Tihomir Dujmović: Ruke uvis! Udari Klisovića i Radina na Stiera

5

Postoji li u Hrvatskoj višestranački sustav, dakle stranke sa svojim programima koje se natječu i obično svakih četiri godine izlaze na izbore? Ili u Hrvatskoj imamo i dalje tek pluralizam unutar socijalističkog saveza gdje se stranke natječu kako što bolje provoditi jedan jedini, jedan te isti program, po mogućnosti sa što sličnijim kadrovima? Ne postoji jednoznačan odgovor na to retoričko pitanje, jer kad HDZ dođe na vlast i barem u nekim crtama krene ostvarivati zacrtani program na kojem je nota bene pobijedio, mediji i oporba padaju u nesvijest. Skandalozno! Tektonska promjena politike! Udar na dosadašnju vanjsku politiku! Zaokret! To su reakcije oporbe, ali i medija koji su nerijetko tek megafoni iste te oporbe.

Udari Klisovića i Radina

Upravo to se dogodilo ministru vanjskih poslova Davoru Stieru koji je u okviru svog djelokruga posla poslao primjedbe Vijeću EU-a na Nacrt zaključaka Vijeća glede prioriteta EU-a u UN-ovim tijelima za ljudska prava u 2017. godini. U tim primjedbama stoji da će “Hrvatska posebnu pozornost posvetiti promicanju i zaštiti tradicionalne obitelji, temeljene na braku definiranom kao zajednica žena i muškaraca koji je i prirodna i temeljna jedinica ljudskog društva”.

Uz to stoji i dodatak da “pojmu seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava nedostaje konsezualna definicija na međunarodnoj razini pa i unutar EU-a, pa u tom slučaju Hrvatska tumači taj pojam tako da on ne uključuje pobačaj”. Pritom “Hrvatska zadržava pravo promovirati navedene stavove u svim multilateralnim forumima u kojima sudjeluje”. Uz Hrvatsku, takve primjedbe je istaknula Poljska i Mađarska. I onda je krenulo. Najprije SDP uz združenu pomoć medija gdje se izmišljalo da je to Stier napravio na svoju ruku, da ga Vlada ne podržava, da je to “radikalan zaokret u hrvatskoj vanjskoj politici koji je napravljen bez znanja građana naše zemlje”, kako je sve to još i “nakitio” Joško Klisović.

Onda se oglasio i Furio Radin. I on je, dakako, silno zabrinut, on traži da mu se dostavi na uvid sve što je Stier rekao ili potpisao! Cijela afera je zapravo ciljano izmišljena kako bi posvadila Stiera s ostatkom Vlade, napose s premijerom, premda su relacije krajnje jednostavne.

Naime, HDZ ima poznati stav prema braku i tretmanu pobačaja, to ne uključuje zabranu abortusa, ali ni tretman prava na pobačaj kao apsolutno prirodnog, temeljnog ljudskog prava! Pravo na pobačaj, naime, ne spada u notorna ljudska prava i HDZ stoji uz taj stav. Svjestan da ga se hoće posvaditi s cijelom zemljom, Stier je odmah izjavio da takav stav, koji je nota bene stari stav HDZ-a i njegova programa, ne znači da će Vlada tražiti zabranu pobačaja! Dakle, činjenica da je Davor Stier u vanjsku politiku stranke kojoj pripada “pokušao” implementirati dio programa koji je svima znan podignuo je na noge oporbu i medije. Dok HDZ ide niz dlaku oporbi i uvriježenom ljevičarskom svjetonazoru najvećeg broja naših medija, do onda je on sjajan.
Tako je bilo sa Sanaderom, tako je sada s Plenkovićem. Ali, kada se pokuša biti to što jesi i zbog čega si logikom izborne utrke zapravo tamo i došao, odmah se sve cijevi okreću prema takvoj vlasti. Koja izopačena filozofija političkog življenja! Dok Mirjana Rakić i dandanas sjedi na čelu najvažnije medijske institucije premda ju je tamo poslao Milanović, to nikoga ne smeta na ljevici, premda je politički pa i ideološki gledano, krajnje nerazumno da je vladajući tamo drže (kao što Milanović tamo ne bi tolerirao jednog Milana Ivkošića)!

