Connect with us

Kolumne

Tihomir Dujmović: Nevladine udruge kao ‘udarna pesnica’ hrvatske ljevice

Published

on

Gdje su sad oni nadobudni, istinoljubivi Facebook prosvjednici što su jajima gađali kućne prozore nekih HDZ-ovaca? Gdje su sad šleperi socijalno osjetljivih pripadnika nevladinih udruga što su na svaki HDZ-ov krivi šušanj reagirali burnim priopćenjima, akcijama, marševima i verbalnim napadima, piše Tihomir Dujmović u novoj kolumni za Dnevno.hr

Kad pogledate kako mahnito Vesna Pusić šakom i kapom dijeli novac nevladinim udrugama samo koji mjesec prije odlaska sa vlasti, kad gledate kako se na prosvjedu branitelja vježba buduće divljanje po ulicama kada HDZ preuzme vlast, jasno se ocrtava plan da se buduća vlast putem nevladinih udruga ruši na ulici. U tom smislu epizoda sa protuprosvjedom braniteljima u Savskoj bila je tek generalna proba za ono što se sprema!

pušić pusićNaime, u Hrvatskoj se doista nikad nije živjelo gore, u Hrvatskoj gospodarska situacija nikad nije bila teža, nikad više nezaposlenih, nikad više gladnih i nikad tiših nevladinih udruga. A ima ih na stotine! Gdje su sad oni nadobudni, istinoljubivi Facebook prosvjednici što su jajima gađali kućne prozore nekih HDZ-ovaca? Gdje su sad šleperi socijalno osjetljivih pripadnika nevladinih udruga što su na svaki HDZ-ov krivi šušanj reagirali burnim priopćenjima, akcijama, marševima i verbalnim napadima. Čekaju svoj 22. lipanj, da im netko naredi da budu socijalno osjetljivi, istinoljubivi i gladni i žedni pravde! Točno tako su njihovi prethodnici prije 70 godina mjesecima čekali mig Moskve koji je došao 22. lipnja 1941. da bi tek onda postali antifašisti, a ne kad je doista fašizam bio ustoličen! Šutnja nevladinih udruga čije džepove Milanovićeva vlast puni sa više od tri milijarde kuna državnog novca godišnje definitivno je organizirana, jer je apsolutno nemoguće da bi sve te oglašene nevladine udruge po logici svojih programa ovako šutjeli kako šute mjesecima i godinama na ovu ponižavajuću gospodarsku i političku situaciju! Ta neprirodna šutnja u ovoj neviđenoj krizi na rubu gladi, krunski je dokaz toga da su brojne nevladine udruge što se bave politikom, obična produžena ruka hrvatske političke ljevice. Istina je bljesnula svom snagom kad smo doživjeli antiprosvjed braniteljskom prosvjedu u Savskoj!

Dakle, od svih političkih i gospodarskih nepravdi, problema i nejasnoća, najvažniji, jedini respektabilan, odlučujući i ključan, onaj koja pokreće mase, je problem imaju li branitelji uredne dozvole za svoj prosvjed? Ne socijalne teme koje stoje iza tog prosvjeda, niti političke teme od ćirilice nadalje, najmanje pokušaj izjednačavanja branitelja i agresora, ne, ništa od toga nije u fokusu nevladinih udruga, nego samo i jedino je li prosvjed legalno prijavljen! Jer, kad ne znaju objasniti što bi to bio teror šatoraša, nevladine udruge onda pribjegavaju priči o legalnom i nelegalnom prosvjedu! Dakle, sad se iz aviona vidi da iza tog antiprosvjeda stoji vlast jer je ovo jedini prosvjed gdje prosvjednici faktički brane vlast i prosvjeduju protiv onih koji prosvjeduju protiv vlasti! Od jugoslavenskih prosvjeda 1968. u Beogradu kad su prosvjednici tobože prosvjedovali protiv režima, a klicali Titu što je bilo do te razine izrežirano da je čak i Tito sišao na ulicu plesati kolo sa prosvjednicima, tako nešto nismo vidjeli! No, upravo ovaj provokativni antiprosvjed koji je samo bio opipavanje terena i paralelni muk, grobni muk velikih nevladinih udruga, jasno sugerira da se one spremaju za izlazak na ulice. No, taj se izlazak neće dogoditi dok god su Milanović i Vesna Pusić njihovi financijeri, mecene i dobrotvori na vlasti! Tek kad oni izgube vlast, tek ćete onda vidjeti kako su ulice odjednom pune nevladinih udruga, njihovih zahtjeva, prosvjeda, marševa, istinoljubivosti i pravde! Da slučajno ne bi uzmanjkalo novca pobrinula se Vesna Pusić koja je točno u trenutku kad je država pred bankrotom, a Europska unija nam u to ime šalje monitoring ovamo, poslala zadnje vreće novca nevladinim udrugama da se što bolje pripreme za sutrašnju uličnu demokraciju u sklopu koje će se sutra rušiti nova vlast.

