Pratite nas

BiH

Terorizam i dalje prijetnja u BiH: tri osobe pod nadzorom sigurnosnih službi

Objavljeno

na

IZVJEŠĆE MINISTARSTVA SIGURNOSTI BIH

U BiH trenutačno borave tri osobe koje su imale državljanstvo BiH, ali im je ono oduzeto, a smatraju se prijetnjom nacionalnoj sigurnosti zbog veza s terorizmom

Iako u Bosni i Hercegovini od početka 2016. nije bilo terorističkih napada, terorističke prijetnje i dalje postoje, a posebnu opasnost predstavljaju osobe koje su se vratile s ratišta u Siriji i Iraku i tamo se borile na strani ekstremističkih skupina, stoji u godišnjem izvješću Ministarstva sigurnosti BiH.

U izvješću o stanju sigurnosti u 2016., upućenom Zastupničkom domu državnog parlamenta koji će ga razmatrati 25. listopada,,  stoji kako je u toj godini zbog povezanosti s terorizmom kazneno prijavljeno 25 osoba, dok je godinu dana ranije, kada su u BiH zabilježena tri teroristička napada, kazneno prijavljeno 30 osoba.

Bosanskohercegovačka policija je prošle godine provela pet operativnih akcija, u kojima je uhitila 14 osoba zbog sumnje da su povezane s terorizmom, navodi se u izvješću dostupnom na mrežnim stranicama parlamenta BiH.

U BiH trenutačno borave tri osobe koje su imale državljanstvo BiH, ali im je ono oduzeto, a smatraju se prijetnjom nacionalnoj sigurnosti zbog veza s terorizmom. Riječ je o Sirijcu, Iračaninu te Egipćaninu, koji je još 2002. prebačen iz američkog zatvora Guantanamo na Kubi, a u BiH su ga poslali jer mu tamo živi obitelj.

Sva trojica pod nadzorom su sigurnosnih službi. Ministarstvo sigurnosti BiH u izvješću ističe kako je tijekom 2016. zabilježen odlazak samo jedne osobe iz BiH u Siriju i to radi sklapanja braka s osobom koja je državljanin Srbije.

Prestao odlazak na sirijsko-iračko ratište, no vrbovanje se nastavlja

Ministarstvo je također ustvrdilo kako je riječ o “faktičkom prestanku” odlaska na sirijsko-iračko ratište, što opisuju kao rezultat opsežnih mjera uvedenih u ranijem razdoblju, uključujući strogi nadzor nad sumnjivim osobama te provjere na granicama, ali i pojačanog vojnog pritiska na terorističku organizaciju Islamska država (IS).

Unatoč toj činjenici, kako se navodi u izvješću sigurnosnih službi, u BiH i dalje postoji izraženo “verbalno zanimanje” za mogući odlazak u Siriju i Irak jer i dalje postoje brojni zagovornici takvih ideja, iako oni za sada ne poduzimaju nikakve konkretne korake. Procjena je kako je to još jedno upozorenje koliko je dubok problem radikalizacije koja je u proteklim godinama imala za cilj i brojne osobe iz BiH.

Policija u BiH nema podatke koji bi ukazivali kako povratnici sa sirijsko-iračkog ratišta planiraju nasilne akcije, no ocjenjuje kako su oni i dalje značajan sigurnosni izazov za državu. “Manji broj povratnika sa sirijskog ratišta su vrlo agresivni sljedbenici i promicatelji ideologije Islamske države, što može predstavljati ozbiljniju sigurnosnu prijetnju u predstojećem razdoblju”, navedeno je u ovom dokumentu.

U izvješću Ministarstva sigurnosti BiH navedena je i ocjena kako potencijalna opasnost prijeti i od pripadnika tzv. paradžemata, koji su odbili poziv Islamske zajednice za raspuštanje ili integriranje u zakonite strukture.

Takve paralelne vjerske zajednice, koje okupljaju uglavnom salafite, ocijenjene su kao “žarišta ekstremizma i radikalizma”. U tom kontekstu spomenuti su i propagandni pozivi simpatizerima IS-a u BiH i na cijelom Balkanu da, ukoliko već ne mogu putovati u Siriju i Irak, samostalno provode terorističke napade u zemljama u kojima žive.

Ministarstvo sigurnosti BiH navodi kako postoje podaci i o državljanima te zemlje koji se u Siriji kao plaćenici bore u redovima vojske Bashara al-Asada te o onima koji ratuju u Ukrajini, no uz to nisu navedene nikakve brojke.

U izvješću je navedena i ocjena kako uz vjerski ekstremizam prijetnju sigurnosti u BiH predstavlja i “etnički/nacionalni ekstremizam”.

Pri tom je izrijekom spomenuto postojanje nekoliko “ravnogorskih pokreta” koji zagovaraju četničku ideologiju iz Drugog svjetskog rata, a pozivaju na nacionalnu i vjersku mržnju te niječu opstojnost BiH kao države.

