Pratite nas

Analiza

Tko je zapravo Ivo Josipović, počasni doktor ruskog državnog sveučilišta u Kalinjingradu?

Objavljeno

na

Ivo Josipović, kao tek izabrani predsjednik Republike Hrvatske, za svoj prvi inozemni posjet izabrao je Rusiju, i to ne bilo koji grad, nego rusku enklavu Kalinjingrad (Königsberg) gdje je 11. svibnja 2010. godine na Ruskom državnom sveučilištu Immmanuel Kant dobio počasni doktorat (Honoris causa).

ivo pdUlaskom u NATO 1. travnja 2009. godine svim je hrvatskim političarima i dužnosnicima trebalo postati jasno da je Republika Hrvatska konačno i s uspjehom završila svaku političku vezu s Nesvrstanima i s povijesno-zemljpisnim „regionom“ te se priključila slobodnom demokratkom svijetu.

Postoje države, saveznici i svjetonazor, prošlost i povijest iz koje izrasta budućnost, a nesretne epizode treba zaboraviti. Zapravo se Hrvatska vratila uljudbi koju je prijevarom napustila 1918. godine. Samo još okorjeli boljševici i ljubitelji jugoslavenskih tlapnji odbijaju činjenicu da je Hrvatska suverena država, punopravni član NATO-a i Europske unije. Pristupanje Sjeverno-atlanskom savezu bila je opravdana želja hrvatskih građana koji su znali da ulazak u NATO jamči njihovu osobnu sigurnost i sigurnost domovine, te da se srpska agersija i njeno posezanje za hrvatskim teritorijama više neće ponoviti.

Međutim Ivo Josipović, kao tek izabrani predsjednik Republike Hrvatske, za svoj prvi inozemni posjet izabrao je Rusiju, i to ne bilo koji grad, nego rusku enklavu Kalinjingrad (Königsberg) gdje je 11. svibnja 2010. godine na Ruskom državnom sveučilištu Immmanuel Kant dobio počasni doktorat (Honoris causa). Ništa loše kad se ne bi radilo o neobičnoj „povijesti bolesti“ i grada i njegova sveučilišta. Naime iza prestižnog imena poznatog njemačkog filozofa i sjajne sveučilišne tradicije Sveučilišta (osnovano 1544.) krije se potpuno uništen Königsberg pretvoren u vojno-obavještajni bastion boljševizma. Godine 1945. Sovjeti su ubili i protjerali doslovno cjelokupno njemačko stanovništvo, preko pola milijuna ljudi, tako da danas u tom gradu Immanuela Kanta, Ernsta Theodora Hoffmana, Otta Wallacha, Hannah Arent… nema njemačke manjine, nema jednog izvornog Nijemca. Königssberg je doživio sustavni genocid i kiulturocid. Čak je i sovjetskim građanima, osim pozvanih i onih sa zadaćom, grad bio i do danas ostao nedostupan. Tu se nalazio (i danas je to ista referentna adresa) sovjetski sveučilišni centar (praktikum i poligon) za obuku dočasnika i časnika ozlogašenih tajnih službi i specijalnih jedinica komunističkih režima Varašavskog pakta i terorističkih organizacija diljem svijeta. Biti školovan u SSSR-u nije značilo pohađati sveučilište Lomonosov nego otići na obuku u Kalinjingrad. Indikativno je da su mnogi sovjetski astronauti živjeli ili žive u Kalinjingradu.

