Pratite nas

BiH

1000

Objavljeno

na

Nogomet je ovih dana potisnuo političke teme. Čak je i premijer, smijenivši dvojicu ministarskih štetočina, odletio u Brazil. Ne bi li djelić tog nogometnog sjaja pao i na njega. Šteta što se tamo kratko zadržao, puno bi više učinio za zemlju kojoj je na čelu da se što manje miješa u unutrašnju i vanjsku politiku. Izgubili smo od Brazila. Jedni se žale na sudca, drugi se tješe da nismo nadigrani iako smo poraženi. Iskreno, nesklon sam toj vrsti utjehe. Izgubili smo, to je činjenica, a sve ostalo je ostalo.

100Dvojica naših fotoreportera su, kako piše u Jutarnjem listu, uspjela snimiti naše nogometaše dok su se kupali goli u bazenu. Slike golišavih nogometaša tako su objavljene na stranicama dnevnih novina.

U Večernjem listu piše: ”Poslastica kakve nema! Domaće navijačice ove fotografije neće lako zaboraviti. Nakon teške utakmice protiv Brazila, naši nogometaši su se opustili u bazenu.” Vijest nije potpisana pa ne znamo tko to u Večernjaku slike golih mladića doživljava kao ”poslasticu kakve nema”. Meni se pak čini da naše novinarstvo pada na sve niže grane.

Zamislite dvojicu reportera kako se, poput voajera, šuljaju grmljem da bi vidjeli nekolicinu muškaraca kako se kupaju. Sad, što su ti muškarci poznati nogometaši, nimalo ne umanjuje apsurdnost te situacije. S druge strane Severinu Vučković nije trebalo špijunirati, ona to za sve manje radoznalu javnost radi sama. I tu se Večernji iskazao, citiram: ”Zapamtite datum. Snimljen je najprovokativniji hrvatski selfie dosad. Severina je jutros pozdravila obožavatelje iz Rio de Janeira, i to potpuno gola. Na krevetu, krijući grudi nogama, gola Seve pozirala je bez šminke, još omamljena od sna. ‘9.20 am. Dobro jutro, Rio’, poručila je kratko Seve.”

U poplavi tako važnih vijesti gotovo se izgubila vijest da je Sanaderu potvrđena presuda za primanje mita prilikom prodaje Ine Molu. Da ipak ne bude tako, pobrinuo se predsjednik Josipović oduzevši Sanaderu hrpu odlikovanja, koje je dugobabski šarmer bez pokrića nakupio dok je još vedrio i oblačio. Još nezapaženije je prošla vijest da su upravljačka prava nad Inom prodana Madžarima još prilikom prve prodaje Ininih dionica 2003., dok su vedrili i onlačili Račan, Linić i Jurčić. Ostaje nejasno zašto hrvatsko pravosuđe ne zanima ta transakcija.

Sve izglednije je da propada još jedan Vladin projekt, tzv. outsourcing. Korist od toga je dvostruka: hrvatski jezik ostao je pošteđen od još jedne rogobatne tuđice, a ni uštede nisu zanemarive. Naime, Hrvatska je takva zemlja u kojoj se  svaka reforma te vrste na kraju pokaže kao kukavičje jaje, s lošim posljedicama za državni proračun i sjajnim posljedicama za džepove tajkuna bliskih vlasti. I tako u očekivanju utakmice s Kamerunom sve pomalo pada u drugi plan, a tu je i ”dugo, toplo ljeto”… Ipak, jedan događaj zaslužuje da ga se posebno naglasi. To je tisućiti broj Hrvatskog slova, jedinog hrvatskog tjednika za kulturu.

Tisuću brojeva časopisa za kulturu zaslužuje respekt i u zemljama većim i razvijenijim od Hrvatske. U Hrvatskoj pak nadležno ministarstvo kao da se upinje što više naškoditi hrvatskoj kulturi. Ali uzaludan im je napor, organizam se kad-tad riješi nametnika. Ako u tome ne uspije, umire. U tom slučaju svrhu i razlog postojanja gube i ti isti nametnici. Dakle, tko smisao vlastitog rada i postojanja nalazi u destrukciji, na kraju uvijek gubi. S druge strane pred Hrvatskim slovom je, nadam se, još mnogo brojeva. Jer o tome u konačnici odlučujete vi, dragi čitatelji, a ne slučajni ministri slučajne vlade.

Damir Pešorda/hrsvijet

facebook komentari

BiH

EU poručila: Izmjene Izbornog zakona se moraju provesti do izbora 2018. godine

Objavljeno

na

Objavio

Bosna i Hercegovina nije mogla čuti ključne poruke Europske unije nakon sastanaka ministara vanjskih poslova zemalja članica unije u Luxembourgu o tome da se u zemlji moraju promijeniti odredbe Izbornog zakona kako bi se održali izbori sljedeće godine što je posve suprotno tvrdnjama visokih dužnosnika Stranke demokratske akcije da se izborni mogu održati i provesti i bez preinake po apelaciji Bože Ljubića, piše Večernji list BiH.

