Pratite nas

Događaji

Tomislav Karamarko: Podupiremo težnju Kolinde Grabar-Kitarović da Vlada postane aktivnija

Objavljeno

na

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je u utorak da je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović počela ispunjavati obećanja iz kampanje te da podupire njezinu težnju da Vlada postane aktivnija.

“To je ono što sam tražio od bivšeg predsjednika Ive Josipovića – da pokrene pitanje tematske sjednice Vlade na kojoj bi se pričalo o stanju nacije. Vlada je odgovorna u izvršnom dijelu, a predsjednik Republike odgovoran je za funkcioniranje i stabilnost državnog sustava. Stoga, potpuno razumijemo predsjednicu Grabar-Kitarović i mislimo da je dobro učinila”, rekao je Karamarko novinarima uoči zajedničke sjednice Predsjedništava HDZ-a i HDZ-a BiH upitan kako komentira jučerašnju razmjenu priopćenja između Predsjednice Republike i premijera Zorana Milanovića.

Smatra da od toga ne treba “raditi ratove i prepiske” već bi predsjednica Grabar-Kitarović i premijer Milanović trebali zajedno sjesti za stol.

Predsjednik HDZ-a rekao je kako se zalaže da se situacija smiri, da se održi tematska sjednica Vlade na kojoj bi Vlada trebala reći što planira u idućih par mjeseci učiniti s gospodarstvom. Drži da poziv Grabar Kitarović za Milanovićevom ostavkom nije ishitren, jer ona ima pravo na svoj izričaj.

Karamarko ističe i da predsjednica Republike i premijer Milanović trebaju razgovarati jer se radi o sudbinama mnogih ljudi u zemlji, standardu i kvaliteti života.

“Pustimo taštine i prepiske. Predsjednica Republike je opravdano nešto tražila i na premijeru Milanoviću je da odgovori, a ne da se to pretvori u neku trakavicu ili farsu”, naglasio je. Smatra i da predsjednica Grabar Kitarović nije prekoračila svoje ustavne ovlasti.

Karamarko je neozbiljnom ocijenio izjavu političkog analitičara Ivana Rimca da se država “vodi iz šatora”.

Ponovio je da se, zahvaljujući sadašnjoj Vladi, gospodarstvo u Hrvatskoj potpuno urušilo u zadnje tri godine.

Upitan što misli pod pozivanjem na drugi Domovinski rat, Karamarko je rekao da se pod tim referirao na energiju koja je potrebna u “drugom Domovinskom ratu za svako novo radno mjesto, svako neobrađeno polje i za svakog mladića ili djevojku koji žele iseliti iz zemlje”. “To je Domovinski rat za bolji život u Hrvatskoj”, naglasio je.

Predsjednik HDZ-a negativno je odgovorio na upit je li se čuo s svojim zamjenikom Dragom Prgometom. Naveo je da je Prgomet njegov zamjenik koji ima svoj osebujan način rada i vrlo često promaši ili pogriješi te je često i u koliziji s većinom članova stranke. Naveo je da osobno ne želi da se Prgometa ‘izbaci’ iz stranke, ali da ne može utjecati na Sud časti kojem Prgometa može prijaviti svaki član stranke.

“Nisam za izbacivanje, ali nije prikladno da se Prgomet četiri mjeseca ne pojavljuje na sjednicama Predsjedništva HDZ-a i šalje nam poruke preko novina”, rekao je Karamarko.

Na pitanje je li zajednička sjednica Predsjedništava uvod u predizbornu kampanju, odgovorio je da im je HDZ BiH bratska stranka i stalo im je da u BiH hrvatski narod bude ravnopravan. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je podsjetio da je to četvrta zajednička sjednica dvaju predsjedništava te da nastoje svoja djelovanja uskladiti s potrebama Hrvata s obje strane granice.

Prije zajedničke sjednice, predsjednici Karamarko i Čović, na Mirogoju su položili vijence na grob prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i grob ratnog ministra obrane Gojka Šuška.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

108 kadeta i kadetkinja položilo svečanu prisegu na HVU

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH/ M. Čobanović

Svečana prisega 15. naraštaja kadeta Oružanih snaga Republike Hrvatske i svečano obilježavanje početka akademske godine 2017./2018. održano je na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” u Zagrebu danas, u petak, 22. rujna 2017. godine.

Svečanosti su prisustvovali predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Vlade potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Drago Matanovići drugi visoki uzvanici, kao i obitelji kadeta te obitelji heroja Domovinskog rata Blage Zadra i Predraga Matanovića.

Današnju svečanu prisegu položilo je 108 kadetkinja i kadeta 15. naraštaja od kojih je 98 kadeta 4. naraštaja sveučilišnih studijskih programa Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, te 10 kadeta za zvanje vojni pilot. Iako nisu polagali prisegu, među njima je i šest kadeta iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije i Crne Gore. Svi navedeni programi odnose se na preddiplomske sveučilišne studije namijenjene za obrazovanje budućih časnika OS RH, a  razvijeni su u suradnji Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” i Sveučilišta u Zagrebu.

U prigodnom govoru nakon polaganja svečane prisege, predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je kako je pristupanje kadeta Oružanim snagama RH njihova važna, velika i časna zadaća. “Čestitam svim kadetkinjama i kadetima ovaj poseban dan i sigurna sam kako ćete nakon polaganja ove svečane prisege i dalje dokazivati svoje  vjerno i časno služenje Domovini.