Kalinjingrad je referentni sovjetsko-rusko vojno-obavještajni centar gdje su ozloglašene sovjetske tajne službe obučavale metode represije pripadnike najokrutnijih tajnih službi i represivnog aparata komunističkih režima, kao i pripadnike SSSR-u prijateljskih terorističkih organizacija. Nitko od najgorih nije izostao: kubanski BRAC (Buró de Represión de Actividades), rumunjski DGSP (Departamentul Securitaii Statului), poljski SB (Sluzba Bezpieczenstwa), mađarski AVH (Allemvedelmi Hatosag) i AVO (Allamrendorseg Államvedelmi Osztalya), DDR-ov K-5 (Kommessariat 5), BstU (Die Bundesbeauftragte für die Unterlagen des Staatssicherheitsdienstates der ehemeligen Deutschen Demokratischen Republik) i STASI; tu se školovao čuveni terorist Karlos, zlom okrunjene Crvene brigade, Crni rujan, Bader- Meinhof, itd, svi odličnici svjetskog terorizma 20. stoljeća. Na iskustvima gulaga, Staljinovih čistki i Katinske šume gradio se novi svijet smrti i očaja. Da sve to nije samo davna prošlost pokazuje i podatak da je, na primjer, jedan od boljih studenata bio i Selivestrov Nikolaj Sergejevitj, protjeran iz Skandinavije 2007.

Popis počasnih „kaljingradskih doktora“ (može se naći na http://eng.kantiana.ru/home/about/doctors) u skladu je sa Sveučilištem koje vode ruski GUGB GRU i FSB; naime nekolicina „počasnih“ nalazi se na šengenskom popisu nepoželjnih osoba. Ništa se u Kalinjingradu od sovjetskih vremena do danas nije promijenilo, sve je tamo ostalo isto i jednako, samo je crveni sovjetski komunizam postao crveni ruski fašizam. Može li na toj listi osvanuti ime počasnog doktora Ive Josipovića, ako se dokaže da je na bilo koji način pomogao nekim ruskim državljanima (onima na listi EU sankcija protiv Rusije) da dobiju Domovnicu i hrvatsku putovnicu, pokazat će vrijeme?

Dakle pitanje što predsjednik jedne suverene države, još k tome članicom NATO-a, radi na takvome mjestu, i zbog kojih zasluga prima počasni doktorat, nije nimalo retoričko. Nije razvidno što je on to učinio i čime zadužio Rusiju da bi iz ruku tamošnjih uglednika, tj. gubernatora kaljingradske oblasti, Georgija Valentinoviča Boosa primio počasni doktorat. O razmjeni iskustva i znanja u stvarima prava ne može biti govora: zakon i pravda su odavno suspendirani u Rusiji, a Kalinjingrad je zadnje mjesto gdje bi se o tome moglo razgovarati. Ne dao Bog da se prava uhićenika počnu primjenjivati u Hrvatskoj! Ili ipak?! Suradnja na području visokog školstva, kako dnevnik 24 sata prenosi vijest, upravo je nezamisliva. Zar hrvatskom visokom školstvu trebaju iskustva sovjetskog školstva, zar nam vlastiti recidivi komunističke prošlosti još nisu otvorili oči, i ne školuju li ruski moćnici svoju djecu i rođake na skupim i prvoklasnim sveučilištima Zapada?

Je li sve to s Josipovićevim počasnim doktoratom možda lagana ruska poruka da u Hrvatskoj imaju svog čovjeka ili skromno obiteljsko slavlje; samo interna promocija i pomazanje vlastitog mesa ili je pak sin primio doktorsku čast za zasluge svoga oca – ostaje neugodno otvoreno.

Činjenica da Josipović ne govori niti jedan strani jezik osim ruskog, pa je navodno zbog toga odabrao ruski obavještajni centar, više je izlika nego pravi razlog. Nepoznavanje stranih jezika može biti razlogom posjete susjednim zemljama gdje se govori „jezikom koji svi razumiju“ – komitetski, ali Kalinjingrad je drugi špil karata i upućuje na nešto mnogo opasnije. Taj bastion sovjetskog komunizma i ruskog fašizma nosi drugu i drugačiju poruku, a ona govori o starim i nikad ugašenim vezama sa Kominternom i starim prisegama na vjernost Revoluciji, i to izgleda ide s koljena na koljeno dok ne pretvori u boljševičku nomenklaturu.