gong_pusicNevladine udruge kao udarna pesnica djece komunizma! Kako drugačije tumačiti činjenicu da Vesna Pusić u trenutku kad država grca u dugovima, vadi dva i pol milijuna kuna sa računa ministarstva vanjskih poslova i dijeli ih nevladinim udrugama uključujući i udrugu na čijem je čelu upravnog odbora njen brat? Zamislite da Tomo Karamarko kao premijer pošalje na račun udruge na čijem čelu upravnog odbora sjedi njegov brat donaciju od četvrt milijuna kuna?! Mediji bi ga razapeli! U ovom slučaju to je zabilježilo tek nekoliko tiražno marginalnih tiskovina! Naime, tek je sada procurilo u medije da je još 9. prosinca, točno nekako u vrijeme kada je Vlada skupljala novce za učenički prijevoz konstatirajući da će ga teško pronaći, točno dakle u to vrijeme, Vesna Pusić je dodijelila dva i pol milijuna kuna nekim nevladinim udrugama. To su GONG, Documenta, Centar za mirovne studije, B.A.B.A i druge. Da bi se zadovoljila forma, sve su udruge dobile novac za određene projekte pa mediji ovih dana navode i same teme projekata koje je ovako izdašno financirala Vesna Pusić. Po navodima dnevnog tiska udruga ”Zdenac” je dobila 150 tisuća kuna za “prevenciju zaraznih bolesti u Tanzaniji?!, “Europski edukacijski forum” je dobio 240 tisuća kuna za projekt ”Osnaživanje žena poljoprivrednica na poplavljenim područjima u BIH”, ”Documenta” ministričine prijateljice Vesne Teršelič, je dobila 250 tisuća kuna za projekt ”Izgradnja kapaciteta ukrajinskog OCD-a za istraživačko dokumentacijski rad na teškim kršenjima ljudskih prava”?!, GONG je dobio 250 tisuća kuna za jedan projekt u BIH, a udruga ”Odraz-održivi razvoj zajednice” je dobio isto tako 250 tisuća kuna za projekt ”Žene i održivi razvoj”?!….Ovo dakako nisu jedine donacije ove vlasti nevladinim udrugama koje ukupno uistinu koštaju ovu državu nevjerojatne tri milijarde kuna, ovo je samo bila Vesnina božićnica.. Glavna politička karakteristika tih nevladinih udruga, naročito najvećih poput ”Documente” leži u činjenici da još nije zabilježen njihov prosvjed niti bilo kakva akcija koja bi bila uperena protiv ove vlasti! Istoj toj ”Documenti” je Ivo Josipović tepao da je to naša savjest!

No, kad bi mi bili ozbiljna država kao što nismo, onda bismo fenomenu naglog bujanja nevladinih udruga i njihovom ideološkom usmjerenju pristupili onako kako je tom problemu pristupila država Izrael. Suočena sa silovitim napadima i permanentnim kritikama nevladinih udruga, izraelska vlada je naložila svojoj obavještajnoj zajednici da istraži tijekove financiranja nevladinih udruga i da ih potom prezentira u parlamentu. Tajna služba se prihvatila posla i pripremila izvješće za parlament. Iz izvješća je bilo razvidno da 90 posto nevladinih udruga financiraju arapske zemlje i dosta izdašno Velika Britanija, što je između ostaloga rezultiralo diplomatskim skandalom, protjerivanjem britanskog veleposlanika i dr. najžešće, najglasnije nevladine udruge u Izraelu, one koje su najviše napadale izraelsku vlast, pokazalo se da su bile financirane arapskim novcem. Hoće li ova zemlja ikada skupiti toliko snage, volje i nacionalne odgovornosti da zatraži od svoje obavještajne zajednice da nam pokaže tko kod nas financira nevladine udruge i sa čijim interesima se poklapaju njihove aktivnosti?

