Pratite nas

Istaknuto

Tihomir Dujmović: Ruke uvis! Udari Klisovića i Radina na Stiera

Objavljeno

na

Postoji li u Hrvatskoj višestranački sustav, dakle stranke sa svojim programima koje se natječu i obično svakih četiri godine izlaze na izbore? Ili u Hrvatskoj imamo i dalje tek pluralizam unutar socijalističkog saveza gdje se stranke natječu kako što bolje provoditi jedan jedini, jedan te isti program, po mogućnosti sa što sličnijim kadrovima? Ne postoji jednoznačan odgovor na to retoričko pitanje, jer kad HDZ dođe na vlast i barem u nekim crtama krene ostvarivati zacrtani program na kojem je nota bene pobijedio, mediji i oporba padaju u nesvijest. Skandalozno! Tektonska promjena politike! Udar na dosadašnju vanjsku politiku! Zaokret! To su reakcije oporbe, ali i medija koji su nerijetko tek megafoni iste te oporbe.

Udari Klisovića i Radina

Upravo to se dogodilo ministru vanjskih poslova Davoru Stieru koji je u okviru svog djelokruga posla poslao primjedbe Vijeću EU-a na Nacrt zaključaka Vijeća glede prioriteta EU-a u UN-ovim tijelima za ljudska prava u 2017. godini. U tim primjedbama stoji da će “Hrvatska posebnu pozornost posvetiti promicanju i zaštiti tradicionalne obitelji, temeljene na braku definiranom kao zajednica žena i muškaraca koji je i prirodna i temeljna jedinica ljudskog društva”.

Uz to stoji i dodatak da “pojmu seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava nedostaje konsezualna definicija na međunarodnoj razini pa i unutar EU-a, pa u tom slučaju Hrvatska tumači taj pojam tako da on ne uključuje pobačaj”. Pritom “Hrvatska zadržava pravo promovirati navedene stavove u svim multilateralnim forumima u kojima sudjeluje”. Uz Hrvatsku, takve primjedbe je istaknula Poljska i Mađarska. I onda je krenulo. Najprije SDP uz združenu pomoć medija gdje se izmišljalo da je to Stier napravio na svoju ruku, da ga Vlada ne podržava, da je to “radikalan zaokret u hrvatskoj vanjskoj politici koji je napravljen bez znanja građana naše zemlje”, kako je sve to još i “nakitio” Joško Klisović.

Onda se oglasio i Furio Radin. I on je, dakako, silno zabrinut, on traži da mu se dostavi na uvid sve što je Stier rekao ili potpisao! Cijela afera je zapravo ciljano izmišljena kako bi posvadila Stiera s ostatkom Vlade, napose s premijerom, premda su relacije krajnje jednostavne.

Naime, HDZ ima poznati stav prema braku i tretmanu pobačaja, to ne uključuje zabranu abortusa, ali ni tretman prava na pobačaj kao apsolutno prirodnog, temeljnog ljudskog prava! Pravo na pobačaj, naime, ne spada u notorna ljudska prava i HDZ stoji uz taj stav. Svjestan da ga se hoće posvaditi s cijelom zemljom, Stier je odmah izjavio da takav stav, koji je nota bene stari stav HDZ-a i njegova programa, ne znači da će Vlada tražiti zabranu pobačaja! Dakle, činjenica da je Davor Stier u vanjsku politiku stranke kojoj pripada “pokušao” implementirati dio programa koji je svima znan podignuo je na noge oporbu i medije. Dok HDZ ide niz dlaku oporbi i uvriježenom ljevičarskom svjetonazoru najvećeg broja naših medija, do onda je on sjajan.
Tako je bilo sa Sanaderom, tako je sada s Plenkovićem. Ali, kada se pokuša biti to što jesi i zbog čega si logikom izborne utrke zapravo tamo i došao, odmah se sve cijevi okreću prema takvoj vlasti. Koja izopačena filozofija političkog življenja! Dok Mirjana Rakić i dandanas sjedi na čelu najvažnije medijske institucije premda ju je tamo poslao Milanović, to nikoga ne smeta na ljevici, premda je politički pa i ideološki gledano, krajnje nerazumno da je vladajući tamo drže (kao što Milanović tamo ne bi tolerirao jednog Milana Ivkošića)!

