Theodor Meron dolazi u Hrvatsku

0

Predsjedao je i žalbenim vijećem koje je oslobodilo Momčila Perišića

Dio pravne povijesti

theodor meron 2I prije te ne samo za Hrvatsku tako značajne presude već i za svjetsko ratno pravo, sudac Meron bio je značajan subjekt kaznenopravne povijesti.

Predsjedao je i sudskim vijećem koje je preinačilo drakonsku kaznu izrečenu Tihomiru Blaškiću, od 45 godina zatvora na devet godina. Predsjedao je i žalbenim vijećem koje je nakon osude od 27 godina zatvora oslobodilo i bivšeg načelnika glavnog stožera Vojske Jugoslavije Momčila Perišića za zločine u Srebrenici i Sarajevu.

O njegovu autoritetu govori i to što je lani sa 12 prema šest glasova konkurenta treći put izabran za predsjednika MKSJ-a, iako ga je danski sudac Frederik Harhoff pokušao kompromitirati da je podlegao utjecaju svjetskih vojnih sila. Rođen prije više od 84 godine u Poljskoj, preživio je kao dječak iskustvo nacističkih logora. Kasnih šezdesetih bio je savjetnik izraelskog ministarstva vanjskih poslova, a od 1978. živi u Americi gdje je u vrijeme Clintona bio savjetnik američke administracije za međunarodno pravo.

Susret s vrhom države

Član je američke Akademije umjetnosti i znanosti, dobitnik brojnih nagrada međunarodnih pravnih tijela, a Francuska ga je 2007. odlikovala ordenom Legije časti. Zbog zgusnutog protokola u kojem je predviđeno da se susretne s predsjednikomIvom Josipovićem, premijerom Zoranom Milanovićem, predsjednikom Vrhovnog suda Brankom Hrvatinom i ministricom Vesnom Pusić, odustao je od predviđenog predavanja na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

VecernjiList/kamenjar.com

facebook komentari