Pratite nas

Komentar

Tihomir Dujmović: Titova bista napokon će se maknuti s mjesta gdje joj nije mjesto

Objavljeno

na

“Meni se čini da je najelegantnije rješenje da se Titova bista pošalje u Kumrovec”, rekao je politički analitičar Tihomir Dujmović za direktno.hr komentirajući time odluku predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koja bistu neće rastaliti nego ju je odlučila poslati u rodno mjesto Josipa Broza Tita – Kumrovec.

Grabar Kitarović je tijekom kampanje više puta naglašavala kako Titovoj bisti nije mjesto među ostalim hrvatskim velikanima. Podsjetimo, u predsjedničkoj kampanji protukandidat Milan Kujundžić bio je mišljenja kako bi bista Josipa Broza Tita trebala završiti u nekoj talionici.

Dujmović, pak, potez predsjednice smatra kulturnim rješenjem kojim se ispunjava osnovno politička svrha – da se Titova bista makne s mjesta na kojem mu nije mjesto.

“Nadam se da će to biti dobar signal i dobar vjetar u leđa i gradskoj upravi da makne Trg maršala Tita sa jednog od najljepših zagrebačkih trgova te ga preimenuje u Kazališni trg. To je tako i povijesno determinirano, nekada se taj trg tako i zvao”, zaključuje Dujmović.

Odluku predsjednice Kolinde Grabar Kitarović o uklanjanju Titove biste iz Ureda predsjednice politički analitičar Zdravko Tomac potpuno podržava. “Tito je bio diktator, zločinac, ali i zaslužan za neke stvari u našoj povijesti. On je bez sumnje velika povijesna ličnost i zato, po mom mišljenju, treba prebaciti bistu u Kumrovec. Rastaljivanje biste mi se ne sviđa, kao niti potpuna negacija, jer je on bio dio naše povijesti”, komentirao je Tomac za direktno.hr.

Naime, predsjednica je već u predizborno vrijeme naglašavala kako bisti Josipa Broza Tita nije mjesto među hrvatskim velikanima te da je treba ukloniti. Grabar- Kitarović je to odlučila i napraviti, a kako neslužbeno doznaje direktno.hr, nova adresa biste bit će Kumrovec, Titovo rodno mjesto.

Tomac ovaj potez ocjenjuje dobrim te dodaje kako ne treba brisati ljude iz povijesti. Smatra i kako se treba nastaviti politika koju su zagovarali Stepinac i Tuđman.

“Oni su osuđivali ustaške zločine, ali su i branili želju Hrvata za vlastitom državom. Mislim da je pomirba o kojoj se puno govori moguća samo na realnom programu izgradnje demokratske Hrvatske u kojoj neće biti tragova totalitarnog sustava; ugrađenih simbola, slova U, crvene zvijezde. Međutim, ne možemo ukinuti pravo komunista da veličaju Tita, kao i bivšim ustašama i domobranima da ističu samo pozitivne strane NDH, odnosno činjenicu da su se borili za slobodnu državu”, tvrdi Tomac.

Iz tog razloga potez predsjednice Grabar Kitarović smatra ispravnim.

“Ne treba osporavati zasluge antifašističke borbe zato što su Istra, Primorje, otoci, Međimurje vraćeni Hrvatskoj te smo bili na strani pobjednika u 2. svjetskom ratu. Međutim, treba osporavati krivotvorinu da su Tito i antifašisti utemeljili samostalnu državu. Oni su sudjelovali u pobjedi nad fašizmom, ali su umjesto jednog totalitarnog sustava uveli drugi”, kaže Tomac.

On smatra kako će predsjednica ustrajati na nastavljanju Tuđmanove politike. Prvi hrvatski predsjednik je, objašnjava Tomac, kao antifašist pa i Titov general te čovjek koji je najzaslužniji za stvaranje hrvatske države u sebi i u društvu imao snagu definirati pravo mjesto antifašizmu i Titu te osuditi zločine i povesti uspješnu borbu protiv totalitarizma što je na kraju rezultiralo stvaranje hrvatske države.

“Naizgled, micanje biste djeluje nevažno, ali je zapravo jako važno te smatram kako treba otići i korak dalje te preimenovati Trg maršala Tita u Kazališni trg ili Trg dr. Franje Tuđmana, a Titu dati prigodniju ulicu ili trg. Bez raščišćavanja tih krivotvorina iz prošlosti nije moguća pomirba, a prvi korak u realizaciji govora koji je održan na prisezi predsjednice Kolinde Grabar Kitarović je rehabilitacija hrvatskog domoljublja te ukidanje ideoloških podjela”, zaključuje Tomac.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Komentar

Miro Kovač: Ne vjerujem da je riječ o političkom progonu Ivice Todorića

Objavljeno

na

Objavio

U Studiju 4 gostovao je Miro Kovač, predsjednik saborskog odbora za vanjsku politiku i bivši ministar vanjskih poslova.

Komentirajući akciju Agrokor, istaknuo je da se zalaže za utvrđivanje političke odgovornosti. To je naša dužnost i prema građanima koje zastupamo, i prema državi. Osobno se zalažem za rasvjetljavanje svega onoga što se događalo kad je riječ o Agrokoru, rekao je Kovač. Istaknuo je kako vjeruje da u Hrvatskoj pravosuđe funkcionira neovisno i ne vjeruje da je riječ o političkom progonu Ivice Todorića.

Osvrnuo se i na posjet predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Rusiji. Rekao je da očekuje pomak u odnosima između Hrvatske i Rusije.

Očekujem da ćemo najviše jačati dijalog na području gospodarstva jer postoje sankcije Europske Unije prema Rusiji, ali i Rusije prema Europskoj uniji i zbog toga je Hrvatska trpjela štetu na planu gospodarstva. Ali Rusija ima pravo diskrecije i može propustiti neke tvrtke na svoje tržište.

Da bi se to dogodilo važno je imati dobre prijateljske odnose sa Rusijom i mi to želimo, istaknuo je Kovač.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Marko Jurič: Izgleda da je Agrokorov neboder bio azil za one koji su trebali završiti u Remetincu

Objavljeno

na

Objavio

RTL je emitirao dokumentarni film ‘Gazda’ o načinu stvaranja Todorićevog imperija Agrokor.

Zanimljivo je kako je taj dokumentarac zgotovljen prije godinu dana, ali tada RTL-u nije bio zanimljiv. No dobro to ne čudi, treba preživjeti pa onda i znati birati tajming emitiranja.

Ipak, dokumentarac je odlično napravljen jer tako jasno raskrinkava velikog tajkuna Todorića kao sitnog žmuklera koji u svakoj prilici raznim muljažama izigrava zakone, a onda sve one koji su mu u tome pomogli zapošljava u Agrokor.

Azil za one koji su trebali završiti u Remetincu

Jezive su savjesti tih ljudi koji su prodali svoje kolege s posla, sindikata, udruženja malih dioničara, ili oštetili državu muljanjem u državnim agencijama za upravljanje imovinom, robnim rezervama pa sve do korumpiranih Saborskih povjerenstava. Metodologija zgrtanja bogatstva neodoljivo podsjeća na seriju ‘Prosjaci i sinovi’.

Izgleda da je Agrokorov neboder bio azil za one koji su trebali završiti u Remetincu.

Marko Jurič: Hrvati – državni narod ili politički tamburaši

facebook komentari

Nastavi čitati