Tko vlada Federacijom BiH: Pritvoreni, optuženi, osumnjičeni…

16

Aktualni saziv Vlade Federacije BiH bliži se kraju mandata. Sve više ministarskih stolica je upražnjeno, a sve više pritvorskih ćelija popunjeno.

Prema analizi “Dnevnog avaza”, a na osnovu relevantnih i službenih informacija, više od trećine članova Vlade kojom rukovode SDA-SDP je ili u pritvoru, ili čeka suđenje, ili pod pravosnažnim istragama za različite vrste teškog kriminala.

Lijanović i Bahilj- višemilijunska utaja poreza

Kraj mandata Vlade SDP-SDA obilježen je uhićenjem i pritvaranjem dva njena člana, dopremijera i ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerka Ivankovića Lijanovića te ministra trgovine Milorada Bahilja.

Obojica su osumnjičena za organizirani kriminal u vezi s neplaćenjem poreza, utajama PDV-a te drugim prevarama, pri čemu je državi nanesena šteta veća od 11, 6 milijuna maraka.

Prvi put u poslijeratnoj BiH dogodilo se da se dva federalna ministra nalaze u zatvoru. Kao nijedan saziv Federalne vlade do sada, ovaj aktualni, na čijem je čelu premijer Nermin Nikšić (SDP), ostat će upamćen po brojnim krivičnim prijavama, privođenjima, pa čak i optužnicama. Njihovi dosjei u policijskim agencijama i tužiteljstvima najbolji su dokazi o generiranju sustavne korupcije iz samog vrha izvršne vlasti.

O kakvoj se Vladi radi, najbolje govori primjer ministra pravde Zorana Mikulića (SDP), protiv kojeg Tužiteljstvo Kantona sarajevo priprema dvije optužnice za ozbiljna korupcijska djela. Jedna je skoro na pomolu, a vezana je uz aferu “Elektronske narukvice”, u kojoj je ministar osumnjičen da je zlorabio položaj ili ovlaštenja kršeći Zakon o javnim nabavkama BiH te oštetivši federalni proračun za 683.163 KM, podsjeća Avaz.

Budimir i Mikulić- pomilovanja

Također, Tužiteljstvo KS po nalogu Općinskog suda Sarajevo trenutno usklađuje optužnicu Državnog tužiteljstva u predmetu protiv Mikulića, zatim predsjednika FBiH Živka Budimira (SPP) i drugih koji su optuženi za teška krivična djela, među kojima su i nezakonita pomilovanja, primanja i davanja dara ili drugih oblika koristi i protuzakonito posredovanje.

I ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić (SDP) pod istragom je Tužiteljstva BiH. Bijedića više svjedoka tereti za primanje mita dok je obavljao dužnost šefa Carinske ispostave u Tuzli i upravnika Carinarnice Tuzla. Sam Sedinet Karić, zvani Sido, koji je osuđen zbog gospodarskog kriminala i korupcije, u veljači ove godine dao je Tužiteljstvu BiH izjavu kojom teško tereti ministra Bijedića.

Bijedić tražio 50.000 KM mita

– Sredinom 2013. godine ispred ugostiteljskog objekta “Zlatnik” sreo sam ministra Envera Bijedića. Pitao sam ga može li pomoći da Robina Mujačića imenuju za direktora KPZ-a Tuzla. Bijedić mi je tada rekao: To će te koštati. Pitao sam koliko, a on je odgovorio: 50.000 maraka – riječi su Karića u iskazu datom Državnom tužiteljstvu.

Također, Bijedić je do sada u Tužiteljstvu BiH saslušavan na okolnosti neimplementacije kredita Europske banke za obnovu i razvoj za gradnju autoputa na koridoru 5C, kao i u vezi s predmetom “Pandora”, u kojem je SIPA uhitila 40 visokopozicioniranih službenika Uprave za neizravno oporezivanje BiH, među kojima je i Kemal Čaušević.

Njihov stranački kolega, federalni ministar za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Zukan Helez već je postao vlasnik jedne optužnice, a suđenje je zakazano. Tužiteljstvo Srednjobosanske županije (SBŽ), naime, podiglo je početkom rujna protiv njega optužnicu zbog premlaćivanja vlasnika lokala u Bugojnu.

I Nikšić odgovoran

Ustavni sud Federacije nedavno je dostavio Federalnom tužiteljstvu rješenja o šest neprovedenih sudskih presuda za koje se, prema Ustavu FBiH, kao najodgovornija osoba tereti federalni premijer Nermin Nikšić (SDP). (Avaz)

facebook komentari

 • EMINƎM

  političari koji su umočeni u kriminal i okusili njegove blagodati gori su od narkomana i tu nema popravka, to se može zaustaviti jedino stavljajući ih iza brave.
  U BiH-u ta nenormalna ponašanja su opće prihvaćena normalna, normalno i to samo iz jednog prostog razloga jer je ovo nenormalna država

  • peppermintt

   točno eminen, samo se sitim nedavno Zvonko bio gost Bujice i pitao ga voditelj je li istina kako je njegov ministar Čamber rekao da je znao kako je dobro biti ministar ne bi se rano oženio, a Zvonkec veli pa je znate on je mlad, pa ima svoj ured svoje privilegije, pa tu se vrte i lijepe žene..
   i eto to ti je suština njihove nazovi borbe za narodna prava

   • EMINƎM

    sve je to ogrezlo u smrtnim grijesima,
    “sedam je sretan broj”

    • peppermintt

     pa što ćemo što uopće možemo ?

     • HRSmoock

      Hehe, ne vuci me za jezik. To ćemo private. Da nas ne pohapse :))

     • peppermintt

      pssssst dektiva ne spava 😛

     • HRSmoock

      Mogu da spavaju mirno. Cinkaroši i denuncijanti rade u sve tri smjene.

  • HRSmoock

   Misliš da je samo u BiH?

   • EMINƎM

    ne samo u BiH-u, u “pitomim” zemljama se to uljuđenije kradi, u nazadnim i divljim uređenjima je to bezobrazno grdo

    • HRSmoock

     Najviše mi smeta što nas onako na fino, preko svojih medija ubjeđuju da tako mora biti. Kao…Pa vidite što se radi u Italiji, koliko su lopovskih vlada izmjenili. Pa još je dobro kod nas, uvjek mora postojati malo lopovluka i korupcije, bla, bla…”
     I neki ljudi se prime na to. E, to je bezobrazluk. Uzima ti iz džepa i još te ubjeđuje da je to za tvoje dobro.

     • EMINƎM

      ;)) kradu za boljitak, lopovski kartel na nivou državnih institucija je dubok rekao bih slobodno ko bezdan
      Kradu i u vatikanskoj banci, a kako ne bi drugdje 😉
      Naravno Italija je poseban slučaj od države, nju (Italiju) amerikanci posebno njeguju, vladaju Italijom od kapitulacije u 2 ww,

 • wolf

  Culi pedeset hiljada mita samo,ma nije alaha mi on ispod stohiljada ne zija.Gluho bilo zasta ga smatrate.De ba ne prosipajte se vise,pedeset hiljada,alahu drgi.Evo sam se osenuo odsmjeha.

  • tvigi

   to je samo za kave, a gdje je te ostalo!

   • wolf

    Havans je to aha,evo tek sad kopcam,hebem ti kopcanje 😀

 • Federacuja federira!

 • Ogledalce :))

  ah