Tko je uistinu Ivo Jospiović: osrednji glazbenik i neizvođeni kompozitor ili možda ekspert za uhićenje po čijem se obrascu u vrijeme njegova predsjedničkog mandata uhićuje političke protivnike? Naime naslov Josipovićeva doktorskog rada na Pravnom fakultetu u Zagrebu glasi: Pravo o uhićenju i pritvoru u kaznenome procesnome pravu. Uz kaljingradski počasni doktorat i spomenuti zagrebački doktorat, k tome na položaju predsjednika RH, Milan Bandić nije imao šanse kao ni tele kod mesara.

Dakle Ivi Josipoviću nije nimalo mrsko preludirati na glasoviru i klimati se između podložnosti Sovjetima i Britanacima, sa svima kojima je hrvatska državnost nezamisliva, a s Lex Perković zamjeriti se našim pouzdanim i provjerenim prijateljima, Nijemcima. Sve s ciljem da opstruira ulazak hrvatske države u EU. Sada pak uz pomoć ove srpsko-hrvatske Milanovićeve vlade nastavlja opstruirati funkcioniranje Hrvatske u EU gurajući otvoreno Hrvatsku u bankrot, sve s namjerom kako bi članstvo u EU prikazao pogrešnim potezom te nikad prežaljenu Socijalističku republiku Hrvatsku vratio u staro jato nekakvog „Regiona“.

Hrvatska je zemlja romanike, renesanse, baroka; dionikom je europske umjetničke baštine i zajedničke povijesti, ništa u Hrvatskoj nije preskočeno; davno smo prepoznati i uljudbeno pripadamo grupi država Alpe – Dunav – Jadran; bez obzira na Dunav Srbija nije nikad dobila poziv da pristupi tom kulturološkom i svjetonazorskom krugu.

Ivo Josipović, doktor kaljingradskih znanja i vještina, bio bi dobar predsjednik nekakve regionalne državne tvorevine. Vjerojatno bi preko supruge bez poteškoća dobio državljanstvo „regiona“, ali takve države nema niti je može biti, Hrvatska je ipak spašena.

>>Kontrolira li Srbija Hrvatsku tako da joj ucjenjuje predsjednika?

Kada je ovih dana američki Daily Caller u autorskom članku posvećenom Ivi Josipoviću otvoreno zapitao kontrolira li Srbija, preko određenih saznanja o Ivi Josipoviću i članovima njegove uže obitelji, zapravo Hrvatsku mnogi su ostali zatečeni. Jedni su odmah tu otvorenu i prijateljsku poruku naših saveznika prebacili u sferu predizborne kampanje, dok su oni manje lakomisleni ovom pitanju pristupili znatno ozbiljnije. To pitanje, kao i pitanje Josipovićevog doktorata stečenog u središtu ruske obavještajne moći, svakako su trebala biti davno apsolvirana i poznata hrvatskoj javnosti.

>>Ivo Josipović i Marko Vojković na vrhu piramidalne sprege političko-financijske moći

Na žalost, traženje konkretnih odgovora na ova pitanja netko je iz razloga koje mi samo naslućujemo davno onemogućio. Zaustavio je to s unaprijed jasno definiranim ciljevima do čije je potpune realizacije trebao dovesti osobno Josipović. Kakvi su i od koga zacrtani ti ciljevi vidljivo je kroz analizu Josipovićevih aktivnosti vođenih u pet godina njegovog predsjedničkog mandata. Hoćemo li mu dati priliku za završi započeto i devastiranu Hrvatsku smicalicama odvede  u bankrot, ovisi isključivo o nama. O tome naime odlučujemo 11. siječnja!

Andrej T./HRsvijet.net

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Analiza

Dr. sc. D. Ljubić: Rješenje je jedna izborna jedinica

Objavljeno

na

Objavio

Dr. sc. D. Ljubić: Nacionalne manjine, politička prava i izborno zakonodavstvo (II.)

Biračko pravo je temeljno političko pravo i kao takvo je neizostavan čimbenik kreiranja poštene političke utakmice. Općenito gledano, biračko pravo kao ustavna kategorija novija je tekovina društvene evolucije.

