Pratite nas

Pregled

Tomislav Karamarko i Dragan Čović na Širokom Brijegu i Mostaru

Objavljeno

na

Izaslanstvo HDZ-a predvođeno predsjednikom te stranke Tomislavom Karamarkom, u prigodi obilježavanja 24. godišnjica HDZ-a BiH, te 21. godišnjica Hrvatske republike Herceg Bosne, boravi danas u Hercegovini.

Zajedno s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem u prijepodnevnim su satima posjetili  samostane u Mostaru i Širokom Brijegu.

Tijekom posjeta Širokom Brijegu s povješću tog samostana i djelovanju franjevaca, kao i s bogatom kulturnom baštinom, upoznali su ih gvardijan fra Tomislav Puljić i voditelj Franjevačke galerije i riznice fra Vendelin Karačić.

Široki Brijeg je ujedno i središnje žrtvoslovno mjesto Hercegovačke franjevačke provincije o čemu je ugledne goste upoznao fra Miljenko Stojić, povjerenik Komisije HBK i BK BiH za hrvatski martirologij u Mostarsko-duvanjskoj i Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji i vicepostulator kauze mučenika „fra Leo Petrović i 65 subraće”.

Obišli su i mjesto posljednjeg počinka franjevaca pobijenih 1945., koje se nalazi u crkvi Uznesenja BDM, a upoznati su i sa dosadašnjim tijekom kauze, koja ima za cilj proglasiti ih blaženicima.

Tijekom razgovora upoznati su i sa pripremnim aktivnostima za popis žrtava totalitarnih režima u hrvatskom narodu, koji će na prostoru Hrvatske i BiH provesti Komisija za hrvatski martirologij HBK i BK BIH.

Uz Tomislava Karamarka i Dragana Čovića u izaslanstvu su bili i glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić, predsjednik HDZ-ovog Odbora za BiH Milan Kovač, predsjednik županijske Vlade i član Predsjedništva HDZ-a BiH Zdenko Ćosić, Ivan Šuker i drugi.

Nakon obilaska samostana, gavrdijan Puljić, poklonio je Tomislavu Karamarku, predsjedniku HDZ-a RH sliku s motivom Širokog Brijega.

Izaslanstva dva HDZ-a u prijepodnevnim su satima posjetili  i Franjevački samostan u Mostaru, gdje ih je dočekao gvardijan fra Iko Skoko i generalni vikar Hercegovačke franjevačke provincije fra Ivan Ševo, upoznavši ih sa povješću mostarskog samostana i crkve, koja je zapaljena 1992. od strane srpskog agresora, a obnovljena je nakon rata uz potporu vlade Republike Hrvatske i tadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška.

U popodnevnim i večernjim satima izaslanstvo HDZ-a na čelu s Tomislavom Karamarkom nazočiti će obilježavanju 24. godišnjica HDZ-a BiH, te 21. godišnjica Hrvatske republike Herceg Bosne,

M. Jurković/hrsvijet

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Grčka će modernizirati svoju flotu F-16, Hrvatskoj nude 12 zrakoplova u starijoj verziji

Objavljeno

na

Objavio

Američki State Department odobio je paket nadogradnje F-16 zrakoplova Grčkih (Helenskih) zračnih snaga za koji se pretpostavlja da bi Grčku koštao oko 2,4 milijarde dolara.

Konkretno, tim bi se paketom nadogradila grčka flota F-16-ica u Block 30, Block 50, Block 52+ i Block 52+ Advanced konfiguracijama, a svi bi se nadogradili na najnoviju F-16V (Viper) konfiguraciju.

Prema američkoj Agenciji za obrambenu suradnju, u paketu su ponuđene sve nužne komponente da se 123 F-16C i F-16D borbena zrakoplova (od ukupno 155 koliko ih se nalazi u sastavu Grčkih zračnih snaga prema podacima World Air Forces) moderniziraju na F-16V standard koji je kompanija Lockheed Martin prvi put predstavila 2012. godine. To znači da bi po zrakoplovu Grčka modernizaciju platila nešto manje od 20 milijuna dolara, piše Defense news, prenosi jutarnji list

– Ova nadogradnja bi Grčkoj pomogla da odvrati potencijalne regionalne prijetnje, da ojača svoju obranu i da provodi protu-terorističke operacije – stoji u objavi Agencije za obrambenu suradnju.

Ova vijest objavljena je tijekom posjeta grčkog premijera Aleksisa TsiprasaWashingtonu, gdje se se susreo s predsjednikom SAD-a, Donaldom Trumpom. Američki predsjednik, poznat po oštroj kritici država članica NATO pakta koje ne troše najmanje 2% svojeg BDP-a na obranu na što ih pakt obvezuje, očekivano je pohvalio Grčku zbog želje da modernizira flotu.

