Pratite nas

BiH

Tko će biti novi predsjednik i premijer F BiH, a tko premijer BiH?

Objavljeno

na

Dok traju pregovori o formiranju vlasti za sve razine u BiH, dotle se već sve češće počinje špekulirati o tome tko bi mogao biti predsjednik, a tko premijer F BiH, tko premijer RS, a tko novi predsjedatelj Vijeća ministara BiH, piše Hrvatski Medijski Servis.

Mjesto predsjednika Federacije BiH pripada HDZ-u. Prema saznanjima TV1 nezakonito izabranog predsjednika F BiH, kojeg je Platformaška vlast, bez hrvatskih predstavnika izabrala za čelnog čovjeka federacije Živka Budimira trebao bi naslijediti Marinko Ćavara. Njegovo ime se spominjalo i tijekom protekle četiri godine, no nastojanja tadašnje parlamentarne većine da smjeni Budimira prošla su neuspješno.

Kako javlja sarajevska TV 1 dva su kandidata za premijera F BiH. Prvi je aktualni federalni ministar energije, industrije i rudarstva Erdal Trhulj. Drugo ime, javnosti ne tako poznato, je Fadil Novalić. U razgovoru je za TV1 potvrdio kako sa SDA razgovara o mogućnosti da sjedne u stolicu federalnog premijera, ali da razgovori nisu okončani.

Također, istaknuo je da postoji dogovor da se medijski ne eksponira. Radi se o uspješnom bh. gospodarstveniku, inače direktoru kompanije CIMOS iz Gradačca. Njegovo ime se u vezu s federalnom premijerskom pozicijom dovodilo u vezu i nakon što je Nedžad Branković 2009. godine podnio ostavku. No, tada je Brankovića naslijedio Mustafa Mujezinović.

Tko će preuzeti premijersku funkciju u RS ovisit će od toga koji blok će imati većinu u NSRS. Ukoliko SNSD bude vladajuća opcija, može se očekivati da funkciju nastavi obavljati Željka Cvijanović. No, ukoliko Savez za promjene dođe do 42 glasa u NSRS, njihov prijedlog mandatara će biti lider SDS-a Mladen Bosić.

Pobjedničkoj stranci iz bošnjačkog korpusa (SDA) pripada mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Ponovo su, saznaje se, u igri dva imena, ali i dva iskusna političara. Prvi je, kako saznaje TV 1, Denis Zvizdić, a drugi aktualni predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac. Iako je Genjac kazao da je o tome još rano pričati, neslužbene informacije govore da ima veće šanse od Denisa Zvizdića.

hms.ba

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Na Mosoru obilježena 71. obljetnica smrti „Škripara“

Objavljeno

na

Objavio

Svetom misom zadušnicom i polaganjem vijenaca na Mosoru (široki Brijeg) je u nedjelju, 17. rujna, obilježena 71. obljetnica smrti  „Škripara“ koji su mučki ubijeni 18. rujna 1946.

Marijofil Mandić, Zlatko Ćavar, Jure Zovke, Božo Hrkać, Jakiša Alpeza, Vidak Prskalo, Veselko Rezić, Ivan Jurčić, Ivan Kolobarić i Ivan Katura imena su ubijenih “Škripara”, za čije ubojstvo nitko nikada nije procesuiran.

Prije služenja svete mise, održana je procesija do groba pobijenih “Škripara”.

Na grob stradalih Škripara vijenac je položilo izaslanstvo Grada Širokog Brijega, Gradski vijećnici Stjepan Marić i Vlado Ćorić, zastupnik u Skupštini ŽZH Ivan Damjanović i Marko Ćavar.

Vijenac su također položili članovi navijačke skupine “Škripari” koji ponosno nose njihove ime.

Nakon svete mise domaćini i njihovi gosti uživali su u prigodnome druženju.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Krešić: Vehabijske zajednice u BiH su mnogobrojne

Objavljeno

na

Objavio

Pokazalo se da su vehabijske zajednice u BiH mnogobrojne, umrežene, s tisućama članova i sljedbenika te s mnogostruko više simpatizera među “običnim”, autohtonim stanovništvom u BiH.

”Činjenica je da je tema radikalizacije u Bosni i Hercegovini svakodnevna i da se o tome govori svakojako.

U više navrata upozoravao sam na taj problem te smo ga i prepoznali kroz strategiju za prevenciju i borbu protiv terorizma”, kazao je Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine u intervjuu za Hrvatski medijski servis.

Dodao je kako i isto tako i činjenica da i ”naši partneri vode računa o stanju u Bosni i Hercegovini, tako da vrlo često imamo različite informacije o tome”.

”Pojavom tzv. Islamske države na prostoru Iraka i Sirije, to je pitanje u Bosni i Hercegovini vrlo brzo artikulirano u velikom kapacitetu.

Pokazalo se, naime, da su vehabijske zajednice u Bosni i Hercegovini mnogobrojne, umrežene, s tisućama članova i sljedbenika te, što je najopasnije, s mnogostruko više simpatizera među “običnim”, autohtonim stanovništvom u Bosni i Hercegovini. Tako se gotovo neosjetno težište sa stranaca prenijelo na domaće stanovništvo koje je konvertiralo u radikalnu ideologiju”, rekao je Krešić.

Krešić je upozorio na visinu kazni za osobe optužene zbog odlaska na strana ratišta na Bliski istok.

”U ovom dijelu postoje velika nesnalaženja u kojem smjeru treba ići i poduzimati aktivnosti. Neki od njih će izdržati svoje kazne na koje su osuđeni, a da nisu prošli kroz programe deradikalizacije. Činjenica je da će po odsluženju kazne te osobe biti slobodni građani i idoli za sljedbenike ideologija koje su u nastajanju, a koje ne uvažavaju različitosti Bosni i Hercegovini. To je ono što ne bismo trebali nikako ignorirati”, kazao je Krešić.

facebook komentari

Nastavi čitati