Ono je u svom današnjem sadržaju nastalo po ukinuću elitističkog elektorata, koje je mogućnost glasovanja uvjetovalo imovinskim, socijalnim, spolnim ili obrazovnim cenzusom. Biračko pravo u demokratskim zemljama uređuje se kao opće, neposredno, slobodno, jednako i tajno.

Ujedno, razvidna je intencija napuštanja klasičnog koncepta teritorijalnoga državljanstva koji se zasnivao na ius soli, odnosno postavci kako samo pripadnici neke državne zajednice koji su rođeni na njezinu tlu i imaju stalno prebivalište u njoj imaju sva državljanska prava.

Koncept etničkog državljanstva i izborno pravo

Korektor ovakvog stajališta je koncept etničkog državljanstva ili ius sanguinis, prema kojem pripadnici svih etničkih ili nacionalnih zajednica u određenoj državi, neovisno o tome gdje su rođeni i gdje im je stalno prebivalište, imaju na temelju činjenice postojanja poveznice državljanstva jednaka prava uključujući i biračko. Pored osnovnog određenja sva ostala pitanja vezana uz biračko pravo su u pravilu delegirana na uređenje zakonodavcu. Pri svojoj normativnoj djelatnosti zakonodavac nema mogućnosti pretjerane kreativnosti. Ovo iz razloga što niti jedan ustavni institut nije podložan manipulacijama kao što je to izborni sustav. Zakoni se ne smiju mijenjati na način koji osigurava poziciji prednost pred konkurentima u slijedećem izbornom procesu.

Državni poredak mora počivati na jednakosti izbornog prava

U suprotnom, načelo jednakosti biračkog prava i jednakosti izbornih šansi gubi svoju uvjerljivost, a izabrana vlast svoj legitimitet, što posljedično utječe na legalnost parlamentarne pravne države uopće. Izbori omogućavaju vlasti priskrbiti si demokratsku legitimaciju, ali samo u slučaju njihove slobodne provedbe. Sloboda izbora ne zahtijeva samo da čin predaje glasa bude slobodan, već cijeli proces mora biti oslobođen od prisile i nedopuštenog pritiska pri čemu birači moraju moći svoj izbor formirati i artikulirati u otvorenom postupku uspostave mišljenja. Tijelima državne vlasti zabranjeno je poduzimati mjere koje bi mogle utjecati na formiranje javnog mnijenja, kao i bilo kakvo reklamiranje ili identificiranje sa sudionicima u izbornom procesu te davanje financijske potpore dionicima izborne utakmice. Svaki izborni proces mora biti utemeljen na načelima jednakosti biračkog prava i jednakosti izgleda sudionika na izborima.

Jednakog političkog prava nema bez jednakoga utjecaja na saziv Sabora

Načelo izborne jednakosti osigurava svakom biraču jednakost izborne moći, odnosno mogućnost raspolaganja jednakim brojem glasova i jednakim utjecajem na saziv predstavničkog tijela. Za odstupanje od pravila izborne jednakosti zakonodavac mora imati poseban, objektivno legitiman i kogentan razlog, koji mora biti nužan i primjeren za ostvarivanje svoje svrhe. Nadalje, u teoriji i praksi demokratskih zemalja ustavnopravno je neprihvatljiv i učinak negativne glasovne težine, odnosno unaprijed propisane razlike po broju mandata koji se može osvojiti po pojedinoj izbornoj jedinici u odnosu na brojnost biračkog tijela. S jedne strane ovdje je aktivno biračko pravo udaljeno od principa jednakosti moći, dok s druge strane nije dopustivo da na istim izborima broj osvojenih mandata ne bude u korelaciji s podrškom birača izraženom kroz dobiveni broj glasova.