Osim nje imate još more Milanovićevih kadrova po javnim poduzećima koje HDZ iz potpuno neobjašnjivih razloga tamo i dalje drži. Nakon puna četiri mjeseca vlasti. Uostalom, imate širom svijeta veleposlanike koje su tamo poslali Milanović, Josipović i Vesna Pusić i koji se ne diraju evo već četvrti mjesec Plenkovićeve vladavine. Niti su dirani u osam mjeseci Karamarkove “realne” vlasti. Situacija je u tom smislu do te mjere szihofrena da je hrvatska predsjednica došla gotovo do polovice mandata, a da, unatoč činjenici da je godinu i pol dana od toga na vlasti HDZ, veleposlanici širom svijeta su i dalje Josipovićev izbor!

Gori od Zlatka?!

I te nelogičnosti nisu nelogičnosti za medije, jer su se mediji pretvorili u aktivističke trublje starog svjetonazora.
Do one razine do koje podržavate tu opciju i njezine kadrove, imate podršku medija bez obzira tko je na vlasti. Ali kad taknete u to, odmah ste prozvani. Takav tretman s višestranačkim parlamentarnim sustavom u modernoj Europi je posve neusporediv. Ovo što mi imamo je neki hibrid kakav u tom smislu nigdje ne postoji. Dakle, gdje god i dokle god se rade ustupci lijevim snagama po tim temama i tim kadrovima, u te se relacije ne dira, bez obzira kako god to kao u slučaju s Rakićevom znalo paradoksalno izgledati, ali čim se krene ostvarivati program temeljem kojeg se pobijedilo i to uključuje promjenu politike, to se medijski prikazuje kao revolucija!

“Nacional” doslovno tvrdi: “Stierova verzija konzervativne revolucije puno je opasnija od one Zlatka Hasanbegovića”?! Dakle, ostvarivanje pobjedničkog programa koji nota bene morate ostvarivati jer ste takvo obećanje u kampanji dali i jer ste zbog toga i dobili glasove tretira se kao “revolucija”! Fantastično! Revolucija pretpostavlja nasilnu promjenu određenog stanja, a ovdje imamo posla s legalnim, mirnodopskim ostvarivanjem jednog političkog programa. Ministra Stiera se napada da je tobože diplomatima dao naredbe da aktivno lobiraju protiv inicijativa koje promiču rodnu ravnopravnost premda se nigdje ne eksplicira kada je i kome to naredio. Napada ga se da je Hrvatsku izvukao iz grupe zemalja koje podržavaju nizozemsku inicijativu da se solidarno sufinanciraju pobačaji u zemljama u kojima su financije za to smanjene, kao refleks na Trumpovu odluku. Pritom se ne kaže da to Stier nije napravio, prevario bi svoje birače!

HDZ ne traži zabranu pobačaja, niti restrikcije na tu temu, ali očekivati da sufinancira pobačaje širom svijeta je mimo zdrave pameti! A to se traži od Stiera! Što bi trebao raditi Davor Stier kao ministar vanjskih poslova: provoditi HDZ-ov program ili SDP-ov program? I što je onda tu iznenađujuće, šokantno i zastrašujuće? Meni je na tu temu, primjerice, više negoli šokantno da nas je Vesna Pusić de facto ilegalno uvrstila kao zemlju koja spada u tzv. jezgrenu grupu zemalja koje promiču LGBT agendu, odnosno izjednačavanje homoseksualnih i brakova muškarca i žena i koja zagovara pobačaj kao reproduktivno pravo, a da pritom nije konzultirala ni Sabor, ni saborska tijela ni kompletnu Vladu.

Naime, Vesna Pusić je godine 2013., jedva mjesec i pol prije povijesnog referenduma o braku, organizirala ILGA skup u Zagrebu. Radi se o skupu koji na međunarodnoj razini okuplja lezbijske, gay, transseksualne i interseksualne udruge. Taj je skup u Zagrebu organiziran ni manje ni više negoli pod visokim pokroviteljstvom tadašnjeg predsjednika Josipovića kao svojevrsni pritisak na budući referendum o braku.