Osim nje imate još more Milanovićevih kadrova po javnim poduzećima koje HDZ iz potpuno neobjašnjivih razloga tamo i dalje drži. Nakon puna četiri mjeseca vlasti. Uostalom, imate širom svijeta veleposlanike koje su tamo poslali Milanović, Josipović i Vesna Pusić i koji se ne diraju evo već četvrti mjesec Plenkovićeve vladavine. Niti su dirani u osam mjeseci Karamarkove “realne” vlasti. Situacija je u tom smislu do te mjere szihofrena da je hrvatska predsjednica došla gotovo do polovice mandata, a da, unatoč činjenici da je godinu i pol dana od toga na vlasti HDZ, veleposlanici širom svijeta su i dalje Josipovićev izbor!

Gori od Zlatka?!

I te nelogičnosti nisu nelogičnosti za medije, jer su se mediji pretvorili u aktivističke trublje starog svjetonazora.
Do one razine do koje podržavate tu opciju i njezine kadrove, imate podršku medija bez obzira tko je na vlasti. Ali kad taknete u to, odmah ste prozvani. Takav tretman s višestranačkim parlamentarnim sustavom u modernoj Europi je posve neusporediv. Ovo što mi imamo je neki hibrid kakav u tom smislu nigdje ne postoji. Dakle, gdje god i dokle god se rade ustupci lijevim snagama po tim temama i tim kadrovima, u te se relacije ne dira, bez obzira kako god to kao u slučaju s Rakićevom znalo paradoksalno izgledati, ali čim se krene ostvarivati program temeljem kojeg se pobijedilo i to uključuje promjenu politike, to se medijski prikazuje kao revolucija!

“Nacional” doslovno tvrdi: “Stierova verzija konzervativne revolucije puno je opasnija od one Zlatka Hasanbegovića”?! Dakle, ostvarivanje pobjedničkog programa koji nota bene morate ostvarivati jer ste takvo obećanje u kampanji dali i jer ste zbog toga i dobili glasove tretira se kao “revolucija”! Fantastično! Revolucija pretpostavlja nasilnu promjenu određenog stanja, a ovdje imamo posla s legalnim, mirnodopskim ostvarivanjem jednog političkog programa. Ministra Stiera se napada da je tobože diplomatima dao naredbe da aktivno lobiraju protiv inicijativa koje promiču rodnu ravnopravnost premda se nigdje ne eksplicira kada je i kome to naredio. Napada ga se da je Hrvatsku izvukao iz grupe zemalja koje podržavaju nizozemsku inicijativu da se solidarno sufinanciraju pobačaji u zemljama u kojima su financije za to smanjene, kao refleks na Trumpovu odluku. Pritom se ne kaže da to Stier nije napravio, prevario bi svoje birače!

HDZ ne traži zabranu pobačaja, niti restrikcije na tu temu, ali očekivati da sufinancira pobačaje širom svijeta je mimo zdrave pameti! A to se traži od Stiera! Što bi trebao raditi Davor Stier kao ministar vanjskih poslova: provoditi HDZ-ov program ili SDP-ov program? I što je onda tu iznenađujuće, šokantno i zastrašujuće? Meni je na tu temu, primjerice, više negoli šokantno da nas je Vesna Pusić de facto ilegalno uvrstila kao zemlju koja spada u tzv. jezgrenu grupu zemalja koje promiču LGBT agendu, odnosno izjednačavanje homoseksualnih i brakova muškarca i žena i koja zagovara pobačaj kao reproduktivno pravo, a da pritom nije konzultirala ni Sabor, ni saborska tijela ni kompletnu Vladu.

Naime, Vesna Pusić je godine 2013., jedva mjesec i pol prije povijesnog referenduma o braku, organizirala ILGA skup u Zagrebu. Radi se o skupu koji na međunarodnoj razini okuplja lezbijske, gay, transseksualne i interseksualne udruge. Taj je skup u Zagrebu organiziran ni manje ni više negoli pod visokim pokroviteljstvom tadašnjeg predsjednika Josipovića kao svojevrsni pritisak na budući referendum o braku.

