Thompson: Nevjerojatno je da članica NATO-a ne može osigurati jedan koncert

0

Marko Perković Thompson u subotu je, umjesto u Mariboru, u kojem je trebao nastupiti, bio u Splitu, a zabrana njegova koncerta i dalje je goruća politička tema s obje strane granice. Reagirali su hrvatski premijer i predsjednica te se zabranjeni koncert prometnuo u još jednu prijepornu točku u odnosima između Slovenije i Hrvatske, ali je i podijelio slovensku političku scenu, piše Večernji list

Jeste li zadovoljni reakcijama hrvatskog državnog vrha i mislite li da će to promijeniti situaciju, odnosno oslabiti pritiske koji se pojavljuju za vaših nastupa?
Zadovoljan sam njihovom reakcijom. Očekujem od političkih institucija svoje države da će reagirati i učiniti sve kako bi zaštitili mene i moje suradnike koji žele raditi u EU. Naravno, u skladu sa svojim ovlastima i pozicijom koju zauzimaju u društvu kada problem eskalira do te mjere, kao što je ovaj slučaj, i to postane problem koji nije više samo moj nego je napadnuta i velika grupa hrvatskih građana i vrijednosti koje oni poštuju. Nije važno hoće li promijeniti situaciju i oslabiti pritiske ili ne jer taj jugokomunistički ološ neće nikada prestati napadati vrijednosti hrvatskog naroda i hrvatske države, pa tako ni one koji o tim vrijednostima progovaraju, koji te vrijednosti žive i slave. Ali važna je reakcija i državnog vrha jer oni su državni vrh države nastale upravo na tim vrijednostima.

Vaši obožavatelji na fan stranici, kojih je 230.000, postavili su provokativno pitanje premijeru i predsjednici jeste li vi fašist, a oni huligani. Mislite li da je i to ponukalo državni vrh da se oglasi?

Da, pročitao sam reakciju mojih fanova i zahvaljujem im na potpori, i razumijem njihovu revoltiranost. Ja mislim da je ovoga svima dosta i prevršilo je svaku mjeru. Vjerujem da je državni vrh reagirao videći i procjenjujući da problemi oko mojih nastupa koji izazivaju te, po mom mišljenju, antihrvatske skupine, eskaliraju i nisu više problem pojedinca ili jednog koncerta, već postaju problem ljudskih prava, politički problem, pravni, itd. I imaju velik odjek u javnosti, pa je sasvim razumljivo da reagiraju. U posljednjih desetak, petnaest godina imali smo, na žalost, takve garniture na vlasti koje su ili direktno štetile ili podvijale rep i šutjele pa od njih nismo niti očekivali niti tražili nekakvu reakciju. Sjetimo se samo Stjepana Mesića, Ive Josipovića, Vesne Pusić, koji su trčali po svijetu i optuživali hrvatsku za razne gadosti poput agresije na BiH, “ustaške zmije” i slično. Kada je svako domoljublje prikazivano kao nešto negativno, nacionalističko (u negativnom smislu), fašističko i sl.

Otkazivanje vašeg koncerta postalo je politički slučaj i u Sloveniji.

Nisam ja izazvao, kako vi kažete, “politički slučaj”, nego su ga izazvali oni koji su donijeli odluku o zabrani koncerta. Naravno da je odluka politička, a potaknuta je od već spomenutih jugokomunističkih, antihrvatskih i antislovenskih skupina, ali je iznenađujuća slabost demokratskih snaga u Sloveniji. Nevjerojatna je činjenica da jedna europska država, pritom članica NATO-a, ne može osigurati jedan koncert, a trebala bi osigurati stotine kilometara schengenske granice u jeku migrantske krize i drugih burnih politički zbivanja u svijetu. Ako mi dopuste, ja to mogu sa svojim prijateljima osigurati.

Vjerujete li da bi se Slovenci mogli predomisliti, tu je mogućnost najavio Janez Janša?

Vjerujem u demokratske, domoljubne snage u Sloveniji i njihovu konačnu pobjedu, a time i održavanje koncerta. Razumijem probleme koje imaju s ljevičarskim, jugokomunističkim snagama u Sloveniji jer i mi u Hrvatskoj imamo istih problema i ta je borba dugotrajan proces koji svi moramo proći.

Jeste li ikada u karijeru dugoj 25 godina doživjeli da vam je neka pjesma zabranjena, odnosno da ste kažnjeni zbog stihova?

Nikada u mojoj karijeri nitko i nigdje nije zabranio ni jednu moju pjesmu niti me kaznio. Jedino mi je šibenska policija napisala prijavu nakon pjevanja pjesme “Bojna Čavoglave” na proslavi Dana pobjede u Kninu, i to je još uvijek na sudu.

Što mislite, zbog čega vas prati stigma, slovenski mediji spominju “neoustaški ekstremizam”, iako ste se više puta u intervjuima ograđivali od ustaštva, fašizma i bilo kakvog ekstremizma?

To je jasno. Riječ je o sukobu dvaju različitih svjetonazora, mene i onih koji me slušaju i prate te, s druge strane, onih koji nas napadaju, a to su već spomenuti jugokomunistički ostaci te razne anacionalne i slične skupine kojih ima u svim sferama političkog i društvenog života. Naravno da ne mogu otvoreno napasti domoljublje, kršćanski svjetonazor, obiteljske vrijednosti jer su to vrijednosti na kojima je sazdana ljudska, poglavito zapadna, civilizacija pa ih onda moraju proglasiti fašizmom, nacizmom i svim onim što je općenito neprihvatljivo. O tome sam pisao u nekim svojim pjesmama, na primjer, “…domoljublje prozvali fašizam, tako brane njihov komunizam.”

Večernji list

 

facebook komentari