Tihomir Dujmović: Povratak predsjedničke lente

2

Šutnjom o ovome su pokazali da ih pravna država zanima samo kad SDP-ovci e hvataju HDZ-ovce i obratno, šutnjom o tome su pokazali da ih pravo i pravna država zanima samo kad im to ideološki odgovara, šutnjom o tome su pokazali da su Mesić i Josipović bili njihov istinski izbor!

Mi u zadnjih petnaest godina hrvatske države imamo medijski sponzoriranu praksu da se bez bilo kakve i bilo čije reakcije desetljeće i pol nigdje drugdje negoli na Pantovčaku, u samom Uredu Predsjednika hrvatske države kršio zakon! I nikom ništa! Ta medijska šutnja o kršenju jednog politički osjetljivog zakona, to šutnjom jasno podržavanje kršenja istog tog zakona, nota bene ta šutnja svih mogućih parlamentarnih stranaka, to govori da su i Mesić i Josipović zapravo “porobili” Hrvatsku jer ni jednom ni drugom nikad nitko nije ozbiljno, glasno i jasno spočitnuo činjenicu da krše zakon činjenicom da ne nose Predsjedničku lentu. Sad sam faktički prisiljen reći da sam o tom detalju pisao desetke puta, mašući zakonom o lenti, mašući praksom, ističući da je lenta znak, simbol, signal, oznaka, kako god hoćete, simbol i Hrvatske i njezine države i njezine državnosti i Predsjednika kao krune tog simboliteta!

pprilog5cGodinama i godinama najveći dio hrvatskih medija jednog slova o tome nije progovorio i može ih biti sram! Šutnjom o ovome su pokazali da ih pravna država zanima samo kad SDP-ovci hvataju HDZ-ovce i obratno, šutnjom o tome su pokazali da ih pravo i pravna država zanima samo kad im to ideološki odgovara, šutnjom o tome su pokazali da su Mesić i Josipović bili njihov istinski izbor! Regija, a ne Hrvatska država, provincija, a ne dio Europe, povjerenik međunarodne zajednice, a ne predstavnik hrvatske države, to su nažalost bile prave zastave hrvatskih medija! Ali, oni i njihov kandidat sad nisu pobjedili, jer Kolinda nije bila njihov izbor! Uostalom upravo su mediji uporno tvrdili, da ne velim lagali naciju, da Josipović uvjerljivo vodi! I što ćemo sad? Sad se novu Predsjednicu medijski tretira kao princezu koja tobože traži nove Dvore, umjesto da se pošteno i odgovorno, napose profesionalno, naciju upozna sa ciframa o tome koliko Pantovčak košta, koliko je koštao mandat Ive Josipovića, koliko je koštao mandat Stipe Mesića, koliko košta danas ona besmislena rezidencija ”bivšeg” Predsjednika pa da se iz vizure tih cifri počne govoriti o tome da ”Kolinda traži novu lokaciju”. Jer bez tog predteksta, kopa se prva medijska rupa u koju se želi gurnuti novu hrvatsku Predsjednicu! Kad bi mediji htjeli biti objektivni, oni bi brojkama objasnili zbog čega Kolinda traži novu lokaciju! Oni bi ciframa pojasnili koliko je nepotrebnog novca potrošeno da bi ”jeleni igrali belu” na Pantovčaku, a Predsjednik ih krajičkom oka okrznuo dva puta tjedno! To je i tu je poanta! Poanta je da je Pantovčak neracionalan, da je u današnje vrijeme siromaštva Kolindi neugodno živjeti u takvoj raskoši, a da te relacije nije osjećao niti Josipović, (čovjek s pet stanova širom Zagreba!) niti Stjepan Mesić koji je od moralno političke odgovornosti prema naciji odavno operiran! I sad dolazi Kolinda koja u nizu promjena traži i promjenu te simbolike.