S obzirom da je Hrvatska na rubu gladi, da mladi masovno bježe iz ove zemlje, za nevladine udruge bi iz proračuna trebali izdvajati minimalni iznos jer kriza valjda diktira neke druge uvjete i prioritete. Dajmo tri milijarde kuna za demografsku obnovu! Dajmo tri milijarde kuna za otvaranja novih radnih mjesta zaboga! No, tako ne misli Vesna Pusić, tako ne misli Zoran Milanović, a nije mislio ni Ivo Josipović i pogledajte u vremenima koja dolaze kako će se velike nevladini udruge što se bave politikom ponašati u raspletu situacije. Jer, već se sada razaznaje da bi baš one mogle povesti narod na ulicu protiv buduće vlasti, da će se baš nevladine udruge odjednom sjetiti teške gospodarske situacije, da će one biti artiljerijska priprema za konačno rušenje nove vlasti koja sigurno dolazi. Kad bi bilo drugačije, mi bi u ove tri godine imali od istih tih nevladinih udruga na stotine prosvjeda i marševa protiv najgore Vlade u modernoj hrvatskoj povijesti!

[ad id=”40551″]

Autor: Tihomir Dujmović

facebook komentari

Continue Reading
Advertisement
Comments

Kolumne

Ivan Hrstić: Todorić vjerojatno nikad neće u zatvor

Published

on

By

Od prvog nastavka bloga jasno je – Ivica Todorić ne namjerava na sudu dokazivati niti jednu od svojih tvrdnji.

Cilj mu je pošto-poto braniti se sa slobode, čak i ako ga čeka desetljetni sudski maraton, izgraditi oko sebe kulisu ugroženog čovjeka, izloženog političkoj zavjeri, progonu i linču.

Priča uopće nije morala biti uvjerljiva za domaću publiku (i naravno da nije bila), jer još kad smo zaključili da mali Ivica blogira iz druge vremenske zone mogli smo naslutiti da je cijela ta konstrukcija treba poslužiti ne samo za rušenje eventualne presude, već i za moguću bitku protiv izručenja, piše Ivan Hrstić / Večernji list

Muški članovi obitelji Todorić u Londonu tako su formirali svoju K-vladu u egzilu. Premda je sin Ante najavio da će biti na raspolaganju hrvatskom pravosuđu, jasno je da su tamo otišli upravo kako – ne bi bili na raspolaganju.

Jesu li samo htjeli kupiti još malo vremena i izbjeći očekivano spektakularno uhićenje u cik zore u velebnom dvorcu iznad Zagreba, saznat ćemo do kraja tjedna. Podatak da su Todorići unajmili ergelu punokrvnih hrvatskih odvjetnika, te navod da su nadodali i londonskog eksperta za odugovlačenje izručenja govori da Ivici baš i nije trebalo vjerovati da mu je na računu ostalo svega 20 tisuća kuna te da je ipak nešto sklonio za crne dane.

Dakle, malo je vjerojatno da će siroti Ivica morati moljakati azil u veleposlanstvu Ekvadora i prehranjivati se pisanjem bloga u urotničkom društvu Juliana Assangea. A i pitanje je koliko bi razumijevanje za njegov status prizemljenog Kralja Sunca imao predsjednik te države, kojemu je “krsno” ime Lenin. “Sretna” okolnost za Todorića jest da nitko ni ne može odlučno poreći da nikakve zavjere nije bilo. Dapače, prije će biti da zavjere jest bilo, nego da je nije bilo! Rušili su ga sa svih strana.

Potkopavali ga poslovni konkurenti i saveznici, opsjedali dužnici i vjerovnici, izdavali dojučerašnji prijatelji, nož u leđa zabijali konfidenti koje je osobno birao u upravu, komplote iznutra pleli Hrvati i Rusi, oko vruće kaše kružili Slovenci i Srbi, zavjere kovali Vlada i oporba, pa i oporba unutar same vladajuće koalicije.

Materijala i za špijunski triler s potpisom le Carrea, a kamoli ne za odvjetničku ajkulu iz Cityja! A kad se tome nadoda zaplet kako je Ivica doživio sudbinu svojeg oca Ante, kojega je komunistička vlast nakon Hrvatskog proljeća strpala u zatvor i pokopala njegov uspješni Agrokombinat (ah, Déjà vu, taj kobni Agro-kombinat-komerc-kor…), jasno je da će, ako (ikad) uhite najvećeg hrvatskog blogera, Hrvatska vjerojatno samo još jednom potonuti na indeksu medijskih sloboda.