Da je čvrsto protiv definicije braka kako je vidi veći dio hrvatske nacije, Josipović je demonstrirao na sam dan referenduma kada se pojavio na naslovnoj stranici Jutarnjeg lista s tezom: “Ja sam protiv, a vi”! No, dvije godine poslije doznali smo da je Hrvatska među 11 članica UN-a koje čine “LGBT core group”, odnosno u prijevodu da smo dio jezgrene, dakle temeljne grupe država koje promiču izjednačavanje braka i homoseksualne zajednice!

Buka oko braka

Premda je nacija na referendumu jasno rekla što je za nju brak i zapravo poručila da se izravno protivi tome što zagovara Vesna Pusić! I pogledajte sad ovo: ta kolosalna prijevara naroda od strane tadašnje vanjske politike nije problem ni medijima ni političarima, nego je krimen ako zagovarate nešto što je dio programa na kojem ste pobijedili. HDZ nikada neće dopustiti da se u potpunosti izjednači homoseksualni i heteroseksualni brak, kao što nećemo od te vlasti nikada doživjeti da zagovara pobačaj. To je jednostavno pitanje svjetonazora. To ne znači da će HDZ tražiti zabranu pobačaja ili dopustiti diskriminaciju glede rodne ravnopravnosti, ali Hrvatska u tim pitanjima nikada neće biti uređena kao da je vode LGBT organizacije. HDZ će objektivno prije imati problema s neprincipijelnim stajalištima koja priznaju da život počinje začećem, ali pritom abortus ne tretiraju kao ubojstvo.
Nema u ovoj zemlji nerazumnih koji će zabraniti pobačaj, jer to uistinu nije rješenje, ali aktivno raditi na smanjenju ostvarivanja “tog prava” i ne tretirati ga kao prirodno reproduktivno pravo, to je nešto posve drugo i u tom smjeru ova vlast očito ide. Tako je s čitavim nizom drugih sličnih tema i dilema u kojima će lijevi uvijek zagovarati jedna, a desni druga rješenja. Ali, šutjeti kad Vesna Pusić bez znanja adekvatnih državnih tijela prešverca Hrvatsku u sam vrh LGBT zajednica, dok ovdje ima narod koji inzistira da je brak isključivo zajednica muškarca i žene, to znači podržavati jedan mini puč!

Pritom napadati Stiera, jer stidljivo i oprezno, ali ipak posve vidljivo, u tim stvarima brani konzervativna rješenja koja su u temelju njegove stranke, nije drugo negoli goli aktivizam.

Tihomir Dujmović/Slobodnadalmacija.hr

facebook komentari

 • kršni

  Čitajući sve ove komentare, čovjek se mora zapitati kako smo dotle došli.

  • kostresh

   Darinko Tadic dao odgovor!

