Pratite nas

A tko je branio vama i SDP-u da oformite svoje dobrovoljačke postrojbe “Josip Broz”, “Edvard Kardelj” i “Većeslav Holjevac” i pošalje ih u obranu Vukovara?

Objavljeno

na

A tko je branio vama i SDP-u da oformite svoje dobrovoljačke postrojbe “Josip Broz”, “Edvard Kardelj” i “Većeslav Holjevac” i pošalje ih u obranu Vukovara?

Objavljujemo pismo naseg čitatelja, upućeno onima koji veličine koje su branile Vukovar i Hrvatsku proglašavaju fašistima… ali svaka sila za vremena..

hosVolim Dorinu. Proizvodi ju tvornica Kraš. Nekad se zvala Union i nalazila se na mjestu današnjeg Branimir Centra u Zagrebu. Stari zagrepčani kažu da se miris čokolade širio uokolo… Nakon nasilne nacionalizacije nazvana je po komunističkom zločincu Josipu Krašu. I danas se tako zove.

Obožavao sam one stare tramvaje T101 proizvedene 50-ih, bili su u službi do prije par godina. Proizvela ih je slavna tvornica Đuro Đaković, nazvana po komunističkom zločincu. Prije toga zvala se “Prva jugoslavenska tvornica vagona, strojeva i mostova dd Brod na Savi”.

Siemensova podružnica u Hrvatskoj nakon 2.svjetskog rata oteta je vlasnicima i nasilno nacionalizirana. Nosi ime Rade Končar, po komunističkom zločincu. Nema ga tko nije imao posla s Končarom. Kućanski aparati, tramvaji, vlakovi i još mnogo toga…

Ako si rođen u Zagrebu (osim možda novijih generacija), navijaš za Dinamo! Ime je klubu nametnuto nakon 2.svjetskog rata, baš kao što je i Viktorija preimenovana u Crvenu lokomotivu. U 90-ima klub nosi druga imena, da bi dolaskom reformiranih komunista opet postao Dinamo.

Rijetke su razglednice iz Zagreba na kojima nema HNK. Nalazi se na vjerojatno najljepšem zagrebačkom trgu. Trg prepun institucija – od Sveučilišta, preko Leksikografskog zavoda do Muzeja za umjetnost i obrt, Pravnog fakulteta, Muzičke akademije… Pričaju Zagrepčani da se nekada taj trg zvao Kazališni trg, a danas se po komunističkom zločincu zove Trg (samozvanog) maršala Tita.

Ako od Nacionalne i sveučilišne knjižnice poželite otići preko Save do Bundeka, u Novi Zagreb, ići ćete Avenijom Većeslava Holjevca, komunističkog zločinca, poslije rata osnivača zagrebačkih logora koje brojni nisu preživjeli, a kasnije i poznatog zagrebačkog gradonačelnika. Izgradnjom Mosta slobode premostio je Savu. Danas je to “usko grlo” jedna od najvažnijih prometnica sa vrlo gustim prometom. Malo je poznato da je Holjevac radio taj most prema projektu rađenom u NDH koji je u Njemačkoj u vrijeme rata dobio nagradu. Naravno, “ustaški projekt” je bio puno bolji, most je bio širi, navodno je imao predviđen i koridor za prugu… Danas se pokazuje zašto je verzija iz NDH bila puno bolja od Holjevčeve.

I tako, kažete, vas brine što IX. bojna HOS-a nosi ime “Rafael vitez Boban”  po časniku NDH Rafaelu Bobanu? A tko je branio vama i SDP-u da oformite svoje dobrovoljačke postrojbe “Josip Broz”, “Edvard Kardelj” i “Većeslav Holjevac” i pošalje ih u obranu Vukovara? Ako vam je poznat ratni put Rafaela Bobana, jasno vam je zašto je njegovo ime odabrano za ime postrojbe.

M.B./croative

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Cerar sazvao novi sastanak državnog vrha nakon Plenkovićeva govora u UN-u

Objavljeno

na

Objavio

Slovenski političari i mediji u petak se većinom solidariziraju s odlukom premijera Mire Cerara da otkaže sastanak u Zagrebu s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem zbog njegova odbacivanja arbitraže pred međunarodnim auditorijem, a neki navode da je Plenkovićev govor u UN-u u kojemu je arbitražni sporazum nazvao ništetnim bio šok za slovensku stranu.

S Cerarom se solidarizirao se i predsjednik države Borut Pahor koji je u petak, uoči otvaranja predizborne kampanje za svoj drugi mandat pred izbore 22. listopada, kazao da je otkazivanje sastanka izazvala “tvrdoglavost” hrvatske politike koja inzistira na kontaminiranosti arbitražnog postupka.

