Danas, 04.10.2016. DZS je objavio ŠOKANTNO dobru vijest da je rast Trgovine na malo za kolovoz 2016. u porastu za 5,1 % u odnosu na kolovoz 2015.

trgovina1Ova vijest samo potvrđuje da će ukupan rast BDP-a u trećem tromjesečju biti „šokantno“ veći od 3,0 % i bez ikakvih podataka za mjesec rujan.

Uvjerenja sam da nitko, ali baš nitko nije očekivao ovako visok rast Trgovine na malo za 5,1 %, pa čak ni moja malenkost. U jučerašnjoj analizi IDEMO DALJE, suzdržano sam naglasio da očekujem rast veći od 2,9 %, a što nam automatizmom garantira da će rast BDP-a u trećem tromjesečju 2016. biti veći od 3,0 % već sa napisanom procjenom, ali ovakav rast je jednostavno pozitivno ŠOKANTAN.

Već nakon objave da je Trgovina na malo u srpnju 2016. u porastu za 4,5 %,

trgovina2u analizi:  IZBACI PARTIJU I USPJET ĆEŠ (IV.) od 02.09.2016. napisao sam:

slik01a u analizi: IZBACI PARTIJU I USPJET ĆEŠ (V.), dalekog nadnevka 08.09.2016., po prvi put sam napisao:

slik02i sve se ostvarilo.

Za ovakve tvrdnje uistinu treba biti „dobro potkovan“ i dovoljno hrabar (ili lud) i objaviti vijest javno, puno prije podlih i navijački nastrojenih grupa „stručnjaka“ iz EIZ-a i HNB-a, prozvati ih i diskreditirati istinom.

Njihove sramotne procjene, metodologije pune rupa, … ni danas mi nisu jasne osim da su podlo – navijački nastrojeni, te da se većina njihovih procjena i izračuna temelji na propaloj Političkoj ekonomiji SFRjota.

Podsjetimo se:

Ekonomski institut Zagreb već sam nekoliko puta „prozvao“ zbog bedastoća i napisanih procjena rasta BDP-a od sramotnih 2,2 % u trećem tromjesečju 2016., te naslova koji ne odgovaraju činjeničnom stanju kao i u proteklom razdoblju prvog i drugog tromjesečja. Uskoro očekujemo novi  CEIZ indeks za kolovoz 2016. koji će nam opet reći poneku nerazumnost ili pak pozitivnu promjenu tj. ispravniju metodologiju obrade podataka i novu procjenu rasta BDP-a na više. (Iskreno, čisto sumnjam u to).

Podsjetimo se isto tako i na „stručnjake“ iz HNB-a koji su na isti ili sličan način pokušavali „prodati maglu“ pučanstvu svojim (namjerno) krivim procjenama i prognozama. Kako će HNB reagirati na današnju objavu DZS, te na objavu o povećanom broju noćenja turista u kolovozu 2016., ostaje nam čekati koji tjedan i novu procjenu rasta BDP-a.

Obzirom na dosadašnja iskustva, s razlogom sumnjam u njihovu realnost. Podsjetit ću cijenjeno čitateljstvo da je ta ista HNB, u prosincu 2015., za vrijeme Partijske vlasti „procijenila“ da će rast BDP-a u 2015. biti na razini 1,7 %. i naravno da su pogriješili za deseti dio postotnog boda unatoč svim podatcima koje su imali puno prije autora ovih redaka.

( EIZ i HNB će uskoro biti opet „obrađeni“ u nekoj od idućih analiza ).

U radosnom iščekivanju novih podataka na stranicama DZS, već 06.10.2016., (četvrtak) o rastu broja noćenja turista u kolovozu 2016., (opet skromno i suzdržano) većem od cca 6,0 % u odnosu na kolovoz 2015., a što će dodatno potvrditi gore navedene riječi iz slike 4., mogu samo radosno uskliknuti:

Hrvatice i Hrvati, radujmo se jer

Hrvatska ide dalje usprkos i unatoč!

Milivoj Lokas/Kamenjar.com

facebook komentari

 • Agromentum

  Ako je broj noćenja u prvih 7 mjeseci bio veći za 8,8%, onda bi i kolovoz morao tu negdje bit’. Vjerojatno malo manje zbog popunjenosti, odnosno nemogućnosti sve smjestiti.

  • Milivoj Lokas

   Poštovani Agromentum, bitno je povećanje broja noćenja u srpnju u iznosu od 12,2 % u odnosu na srpanj 2015., ali ipak bi takvo povećanje u kolovozu bilo “san snova”, zato “skromno” očekujem nešto više od 6,0 %, mada nas, prema pokazateljima Trgovina na malo, upućuje na veći rast. Budimo “skromni” jer će nam tada i radost biti veća! 🙂

   • Agromentum

    Uvaženi, u zadnje vrijeme imam razloga najviše Vama vjerovat’. 🙂

 • Alan B’Stard

  Ja predviđam da će ovaj analitičar postati slavan, a cijenjen je već . Bravo i hvala za ove dobre vijesti

  • Milivoj Lokas

   Poštovani Alan B’Stard, hvala Vam na lijepim riječima, čitanju i razumijevanju pročitanog, ali slava mi nije potrebna. 🙂
   Cilj svih analiza mi je iznijeti istinu i samo istinu. Najveća nagrada mi je da se istina širi i da po svakoj napisanoj analizi makar samo jedan Hrvat ili Hrvatica “progleda” i vidi da nije sve tako crno kako nam “mainstream” mediji žele prikazati i (ili) nametnuti njihove laži. Poštovanje! 🙂