U Republici Hrvatskoj, sukladno odredbama sadržanim u članku 45. Ustava, hrvatski državljani s navršenih 18 godina imaju opće i jednako biračko pravo te mogu sudjelovati u postupku odlučivanja na državnom referendumu. Aktivno biračko pravo se ostvaruje na neposrednim izborima tajnim glasovanjem na biračkim mjestima u zemlji ili na biračkim mjestima u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske u stranoj državi u kojoj birač prebiva. Na prvi pogled, ustavno uređenje biračkog prava ovdje se čini definiranim na klasičan način pri čemu svaki birač tijekom izbora može izraziti svoje mišljenje te iskazati privrženost društvenoj zajednici kroz želju za sudjelovanjem u njezinom demokratskom ustrojavanju. Biračko pravo se naizgled određuje kao temelj demokracije koji se zasniva na djelatnom uživanju prava i ispunjavanju dužnosti, odnosno kroz proces u kojem treba sudjelovati i zauzimati se za postizanje općih boljitaka, dok su kreatori i izvršitelji politike osobe s političkim legitimitetom dobivenim na slobodnim izborima.

Ustavna nedosljednost i potiranje političke jednakosti

Međutim, načelna jednakost biračkog prava se potire već u odredbama sadržanim u članku 45. stavku 2. Ustava Ustav rhkojim se određuje fiksna kvota zastupnika koje biraju državljani sa prebivalištem u inozemstvu, pri čemu ova kvota trenutno iznosi tri zastupnika neovisno o broju potencijalnih birača. Naime, propisana stalna kvota ne uvažava razmjernost između broja birača sa biračkim pravom u posebnoj izbornoj jedinici i stvarnog broj glasova koje kandidati u toj jedinici moraju dobiti kako bi stekli status zastupnika. Nejednakost biračkog prava prema trenutnom normativnom rješenju proizlazi i iz činjenice nerazmjera u brojnosti biračkog tijela u zakonom utvrđenim izbornim jedinicama uslijed čega birači nemaju istu izbornu moć utjecati na formiranje tijela državne vlasti.

Međutim najveće odstupanje od načela općeg i jednakog prava glasa čini članak 15. stavak 3. Ustava kojim je propisano kako se zakonom pored općega biračkog prava, pripadnicima nacionalnih manjina može utvrditi dodatno pravo birati svoje zastupnike u Sabor prema posebno propisanim pravilima.

Privilegirane nacionalne manjine

Ovdje se radi o privilegiji pripadnika nacionalnih manjina, odnosno o pravu nepripadnom većinskom narodu, koje se očituje u pravu izbora participacije u izbornom procesu prema općim pravilima ili prema posebnom režimu u kojem pripadnici nacionalne manjine, ukoliko to žele, mogu birati osobe isključivo istovjetne etničke pripadnosti ili osobe određene etničke pripadnosti. Navedena ustavna odredba bila je ustavna osnova za kodifikaciju prava nacionalnih manjina kojom je izvršena daljnja diferencijacija biračkog prava i između pripadnika pojedinih nacionalnih manjina. Zakonskom regulativom omogućeno je srpskoj nacionalnoj manjini imati fiksno tri zastupnika u parlamentu, zatim talijanskoj, mađarskoj i češkoj po jednoga dok ostale manjine predstavljaju po jedan zastupnik ovisno o tome jesu li njihove matične države bile ili ne u sastavu bivše SFRJ. Dakle, zakonodavac se od 1991. opredijelio pripadnicima nacionalnih manjina unaprijed zakonom jamčiti i osiguravati određen broj mjesta u Saboru na izborima provedenim na temelju posebnih zakonskih pravila, u posebnoj izbornoj jedinici. Neovisno o tome s koliko je glasova birača kandidat nacionalne manjine bio izabran za zastupnika na mjesto u Saboru, on je u svom zastupničkom mandatu, u svojim zastupničkim ovlastima, pravima, dužnostima i odgovornostima bio u cijelosti izjednačen sa zastupnicima koji su u Sabor bili izabrani u okviru općeg izbornog sustava. Dakle, jedan glas pripadnika nacionalne manjine je na izborima zastupnika u Sabor u sebi istodobno nosio i potencijal općeg glasa i potencijal posebnog glasa.