“Tvrdoglavo inzistiranje na nepoštovanju obveza iz arbitražnog sporazuma je neprihvatljivo, no uvjeren sam da će dijalog na koncu omogućiti  mirnu provedbu arbitraže”, kazao je Pahor koji je kao predsjednik vlade 2009. u ime Slovenije potpisao dogovor o arbitraži, čime je Ljubljana uvjetovala ulazak Hrvatske u EU.

“Mi sada na svojoj strani imamo međunarodno pravo i međunarodnu zajednicu, zato moramo nastojati da tu potporu ne izgubimo”, ustvrdio je Pahor u Bovecu na zapadu države.

Premijer Plenković je rekao u četvrtak u govoru pred Općom skupštinom UN-a da je Hrvatska morala izaći iz arbitraže o granici sa Slovenijom jer ju je Slovenija kompromitirala i upozorio da takvo “nepoštivanje međunarodnog prava” obeshrabruje ostale države da sporove rješavaju uz pomoć treće strane.

Ljubljansko “Delo” piše da je Plenkovićev govor u UN-u svojom “nediplomatskom” otvorenošću izazvao pravi “šok”, kao i odluka Cerara da posjet zbog toga otkaže.

“Prema našim informacija, Cerar se s Plenkovićem za posjet Zagrebu bio odlučio iako dnevni red sastanka nije bio usklađen niti dogovoren”, navodi “Delo” koji prijašnji dogovor o sastanku tumači kao Cerarovu nepotrebnu koncesiju hrvatskom premijeru.

Cerar je naime otkazivanje susreta protumačio Plenkovićevim “kršenjem” dogovora po kojemu se u Zagrebu trebalo razgovarati o primjeni arbitražnog sporazuma.

U razgovoru za slovenske medije, Cerar je naknadno, nakon otkazivanja sastanka, kazao da je sada preduvjet za nastavak dijaloga da Hrvatska prizna arbitražni sporazum kao važeći međunarodni ugovor, te da se na idućem sastanku, ako i kada do njega dođe, razgovara o suradnji dviju država na njegovoj provedbi.

Da je takav susret u bliskoj budućnosti malo vjerojatan, govore oštre izjave Cerarova suradnika, predsjednika parlamenta Milana Brgleza, koji je kazao da je Plenkovićevo ponašanje u UN-u bilo ismijavanje međunarodnog prava, zloupotreba govora u svjetskoj organizaciji, da Cerar i nije imao druge mogućnosti nego da sastanak otkaže i da  je jasno kako u atmosferi tako nastalog nepovjerenja s Hrvatskom o provedbi nije moguće govoriti, prenose slovenski mediji.

“Sada je loptica u sporu prebačena na hrvatski dio igrališta”, kazao je Brglez, član Stranke modernog centra (SMC) koju vodi premijer Cerar.

Mediji najavljuju da će se u nastaloj situaciji Cerar ponovno odlučiti da odnose s Hrvatskom i arbitražni spor stavi na dnevni red sastanka političkog vrha, neformalnog susreta na kojemu se obično traži politička homogenizacija oko najvažnijih nacionalnih pitanja, te da će istog dana na istu temu biti sazvan i parlamentarni odbor za vanjske poslove.

Predsjednik tog odbora, Jožef Horvat, zastupnik oporbenih kršćanskih demokrata iz Nove Slovenije (NSI), kakzao je u petak da ga je nastup hrvatskog premijera za govornicom UN-a jako zabrinuo.

Plenkovićeve poruke Sloveniji su po njegovim riječima kontradiktorne jer on s jedne strane ističe privrženost Hrvatske vladavini prava, a s druge strane ne priznaje arbitražnu presudu govoreći da je arbitražni postupak kontaminiran i tako se “sam postavlja u ulogu suca”, kazao je Horvat.

Stier: Potez Cerara pokazuje da Slovenija nije spremna za dijalog

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Austrija uskoro zabranjuje pokrivala za glavu

Objavljeno

na

Objavio

Od 1. listopada u Austriji na snagu stupa zakon kojim se zabranjuje nošenje pokrivala za lice u javnosti, a vlasti su odlučili o tome dodatno informirati svoje građane ali i strane državljane.

U poruci objavljenoj na stranicama policije piše kako zakon zabranjuje prekrivanje lica na način da ono više nije prepoznatljivo. Zabrana se odnosi na javna mjesta kao i na javne zgrade.

Onaj tko prekrši zakon bit će kažnjen sa 150 eura, a pokrivalo će se morati ukloniti na zahtjev, a onima koji odbiju otkriti lice prijeti privođenje.

Na svakom letku nalaze se poruke na njemačkom, engleskom, arapskom i turskom jeziku.

facebook komentari

Nastavi čitati