Tko stoji iza otkazivanja Thomsponova koncerta u Berlinu?!

2

Tko stoji iza otkazivanja Thomsponova koncerta u Berlinu za dnevno.hr  analizira ugledni odvjetnik Zvonimir Hodak.

Prema pisanju berlinskoga Der Tagesspiegela, uprava koncertne dvorane C-Hall jednostrano je otkazala održavanje koncerta Marka Perkovića Thompsona, čije je održavanje u tome gradu najavljeno za 26. travnja. U istom mediju pozivaju se na riječi glasnogovornice dvorane Ines Riepenhusen. Odluci uprave dvorane, u kojoj je hrvatski pjevač nastupao već dva puta, pridonijeli su pritisci s raznih internetskih foruma. Na forumima su uoči koncerta najavljivani prosvjedi protiv Thomspona, a kako navode on slavi hrvatski fašizam, pa su ga proglasili i pjevačem mrziteljem.

Na ovaj slučaj u razgovoru za dnevno.hr osvrnuo se ugledni odvjetnik Zvonimir Hodak. On prije svega objašnjava da Thompson ne veliča fašizam, a nadalje dodaje da nije niti pjevač mrzitelj, ali po svemu sudeći sustigla ga je sudbina hrvatskog reprezentativca Josipa Šimunića koji je na stadionu poviknuo ‘Za dom’ te je stoga kažnjen s deset utakmica ne igranja. “To sve čine hrvatske lijeve političke frakcije koje čekaju na svaki mig, a potom reagiraju ciljajući na slabosti Zapada, a Nijemci imaju kompleks Drugog svjetskog rata”, smatra Hodak uvjeren kako lijeve političke opcije čine sve kako bi se ocrnili oni koji na bilo koji način veličaju hrvatske vrijednosti. Uz, to naš sugovornik uvjeren je kako iza ovog otkazivanja koncerta stoje lijeve političke hrvatske strelice. “One su u Njemačku slale crvene golubove pismonoše, s osudama ovoga pjevača.

plakat-berlin_tisakDogađa mu se isto što i Šimuniću, u čijem je slučaju FIFA angažirala nekom američkog povjesničara”, kaže odvjetnik te dodaje kako je isti taj povjesničar konstatirao kako su Hrvati svojedobno bili manjina te da je na ovim prostorima nekoć živjelo više Srba i Židova. “Vjerujem i nadam se da će se doznati tko su ti eksperti i tko u hrvatskoj politici stoji iza njih. Ne čudi me da se Thomsponu odgađa koncert, pa kako će pjevat u Berlinu kada mu hrvatska politika ne dopušta izvođenje koncerta u Puli”, pita se Hodak. No, dok se Thompsonovi koncerti brane po Lijepoj našoj nastupaju osobe poput Lepe Brene, a Hodak pak sarkastično kazuje, ne samo da nastupaju već i gostuju na javnoj televiziji. “Lepa Brena na HTV-u je imala elitni doček i program. Imam osjećaj da bi je jednako dočekali i u četničkoj uniformi. To je Hrvatska podijeljena na nacionaliste i jugokomuniste, a posljedica svega ovoga je neprovedena lustracija koja je jugokomuniste trebala stjerati u kut. I tek tada bi imali Hrvatsku”, zaključuje Hodak.

Inače, organizatori Thompsonova koncerta angažirali su berlinsku odvjetnicu koja će pokušati osporiti odluku uprave dvorane ne bi li koncert ipak bio održan. Paralelno s pravnom bitkom koju vode odvjetnici, organizatori koncerta pregovaraju s nekoliko dvorana ne bi li se najavljeni koncert ipak održao. Sve koji su u Berlinu poželjeli čuti Thompsona, pozivaju na strpljene, a one koji su kupili ulaznice ili su se zbog koncerta planirali vratiti s uskrsnih blagdana poziva se na strpljenje do subote, kada će imati više informacija. U pismu objavljenom na stranici Cro Best Berlin, koji su inače organizatori pojašnjavaju da stoje uz Thomspona, ali i da njegov album ‘Ora et Labora’, kojega planira predstaviti u njemačkoj metropoli nema veze s fašizmom. Također, dodaju da su bili izloženi medijskom pritisku da se koncert ne održi, a kako kažu uprava dvorane nakon prekida ugovora odbijala je razgovarati s njima. Navodno je i nekoliko hrvatskih udruga u Berlinu uputila prosvjed upravi dvorane ogorčena ovom odlukom.

Iva Međugorac

facebook komentari

  • Do pravde daleko, do Boga visoko, davno je to rekao u Parizu hrvatski politički emigrant Milan Bagarić. Za podsjetiti je da je taj isti hrvatski politički emigrant Milan Bagarić svjedočio za Hrvatsku pred američkim sudom u New York-u 1982., i to svoje svjedočenje je svjedočio kroz punih 17 godina iz američkog federalnog zatovra.

  • Do pravde daleko, do Boga visoko, davno je to rekao u Parizu hrvatski politički emigrant Milan Bagarić. Za podsjetiti je da je taj isti hrvatski politički emigrant Milan Bagarić svjedočio za Hrvatsku pred američkim sudom u New York-u 1982., i to svoje svjedočenje je svjedočio kroz punih 17 godina iz američkog federalnog zatovra.