– Oni moderniziraju flotu svojih F-16 zrakoplova. A to je fantastičan zrakoplov – rekao je Trump prije sastanka s Tsiprasom, a prenosi Drive Warzone.

Ako do modernizacije zaista dođe grčki F-16 dobili bi novi APG 83 aktivni elektronički radar (AESA), nove kompjutore, nove sustave navigacije, nove multifunkcionalne displeje, napredniji sustav podatkovne veze i tako dalje…

Inače, na F-16V standard već se počela modernizirati flota F-16-ica Zračnih snaga Tajvana, a nova 22 F-16V naručio je Bahrein koji će to u kompletnom paketu opreme i obuke platiti 2,78 milijardi dolara.

Na kraju, podsjetimo da su i Grčka i SAD dale ponude za prodaju 12 borbenih zrakoplova Hrvatskoj, uz to da su Grci ponudili F-16 Block 30 varijantu, dok su Amerikanci ponudili potpuno novu F-16 Block 70/72 varijantu, vrlo sličnu gore spomenutom F-16V standardu na koji bi se nadogradili grčki lovci. Uz njih su pondu dali i Izraelci (riječ je, navodno, o njihovim Barak i Braaket varijantama F-16 zrakoplova) te Šveđani koji su ponudili svoje JAS 39 Gripene C/D.

Vojni analitičar Jan Ivanjek za Globus je procijenio da bi u slučaju da Hrvatska kupi grčke F-16-ice, naša država osigurala prevlast u zraku na 10 do 15 godina, nakon čega bi njihovu eventualnu modernizaciju na F-16V standard platila do 50 milijuna dolara po komadu. Novi američki F-16 block 70/72 borbeni zrakoplovi bi pak Hrvatsku koštali oko 90 milijuna dolara po komadu, s obukom i logistikom, procjenuje Ivanjek.

 

F-16 Block 70 pruža Hrvatskoj apsolutnu zračnu dominaciju za narednih 40 godina

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Damir Krstičević: Sljedeće godine želimo napraviti prvu vježbu sustava domovinske sigurnosti

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski sabor raspravlja o konačnom prijedlogu Zakona o sustavu domovinske sigurnosti. Uspostava tog sustava strateški je cilj definiran nedavno donijetom Strategijom nacionalne sigurnosti.

Damir Krstičević, ministar obrane, predstajući zakonski prijedlog o sustavu domovinske sigurnosti, najavio je za iduću godinu i prvu vježbu.

“Sljedeće godine želimo napraviti prvu vježbu sustava domovinske sigurnosti”, rekao je Krstičević, dodajući da je vrlo bitno i da se izradi priručnik za upravljanje kriznim situacijama.

“Nacionalna sigurnost i gospodarska sigurnost moraju ići ruku pod ruku”, rekao je Krstičević.

Zakon o sustavu domovinske sigurnosti

Konačni prijedlog zakona definira sustav domovinske sigurnosti kojega čine resursi unutarnjih poslova, obrane, sigurnosno-obavještajnog sustava, zdravstva, civilne zaštite, službe vanjskih poslova, gospodarstva, te drugih tijela koji organizirano i koordinirano obavljaju poslove prepoznavanja, procjene, smanjenja i/ili uklanjanja sigurnosnih rizika od značaja za nacionalnu sigurnost Hrvatske.

Uspostava sustava domovinske sigurnosti strateški je cilj definiran u Strategiji nacionalne sigurnosti, koja je napravljena i usvojena nakon 15 godina, poručuje potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Središnje tijelo za sustav domovinske sigurnosti je Vijeće za nacionalnu sigurnost, kao tijelo koje usmjerava rad sustava domovinske sigurnosti, a ne samo sigurnosno-obavještajnog sustava. Uspostavlja se Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti, kao međuresorno tijelo koje ima nadležnost koordiniranja i usklađivanja razvoja sposobnosti sustava domovinske sigurnosti.

“Sustav domovinske sigurnosti jamčit će građanima da Hrvatska u bilo kojem trenutku može čvrsto odgovoriti na bilo koju ugrozu i opasnost”, kazao je Krstičević.

Uz spomenuti zakon trebaju raspraviti i predloženu Nacionalnu strategiju razvojne suradnje Hrvatske do 2021. godine te nekoliko izvješća, među njima i Izvješće o radu i poslovanju Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje za prošlu godinu.

facebook komentari

Nastavi čitati