Pratite nas

Tko je ovdje konzerva?

Objavljeno

na

Društvena rasprava je nešto jako zanimljivo. Svi se prepiru i svi podmeću, svi se trude dokazati da su oni nešto bolje od onih drugih, da su oni drugi neprihvtljivi i tako u nedogled. 

Jedna od omiljenih teza naših nepostojećih ljevičara, po samodefiniciji naprednijeg sloja društva, je ona o desničarima, ognjištarima, reakcionarima, konzervama koje sprječavaju napredak kojemu ta, navodno, lijeva strana, urbana elita i proleterska avangarda teži.

Svaki protivnik neoliberalnog kapitalizma, kod nas pod imenom “socijalizam”, je automatizmom proletersko elitističke logike nepismen, konzerva ili u najmanju ruku zatucanko. Ne pomaže tu niti fakultet, niti doktorati niti pismenost, niti dokazano zalaganje za hrvatskog radnika i seljaka. Hrvatski navodni socijalisti kao da su zakupili ekskluzivno pravo na naprednost, na urbanost, na slobodnost, na toleranciju. Oni koji su do jučer donosili zakone po kojima je pederluk kazneno djelo, ti isti danas marširaju u povorkama homoseksualaca i skoro da su žalosni što i oni nisu pederi. Mogli bismo reći da je to paradoks, ali to je naša realnost.

Kad navodni socijalisti ukinu radnička prava onda je to dobro za radnike, kad oni donesu zakone koji izvlašćuju malog čovjeka u korist megakapitala onda je to socijalna politika, kad njihov ministar udari poreze na sve ono što najviše pogađa radnika, onda je to socijalno, kad oni budu izbačeni iz partije zbog nepotizma onda je to poželjno za njihovu daljnju karijeru itd.

Socijalizam i ljevičarstvo u Hrvata je oduvijek simpatiziralo s nekom nehrvatskom idejom, uglavnom jugoslavenskom, a naši ljevičari su skoro odreda samoproglašeni mesije novog svijeta u kojem će svi biti sretni, ako oni prije dolaska toga novog vremena budu na vlasti, što je njima očito osnovni modus življenja.

Tipični predstavnici lažne ljevice, odnosno lažnog socijaldemokratskog svjetonazora, su Josipović, Linić i Holica, u neku ruku i Zoki, al on je zajedno sa srpskim dijelom svoje vlade neka druga interesna sfera.
U svakodnevnom poimanju naprednosti moglo bi se očekivati da se naši socijalisti i ljevičari zalažu malo više za prava ugroženih (npr. radnici). Čine li oni to? Ne. Oni se ne zalažu za prava ugroženih nego za prava manjina i to tako da danas srpska manjina u Hrvatskoj ima više ministara nego u vrijeme Kraljevine Jugoslavije.

Oni bi se trebali zalagati za veća prava žena (barem to možemo tako shvatiti). No zalažu li se oni za prava žena?

Pogledajmo i usporedimo SDP + Josipović s recimo HDZ+Ruža Tomašić. Kako je moguće da jedna konzervativna stranka izbaci premijerku, i na listi za EU ubaci četiri žene, a navodno progresivni SDP jedva jedvice utrpa jednu ženu u EU parlament?

Kako je moguće da HDZ za predsjedničku kandidatkinju promovira ženu, Kolindu, a svi ljevičari se sjatili oko blijedog, ideološki konzervativnog Jugoslavena Josipovića?

Ako su naši lažni socijalisti i ljevičari tako napredni zašto nebi na sljedećim predsjedničkim izborima kandidirali Mirelu Holi ili neku rasnu esdepeovku?

Kako to da oni o toj mogućnosti niti ne raspravljaju? Kako to da moje vatrene esdepeovke, emancipirane feministkinje, dobivaju politoorgazam na muške kandidate, a ne pada im na pamet da u priču ubace neku ženu? Zašto je Holica tako pametna i sposobna, ali nije niti na marginama predsjedničke kandidature? Gdje su nestale te navodno progresivne esdepeovke?

Ne, oni to nikada ne će napraviti jer oni nikada nisu ni bili za emancipiranu politiku. Govoriti o naprednosti, a stalno promovirati usirene tipove, čak niti ne pokušati kandidirati neku ženu je dokaz poraza naprednih ideja u onom bloku koji sam sebe rado naziva progresivnim.

Posebno je to dokaz da su esdepeovke u načelu i u praksi ipak ognjištarke koje služe samo kao ukras neukrasnom Josipoviću ili Milanoviću. Njihove žene će za muške nosati plakate, trubiti o Josipovićevom ili Zoranovom šarmu, erosu i moći, a žene iz konzervativnog dijela će biti one kojima će se muški klanjati i služiti im da dođu na vlast.

Zato moje pitanje na početku: “Tko je u ovoj državi stvarno konzerva”?

