Tirak: Došli smo do šokantnih dokaza o podijeli poticaja

2

Skoro svi poticaji za kapitalne investicije u poljoprivredi koje je dalo Federalno ministarstvo poljoprivrede, s Jerkom Lijanovićem Ivankovićem na čelu, protuzakoniti su. Ustanovljeno je i da je Ministarstvo dalo novac za veliki broj sagrađenih objekata koji nisu imali ni građevinsku ni urbanističku suglasnost. To je samo dio zaključaka istrage koju provodi Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP).

“Dati na kavu”

lijan i kravaIako su mnogi od ljudi koje je FUZIP posjetio tvrdili da su izloženi Lijanovićevom reketiranju, nitko od njih nije bio spreman potpisati izjavu o tome i svjedočiti na sudu.

Kada su inspektorima prenosili da su dobili svega do 40 posto poticaja, objašnjavali su im da je uvjet da dobiju ostatak da se „zna se kome“ da određeni iznos „na kavu“. No, takve tvrdnje nisu bili spremni braniti na sudu.

Ibrahim Tirak, direktor FUZIP-a, u razgovoru za „Dnevni avaz“ potvrdio je saznanja sarajevskog lista. No, ni on nije mogao govoriti o reketiranju poljoprivrednika, jer za to nema dokaze.

– I bez toga mi smo sakupili veoma mnogo detalja. Godišnje se za poticaje izdvaja 76 milijuna KM. Od toga se za kapitalna ulaganja izdvaja oko 15 milijuna. I ništa tu nije čisto. Ne samo da najveći broj objekata nema nikakve dozvole nego su i cijene kvadratnog metra štale enormne. Federalno ministarstvo isplaćivalo je čak po 1.500 KM za metar kvadratni štale. Pa, da je od bračkog kamena pravljena, toliko ne bi mogla koštati – kaže Tirak.

Dodaje da su ove godine isplaćivani poticaji za kapitalna ulaganja iz 2012., da je u ogromnom broju slučajeva dokumentacija takva da ne sadrži početno i krajnje stanje, da nema u prilogu računa za kupljeni materijal, da su sudska vještačenja u velikom broju slučajeva „s one strane razuma“…

– Mi ćemo sve prikupljeno predati tužiteljstvima. Tražit ćemo i od Uprave za neizravno oporezivanje da nam izlista ima li računa za materijal uložen u kapitalne objekte i je li na njih plaćen PDV… Prevrnut ćemo svaki kamen u ovom slučaju i sve predati na sud. Isto tako, sve upravne akte koje nam je poništilo Ministarstvo poljoprivrede FBiH reaktivirat ćemo, pa neka nadležni procijene tko je pogriješio i je li tko i koliko oštetio državu – ističe Tirak.

Pod lupom

Inspektori FUZIP-a istražili su do sada u cijelosti 49 slučajeva dodjele poticaja. Odmah su ispostavili nalog da 21 pravna osoba mora vratiti dobiveni novac, a u još 15 slučajeva vještačenje mora ići na provjeru. Desetine milijuna KM sada su pod debelom lupom inspektora. Tirak najavljuje da će se u istragu morati umiješati i drugi državni organi.

Da su dosadašnja saznanja FUZIP-a tek vrh ledenog brijega, potvrđuje i veoma detaljan i obiman izvještaj ove institucije u kojem se navodi i da je Lijanović na ime ove vrste poticaja odobravao isplate i veće od zakonskog maksimuma od 200.000 KM.

Zatraženo od Vlade FBiH da se očituje

Tirak ističe da ima probleme s Ministarstvom poljoprivrede, koje ne dostavlja tražene podatke. Zbog toga je od Federalne vlade zatraženo da se očituje o propustima Lijanovićevog ministarstva, a Tirak nakon Nove godine najavljuje novu fazu istrage.

– Istražili smo samo dio, a ono što smo do sada utvrdili, šokantno je – kaže Tirak.

Za jednog bika 50.000 KM

Inspektori su, naprimjer, na području Kiseljaka ustanovili da je jedna osoba dobila nešto više od 50.000 KM za uzgoj junica i gljiva. Kada su otišli na lice mjesta, našli su djelimično renoviran objekt star oko 30 godina i jednog bika!

– U sklopu stambene kuće u jednom dijelu zatečen je prostor za koji prisutni izjavljuje da je namijenjen za pokretanje proizvodnje gljiva. U ovom prostoru nema nikakve opreme niti se vrši ikakva proizvodnja – navedeno je u izvještaju.

HMS.ba

facebook komentari

  • peppermintt

    ja sam iznenađena ne može ovo bit, ma di bi to Jere 😛

    čuj za bika 50.000 svega ti ta nije na turboturbo pogon :)))

    • Alan B’Stard

      Koliko tek za junicu daje:)