Da je čvrsto protiv definicije braka kako je vidi veći dio hrvatske nacije, Josipović je demonstrirao na sam dan referenduma kada se pojavio na naslovnoj stranici Jutarnjeg lista s tezom: “Ja sam protiv, a vi”! No, dvije godine poslije doznali smo da je Hrvatska među 11 članica UN-a koje čine “LGBT core group”, odnosno u prijevodu da smo dio jezgrene, dakle temeljne grupe država koje promiču izjednačavanje braka i homoseksualne zajednice!

Buka oko braka

Premda je nacija na referendumu jasno rekla što je za nju brak i zapravo poručila da se izravno protivi tome što zagovara Vesna Pusić! I pogledajte sad ovo: ta kolosalna prijevara naroda od strane tadašnje vanjske politike nije problem ni medijima ni političarima, nego je krimen ako zagovarate nešto što je dio programa na kojem ste pobijedili. HDZ nikada neće dopustiti da se u potpunosti izjednači homoseksualni i heteroseksualni brak, kao što nećemo od te vlasti nikada doživjeti da zagovara pobačaj. To je jednostavno pitanje svjetonazora. To ne znači da će HDZ tražiti zabranu pobačaja ili dopustiti diskriminaciju glede rodne ravnopravnosti, ali Hrvatska u tim pitanjima nikada neće biti uređena kao da je vode LGBT organizacije. HDZ će objektivno prije imati problema s neprincipijelnim stajalištima koja priznaju da život počinje začećem, ali pritom abortus ne tretiraju kao ubojstvo.
Nema u ovoj zemlji nerazumnih koji će zabraniti pobačaj, jer to uistinu nije rješenje, ali aktivno raditi na smanjenju ostvarivanja “tog prava” i ne tretirati ga kao prirodno reproduktivno pravo, to je nešto posve drugo i u tom smjeru ova vlast očito ide. Tako je s čitavim nizom drugih sličnih tema i dilema u kojima će lijevi uvijek zagovarati jedna, a desni druga rješenja. Ali, šutjeti kad Vesna Pusić bez znanja adekvatnih državnih tijela prešverca Hrvatsku u sam vrh LGBT zajednica, dok ovdje ima narod koji inzistira da je brak isključivo zajednica muškarca i žene, to znači podržavati jedan mini puč!

Pritom napadati Stiera, jer stidljivo i oprezno, ali ipak posve vidljivo, u tim stvarima brani konzervativna rješenja koja su u temelju njegove stranke, nije drugo negoli goli aktivizam.

Tihomir Dujmović/Slobodnadalmacija.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

Ukrcajte se na ‘Vlak slobode’: ‘Sjećamo se dana kada je 100.000 ljudi na Rivi pokazalo što je hrvatsko jedinstvo’

Objavljeno

na

Objavio

Njime se želi očuvati memorija na događaj prije 22 godine kada je “Vlakom slobode” iz Zagreba u Split doputovao tadašnji hrvatski državni vrh na čelu s predsjednikom Republike Hrvatske dr. Franjom Tuđmanom

“Vlak slobode” Split-Knin-Split, u spomen na istoimeni vlak koji je vozio na današnji dan 1995. od Zagreba do Splita i kojim je označen završetak oslobodilačke vojno-redarstvene operacije “Oluje,” krenuo je u subotu sa splitskog Željezničkog kolodvora, organiziran na poticaj splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare.

Njime se želi očuvati memorija na događaj prije 22 godine kada je “Vlakom slobode” iz Zagreba u Split doputovao tadašnji hrvatski državni vrh na čelu s predsjednikom Republike Hrvatske dr. Franjom Tuđmanom. Tada se na splitskoj Rivi okupilo više od 100 tisuća građana, podsjetio je gradonačelnik Krstulović Opara.

“Mi u Splitu smo jako ponosni na taj događaj i tadašnji doček ‘Vlaka slobode’ kojim je označeno hrvatsko nacionalno jedinstvo i kraj ‘Oluje’. U povijesti Splita i Republike Hrvatske ostat će sjećanje na tadašnji upit predsjednika Tuđmana okupljenima na splitskoj  Rivi – ‘što im još može obećati’, a oni su svi jednoglasno glasno odgovorili ‘Vukovar’, ‘Vukovar’ ” , naglasio je u izjavi novinarima splitski gradonačelnik.