Izvješće SOA-e: Nastavljena je pojava velikosrpskog ekstremizma

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

EU poručila: Izmjene Izbornog zakona se moraju provesti do izbora 2018. godine

Objavljeno

na

Objavio

Bosna i Hercegovina nije mogla čuti ključne poruke Europske unije nakon sastanaka ministara vanjskih poslova zemalja članica unije u Luxembourgu o tome da se u zemlji moraju promijeniti odredbe Izbornog zakona kako bi se održali izbori sljedeće godine što je posve suprotno tvrdnjama visokih dužnosnika Stranke demokratske akcije da se izborni mogu održati i provesti i bez preinake po apelaciji Bože Ljubića, piše Večernji list BiH.

“Vijeće očekuje od BiH da unutar potrebnih rokova reagira na presudu Ustavnog suda BiH koja se odnosi na konkretne izborne odredbe federalnog Doma naroda.

Vijeće smatra da se izbornoj reformi treba pristupiti u duhu konsenzusa i dijaloga kao važnom pitanju, te također poziva BiH da provede preporuke Ureda za demokratske institucije i ljudska prava OESS-a (OESS-ODIHR) kako bi se približila europskim standardima, poboljšavanjem demokratskog procesa budućih izbora”, kaže se u zaljučcima Vijeća za vanjske poslove na kojemu je sudjelovala i hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Burić-Pejčinović, piše Večernji List.

Ustavni sud BiH je 28. prosinca prošle godine prihvatio aperlaciju Bože Ljubića, koji je u žalbi dok je bio predsjedatelj Zastupničkog doma naveo da je neustavna odredba da se iz svih županija u FBiH bira najmanje jedan pripadnik konstitutivnih naroda, bez obzira na brojnost pripadnika pojedinih konstitutivnih naroda u toj županiji. Ustavni sud je prihvatio navode Bože Ljubića da ne mogu jednak broj izaslanika za Dom naroda dati Bosansko-podrinjska županija s 23 Hrvata i Posavska županija koja ima oko 33.000 Hrvata. Na taj su način u dva navrata ključne hrvatske stranke za koje glasuje najveći broj Hrvata izbačene iz vlasti. No, u SDA ne smatraju kako je potrebno promijeniti Izborni zakon, a njihov visoki dužnosnik Šefik Džaferović lak je ustvrdio kako to nije uvjet za održavanje, ali niti provedbu odredbi izbora,

“Mi trebamo ozbiljno raditi na izmjenama Izbornog zakona, ali, ako do toga i ne dođe, izbori 2018. godine će se održati. Nema razloga da bude drukčije. I do sada smo pokušavali provesti neke odluke, ali izbori nikada nisu dovođeni u pitanje, osim u slučaju Mostara. Međutim, konkretna situacija vezana za odluku Ustavnog suda po apelaciji gospodina Ljubića nije ni slična onoj vezanoj za Mostar”, rekao je Džaferović. No, zanimljivo je da je odluka Ustavnoga suda o Mostaru apsolutno identična situaciji u Mostaru jer su hrvatske stranke prosvjedovale upravo zbog neproporcionalnosti vrijednosti glasova birača za izbor vijećnika u Gradsko vijeća, što je Ustavni sud potvrdio, a uz ostale identična je i formulacija o presudi oko izbora izaslanika za Dom naroda s obzirom da se odredbom o biranju po jednoga izaslanika iz svake županije narušava upravo načelo proporcionalnosti.

Uz način izbora izaslanika za Dom naroda EU je istaknula i kako treba provesti presudu Europskog suda za ljudska prava, koja bi trebala osigurati da se i predstavnici nacionalnih manjina mogu kandidirati za članove Predsjedništva BiH, što sada nije slučaj, ali i da budu birani u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda. Pri tome sud nije odredio na koji će se način provesti ta odluka. SDA sada ucjenjuje da se ove odredbe ne mogu mijenjati bez provedbe slučaja Sejdić-Finci a za što je potrebna izmjena Ustava BiH.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Policija privela sedam osoba zbog skrnavljenje spomenika braniteljima u Novom Travniku

Objavljeno

na

Objavio

Policija u Novom Travniku privela je u utorak sedam osoba koje su tijekom vikenda sudjelovale u skrnavljenju spomen obilježja braniteljima Domovinskog rata Hrvatskoga vijeća obrane (HVO), a mediji navode da su vandali bošnjački mladići.

Kako se navodi u priopćenju MUP-a Srednjobosanske županije, novotravnički policajci završili su kriminalističko istraživanje nad sedam osoba u dobi od 19 do 23 godine, koji se terete da su uništili križ sa spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Novom Travniku.

Mladići su priznali da su u noći s petka na subotu srušili spomen križ težak 70 kilograma te su ga odnijeli sa sobom.

Policija je navela inicijale vandala koji su počinili ovaj prekršaj, M.B. rođen 1997., S.L. rođen 1998., H.G. rođen 1998., S.A. rođen 1999., B.R. rođen 1997., M.P. rođen 1994. i M.S. rođen 2000. svi iz Novog Travnika.

Policija će protiv njih Županijskom državnom odvjetništvu u Travniku dostaviti izvještaj o počinjenom kaznenom djelu.

Mediji navode kako su počinitelji bošnjački mladići, te da se radi o kaznenome djelu počinjenom iz mržnje.

Unatoč odlukama, Federacija BiH ne želi vratiti imovinu Katoličkoj crkvi u Travniku

facebook komentari

Nastavi čitati