Tomislav Karamarko: Podsjetio sam se koliko su duboke veze između Amerike i Hrvatske

9

Dragi prijatelji,

upravo sam se vratio iz posjeta Washingtonu, gdje sam se družio sa starim prijateljima i kolegama. Također, susreo sam se s nekoliko američkih dužnosnika koji brinu o pitanjima od važnosti za Hrvatsku i njeno okruženje.

Gdje god sam bio u Washingtonu, uvjerio sam se kako suvremena Amerika uistinu predstavlja model slobode, sigurnosti i gospodarskog napretka.

Također, podsjetio sam se koliko su duboke veze između Amerike i Hrvatske.
Jedan od važnijih bio je posjet Nacionalnom groblju Arlington, na kojem počivaju neki od američkih vojnika hrvatskog podrijetla koji su se borili za slobodu i demokraciju širom svijeta. Njihova hrabrost me je uistinu inspirirala.

Stožerni narednik Ivica Jerak, rođen u Debeljaku kraj Zadra, služio je u vojsci SAD-a u operacijama u Kuvajtu, Saudijskoj Arabiji, Afganistanu, Koreji, Iraku, Kosovu i ostalim borbenim zonama.

Dobio je više od 40 priznanja i odlikovanja, uključujući odličje Srebrne zvijezde i dva Purpurna srca.
Poginuo je u Iraku kada je improvizirana eksplozivna naprava detonirana kraj njegova položaja. Zvali su ga Hrvatska senzacija.

Michael J. Novosel, rođen u Pennsylvaniji od roditelja hrvatskih imigranata, služio je kao potpukovnik u zračnim snagama američkog zrakoplovstva i bio glavni časnički dužnosnik u američkoj kopnenoj vojsci. Služio je u II. svjetskom ratu te u Korejskom i Vijetnamskom ratu.

Odlikovan je Medaljom časti, Uglednim odličjem za službu, Uglednim letačkim križem, Brončanom zvijezdom i Purpurnim srcem. Postao je član Kuće časti zrakoplovstva kopnene vojske 1975. godine.
Pukovnik Johan J. Tominac odlikovan je Medaljom za hrabrost za svoja djela u II. svjetskom ratu, a sudjelovao je i u Korejskom te Vijetnamskom ratu.

Kaplar Louis Cukela, rođen u Hrvatskoj (Austro–Ugarska Monarhija), odlikovan je Medaljom časti za djela i zasluge tijekom bitke za Soissons u I. svjetskom ratu.

Neka je vječna slava njima i svim ostalima koji su nas učinili ponosnima!

facebook komentari

 • Kazimir Mikašek – Kazo

  Karamarkovo putovanje u SAD-e odlična je poruka za one koji znaju te poruke razumjeti! Indikativno je da polako padaju maske neprijateljim Hrvatske koji sve više javno priznaju zašto su rušili Karamarka!

  • Sivooki

   Baš danas razmišljam o njemu i o nikakvim šansama da se vrati u politiku….

  • ludovik

   Ako Trump, odnosno njegova grupacija, misli ozbiljno, onda će im trebati saveznici iz Europe, suverenisti, s kojima će se moći boriti protiv globalista. Naše suverenističke snage koje trenutno nisu na vlasti bi trebale iskoristiti priliku i uspostaviti veze prema Trumpovoj administraciji, a zatim uz američku pomoć pripremiti se za preuzimanje vlasti.

   • Maks

    Kojje suvereniste ti to mislis, Keleminca??

    • ludovik

     Kakav Keleminac! On je redikul i vjerojatno plaćeni provokator. Mislim na grupu oko Karamarka koja je trenutno zapostavljena i ušutkana u HDZ-u.

 • Nada Jurinčić

  A sad se vrati doma,riješi se tog stidljivog garda i idemo preuzet HDZ,vratit i njega Domu i Domovini.

 • Ivan Tetkovic

  Nema uranka bez KARAMARKA i nema lustracije bez KARAMARKICE

 • kostresh

  hrvati su uvijek bili veliki ljudi… malo ih danas.

 • dom domac

  druzio si se s kolegama iz cie?Ne znam koga bi Tomo znao osim spijuna ko sta je bio i sam