 • kostresh

  Darinko Tadić · Sesvete, Grad Zagreb, Croatia
  Moja Hrvatska

  U mojoj Hrvatskoj su u sukobu dvije frakcije bivšeg hrvatskog komunističkog kadra (Kumrovečka škola, Milanović: mi ili oni, pakao ćemo im napraviti) jer svima drugima je odavno zgaženo dostojanstvo, ubijena duša i razum isključen. Čovjek bez dostojanstva, duše i razuma je mrtav čovjek, živi mrtvac, a mrtav čovjek nema stava, pa nije moguća ni buna. (Haag oslobađa Šešelja jer čovjek ne može biti kriv za smrt već odavno ubijenih osoba).
  Jedna frakcija na čelu s Franjom Tuđmanom, Stipom Mesićem (koji traži od Kadijevića da izvrši atentat na Tuđmana i Miloševića i izvrši vojni udar u bivšoj Jugoslaviji), Manolićem i drugima, svima onima koji su znali da u Slobinoj Velikoj Srbiji za njih nema mjesta i zato su se stavili zdušno na stranu hrvatskog naroda u boj za stvaranje Hrvatske države (Mesić u Australiji pjeva ustaške pjesme i hvali NDH; Tuđman, Titov general, najveći sin hrvatskog naroda), strogo vodeći računa da zaslužni za hrvatsku slobodu budu isključivo iz redova njihove komunističke frakcije kadrova i po cijenu eliminacije zaslužnih domoljuba (Paradžik, Kraljević, zahvaljujući samo Bogu osobno preživio tri atentata 1991.-1993. i drugi).
  Druga frakcija komunista, na čelu s Račanom, nije vjerovala da hrvatski narod može ostvariti slobodnu, nezavisnu i u svijetu priznatu Hrvatsku i stoga je Račan razoružao hrvatski narod (oružje teritorijalne obrane) i napustio zajedno sa svojim istomišljenicima sjednicu Sabora na kojoj se Hrvatska odcijepila od Jugoslavije, svrstavajući se tako na Slobinu stranu, nadajući se da će oni biti velikosrpski kadar na teritoriju bivše Hrvatske kad se uspostavi Velika Srbija, i danas ustraju u svojoj namjeri podržavajući realizaciju srpskog Memoranduma II.
  Domoljublje i jednih i drugih sastojalo se u očuvanju opljačkane imovine od Titove smrti do 1990. g. u kojoj su u ogromnom broju sudjelovali jer oni su bili i u Jugoslaviji rukovodeći kadar, koji je i jedini bio u mogućnosti opljačkati narode i narodnosti Jugoslavije (Kongres SKJ-u 1986. radi zaštite ugleda Saveza komunista Jugoslavije od partijskih kriminalaca; 14. kongres SKJ, 1989. – plan uspostave Velike Srbije ) i hrvatske imovine (krasnog li izazova) koju tek treba opljačkati.
  I danas je na djelu sukob tih dviju frakcija komunista, ma gdje bili, iz istih razloga, a hrvatski narod nekomunističke provicijencije je samo kolateralna žrtva njihovih sukoba. Hrvat je doveden u poziciju ako želi dobro sebi i svojoj obitelji mora piti krv svog naroda. Ne mogu Hrvatice i Hrvati roditi djece koliko ih ti progonitelji mogu prognati. Raspustili su Goli otok, a cijelu Hrvatsku pretvorili u Hudu jamu.
  Ponovo se događa povijesni egzodus hrvatskog naroda jer ni do dana današnjeg nije uspio osigurati hrvatsku vlast u Republici Hrvatskoj po mjeri hrvatskog čovjeka, tako da svaki državljanin Republike Hrvatske proživi svoj ljudski život dostojan čovjeka, zadovoljavajući svoje životne potrebe plodovima svog čestitog rada u uzajamnom međusobnom oplemenjivanju.
  I papa Franjo prepoznaje porobljavanje naroda i savjetuje: „ Kada materijalna dobra stječu iskorištavanjem ljudi, bogataši ih rado izrabljuju, a bijedni ljudi postaju robovi. Iskorištavanje naroda danas je pravo ropstvo. Smrtni je grijeh živjeti od krvi naroda!“
  Poštovani, moj hrvatski napaćeni narode, Bog je ISTINA i samo ISTINA OSLOBAĐA, budi u čovjeku dostojanstvo, oživljava dušu i umnaža razum, čini čovjeka slobodnim bićem.
  Podržimo istinu u sebi i oko sebe. Budimo ljubitelji istine.
  Molim vas, dijelite ovu istinu drugima kako bismo izgradili stav, vratili međusobno povjerenje, izabrali istinske vođe, izašli iz ropstva, zaustavili egzodus naroda i doživjeli obećanu zemlju HRVATSKU.
  Hvala.
  Sesvete, 01. lipnja 2016. g.
  Darinko Tadić, bivši ministar za prognanike i izbjeglice
  (Za više od 800 000 prognanih s područja bivše Jugoslavije organizirao zbrinjavanje, da im život spasim, a nagrada, radost krovu njihove kuće da se njihova djeca mogu radovati kao i moje četvero djece. Za svoj rad od hrvatske države nikada nisam dobio niti jednu kunu, a niti jedno priznanje.)
  Mail: [email protected]

  Stratište: Dobrodol
  Milanova Huda jama (Zagreb)
  Huda jama (Hrvatska)
  Nije vic. Hrvatska je.

