Tihomir Dujmović: Nevladine udruge kao ‘udarna pesnica’ hrvatske ljevice

2

Gdje su sad oni nadobudni, istinoljubivi Facebook prosvjednici što su jajima gađali kućne prozore nekih HDZ-ovaca? Gdje su sad šleperi socijalno osjetljivih pripadnika nevladinih udruga što su na svaki HDZ-ov krivi šušanj reagirali burnim priopćenjima, akcijama, marševima i verbalnim napadima, piše Tihomir Dujmović u novoj kolumni za Dnevno.hr

Kad pogledate kako mahnito Vesna Pusić šakom i kapom dijeli novac nevladinim udrugama samo koji mjesec prije odlaska sa vlasti, kad gledate kako se na prosvjedu branitelja vježba buduće divljanje po ulicama kada HDZ preuzme vlast, jasno se ocrtava plan da se buduća vlast putem nevladinih udruga ruši na ulici. U tom smislu epizoda sa protuprosvjedom braniteljima u Savskoj bila je tek generalna proba za ono što se sprema!

pušić pusićNaime, u Hrvatskoj se doista nikad nije živjelo gore, u Hrvatskoj gospodarska situacija nikad nije bila teža, nikad više nezaposlenih, nikad više gladnih i nikad tiših nevladinih udruga. A ima ih na stotine! Gdje su sad oni nadobudni, istinoljubivi Facebook prosvjednici što su jajima gađali kućne prozore nekih HDZ-ovaca? Gdje su sad šleperi socijalno osjetljivih pripadnika nevladinih udruga što su na svaki HDZ-ov krivi šušanj reagirali burnim priopćenjima, akcijama, marševima i verbalnim napadima. Čekaju svoj 22. lipanj, da im netko naredi da budu socijalno osjetljivi, istinoljubivi i gladni i žedni pravde! Točno tako su njihovi prethodnici prije 70 godina mjesecima čekali mig Moskve koji je došao 22. lipnja 1941. da bi tek onda postali antifašisti, a ne kad je doista fašizam bio ustoličen! Šutnja nevladinih udruga čije džepove Milanovićeva vlast puni sa više od tri milijarde kuna državnog novca godišnje definitivno je organizirana, jer je apsolutno nemoguće da bi sve te oglašene nevladine udruge po logici svojih programa ovako šutjeli kako šute mjesecima i godinama na ovu ponižavajuću gospodarsku i političku situaciju! Ta neprirodna šutnja u ovoj neviđenoj krizi na rubu gladi, krunski je dokaz toga da su brojne nevladine udruge što se bave politikom, obična produžena ruka hrvatske političke ljevice. Istina je bljesnula svom snagom kad smo doživjeli antiprosvjed braniteljskom prosvjedu u Savskoj!

Dakle, od svih političkih i gospodarskih nepravdi, problema i nejasnoća, najvažniji, jedini respektabilan, odlučujući i ključan, onaj koja pokreće mase, je problem imaju li branitelji uredne dozvole za svoj prosvjed? Ne socijalne teme koje stoje iza tog prosvjeda, niti političke teme od ćirilice nadalje, najmanje pokušaj izjednačavanja branitelja i agresora, ne, ništa od toga nije u fokusu nevladinih udruga, nego samo i jedino je li prosvjed legalno prijavljen! Jer, kad ne znaju objasniti što bi to bio teror šatoraša, nevladine udruge onda pribjegavaju priči o legalnom i nelegalnom prosvjedu! Dakle, sad se iz aviona vidi da iza tog antiprosvjeda stoji vlast jer je ovo jedini prosvjed gdje prosvjednici faktički brane vlast i prosvjeduju protiv onih koji prosvjeduju protiv vlasti! Od jugoslavenskih prosvjeda 1968. u Beogradu kad su prosvjednici tobože prosvjedovali protiv režima, a klicali Titu što je bilo do te razine izrežirano da je čak i Tito sišao na ulicu plesati kolo sa prosvjednicima, tako nešto nismo vidjeli! No, upravo ovaj provokativni antiprosvjed koji je samo bio opipavanje terena i paralelni muk, grobni muk velikih nevladinih udruga, jasno sugerira da se one spremaju za izlazak na ulice. No, taj se izlazak neće dogoditi dok god su Milanović i Vesna Pusić njihovi financijeri, mecene i dobrotvori na vlasti! Tek kad oni izgube vlast, tek ćete onda vidjeti kako su ulice odjednom pune nevladinih udruga, njihovih zahtjeva, prosvjeda, marševa, istinoljubivosti i pravde! Da slučajno ne bi uzmanjkalo novca pobrinula se Vesna Pusić koja je točno u trenutku kad je država pred bankrotom, a Europska unija nam u to ime šalje monitoring ovamo, poslala zadnje vreće novca nevladinim udrugama da se što bolje pripreme za sutrašnju uličnu demokraciju u sklopu koje će se sutra rušiti nova vlast.