Ustavna neprihvatljivost privilegija nacionalnih manjina

Kako Ustav prihvaća građanski koncept države u kojoj svi njezini državljani čine naciju, odnosno zajednicu slobodnih i ravnopravnih državljana koja ostvaruje vlast izborom svojih predstavnika u predstavničko tijelo na temelju općeg i jednakog biračkog prava, onda je ustavno nedopustivo unaprijed zakonom jamčiti i određivati broj zastupničkih mjesta za bilo koju manjinu u okviru izbornog sustava. Svako izdvajanje bilo koje društvene skupine iz ukupnog korpusa državljana po bilo kojem kriteriju, pa tako i kriteriju nacionalne pripadnosti, te kreiranje rješenja po kojem takva skupina biva posebno predstavljena u političkom životu jest ustavnopravno neprihvatljivo. Možebitno priznavanje posebnog glasa pripadnicima nacionalnih manjina, mora imati svoju racionalnu osnovu i razumno opravdanje utemeljeno na činjeničnom supstratu. Ono mora biti legitimno s aspekta razmjernosti što znači da bi osiguravanje posebnog biračkog prava pripadnika manjina moglo biti opravdano samo ako ne bi postojala blaža sredstva za ostvarenje cilja koji se želi postići, to jest takva sredstva koja ne bi zadirala u jednakost općeg biračkog prava. Međutim, ovakva rješenja mogu imati svoj ratio u tranzicijskom razdoblju, no ni u kojem slučaju ne mogu biti trajno rješenje. Sukladno Ustavu u Republici Hrvatskoj narod ostvaruje vlast izborom svojih predstavnika i neposrednim odlučivanjem. Izabrani predstavnici naroda nemaju obvezujući mandat, već predstavnički mandat kao temeljni oblik ostvarivanja narodnog suvereniteta.

Narodni suverenitet mora biti – nedjeljiv

Sustav narodne vladavine ustavnopravno se izražava kroz predstavnički sustav koji proizlazi iz teorije o nedjeljivom narodnom suverenitetu. Predstavnički mandat znači takav odnos između birača i njihovih zastupnika prema kojem su zastupnici u svom djelovanju neovisni o stavovima birača koji su ih izabrali, pa ih stoga birači ne mogu ni opozvati. Izabrani zastupnik nositelj je kolektivnog mandata kojeg je stekao izborom. On zastupa cijeli narod, a ne samo birače koji su ga izabrali ili izbornu jedinicu u kojoj je izabran. Ustav u cjelini sadrži sveobuhvatna načela u vezi s kojima se moraju tumačiti sve njegove pojedinačne odredbe. Stoga se nijedna ustavna odredba ne može izvući iz konteksta i samostalno interpretirati. Svaka pojedina ustavna odredba uvijek se mora tumačiti u skladu s najvišim vrednotama ustavnog poretka iz članka 3. Ustava koje su temelj za njegovo tumačenje, među kojima su i jednakost i nacionalna ravnopravnost.

Pravosuđe i izborno zakonodavstvo generiraju destrukcije u Hrvatskoj

Empirija pokazuje kako su u ovom trenutku osnovne smetnje našeg društvenog napretka neučinkovito pravosuđe (DORH) te neustavno izborno zakonodavstvo. Prvi problem je personalne naravi i zato je lakši za otklanjanje. Međutim, izborno zakonodavstvo jest sustavan problem koji zahtjeva cjelovito i stručno rješavanje. U Republici Hrvatskoj svi dosadašnji izbori održani su na temelju neustavnog izbornog sustava, neovisno o tome proizlazi li neustavnost iz neprimjerenog kreiranja izbornih jedinica, mogućnosti postavljanja oktroiranih zastupnika bez izborne legitimacije, propisivanja neprimjerenog izbornog praga, fiksnih kvota za dijasporu ili nacionalne manjine te drugih okolnosti koje su u pravilu bile kodificirane radi ostanka na vlasti pozicije.