  • kršni

   Kako izabrati instinske vođe? Gdje su? Dali su se neke grupacije razbiti, opet zbog “nečijeg” nauma, što mi govori da ili nismo dovoljno inteligentni iako smo pošteni kako bi shvatili da s nama manipuliraju ili da smo slabi pa popuštamo radi vlastitog interesa.

 • Dusko Besenic

  Šta više reći…i kome to reći?! T.Dujmović jedan je od rijetkih hrvatskih novinara jasnog zapažanja i stavova na dobrobit hrvatskog naroda.Koliko na njega dolazi onih sa dijametralno suprotnim stavovima?! Ne da imamo i medijsku petu kolonu,nego smo okupirani od nje,a ona daje svoj žestok doprinos destrukciji Hrvatske i bezrezervno “puše u isti rog” sa jatacima velikosrbijanske politike! To,jeli Sanader pokrao i koliko,manje je važno,ali je njegov najveći krimen što je tadašnji HDZ dozvolio antihrvatskim snagama da mirno stvaraju i dovrše stvaranje mreže za okupaciju Hrvatske i sputavanje djelovanja u korist Hrvatske!Milanović je smanjio PDV medijima,poizbacivao sve kadrove predhodne vlasti,obilato financirao političke “nevladine udruge”,zaštitio maksimalno sve udbaške kadrove u sustavu progona,sudstvu,a posebice u državnom odvjetništvu (koje promptno progoni i najmanje aferice “desnice”) kao i u visokom školstvu,a jezgra im je na Filozofskom fakultetu,u kulturi,a krenuli su i u sport,sa naglaskom na uništenju reputacije hrvatske reprezentacije u nogometu,ma,na svim poljima života jednog naroda,sa ciljem da se stvori rezignacija i uvjerenje kod Hrvata kako nismo sposobni imati samostalnu državu,pa tako stvoriti psihološke preduvjete za neku iduću agresiju na Hrvatsku,kako bi ljudima otpor izgledao besmislen! Kako je Milanović običan inteligentniji klipan,izletjelo mu je u sučeljavanju sa Plenkovićem kao je on “sin vojne lekarke”,što je kasnije iskreno požalio,jer to nije bilo u skladu sa njihovom zajedničkom politikom! Plenković je samo jedna civiliziranija i suptilnija varijanta Milanovića,sa strpljenjem igrača šaha,koji radi na istom cilju! Kako može opravdati neuzimanjem Hasanbegovića u vladu da nastavi započeti posao na rashljebljivanju i razotkrivanju umreženih antihrvatskih “nevladinih udruga”,koje gutaju milijarde kuna iz drž.proračuna,kako može opravdati to što M.Kovača ne stavlja na vođenje MVP-a,kao pravi odgovor na srbijansku politiku,kako može opravdati koaliranje sa dokazanim neprijateljem Hrvatske,Pupovcem…kako može opravdati ostavljanje Milanovićevih kadrova na skoro svim pozicijama,a posebice na tako važnoj HRT??? Još puno toga ima za reći što oslikava i pojašnjava ciljeve politike Plenkovića,kojemu je jedan od prvih “poduhvata” bio politički sterilizirati HDZ i dozvoliti koje-kakvim političkim kreaturama sa “ljevice” da,bez pravog odgovora,danonoćno napadaju ove koji su na vlasti?! Tragikomično i vidljivo,ali oni računaju sa većinom koja stvari ne vidi dok im neko ne gurne nos gdje treba! Zbog ovakvog pisanja i stavova,onemogućeno mi je komentiranje na većini, pouzdano umreženih,portala “poznatih” medijskih kuća,a nisam ja usamljen slučaj…i na takav način formiraju stav javnosti…tipično komunjarski! I,šta ćemo i kako ćemo dalje,narode Hrvatski??!!Ja sam u sedamdesetoj,ali mi nije svejedno,jer znam kako su stotine generacija Hrvata sanjale svoju državu,među kojima je bio i moj otac,koji je nije dočekao!!! LP