Teslin rođendan: Što je sve govorio genije iz Like?

2

10. srpnja 1856. godine u Smiljanu pokraj Gospića rođen je jedan od najvećih umova svih vremena – Nikola Tesla, čovjek koji se, kako je sam rekao, jako ponosio hrvatskom domovinom.

Prije točno 158 godina, u selu Smiljanu kraj Gospića rođen je, kako ga mnogi zovu, čovjek koji je stvorio 20. stoljeće.

Nikola Tesla ostvario je oko tisuću pronalazaka i patenata, bio je jedan od pionira radio-tehnike, objavio je radove iz fizike u kojima je iznosio originalne ideje i često je bio ismijan, ali unatoč tomu Tesla se danas smatra jednim od najplodnijih genija u elektrotehnici.

nikola tesla

Tijekom svog genijalnog života družio se i surađivao s velikanima kao što su Thomas Edison, Charles Batchelor, koji je upravo Teslu, kao i Edisona, smatrao velikanom svoga doba, Robertom Underwoodom Johnsonom, Markom Twainom i Francisom Marionom Crawfordom. Među ljudima koji su ga okruživali smatran je samotnjakom i ekscentrikom, a 1912. je odbio primiti Nobelovu nagradu jer je nakon svađe s Edisonom, s kojim je na početku karijere u SAD-u surađivao, tvrdio kako Edison nije pravi znanstvenik.

Zadnje godine svog života veliki izumitelj proveo je u osami, a njegovi izumi zasnovani na izmjeničnoj struji postali su temelj cijelom daljnjem razvoju elektrotehnike.

Nikola Tesla zadužio čovječanstvo do kraja vjekova, a i dan danas služi kao inspiracija mnogima.

Najpoznatiji citati Nikole Tesle

1. Ne žalim što su drugi pokrali moje ideje. Žalim što nemaju svoje.

2. Čovjek je rođen da radi, da trpi i da se bori, tko tako ne čini, mora propasti.

3. Svi smo mi jedno. Ljudi su međusobno povezani nevidljivim silama.

4. Vaša mržnja, pretvorena u električnu energiju,mogla bi osvjetljavati gradove i gradove (Hrvatima početkom drugog svjetskog rata).

5. Najvažniji produkt stvaralačkog uma je izum. Njegov je krajnji cilj ovladavanje uma prirodom i iskorištavanje njezinih sila za potrebe čovječanstva.

6. Od svih ‘sila trenja’, ona koja najviše usporava ljudski napredak je neznanje, ono što Buda naziva ‘najveće zlo u svijetu’.

7. Onog dana kad znanost počne proučavati nefizikalne (duhovne) pojave, u deset godina napredovat će više nego u ranijim stoljećima svoje povijesti.

8. Ako ne znate kako, promatrajte pojave prirode, ona će vam dati jasne odgovore i inspiraciju.

9. Učio sam strane jezike, proučavao književnost i umjetnost, proveo svoje najbolje godine u knjižnicama čitajući sve što bi mi došlo pod ruku i mislio sam kako sam uzalud trošio vrijeme, ali ubrzo sam shvatio da je to bilo najbolje što sam ikada učinio.

10. Boravim u hotelima. Imati vlastiti stan značilo bi vezati se emocijama za određeni prostor, a to odvlači pozornost i prisebnost od znanosti.

11. Novac ne predstavlja toliku vrijednost kakvu je postavio čovjek prema njemu. Sav novac ja sam ulagao u izume s kojima sam omogućio nove pronalaske omogućujući čovječanstvu lakši život.

12. Pojedinac je prolazan, rase i narodi će doći i proći, ali čovjek ostaje. U tome leži duboka razlika između pojedinca i cjeline.

13. Tri su moguća rješenja za problem povećanja ljudske energije: prehrana, mir, rad.

14. Moramo osloboditi misli od ograničenja koja nameće prostor i vrijeme, ali i sačuvati glavne značajke.

15. Ja nemam obitelj. Samo želim nastaviti s radom. Novac bi mi samo smetao.

16. Nije mi bila namjera, no zabilježio sam impulse iz svemira nepoznatog podrijetla u pravilnim intervalima. Možda nam oni odavno šalju poruke kojih mi nismo svjesni.

17. Energija, to je ključni problem budućnosti – pitanje života ili smrti.

18. Sadašnji izvori energije su nepouzdani i truju naš planet. Možda preživimo to trovanje, ali doći će dan.

19. Ja mogu svojim projektom osigurati energiju za sve potrebe – čistu energiju.

20. Ja se ne bavim proricanjem, nisam gatara, ne proričem ljudima sudbinu i nisam izumitelj. Ja otkrivam. Ja sam otkrivač principa koji postoje. Najprije je bila energija, potom mаterijа. Moj mozak je samo prijamnik. U svemiru postoji neka jezgra iz koga mi crpimo znanje, snagu, inspiraciju. Nisam prodro u tajne te jezgre, ali znam da ona postoji.

dnevnik.hr

facebook komentari

  • S.T.R.A.H.

    Niste naveli da je rekao da je ponosni Hrvat pravoslavne vjere ali ste zato izmislili stavku 4 o Hrvatima mrziteljima.

  • S.T.R.A.H.

    Niste naveli da je rekao da je ponosni Hrvat pravoslavne vjere ali ste zato izmislili stavku 4 o Hrvatima mrziteljima.