U nastavku bloga Todorić će napisati da ga, kao i njegovog oca, progone neprijatelji Hrvatske zbog njegovog dosljednog hrvatstva, oni koji žele Domovinu predati u ruke strancima i spriječiti otkrivanje istine. Sam Todorić nudi dva kontradiktorna scenarija.

Prvo otvara paljbu iz svih oružja na svojeg direktora financija, Ivana Crnjca, kao čovjeka s pedigreom CAIB-a, tvrtke koju proziva da je još 2016. krenula u akciju njegovog rušenja. No, nakon što je Crnjac šalje poruku da neće biti nikakav svjedok pokajnik, Todorić sad više ne spominje njega kao “domaćeg izdajnika”, već Damira Kuštraka, jedinog od njegovih ljudi kojega je zadržao vladin povjerenik.

Ako se odluči na bitku protiv izručenja, nametnut će se pitanje – a zašto mu je DORH omogućio takav bijeg? Pružili su mu prostora kao nikom do sad. Zašto su izvidi morali trajati 6 mjeseci? Ako se Todorić ipak odluči vratiti, kako će opravdati uobičajene razloge za pritvor, od utjecaja na svjedoke pa do ponavljanja (ne)djela?

Ta je li itko ikad dobio ovakvu raskošnu priliku za utjecaj na svjedoke?!? Osnovana sumnja trebala je i morala biti temelj za mnogo ranije djelovanje. Uhićeni su svi iz uprave – osim zakonski odgovornih članova obitelji Todorić! Zašto nisu uhićeni i bivši članovi uprave iz razdoblja obuhvaćenog istragom?

Odvjetnici – kao i oporba – vjerojatno neće propustiti pitati: a zašto onda nije uhićen i aktualni ministar financija? Izbjegne li istražni zatvor, Todorić vjerojatno neće ni dana proboraviti iza rešetaka. Što veći razmjeri poslovnog kraha, to će uz ovakav odvjetnički tim tužiteljima biti teže dokazati izvlačenje novca.

Ako na koncu bude i osuđen, nakon nekoliko ponovljenih suđenja izvući će se na starosnu dob i loše zdravlje.Pritvor je u mnogim slučajevima tužiteljima jedina zadovoljština. Ako već one u čiju krivicu smo uvjereni ne možemo poslati na zasluženu kaznu, znamo se tješiti se da su neko vrijeme ipak proveli iza rešetaka.

No, mogućnost da se na takav način ne presudom već diskrecijskom prosudbom raznoraznih kadija kažnjavaju i nevini ljudi – zacijelo nije nešto što bi nam trebalo osiguravati miran san.

Ivan Hrstić / Večernji list

Ante Todorić stigao u Hrvatsku

 

facebook komentari

Continue Reading

Kolumne

Nino Raspudić: Pad dvorca Todorovih i prvi poučci

Published

on

U ponedjeljak, malo prije šest ujutro, policija je ušla u Kulmerove dvore. Istog dana uhićeno je dvanaest ljudi iz vodstva Agrokora, dok su Ivica, Ante i Ivan Todorić bili nedostupni. Dok pišem ovaj tekst novinari čuče na zagrebačkom aerodromu i motre letova iz Londona očekujući hoće li se netko od muških Todorića pojaviti ili će i dalje u Domovini na braniku imanja ostati samo žene, starci i zet.

Oktobarska revolucija 1917. kulminirala je zauzimanjem carskog Zimskog dvorca. Je li ovog listopada u Hrvatskoj, ulaskom policije u donedavno nedodirljiv Todorićev dvorac, simbolički započela naša “revolucija” u smislu korjenite preobrazbe hrvatske politike, pravosuđa, gospodarstva i medija, ostaje vidjeti. Kao i uvijek u prijelomnim danima, tako je i u ponedjeljak vrijedilo pozorno pratiti medije i sve izjave aktera, jer dok je još sve vruće nešto istine uvijek izađe na površinu. Već sljedeći dan se priče ispeglaju i usklade, pozicije zauzmu, interpretacije ustale.

Što nam ovotjedna fenomenologija događanja oko Agrokora govori o našem društvu? Prije svega, opet potvrđuje kako ono ima vrlo malo senzibiliteta za zakon i institucije pravne države, a puno sklonosti demagogiji i trenutnom iskaljivanju strasti, pa makar se sutra, s novim igračima, sve nastavilo po starom. Todorić ne treba pasti zato što je bogat i bahat, zato što ima dvorac i helikoptere, već zato što je, ako mu se to dokaže, kršio zakone. A oni koji su mu omogućavali da time oštećuje javni interes i riskira državni novac, bilo da su to premijeri i ministri, HBOR, HNB, Hanfa, Porezna uprava ili bilo tko drugi, moraju biti pozvani na odgovornost i ne smiju biti zaboravljeni u sjeni ritualnog iskaljivanja na najvećem, ali ne i jedinom krivcu.