Sugerirajući faktički novu paradigmu hrvatske politike! Koliko ja skromno znam, Visoka ulica definitivno nije praktična, (možete li zamisliti gužvu na novogodišnjem domjenku u Mesničkoj, uostalom jesmo li sigurni da bi osiguranja moćnih državnika uopće dopustila da njihov ”objekt osiguranja” dolazi u tamošnju nota bene slijepu ulicu), ali tim upornim zazivanjem promjene lokacije Kolinda samo hoće promijeniti navike, običaje, poruke i simbole. To je ambicija da se pošalje pedagoška poruka izbezumljenoj naciji! Ne možete vi kopati po kantama za smeće i imati Predsjednika koji za to vrijeme na pet stotina metara zračne linije hrani muflone! Pa to je Južna Amerika u srcu Europe, razumijete li me dragi Hrvati! U tome je smisao traženja nove lokacije! To naime Kolinda kliče svojoj naciji! Govorimo li pak o samoj lenti žurim reći u istom dahu da Kolinda pokušava u toj kakofoniji, poručiti naciji da se kod lente radi nota bene i o ultimativnom poštivanju zakona. Lentom se zapravo šalju dvije poruke: najprije ona o elementarnom poštivanju zakona ( zastrašujuće je da je jedan profesor pravnog fakulteta tako očito kršio jednu zakonsku normu!), a tu je i poruku koja govori o poštivanju i države i Predsjedničkog položaja i predsjedničke časti, o poštivanju i dubokom naklonu i hrvatskoj prošlosti i hrvatskoj sadašnjosti, baš kao i o signalu koji govori što će je voditi u hrvatskoj budućnosti. Povratkom predsjedničke lente, Kolinda Grabar Kitarović je neizravno posramila Stipu Mesića koji je do te razine prezirao Prvog hrvatskog predsjednika da nikad u dva mandata nije htio staviti na sebe (zakonom obaveznu) predsjedničku lentu. I svi mogući mediji su ga šutnjom u tome podržavali. Nikad ga nitko zbog toga nije prozvao! Profesionalni mediji ili goli oglasni prostor, što dakle svaki dan listamo i po čemu svaki dan ”surfamo”? Stjepan Mesić je punih deset godina kršio zakon, a da pri tom nije bilo medija ni novinara koji bi ga za to ozbiljno prozvao! To znači da nemamo medije u ozbiljnom smislu riječi i da je svejedno listali novine ili one gole propagandne letke o jeftinijem deterđentu koje vam ubacuju u sandućić svaki dan. Samo što jedan govori o svinjskim polovicama, a drugi o društveno političkim događajima! Niti to nije bilo dovoljno, nego je prošao i puni mandat Ive Josipovića koji isto tako nikad na sebe nije stavio predsjedničku lentu, a da sve te novinarske vedete i ti istraživački specijalci niti jedne jedine riječi nisu progovorili o tom produženom kršenju zakona. Jednom su ipak mediji Josipovića pritegnuli, pa je odgovorio da ne nosi predsjedničku lentu ”jer se zakon izobičajio”. Opet sam se toj definiciji čini mi se prvi baš ja smijao, jer je formula doista izvan pameti. Što to znači da se zakon izobičajio?

To znači da ga ne morate poštivati?! I to tvrdi profesor na pravnom fakultetu? Ali čak i da pristanemo na tu bolesnu logiku, čak i da pristanemo na tezu da je to svojevrsno političko pitanje, a ne pravno pitanje, Josipović nas je svojim držanjem još više izazvao. Naime, čak i da pristanemo na nevjerojatnu logiku da se zakon može izobičajiti, postavlja se pitanje zar se nije izobičajilo slaviti Srb kao mjesto početka antifašističkog pokreta? A tko ga je vratio u život? Nitko drugo negoli Ivo Josipović koji je baš tamo spjevao onu poemu o lijepim partizanskim kapama! Dakle, neke običaje uvodimo, a neke običaje potiremo, a sve po ideološkoj špranci zar ne? Lentu ne nosimo i tvrdimo da to ne radimo jer se ”zakon izobičajio”, a ne nosimo je jer preziremo najveći dio nacionalnih simbola, a Srb koji se uistinu ”izobičajio” kao mjesto antifašističkog ustanka, to afirmiramo i vraćamo na scenu! I ove tri rečenice nitko u pet godina nije napisao u hrvatskim medijima!!! No, došla su nova vremena i o ovim istinama valja punim glasom progovoriti da bi se razumijela sva punina promjena koje stižu.

Ako se ove relacije sada ne objasne publici, mediji koji su godinama šutjeli o ovome, nastaviti će služiti starim idolima te će cijelu ovu promjenu tretirati kao hit nove princeze! No, I tijekom same kampanje hrvatska Predsjednica je najavljivala povratak brojnim tradicionalnim vrijednostima, višekratno govoreći upravo o povratku Tuđmanovim stečevinama koje su upisane u same temelje neovisne hrvatske države. Kolinda povratkom lente želi simbolički iskazati čast funkciji, državi i naciji, vrednotama koje Josipović ni danas ne razumije, a koje Mesiću nisu značile ništa! Povratkom Kolinde Hrvatska se vraća Tuđmanu! I već na razini simbola mediji je falsificiraju i ”pokrivaju” njene prethodnike koji su izmislili i radili na detuđmanizaciji, afirmirajući ”Documentu” kao tobožnju savjest hrvatskog društva. Što će tek biti kad se Kolinda Tuđmanu sa razine simbola bude vraćala sadržajno?

Autor: Tihomir Dujmović

[ad id=”40551″]

facebook komentari

  • Alan B’Stard

    Bravo Tihomire!

    Josipović me podsjeća na pokojnog broza. ista im je logika. potonji se nije držao zakona ‘kao pijan plota’, a ivi se zakoni ‘izobičajili’. Sačuvo nas Bog ovakih likova