Tomašić u EU parlamentu: Tko podržava Sloveniju, odobrava korupciju u međunarodnim institucijama

17
Arbitraža sa Slovenijom

O ARBITRAŽI U EP-U: Apeliram na Komisiju i države članice da ne rade pritisak na Hrvatsku da primijeni odluku jer bi se tako otvoreno svrstale uz jednu članicu protiv druge i poslale poruku da odobravaju netransparentnost i korupciju u međunarodnim institucijama.

Posted by Ruža Tomašić on Monday, 3 July 2017

Europarlamentarna zastupnica Ruža Tomašić na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu naglasila je važnost slovenske kontaminacije arbitražnog postupka i apelirala na Europsku komisiju i države članice da ne rade pritisak na Hrvatsku jer bi se tako otvoreno svrstale uz jednu članicu protiv druge i poslale poruku da odobravaju netransparentnost i korupciju u međunarodnim institucijama.

Govor donosimo u cijelosti:

Arbitražni postupak između Hrvatske i Slovenije, kontaminiran velikim skandalom, došao je kraju. Nakon što su slovenski član Arbitražnog suda Sekolec i slovenska zastupnica Drenik uhvaćeni kako razmjenjuju povjerljive informacije, Hrvatska – koja je u dobroj vjeri ušla u arbitražu – napustila ju je jednoglasnom odlukom Sabora.

Postupak koji je trebao riješiti spor unio je tako još više prijepora u odnose dviju država i dodatno zatrovao priču oko razgraničenja.
A što sad? Susjedi i partneri moraju sjesti i ponovno se dogovoriti oko nekog novog rješenja.

Ovim putem apeliram na Komisiju i ostale države članice da uvaže činjenicu da je jedna članica opravdano napustila arbitražu i ne priznaje odluku suda koji je, izlaskom Hrvatske iz postupka, izgubio svaki legitimitet u ovom slučaju.

Pritisak na Hrvatsku da prizna ovakvu arbitražu značit će izravno svrstavanje uz jednu članicu protiv druge te suptilno odobravanje netransparentnosti i korupcije u međunarodnim institucijama. Bio bi to veliki korak u krivom smjeru za Europsku uniju!

facebook komentari

 • EMINƎM

  EU pravi budalu od sebe, ili su stvarno budale

  • Istina

   Nisu oni budale. Oni imaju svoje interese. Njima je interes ispred svega.

   • EMINƎM

    ta nisu nas oni obranili od četnika i jna ,da se europe pitalo još bi ovdje stajala jugoslavija i drug tito na sred grada Zagreba (ovo za tita smo mi krivi)
    Zbog svega što Hrvatskoj u onim teškim ratnim vremenima uskratili mogućnost na obranu uvodeći embargo na oružje neće nas ni sada zaštititi od ovog zločinačkog slovenskog nasrtaja u pokušaju kekeca i mojce
    sve smo to učinili, MI SAMI UZ BOŽJU POMOĆ !

    • Istina

     Sve je to tako, ali njih to nije briga.

     • EMINƎM

      svatko svoju brigu briga,

     • Dusko Besenic

      Osim nas!

     • EMINƎM

      kod nas je briga-razbi 😉

   • kvaternik

    u svoje interese uvrštavaju i svoje budaleštine!

    • Istina

     Ma briga njih za njihovim budalaštinama.

  • kvaternik

   ne trebaju je praviti, to su u stvarnosti (barem u ovom slučaju!).

 • Dusko Besenic

  Kada se nakon ovako jasnog i neupitnog pojašnjenja može zauzeti onakav stav, kako je to učinila EK, onda više NEMAMO ŠTA TRAŽITI U EU-u!!! Kaže se: ,,S kime si, takav si!”…jesmo li takvi?!
  P.s. jako sam znatiželjan saznati jeli i g.N.Mimica istim žarom i žestinom zastupao Hrvatsku??

  • Istina

   Sad je kasno. Izlaz iz EU je jako, jako skup. Hrvatska nema novca za to, a niti je imala, niti ima političko vodstvo da nas zaštiti od EU. Na žalost, uvijek nas se guralo i gura u nekakve umjetne tvorevine.

   • Dusko Besenic

    Slažem se, točno je što si napisao, ali….najskuplje je ne priznati pogrješku i dalje ići u pogrješnom smjeru! Ne želim ni pokušati nabrajati sve štetne poslijedice koje će vjerojatno nastati, a poneke se već i sada naziru. Dobro su smislili način da privuku lakovjerne ribice na neodoljivu ješku (mamac)…novac koji je kao besplatan, a pametni se naročito čuvaju ,,besplatnih” stvari!