Neka vam uspomena na sve one koji su svoje živote položili za Lijepu našu bude motiv za prihvaćanje svakog novog izazova i izvršenja svake zadaće koja se pred vas postavi. Prihvatite sve zadatke kao nagradu jer vas svaki od njih vodi prema napretku. Vi ste jamci sigurnosti i stabilnosti, a s obzirom na promjene unutar međunarodnog sigurnosnog okruženja i izazova s kojima se susrećemo, jasno je kako vojni poziv postaje sve složeniji.”

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević naglasio je kako hrvatskoj vojsci trebaju visoko obrazovani kadrovi “kako bismo pravovremeno i učinkovito mogli odgovoriti na sve ugroze i rizike i pružiti adekvatnu zaštitu našem narodu.”

Također, ministar je najavio i predstojeću transformaciju Hrvatskog vojnog učilišta u sveučilište te potpunu integraciju u Sveučilišnu zajednicu Republike Hrvatske, “gdje ćete biti ravnopravni i priznati kao i svi ostali studenti na ostalim sveučilištima u Hrvatskoj. Ja vam kao ministar obrane, dajem riječ da će vaši napori biti prepoznati, cijenjeni i nagrađeni. Vrednovat će se svaki sat proveden nad knjigama i svaka kap prolivenog znoja, svako vaše ulaganje u sebe i vlastiti razvoj kao ljudi, časnika i budućih vođa u Oružanim snagama.“, poručio je Krstičević.

Načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov kadete je još jednom podsjetio na čuvanje svih vrednota na kojima su utemeljene Oružane snage RH.

“Budite ponosni danas na sve što ste postigli i vodite se onom poznatom Euripidovom izrekom – Nikad se nemoj umoriti u davanju domovini. Sada ćete pokazati sve vještine koje ste stekli i od vas će se zahtijevati stečena znanja primijeniti u konkretnim situacijama. Nije važna samo vaša vojna obuka i sposobnost, već i socijalna inteligencija koju ćete upotrijebiti u međunarodnom okruženju poštujući pritom kulturološke razlike i norme.”

Zapovjednik Hrvatskog vojno učilišta, general pukovnik Slavko Barić, današnji je dan nazvao značajnim za Oružane snage i Ministarstvo obrane RH, ali i za sve kadete koji su se odlučili za iznimno častan poziv. “Hvala vašim roditeljima koji su svoju djecu usmjerili prema ovom časnom zanimanju i davanju Domovini. Pred vama su godine kada ćete svojim zalaganjem, učenjem i ulaganjem u svoju budućnost postati časnici koji će biti prepoznati i u civilnom i vojnom sustavu, ali i u međunarodnom okruženju. Budite dinamični i zahtijevajte od svojih nadređenih nova znanja”, rekao je general Barić.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

‘Krema hrvatskog domoljublja’ na komemoraciji za Slavka Goldsteina

Objavljeno

na

Objavio

CROPIX

Komemoracija za nedavno preminuloga spisatelja, urednika i nakladnika Slavka Goldsteina održana je u ponedjeljak navečer u prostoru zagrebačke Koncertne dvorani Vatroslav Lisinski, a o Goldsteinu i njegovu radu govorili su Stjepan Mesić, u ime Antifašističke lige Zoran Pusić, a u ime Srpskoga narodnog vijeća Milorad Pupovac.

Goldstein mi je bio suborac u borbi za demokratsku Hrvatsku, istaknuo je Mesić ocijenivši kako je bio i stup hrvatske i jugoslavenske žurnalistike te scenarist, novinar, urednik i osnivač “lista Vjesnik u srijedu”.

Ustvrdio je kako Slavko Goldstein u epohalnoj knjizi “1941. – godina koja se vraća”, predviđa ono što se danas događa. Tim svojim djelom Goldstein je zadužio Hrvatsku, rekao je Mesić. “Borili smo se za iste ideale”, a Goldstein je ispisao jednu od slavnih stranica političke povijesti Hrvatske, dodao je.

Po Pusićevim riječima Goldstein je nastojao od ‘demokrature Hrvatsku napraviti otvorenim društvom’. Njegova smrt je, istaknuo je Pusić, gubitak za sve nas, a on će nastaviti živjeti onako kako se mi budemo odnosili prema njegovoj duhovnoj ostavštini.

Pupovac je naglasio kako je Goldstein oko sebe okupljao ljude različitih mišljenja, a svoja životna svjedočanstva vješto je utkao u svoju knjigu “1941. – godina koja se vraća”. To je za nas Srbe ostavština po kojoj ćemo ga poštovati, zaključio je Pupovac.

Slavko Goldstein rođen je 22. kolovoza 1928. u Sarajevu. Bio je osnivač redakcije i urednik Vjesnika u srijedu, urednik na Radio-Zagrebu, filmski scenarist, glavni urednik izdavačke kuće Stvarnost i časopisa Erasmus. Objavio je knjigu “1941. – godina koja se vraća” za koju je 2007. godine dobio nagradu Kiklop za publicističko djelo godine. Bio je i predsjednik Židovske općine Zagreb, a kasnije i član židovske vjerske zajednice Beth Israel u Zagrebu. Uredio je više od 150 knjiga, a koscenarist je bio za filmove “Signali nad gradom”, “Prometej s otoka Viševice”, “Četvrti suputnik” i “Akcija Stadion”.

facebook komentari

Nastavi čitati