Izborni zakon je neustavan

Za primijetiti je da je neustavnost izbornog zakonodavstva utvrdio i Ustavni sud Republike Hrvatske u svojoj odluci broj: U-I-120/2011 i dr. od 29. srpnja 2011. Isto tako valja istaknuti kako je primjena naznačene odluke suda odgođena ad kalendas graecas, pri čemu ustavotvorac i zakonodavac uporno već šest godina odbijaju integralno riješiti pitanje izbornog zakonodavstva, iako je ono nedvojbeno utvrđeno neustavnim. Stoga u ovom trenutku nije pitanje razvoja demokracije u Hrvatskoj referendumsko pitanje o već apsolviranim temama, već je to kako natjerati zakonodavnu vlast baviti se njezinim stvarnim poslom na što je obvezuju odluke Ustavnog suda koje implicite imaju snagu zakona i koje su dužni poštivati svi. Dakle, bit političkog života lijepe naše je natjerati Sabor na uvažavanje Ustava i zakona ove zemlje, a ne dati mu baviti se nebitnostima kao što je rasprava o kvasi-atentatu na predsjednika neke udruge ili razglabanjem o tekstualnom sadržaju spomen ploča koji je pravno neupitan a svjetonazorski podložan manipulacijama.

Jedna nacionalna izborna jedinica je – rješenje

U ovom trenutku dobro su došle sve građanske inicijative koje će permanentno i opetovano našim vrlim zastupnicima nabijati na nos izvršavanje njihovih ustavnih i zakonskih obveza, jer je iluzorno očekivati od nadležnih institucija sustava, ovakve kakve jesu, bilo kavu reakciju. Ujedno je potrebno unutar javnog mnijenja artikulirati prihvatljive modele izbornog sustava koji bi uvažavali temeljne postulate njegove neposrednosti, općenitosti, jednakosti, slobode i tajnosti. Kao prilog toj raspravi, a uvažavajući povijesne okolnosti egzila hrvatskih ljudi i okupacije hrvatske države u razdoblju od banovanja grofa Károly Khuen Héderváry-a pa do 1991. te asimetriju napućenosti naših regija, predlažem razmotriti izborni sustav utemeljen na premisama postojanja samo jedne izborne jedinice, pri čemu bi aktivno i pasivno pravo imali svi hrvatski državljani uz propisivanje određenog starosnog limita. Aktivno biračko pravo podrazumijevalo bi slobodno raspolaganje s 3-5 disperzivnih preferencijalnih glasova, dok bi Sabor imao 100 zastupnika.

Izborni prag bio bi 1% što se čini dostatnim za sprečavanje izbornog egzibicionizma, dok bi se popunjavanje mjesta do punog broja zastupnika, uslijed postojanja decimalnog viška, izvršavalo na temelju liste kandidata sastavljenoj prema broju osvojenih preferencijalnih glasova, neovisno o stranačkoj pripadnosti. Čini se da je došlo vrijeme u ovoj zemlji birati kvalitetne ljude, a ne stranke i njihove bezlične aparatčike. Iskustveno promatrano političke stranke, neovisno kojem svjetonazoru pripadale, su na političke afinitete svojih birača u pravilu zaboravljale danom objave rezultata izbora, odnosno društvenog procesa kojeg neopravdano u Hrvatskoj nazivamo festivalom demokracije. Neustavni izborni sustav ni na koji način ne može ustrojiti tijela državne vlasti koja bi bila kadra brinuti se za ostvarivanje vladavine naroda kao temelja svakog demokratskog društava.

dr. sc. Dubravko Ljubić/HKV

Dr. sc. D. Ljubić: Nacionalne manjine, politička prava i izborno zakonodavstvo (I.)

facebook komentari

Nastavi čitati

Analiza

Izetbegovićev specijalni rat protiv Hrvatske

Objavljeno

na

Objavio

Špijunski napad iz BiH: OSA prisluškivala političare iz Hrvatske i BiH

Naivno ili neoprezno, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić potvrdio je navode tjednika Nacional, ali i nekoliko svojevrsnih domaćih glasila obavještajnog i paraobavještajnog podzemlja u BiH, da su se na udaru prisluškivanja i praćenja državne Obavještajno sigurnosne agencije (OSA) našli hrvatski dužnosnici iz Hrvatske i BiH te razne kompanije.

