Tko su zapravo nacionalne manjine

2

Posljednje zemlje koje nisu još nisu došle na svoje zamišljene državne granice izazivaju sukobe i siju strah od budućega rata. Njihova strategija proširenja je veoma slična. Stvarali su svoju nacionalnu manjinu naseljavanjem svoga naroda u susjednim zemljama dok su one bile dio zajedničke države. A nakon separacije i stvaranja nacionalnih države prijete susjednim državama jer tobože progone njihovu manjinu. I ta prijetnja stalno visi u zraku.

 

Srbija je u vrijeme zajedničke države naseljavala Hrvatsku do Trsta, ali i Kosovo srpskim življem, a Rusija uz obalu Crnog mora do polovine Moldavije i u države uz Sjeverno more. Tobožnja zaštita nacionalne ruske manjine je sadašnji razlog rata u istočnoj Ukrajini kao što je to bio i nedavni Miloševićev napad na Hrvatsku. Iseljavanjem glavnine srpskog življa iz Hrvatske poslije poraza srpske vojske, najveći je bol, koji srpski političari, koji su sudjelovali u agresiji na Hrvatsku, ne mogu prežaliti. Nemaju više dovoljno Srba u Hrvatskoj za pobune.

Stoga šalju beogradskog Crnogorca Božovića u Hrvatsku koji je na Božićnoj zdravici pred hrvatskim političkim vrhom zaprijetio Hrvatskoj, poput svog zemljaka Miloševića, da će braniti Srbe svim sredstvima, ako im se što loše dogodi. Ustvari se ne radi ni o kakvoj zaštiti nacionalne manjine, nego željom da se osvoji tuđi teritorij i proširi vlastita država.

To su iseljeni hrvatski Srbi naučili. Praktično se može tumačiti da svaki krivi pogled na Srbina može biti „casus belli“, razlog rata, njihove tobože matične države. Koja je država matična država nacionalnih manjina? Nisu nacionalne manjine jednake nekom članu države koji stanuje privremeno u drugoj državi pa mu se nešto ružno dogodi te njegova matična država traži odgovornost od države stanovanja, u kojoj se to dogodilo. Nacionalnim manjinama je matična država ona u kojoj su oni nastanjeni i čiji su oni državljani. To je njihova domovina.

Srbima u Hrvatskoj je domovina Hrvatska, a Srbija je država j domovina njihova matičnog naroda, Srba u Srbiji. Nitko ne zabranjuje da se oni smatraju Srbima, ali su oni kao hrvatski državljani politički Hrvati. Tako je u cijelom zapadnom svijetu, samo nije na Istoku. Tamo i neke Crkve podupiru rat za veći teritorij. Zato je i Balkan nemirno područje.

Srpski patrijarh Irinej je nedavno izjavio kako je republika Srpska Božji dar. Na to mu je odgovorio sarajevski kardinal Puljić da Božji dar ne može biti oduzimanje tuđeg teritorija s koga su ljudi ubojstvima protjerani. Za njega je to Božji dar jer su Srbi stvorili za sebe kao, „Božji narod“, prostor za život. Drugi ljudi, očito, nisu toliko vrijedni kao pripadnici njegove vjere. Dok je to tako onda su nacionalne manjine iskorištavane za mržnju među narodima.

Ovdje očito etničke grupe nisu zadovoljne što žive na teritoriju koji ne pripada njihovom matičnom narodu. Svakako mora biti jasno da su Srbi u Hrvatskoj politički Hrvati srpskog porijekla kao što su i Hrvati u Njemačkoj Nijemci, ili Australci, Amerikanci, Šveđani hrvatskog porijekla. Tako su i Hrvati u Srbiji politički Srbi, jer imaju srpsko državljanstvo, ali su hrvatskog porijekla i smiju se zvati Hrvatima jer je Hrvatska matična država njihova naroda. Zemlja je ona vrijednost koja spaja nacionalne manjine i matične narode u jedan narod različitog porijekla, narode različitih nacija.

Luka Vuco /misija.slobodnadalmacija.hr

facebook komentari

  • veteran.hr

    za srbsku recimo znamo da se 90-ih bavila terorizmom u Hrvatskoj, i to na žalost u vrlo velikom postotku, a ostale manjine su dijelile i dobro i loše sa većinskim Hrvatskim narodom, ,,,,,a i jugoslaveni su se pridružili srbskoj bratiji

    • miro

      Idanas se bavi političkim terorizmom a za druge vrste nema snage ,jer bi i to radili.SOA ih triba dobro pratiti i motriti.