gong_pusicNevladine udruge kao udarna pesnica djece komunizma! Kako drugačije tumačiti činjenicu da Vesna Pusić u trenutku kad država grca u dugovima, vadi dva i pol milijuna kuna sa računa ministarstva vanjskih poslova i dijeli ih nevladinim udrugama uključujući i udrugu na čijem je čelu upravnog odbora njen brat? Zamislite da Tomo Karamarko kao premijer pošalje na račun udruge na čijem čelu upravnog odbora sjedi njegov brat donaciju od četvrt milijuna kuna?! Mediji bi ga razapeli! U ovom slučaju to je zabilježilo tek nekoliko tiražno marginalnih tiskovina! Naime, tek je sada procurilo u medije da je još 9. prosinca, točno nekako u vrijeme kada je Vlada skupljala novce za učenički prijevoz konstatirajući da će ga teško pronaći, točno dakle u to vrijeme, Vesna Pusić je dodijelila dva i pol milijuna kuna nekim nevladinim udrugama. To su GONG, Documenta, Centar za mirovne studije, B.A.B.A i druge. Da bi se zadovoljila forma, sve su udruge dobile novac za određene projekte pa mediji ovih dana navode i same teme projekata koje je ovako izdašno financirala Vesna Pusić. Po navodima dnevnog tiska udruga ”Zdenac” je dobila 150 tisuća kuna za “prevenciju zaraznih bolesti u Tanzaniji?!, “Europski edukacijski forum” je dobio 240 tisuća kuna za projekt ”Osnaživanje žena poljoprivrednica na poplavljenim područjima u BIH”, ”Documenta” ministričine prijateljice Vesne Teršelič, je dobila 250 tisuća kuna za projekt ”Izgradnja kapaciteta ukrajinskog OCD-a za istraživačko dokumentacijski rad na teškim kršenjima ljudskih prava”?!, GONG je dobio 250 tisuća kuna za jedan projekt u BIH, a udruga ”Odraz-održivi razvoj zajednice” je dobio isto tako 250 tisuća kuna za projekt ”Žene i održivi razvoj”?!….Ovo dakako nisu jedine donacije ove vlasti nevladinim udrugama koje ukupno uistinu koštaju ovu državu nevjerojatne tri milijarde kuna, ovo je samo bila Vesnina božićnica.. Glavna politička karakteristika tih nevladinih udruga, naročito najvećih poput ”Documente” leži u činjenici da još nije zabilježen njihov prosvjed niti bilo kakva akcija koja bi bila uperena protiv ove vlasti! Istoj toj ”Documenti” je Ivo Josipović tepao da je to naša savjest!

No, kad bi mi bili ozbiljna država kao što nismo, onda bismo fenomenu naglog bujanja nevladinih udruga i njihovom ideološkom usmjerenju pristupili onako kako je tom problemu pristupila država Izrael. Suočena sa silovitim napadima i permanentnim kritikama nevladinih udruga, izraelska vlada je naložila svojoj obavještajnoj zajednici da istraži tijekove financiranja nevladinih udruga i da ih potom prezentira u parlamentu. Tajna služba se prihvatila posla i pripremila izvješće za parlament. Iz izvješća je bilo razvidno da 90 posto nevladinih udruga financiraju arapske zemlje i dosta izdašno Velika Britanija, što je između ostaloga rezultiralo diplomatskim skandalom, protjerivanjem britanskog veleposlanika i dr. najžešće, najglasnije nevladine udruge u Izraelu, one koje su najviše napadale izraelsku vlast, pokazalo se da su bile financirane arapskim novcem. Hoće li ova zemlja ikada skupiti toliko snage, volje i nacionalne odgovornosti da zatraži od svoje obavještajne zajednice da nam pokaže tko kod nas financira nevladine udruge i sa čijim interesima se poklapaju njihove aktivnosti?

S obzirom da je Hrvatska na rubu gladi, da mladi masovno bježe iz ove zemlje, za nevladine udruge bi iz proračuna trebali izdvajati minimalni iznos jer kriza valjda diktira neke druge uvjete i prioritete. Dajmo tri milijarde kuna za demografsku obnovu! Dajmo tri milijarde kuna za otvaranja novih radnih mjesta zaboga! No, tako ne misli Vesna Pusić, tako ne misli Zoran Milanović, a nije mislio ni Ivo Josipović i pogledajte u vremenima koja dolaze kako će se velike nevladini udruge što se bave politikom ponašati u raspletu situacije. Jer, već se sada razaznaje da bi baš one mogle povesti narod na ulicu protiv buduće vlasti, da će se baš nevladine udruge odjednom sjetiti teške gospodarske situacije, da će one biti artiljerijska priprema za konačno rušenje nove vlasti koja sigurno dolazi. Kad bi bilo drugačije, mi bi u ove tri godine imali od istih tih nevladinih udruga na stotine prosvjeda i marševa protiv najgore Vlade u modernoj hrvatskoj povijesti!

[ad id=”40551″]

Autor: Tihomir Dujmović

facebook komentari