VinkoVukadin/kamenjar.com

 

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

HRT otkazao Jurkasu suradnju nakon peticije inicijative “Ivo Pilar”

Objavljeno

na

Objavio

Anđelo Jurkas više neće surađivati na HRT-u. Povod za to je, kako su nam potvrdili s HRT-a, taj što je Jurkas navodno povrijedio njihov etički kodeks.

– Obavješćujemo Vas da se Hrvatska radiotelevizija odlučila zahvaliti na suradnji spomenutome vanjskom suradniku nakon što je utvđeno da su njegovi stavovi izneseni na društvenim mrežama u neskladu s Etičkim kodeksom za novinare i kreativno osoblje Hrvatske radiotelevizije i drugim unutrašnjim pravilnicima Hrvatske radiotelevizije koji se odnose na naše zaposlenike, ali i sve vanjske suradnike – stoji u odgovoru na naše pitanje s HRT-a, javlja VečernjiList

Podsjetimo, Građanska inicijativa Ivo Pilar zajedno s 10 udruga i koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata, zatražili su trenutačni raskid ugovora između HRT-a i Anđela Jurkasa, zbog teških kršenja Općih pravila o radu i ponašanju zaposlenika HRT-a i teških kršenja odredbi Etičkog kodeksa HRT-a.

Alo Bing, može dostava tri tone anthraxa i jedno pedesetak bombi na Markov trg. aktivirati i ostaviti tamo u crkvi, platit će onaj simpatični sjedokosi deform u kolicima. Cijena prava sitnica. Šifra: Kajzer Soze – napisao je Jurkas u vrijeme braniteljskih prosvjeda. Nakon što ga je HRT angažirao reagirali su iz Građanske inicijative Ivo Pilar, portala Kamenjar.com kao i još nekih portala. No, Jurkas je pokušao demantirati te navode, tvrdeći kako je i sam dijete branitelja, te kako se radilo o šali, odnosno referenci na strip Alan Ford.

Pročitajte u dokumentu u prilogu što je sve pisao Jurkas:

Građanska inicijativa Ivo Pilar zajedno s 10 udruga zahtijeva trenutačni raskid ugovora između HRT-a i Anđela Jurkasa

 

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Pater Ike Mandurić: Slobodu srca, kao ni slobodu Domovine, nitko ti ne daruje. Za nju se izboriš

Objavljeno

na

Objavio

JESI LI SLOBODAN? (PRIJAVI SE!)

Kad je rat započeo; kad je postalo opasno; kad se tražio netko tko je spreman preuzeti odgovornost, isplivala je prikrivena vrijendost duše.

Najednom je postalo vidljivo kako nisu svi isti, i kako su, među privodno jednakima, velike razlike. Iskrsnuli su oni koji su imali vlastiti stav, istinsku spremnost, crtu samopouzdanja; oni koji su se vlastitom idejom i mišlju davno otrgnuli od majčinih skuta; oni koji su duhom bili slobodni i svoji – i već odavna nisu morali polagati račune nekim tutorima.

Isplivali su slobodni duhom, i koji su se već odavno bili lišili toga da za stvari srca moraju pitati tatu i mamu. Takvu su već dugo, i prije rata, slobodarskom spremnošću za žrvu živo disali punim plućima.
Isplivao je Blago Zadro.

Bilo je onih koji su od ovih slobodnih, izgledali bolji i plemenitiji. Onih koji su poznavali više domoljubnih pjesama, povjesnih tragedija; bilo je puno onih koji su više lili suze za domovinom Hrvatskom; koji su imali više načelnog suosjećana; više blagosti i nježnosti… Ali, samo zato jer nisu bili svoji, i jer nisu bili slobodni, ostali su na dnu, i zarobljeni, i neslobodni, mogli su samo gledati kako im povijesni trenutak krade šansu za herojstvo, i kako život pored njih prolazi. A on uvijek prolazi.

Rijetki to, kao Bruno Bušić, znaju prepoznati, i koji su slobodni krenuti za srcem.

Slobodu srca, kao ni slobodu Domovine, nitko ti ne daruje. Za nju se izboriš, za nju se sam odgojiš. Životna šansa i poziv stalno su u Tvojoj svagdašnjici. I prigoda da slobodu pronađeš.

Na današnji dan za Domovinu i za ljudskost, život su dali dva heroja. Blago Zadro i Bruno Bušić! Naizgled, posve različiti. A u jednom posve isti: posve slobodni da, žive ili umiru, za ono za što sami žele.

Puno je dobrih i “svetih”, ali neslobodnih toliko da se ni za Kristom ne usude krenuti bez dopuštenja drugih. Šteta, šteta za takve! Oni ni sveti nikad postati neće, ako prije toga ne postanu slobodni.

Danas te pozivam u školu slobode. Dečki, Vas posebno!
Prijavi se, čekam te!

PRIJAVI SE!

>> Prijava ovdje

facebook komentari

Nastavi čitati