Saborsko povjerenstvo, kakvo god da jest, moralo bi nastaviti svoj rad u onim segmentima koji neće biti obuhvaćeni istragom, a koji su dugoročno za državu još važniji, a to je prije svega loše postavljen sustav koji se, u problematičnim dijelovima, mora razmontirati i presložiti. Možda bi ga trebalo nanovo formirati pod drugim imenom, poput “Saborsko povjerenstvo za istraživanje i sanaciju manjkavosti sustava koje su se pokazale u slučaju Agrokor”. Pa onda češljati u javnom ispitivanju sve one koji su činili propuste. Isti mediji koju su do jučer titrali Gazdi kao dobrotvoru i genijalcu bez kojeg u Hrvatskoj nitko ništa ne bi znao posijati i posaditi, sada pumpaju raju na linč prikazujući raskoš Agrokorova plemstva. Izazivaju time najniže porive zavisti i mržnje, ali ne i želje za pravdom i poštivanjem sustava i zakona, uz neumoljivo sankcioniranje onih koji ih krše. Puno je ljudi koji danas u Hrvatskoj žive u egzistencijalnoj tjeskobi, ovršeni, blokirani, u kroničnom minusu do grla i stalnom strahu od otvaranja kaslića s računima.

Teško je od njih očekivati empatiju za trenutne traume osoba uhićenih pa puštenih na slobodu u aferi Agrokor. Oni koji su prošli to iskustvo svjedoče da jedna noć u zatvoru zauvijek promijeni čovjeka. Spoznaja da si zatvoren, da ne možeš ići gdje hoćeš, odraslom čovjeku teško pada i to utoliko teže što je bio moćniji (u praksi znači i slobodniji) prije “ćorke”. Vjerujem im i da je teško gledati kako ti sve ono što si godinama dijelom stvorio, dijelom nagrabio, sada razvlače. No još je tjeskobniji i teži svakodnevni život stotinama tisuća ljudi u Hrvatskoj, koji pale pripadnike oligarhije, s pravom ili ne, smatraju sukrivcima za svoj položaj. Nema sumnje da bi se, da je kojim slučajem krenulo nasilno osvajanje dvorca, pojavio i puk s vilama, kukama i motikama, i počeo razvlačiti pokućstvo i hranu. Nakon upada policije pred dvorcem se ukazao i uvaženi saborski zastupnik Pernar, koji takve situacije nanjuši nepogrešivo kao Šimleša žensku nevolju. Nije jasno što je tu mogao pripomoći, osim što se naslikavao i njuškao oko najpoznatije ograde u Hrvatskoj.

Dok su se muške glave strateški povukle u Londonu, jedina osoba koja je imala petlju izaći pred javnost bila je Jadranka Todorić, Gazdina sestra. Svaki dan ispred dvorca raspravlja s novinarima, brani brata, drži im lekcije. Ne radi se o licemjerju ili bahatosti, već tu ima nešto od etičkog stava koji je iznad svih zakona i razuma, a to je ljubav sestre prema bratu, o kojoj piše i Hegel u Fenomenologiji duha kao o najčišćoj i etičkih najutemeljenijoj. Svatko tko ima sestru zna o kojem bogatstvu i blagodati govorim. Sestra će te uvijek stajati, i protiv zakona i protiv države, to je tako oduvijek, od Antigone o kojoj piše i Hegel pa do Nevenke Kerum i Jadranke Todorić kao dvije najeksponiranije jake sestre u Hrvatskoj.

Možemo misliti sve najgore o Ivici Todoriću i o Jadranki Todorić kao pojedincima, ali u relaciji sestra-brat uvijek svjedočimo najčišćoj ljubavi, iskonski čistom porivu i kada najgora sestra brani najgoreg brata. Nije slučajno to da je najrjeđe ubojstvo među srodnicima, gotovo nečuven događaj, da sestra ubije brata. Od svih u Famigli za sada je Jadranka Todorić pokazala najviše muda. Izlazi hrabro pred čopor novinara u busiji pred ogradom dvorca, iz istih onih medija koji su Todorićima do jučer titrali, i poklapa ih, iako nema nikakvih suvislih argumenata, snagom koju izvlači iz sestrinske ljubavi. U vrijeme prevrata i kod nas se fura skromnost i minimalizam. Todorićeva sestra vozi neugledan sivi Seat, a glavna zvijezda među odvjetnicima, Čedo Prodanović dolazi u dvorac u Smartu, koji mu, kad stane pored njega, više izgleda kao kaciga nego kao osobni automobil.

