogućiti  mirnu provedbu arbitraže”, kazao je Pahor koji je kao predsjednik vlade 2009. u ime Slovenije potpisao dogovor o arbitraži, čime je Ljubljana uvjetovala ulazak Hrvatske u EU.

“Mi sada na svojoj strani imamo međunarodno pravo i međunarodnu zajednicu, zato moramo nastojati da tu potporu ne izgubimo”, ustvrdio je Pahor u Bovecu na zapadu države.

Premijer Plenković je rekao u četvrtak u govoru pred Općom skupštinom UN-a da je Hrvatska morala izaći iz arbitraže o granici sa Slovenijom jer ju je Slovenija kompromitirala i upozorio da takvo “nepoštivanje međunarodnog prava” obeshrabruje ostale države da sporove rješavaju uz pomoć treće strane.

Ljubljansko “Delo” piše da je Plenkovićev govor u UN-u svojom “nediplomatskom” otvorenošću izazvao pravi “šok”, kao i odluka Cerara da posjet zbog toga otkaže.

“Prema našim informacija, Cerar se s Plenkovićem za posjet Zagrebu bio odlučio iako dnevni red sastanka nije bio usklađen niti dogovoren”, navodi “Delo” koji prijašnji dogovor o sastanku tumači kao Cerarovu nepotrebnu koncesiju hrvatskom premijeru.

Cerar je naime otkazivanje susreta protumačio Plenkovićevim “kršenjem” dogovora po kojemu se u Zagrebu trebalo razgovarati o primjeni arbitražnog sporazuma.

U razgovoru za slovenske medije, Cerar je naknadno, nakon otkazivanja sastanka, kazao da je sada preduvjet za nastavak dijaloga da Hrvatska prizna arbitražni sporazum kao važeći međunarodni ugovor, te da se na idućem sastanku, ako i kada do njega dođe, razgovara o suradnji dviju država na njegovoj provedbi.

Da je takav susret u bliskoj budućnosti malo vjerojatan, govore oštre izjave Cerarova suradnika, predsjednika parlamenta Milana Brgleza, koji je kazao da je Plenkovićevo ponašanje u UN-u bilo ismijavanje međunarodnog prava, zloupotreba govora u svjetskoj organizaciji, da Cerar i nije imao druge mogućnosti nego da sastanak otkaže i da  je jasno kako u atmosferi tako nastalog nepovjerenja s Hrvatskom o provedbi nije moguće govoriti, prenose slovenski mediji.

“Sada je loptica u sporu prebačena na hrvatski dio igrališta”, kazao je Brglez, član Stranke modernog centra (SMC) koju vodi premijer Cerar.

Mediji najavljuju da će se u nastaloj situaciji Cerar ponovno odlučiti da odnose s Hrvatskom i arbitražni spor stavi na dnevni red sastanka političkog vrha, neformalnog susreta na kojemu se obično traži politička homogenizacija oko najvažnijih nacionalnih pitanja, te da će istog dana na istu temu biti sazvan i parlamentarni odbor za vanjske poslove.

Predsjednik tog odbora, Jožef Horvat, zastupnik oporbenih kršćanskih demokrata iz Nove Slovenije (NSI), kakzao je u petak da ga je nastup hrvatskog premijera za govornicom UN-a jako zabrinuo.

Plenkovićeve poruke Sloveniji su po njegovim riječima kontradiktorne jer on s jedne strane ističe privrženost Hrvatske vladavini prava, a s druge strane ne priznaje arbitražnu presudu govoreći da je arbitražni postupak kontaminiran i tako se “sam postavlja u ulogu suca”, kazao je Horvat.

Stier: Potez Cerara pokazuje da Slovenija nije spremna za dijalog

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Austrija uskoro zabranjuje pokrivala za glavu

Objavljeno

na

Objavio

Od 1. listopada u Austriji na snagu stupa zakon kojim se zabranjuje nošenje pokrivala za lice u javnosti, a vlasti su odlučili o tome dodatno informirati svoje građane ali i strane državljane.

U poruci objavljenoj na stranicama policije piše kako zakon zabranjuje prekrivanje lica na način da ono više nije prepoznatljivo. Zabrana se odnosi na javna mjesta kao i na javne zgrade.

Onaj tko prekrši zakon bit će kažnjen sa 150 eura, a pokrivalo će se morati ukloniti na zahtjev, a onima koji odbiju otkriti lice prijeti privođenje.

Na svakom letku nalaze se poruke na njemačkom, engleskom, arapskom i turskom jeziku.

facebook komentari

Nastavi čitati