Tina Laco: Studenti, ne budite šutljivi i povučeni, reagirajte ako nešto želite promijeniti!

  2

  Tinu Laco će mnogi zamjeniti za jednu od studentica Filozofskog fakulteta, no toj ovoj mladoj asistentici nimalo ne smeta. Dapače, kako je studentima blizu po godinama kaže da ih bolje razumije, a čini se da i u oni u nju imaju više povjerenja.

  Laco je na Filozofskom fakultetu diplomirala hrvatski jezik i književnost i engleski jezik i književnost,a  iste je godine i diplomirala na Fakultetu Humanističkih nauka na odsjeku za dramske umjetnosti – smjer gluma. Ova mlada profesorica i glumica tu nije stala, trenutno je na poslijediplomskom studiju Književnosti i izvedbenih umjetnosti filma i kulture u Zagrebu.

  Do sada je izlagala na brojnim znastvenim skupovima, od kojih valja pomenuti one u Beogradu, Novom Sadu, Brnu i Mostaru.  Njeni radovi su objavljivani u zbornicama znastvenih skupova i časopisima Bosna Franciscana, Nov Iraz, Riječ i drugi.

  Trenutno je zaposlena kao asistentica na Filozofskom fakultetu u Mostaru na kolegijima Svjetka književnost I i II  i Hrvatska srednjovjekovna i renesansna književnost. S Tinom smo razgovarali o njenom poslu, odnosu sa studentima te majčinstvu.

  Već skoro četiri godine radite kao asistentica na Filozofskom fakultetu na odsjeku za Hrvatski jezik i književnost. Kakva su vaša iskustva u radu sa studentima?

  – Iskustva su raznolika s obzirom da sam se i ja mijenjala  u ove četiri godine svog rada. Tako je zapravo i bilo sa studentima. Svaka generacija je drugačija i posebna na svoj način. Sva iskustva su zapravo pozitivna. Ja jako volim svoj posao i uživam u njemu i iako je moj posao prenositi znanje studentima, u isto vrijeme i ja učim od njih.

  Možete li izdvojiti neke pozitivne stvari u vašem radu sa studentima i neke poteškoće i probleme na koje nailazite?

  – Kad govorite o problemima, oni su zapravo uvijek drugačiji u očima studenata i očima profesora. Nama je uvijek bitno da su studenti zadovoljni. No, ono što sam čula od studenta je da im je ponekad teško uskladiti sva predavanja, da imaju previše obaveza i gradiva pogotovo onima koji su na dvopredmetni, studijima. Nedostatak literature je također problem, čega sam i sama svjesna jer sam ovdje studirala pa sam nailazila na isti problem. Ja sam uvijek otvorena za razgovor sa studentima i mislim da uvijek moramo otvoreno razgovarati o svemu.  Poručujem studentima da ne budu šutljivi i povučeni, da reagiraju ako im nešto smeta i ako nešto žele promijeniti. Ovo je njihov fakultet i profesori su tu zbog njih.

  Često vas se možete vidjeti sa studentima, u stalnoj ste interakciji sa njima. Koliko vam je bitan taj odnos asistent – student?

  – Važna mi je interakcija sa studentima naravno, važan mi je pozitivan odnos i pozitivna atmosfera na vježbama. Nisam ni ja tako davno diplomirala, to je bilo 2009. godine, tako da uvijek pokušavam popraviti neke pogreške i neke stvari koje su smetale mojoj generaciji pa ih sada s druge strane katedre na neki način pokušavam ispraviti. Pokušavam biti u kontaktu sa studentima i biti im na usluzi koliko je to moguće. Profesori nisu tu da se hvale svoje znanjem, već da ga prenesu studentima i to je naš fokus.

  Paralelno sa studijem hrvatskog i engleskog jezika i književnosti ,studirali ste i glumu. Kako ste uspjeli spojiti te dvije profesije kroz vaš rad na fakultetu?

  – S vremenom se ispostavilo da te svoje dvije ljubavi vrlo lako povezujem u svojem poslu što mi je jako drago. Gluma je bila moja prva ljubav i mislila sam da će to biti moja prva i jedina profesija. No s obzirom da je stanje u kulturi onakvo kakvo jest, krenula sam istodobno sa dva studija. Književnost i umjetnost su naravno dvije povezane stvari. Inače sam veoma uključena u kulturni život Mostara. Tako da mi je drago da  sam dva studija koja sam pohađala pararelno i te moje dvije ljubavi  prema književnosti i prema glumi uspjela spojiti. Moram prije svega spomenuti dramsku sekciju koja djeluje na našem fakultetu. Lijepo je kad se  pri kraju radnog vremena opet mogu okrenuti nečemu što je moja davna prva ljubav  i to je gluma i rad sa studentima. Rad s dramskom sekcijom Filozofskog fakulteta mi predstavlja veliku radost, a vidim i da studenti jako uživaju u tome. Reakcije na rad dramske sekcije su odlične i drago mi je što naša sekcije uključuje i studente sa drugih fakulteta.

  Nedavno ste postali i po drugi put majka, kako uspjevate balansirati karijeru i majčinstvo?

  – Ponosna sam majka dvoje djece, Lukasa koji ima 5 mjeseci i Nikolasa koji ima 3 godine. Priroriteti su se naravno promijenili otkad sam postala majka i koliko god to stereotipno zvučalo, moram reći da je majčinstvo od svih mojih uloga moja najdraža i najvažnija uloga.

  Završili ste dva fakulteta, radite sa studentima, koji bi bio vaš savjet za studente, kako biti uspješan student?

  – Ja uvijek govorim studentima na početku svake akademske godine da ne uče samo za ispite ili samo za ocjenu. Razumijem da studenti uče za ispit, jer nekako u našoj sredini i ne vidi razloga da uče za bilo što drugo nego da bi položili ispit. Uvijek im govorim da uče za neki viši cilj, za sebe. Jer učenje je upravo ulaganje u sebe, to je više od pukog polaganja ispita da bi se ispit položio. Tako da bi moj savjet bio da ne uče samo za ispite, nego da se zaista posvete svom studiju, da obrazovanje postane neko privatno zadovoljstvo i prioritet u njihovim životima. Situacija u društvu jest kakva jest, ali mislit da od ove točke možemo samo ići na bolje.

  Razgovarao: F.P./Pogled.ba – See more at: http://www.pogled.ba/

  facebook komentari

  • peppermintt

   Svaka čast Tina 🙂 tako se to radi 😉

  • peppermintt

   Svaka čast Tina 🙂 tako se to radi 😉