Osiromašenu raju iritira luksuz pa mediji koji su se okrenuli protiv Gazde snažno igraju na tu kartu. Jutarnji vladin bilten u rubrici “impozantne nekretnine bivših vodećih ljudi Agrokora” donosi i perjanicu od foto-reportaže pod naslovom: “Policija u grandioznoj vili moćne Todorićeve suradnice: pogledajte kako izgleda impozantni dom Piruške Canjuge u elitnom dijelu Zagreba”, u kojoj se vidi tamna ograda, malo travnjaka i nekakav trijem. Zanimljivo je kako su jednako impozantne domove stekli i pojedini novinari sa završenom srednjom školom koji su se napajali na istom koritu u zlatna vremena. Čitani portal vječno nabrijanog gazdice, pravomoćno osuđenog za utaju poreza, koji najviše propagira lažni moralizam i pumpa najniže strasti intelektualno i duhovno opustošene publike, kao glavnu vijest donosi fotografiju kućne pomoćnice obitelji Canjuga. Iz “impozantnog doma” izvirila je starija žena odjevena kao ropska kućna posluga na američkom Jugu ili kao ona čistačica u crtiću o Tomu i Jerryju. Dežurni pumpači i administratori narodnoga gnjeva povezuju to s Canjuginim trabunjanjem o “stališima”.

Meni je, pak, u svemu tome zanimljiva potreba da se, unatoč ostvarenom materijalnom i društvenom statusu, trebaš dodatno uvjeriti da si visoki “stališ” i time da ti posluga nosi takvu stereotipnu odoru. Ne zna se tko je tu žalosniji. Oni koji to čine ili oni koji ih zbog toga mrze i zavide im, umjesto da ih žale. Mediji se upliću u slučaj puštajući u javnost nepotvrđene “informacije” o pokajništvu. Pa samo tako imali priliku čuti i čitati da je “Mislav Galić predao dokumente kojima tereti Todorića”, kako je Ivan Crnjac prvi pokajnik i slično. Javnost se lako lovi na te nepotvrđene vijesti jer u njih žele vjerovati, što je razumljivo.

Nakon što su imali šest mjeseci da počiste sve tragove teško je povjerovati da je itko od njih držao bilo kakvu spornu dokumentaciju u “impozantnom domu” u Zagrebu ili “grandioznoj” vikendici na Rabu. Financijska forenzika traje predugo i pitanje je imaju li naši istražni organi kapaciteta obaviti je kako spada. Dakle, kao najbrži i najsigurniji put za privođenje procesa kraju ostaje pokajništvo i međusobno terećenje. Ako je u slučaju Agrokorove vrhuške bilo zajedničkog protuzakonitog djelovanja, teško je vjerovati da će do kraja ostati jedni uz druge. U takvim skupinama ljude veže samo interes oko plijena, a ne zajednički ideali, međusobna ljubav i solidarnost.

Zašto bi relativno mlad čovjek odgulio dugogodišnju robiju za glavu koji je u Londonu? Nadalje, ako se i vrati i preda, zašto bi Gazda bio žrtveni jarac za sve, a oni koji su, od politike preko nadležnih institucija do medija, od njega cijelo vrijeme imali koristi, prošli lišo? Spektakl oko upada u dvorac i druge “impozantne domove” samo je početak. Ako priča ostane na iskaljivanju najnižih strasti na jednoj žrtvenoj jarčini ili nekoliko jaraca, jarčića, koza i kozlića, a ostane netaknut sistem koji je omogućio nastanak i dugogodišnje prikrivanje financijske rupe o kojoj i Putin razgovara s Predsjednicom u Moskvi, ništa se nije napravilo.

No ako se priča krene rasplitati dalje i dublje, a tu su Gazdina famozna bilježnica i eventualno pokajništvo najdragocjeniji, afera Agrokor bit će izraz Božje providnosti, nešto najbolje što se za ozdravljenje Hrvatske moglo dogoditi u novijoj povijesti. Čekajući rješenje te dileme, ostaje nam samo pratiti letove iz Londona i svjedočiti još jednom koliko je sestrinska ljubav jaka, a partnerska labava.

Nino Raspudić / Večernji.hr

facebook komentari

Continue Reading