“Vijeće očekuje od BiH da unutar potrebnih rokova reagira na presudu Ustavnog suda BiH koja se odnosi na konkretne izborne odredbe federalnog Doma naroda.

Vijeće smatra da se izbornoj reformi treba pristupiti u duhu konsenzusa i dijaloga kao važnom pitanju, te također poziva BiH da provede preporuke Ureda za demokratske institucije i ljudska prava OESS-a (OESS-ODIHR) kako bi se približila europskim standardima, poboljšavanjem demokratskog procesa budućih izbora”, kaže se u zaljučcima Vijeća za vanjske poslove na kojemu je sudjelovala i hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Burić-Pejčinović, piše Večernji List.

Ustavni sud BiH je 28. prosinca prošle godine prihvatio aperlaciju Bože Ljubića, koji je u žalbi dok je bio predsjedatelj Zastupničkog doma naveo da je neustavna odredba da se iz svih županija u FBiH bira najmanje jedan pripadnik konstitutivnih naroda, bez obzira na brojnost pripadnika pojedinih konstitutivnih naroda u toj županiji. Ustavni sud je prihvatio navode Bože Ljubića da ne mogu jednak broj izaslanika za Dom naroda dati Bosansko-podrinjska županija s 23 Hrvata i Posavska županija koja ima oko 33.000 Hrvata. Na taj su način u dva navrata ključne hrvatske stranke za koje glasuje najveći broj Hrvata izbačene iz vlasti. No, u SDA ne smatraju kako je potrebno promijeniti Izborni zakon, a njihov visoki dužnosnik Šefik Džaferović lak je ustvrdio kako to nije uvjet za održavanje, ali niti provedbu odredbi izbora,

“Mi trebamo ozbiljno raditi na izmjenama Izbornog zakona, ali, ako do toga i ne dođe, izbori 2018. godine će se održati. Nema razloga da bude drukčije. I do sada smo pokušavali provesti neke odluke, ali izbori nikada nisu dovođeni u pitanje, osim u slučaju Mostara. Međutim, konkretna situacija vezana za odluku Ustavnog suda po apelaciji gospodina Ljubića nije ni slična onoj vezanoj za Mostar”, rekao je Džaferović. No, zanimljivo je da je odluka Ustavnoga suda o Mostaru apsolutno identična situaciji u Mostaru jer su hrvatske stranke prosvjedovale upravo zbog neproporcionalnosti vrijednosti glasova birača za izbor vijećnika u Gradsko vijeća, što je Ustavni sud potvrdio, a uz ostale identična je i formulacija o presudi oko izbora izaslanika za Dom naroda s obzirom da se odredbom o biranju po jednoga izaslanika iz svake županije narušava upravo načelo proporcionalnosti.

Uz način izbora izaslanika za Dom naroda EU je istaknula i kako treba provesti presudu Europskog suda za ljudska prava, koja bi trebala osigurati da se i predstavnici nacionalnih manjina mogu kandidirati za članove Predsjedništva BiH, što sada nije slučaj, ali i da budu birani u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda. Pri tome sud nije odredio na koji će se način provesti ta odluka. SDA sada ucjenjuje da se ove odredbe ne mogu mijenjati bez provedbe slučaja Sejdić-Finci a za što je potrebna izmjena Ustava BiH.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Policija privela sedam osoba zbog skrnavljenje spomenika braniteljima u Novom Travniku

Objavljeno

na

Objavio

Policija u Novom Travniku privela je u utorak sedam osoba koje su tijekom vikenda sudjelovale u skrnavljenju spomen obilježja braniteljima Domovinskog rata Hrvatskoga vijeća obrane (HVO), a mediji navode da su vandali bošnjački mladići.

Kako se navodi u priopćenju MUP-a Srednjobosanske županije, novotravnički policajci završili su kriminalističko istraživanje nad sedam osoba u dobi od 19 do 23 godine, koji se terete da su uništili križ sa spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Novom Travniku.

Mladići su priznali da su u noći s petka na subotu srušili spomen križ težak 70 kilograma te su ga odnijeli sa sobom.

Policija je navela inicijale vandala koji su počinili ovaj prekršaj, M.B. rođen 1997., S.L. rođen 1998., H.G. rođen 1998., S.A. rođen 1999., B.R. rođen 1997., M.P. rođen 1994. i M.S. rođen 2000. svi iz Novog Travnika.

Policija će protiv njih Županijskom državnom odvjetništvu u Travniku dostaviti izvještaj o počinjenom kaznenom djelu.

Mediji navode kako su počinitelji bošnjački mladići, te da se radi o kaznenome djelu počinjenom iz mržnje.

Unatoč odlukama, Federacija BiH ne želi vratiti imovinu Katoličkoj crkvi u Travniku

facebook komentari

Nastavi čitati