U BiH je nastala prava konfuzija oko toga što je rečeno pa su pojedini portali čak uklanjali vijesti o tome što je Mektić rekao na upit o navodima zagrebačkog tjednika Nacional o tome da Obavještajno-sigurnosna agencija BiH vodi specijalni rat protiv Hrvatske te da nelegalno prisluškuje i špijunira hrvatske političare i poduzetnike.

Najprije su Mektiću u usta stavili da je izrijekom spomenuo dužnosnike, a nije, jednako kao i da je spomenuo Hrvatsku, a nije. Ali se iz njegova odgovora apsolutno podrazumijevalo da OSA, kojoj je na čelu pouzdanik vladajuće bošnjačke obitelji Izetbegović, Osman Mehmedagić Osmica, stoji iza praćenja gospodarstvenika i hrvatskih dužnosnika, piše Večernji list

– Sve je učinjeno sasvim legalno, legitimno i u tome nema ništa novo. Ali, sve te interese BiH, koje i nastojimo zaštititi od nelojalnih i, rekao bih, profiterskih udara, dužni smo raditi u skladu s Ustavom i zakonima BiH. Sve do čega smo došli, sve što smo saznali u čitavoj ovoj situaciji, o kojoj je pisao i portal Žurnal, o kojoj piše i Nacional, poduzimali smo u skladu sa zakonom i Ustavom ove države, štiteći ekonomski interes i ne dopuštajući podrivanje ekonomskog sustava BiH – rekao je Mektić.

A Nacional i Žurnal izvješćivali su o toma da OSA ima informacije o navodnim nelegalnim poslovima Elektroprivrede Herceg Bosne, Šuma Herceg Bosne, HT Mostara, Aluminija, Agrokora te poslovima vezanim uz korištenje vode iz Buškog jezera, koje bošnjačka politika godinama nastoji diskreditirati, umanjiti utjecaj, povezati s kriminalnim krugovima, vodstva BiH Hrvata u funkciji ostvarenja bošnjačke unitarne države.

Neimenovani bivši obavještajni dužnosnik ističe kako se Mektić, protiv kojega postoji niz prijava u Tužiteljstvu BiH, a koje u ladicama drže bošnjački tužitelji, posve razotkrio jer on ne bi smio imati nikakve operativne podatke ili znati o “tajnim operacijama”.

– Kod nas se ljude prisluškuje da bi se nekome pronašlo nešto. To je ustaljeni način rada, a to je nezakonito i neustavno. Druga stvar je da preko granice nikoga ne smijemo slušati. Postoji načelo teritorijalnosti – rekao je bivši obavještajac koji tvrdi da u posljednjem slučaju “nije narušen samo Ustav i zakoni nego je prekršeno i međunarodno pravo”.

Jedini koji u BiH može naložiti tajno praćenje i prisluškivanje jeste predsjednik Suda BiH, osim u slučaju izravne prijetnje terorističkog napada.

Na upit Sudu BiH je li izdao nalog nismo dobili odgovor. Prema sporazumu dviju država o suradnji u kaznenim stvarima, BiH je trebala izvijestiti institucije pravosuđa RH, no to, prema dostupnim podacima, nije učinjeno, što potvrđuje sumnje u legalnost prisluškivanja. Postavlja se pitanje koji je to ekonomski interes imala BiH.

– Tko je odredio te ekonomske interese? Država ih nema – rekao je sugovornik. Osim ako cilj operacije nije da se paukovom mrežom prisluškivanja gospodarstvenika s političarima, policajcima, novinarima… dođe do glavne mete – hrvatskog političkog vrha.

U Vladi jučer nisu odgovorili na pitanje o prisluškivanju OSA-e. Izvor iz Vlade samo je kratko uputio da se o svemu pita SOA-u, hrvatsku tajnu službu. Iz Agrokora poručuju da, ako je prisluškivanja bilo, to pitanje moraju rješavati druge službe.

 

Ivo Lučić: Očito postoje skupine unutar bošnjačke politike koje su instrumentizirale obavještajnu službu

facebook komentari

Nastavi čitati