    • Istina

     Sve je to tako kako si napisao, ali mislim da kad bi Hrvatska imala pravo prohrvatsko vodstvo da bi se stvari ipak odvijele povoljnije po Hrvatsku. S ovakvim vodstvom u Hrvatskoj, bili mi u EU ili ne, ne možemo daleko stići. Čast izuzecima.

   • miro

    Zašto bi bilo skupo ,napravi se referendum,pokažemo im rezultate i adio EU nakaradna tvorevino.EVENTUALNO VIDJET KOLIKO SMO UPLATILI U NJIHOV PRORAČUN A KOLIKO SMO DOBILI OD NJIH .Zbrojiti oduzeti i vidjeti tko koliko kome duguje,i zbogom ,gud baj.

    • Istina

     Nije to baš tako. Izlazak je isto tako jedan proces i to jako skup proces.

 • prepri43

  Uskoro će ova saga o Junckersima i drugim njemu nalik stasom i glasom dobiti svoje repove
  i nastaviti se, ne do propasti naše, ili vaše nego do propasti naše i vaše.Ali ako tako mora biti neka bude, jer već Slovenci bune neke svoje ljude u područjima, koji su po sporazumu dodijeljeni Hrvatskoj.Globus piše iz pera M.Kasapović da Cerar planira humano preseljenja tih Slovenaca u Sloveniju. Pa smo opet u devedesetima u kojima su navodno o tome razmišljali Tuđman i Milošević.Janša navodno planira nastaviti s ucjenama oko uvođenja Shengena na
  vanjske granice Hrvatske za što je potrebna suglasnost Slovenije.Dakle opet grube ucjene, koje se dopuštaju Sloveniji, a ne i Hrvatskoj kad je u pitanju Srbija. A sve to u skladu s interesima Njemačke. A Srbi podižu Nijemcima žrtvama srpskog komunacizma spomenike diljem Vojvodine pa i Šumadije.A o svemu bi trebali odlučivati neki poput Junckera!Volio bi da mi neki pravnik kao objasni da li je ucjena pravno legalno i legitimno sredstvo za ostvarenje nekih osobnih ciljeva. Da li mafijska sredstva u koja spadaju uz ucjene i ubojstva postaju
  nešto poželjno u novoj europskoj zajednici?!

  Jean-Claude Juncker (Redingen, Luksemburg 9. prosinca 1954.)
  luksemburški je političar i predsjednik Europske komisije od 1. studenog 2014. Član je
  Kršćansko socijalne narodne stranke (CSV/PCS). Studirao je pravo u Straßburgu (1975.-79.), i postao je odvjetnik 1980., ali nikada se nije bavio tim zanimanjem. Imenovan je 1982. za državnog tajnika za rad o socijalnoj sigurnosti. U 1984. postao je zastupnik, a 1989. ministar rada i financija. U periodu 1989.–1995. bio je na čelu Svjetske banke. Od 1995. bio je premijer i ministar financija Luksemburga. Iste godine postao je i predsjednik Međunarodnog monetarnog fonda. Juncker je 10. rujna 2004., postao predsjednik Eurogrupe. Nadimak mu je “Heroj Dublina”.

  To piše Wikipedia,ali postoje mnogi »tračevi«, koji povezuju ovog gospodina s čudnim
  radnjama. Poznato je da on dolazi iz kontroverzne kneževine, koja je
  najpoznatija kao destinacija na kojoj se opere velika količina sumnjivog novca.
  A kako je i tamo obnašao visoke dužnosti ostali su iza njega mnogi repovi.Biti
  će zanimljivo ispitati koliko se u zadnje vrijeme povećala njegova imovina.
  Njegov CV neodoljivo potsijeća na onaj od Ivice Račana. Ovaj zadnji je poslije
  potpisanog parafa s Drnovšekom otišao u SAD na skupo liječenje,a ni on kao i
  Juncker u pravnoj struci nije radio ni jedan dan. Zanimljivo će možda biti, ako
  se sada Jean-Claude odluči za skupi tretman liftinga! Da li će se za nas otvoriti poglavlje junkerjade ostaje za vidjeti?

  https://uploads.disquscdn.com/images/e9177d5147fd5ce2f1e2dee42dc7dbe26b6baad32c3e20e3df15bbe5e8cc9351.jpg