Direktor HŽ Putnički prrijevoz Željko Ukić, koji se pridružio današnjem “Vlaku slobode” Split-Knin-Split, izjavio je kako su Hrvatske željeznice podržale prijedlog grada Splita za obilježavanje spomena na “Vlak slobode” koji je prije 22 godine  putem od Zagreba do Splita povezao do data razdijeljenu Hrvatsku zbog velikosrpske oružane agresije.

“‘Vlak slobode’ prije 22 godine važan je i za Hrvatske željeznice jer je njime povezan Zagreb i Split,” rekao je Ukić.

U današnjem “Vlaku slobode” su brojni uzvanici među kojima i župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban. Na putovanju do Knina ovaj vlak staje na mjesnim gradskim i općinskim željezničkim postajama gdje u njega ulaze gradonačelnici i načelnici mjesta.

facebook komentari

Nastavi čitati

Istaknuto

25. kolovoza 1991. – početak bitke za Vukovar

Objavljeno

na

Objavio

Današnji dan 25.08.1991. smatra se početkom bitke za Vukovar. Borbe u gradu i oko grada, sa poginulim i ranjenim, vodile su se od svibnja 1991., ali tog dana grad je napadnut iz svih smjerova svim raspoloživim naoružanjem “JNA”, uključujući avione.

Naime tog dana “Jugoslavenska narodna armija” koja je sve vrijeme uoči napada glumila suzdržanost i neutralnost kao ” tampon zona sukobljenih strana” otvoreno se svrstala na stranu agresora u trenucima kad je bilo vidljivo da regularne hrvatske policijske snage polako preuzimaju nadmoć na terenu nad srpskim teroristima i paravojnim formacijama.

Vidjevši da bi se ratna sreća mogla okrenuti na hrvatsku stranu, “JNA” je sve svoje potencijale, naoružanje i kompletnu ratnu mašineriju stavila na raspolaganje paravojnim srpskim snagama i pridružila se u sveopćem napadu na Vukovar.

To je bila 87-dnevna opsada hrvatskog grada Vukovara od strane “Jugoslavenske narodne armije”, uz pomoć srpskih paravojnih snaga od kolovoza do studenog 1991. godine tijekom Domovinskog rata.

Bitka je završena porazom Zbora narodne garde i jedinica MUP-a, velikim razaranjem Vukovara i brojnim ubojstvima i progonom hrvatskog stanovništva.

Grad je naposljetku potpuno uništen i okupiran 18. studenoga 1991.

Prema specijaliziranom elektroničkom portalu o Domovinskom ratu “Domovinski rat On Line”, ukupan broj stradalih boraca na hrvatskoj strani, gardista i policajaca, procjenjuje se na oko 2.500.
Oko 7.000 osoba, civila i vojnika, završilo je nakon pada grada u logorima u Srbiji. Poginulo je oko 1.000 civila, od čega 86 djece, od kojih je najmlađe imalo 6 mjeseci (Ivan Kljajić), koji je poginuo od krhotina srpske granate dok ga je otac Pavle Kljajić držao u rukama (ranjen u tom napadu, i on je uskoro umro).
Ranjeno je 2.500 osoba od čega su 570 ostali trajni invalidi. Bez jednog ili oba roditelja ostalo je 858 djece.
Još uvijek se traži gotovo 500 nestalih Vukovaraca.

Prema istom specijaliziranom elektroničkom portalu ukupan broj stradalih vojnika “JNA” i četničkih snaga na širem području Vukovara procjenjuje se do 8.000 poginulih, do 15.000 ranjenih te između 400-600 uništenih tenkova, oklopnih i transportnih vozila (JNA priznaje 110) , te oko 20 uništenih zrakoplova i helikoptera (“JNA” priznaje dva).

Za mnoge ratne zločine: ubojstva civila, mučenja i ubijanja, progone, etničko čišćenje, potpuno uništenje grada (tzv. famozno „prekomjerno granatiranje“), rušenje bolnice, kulturocid, logore u Srbiji i drugo još nitko nije odgovarao.

facebook komentari

Nastavi čitati