Tomislav Karamarko: SDP se ponaša kao politikantska oporba: Napada HDZ-ov program umjesto da zemlju izvlači iz krize!

0

karamarko naslovnicaAngažiraju strane PR konzultante koji bi trebali „prikriti“ posljedice njihovih propusta i evidentnog neznanja! * Nama je važno pokrenuti gospodarstvo! * Standard naših građana će rasti, radne snage će nam samo nedostajati, a ne da nam mladi odlaze iz Hrvatske! * Profesor Sinn je dao svoj znanstveni osvrt na neke poteze iz prošlosti, a način na koji ti kukuriku amateri pokušavaju polemizirati s njim je smiješan! * Bez ikakvih ograda najavljujem da ćemo Hrvatsku u dva mandata pretvoriti iz uvoznika hrane u izvoznika zdrave hrane! * Izgradit ćemo Pelješki most, ako treba i vlastitim sredstvima – napokon moramo teritorijalno integrirati našu državu! * Mi smo za izbore spremni već sada! * O budućnosti BiH treba govoriti hladne glave i dobre volje – ali neki dijelovi bošnjačke političke elite to ne žele!  – istaknuo je, među inim, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u razgovoru za današnju Slobodnu Dalmaciju. Prenosimo cijeli intervju, zajedno s uvodom novinara Hrvoja Prnjaka:

S gospodarskim temama se budim i s njima idem u krevet, povjerio nam se Tomislav Karamarko neki dan na trajektu iz Splita za Hvar. Po tome, ali i žaru s kojim priča o suradnji s njemačkim IFO institutom, očito je da se Karamarko i HDZ najozbiljnije pripremaju za preuzimanje vlasti, i makar ne treba sumnjati da će kampanja donijeti i nova ideološka zaoštravanja, jasno je kako su svjesni težine posla pred njima. Karamarko je stalno u pogonu, na terenu…

„Nije baš da ne znam gdje se nalazim, ali jedino vikendom uhvatim nešto slobodnog vremena. Odem na ručak kod svojih, popijem čašu vina. Eto, to je moje opuštanje. Inače me drži način života. Pazim što jedem, dva puta tjedno igram squash, do zadnjeg atoma snage. Moram živjeti sportski kako bih sve ovo izdržao“, kazao je kandidat za budućeg hrvatskog premijera.

Kako komentirate cinizam i kritike kojima je u Vladi dočekana suradnja HDZ-a s njemačkim IFO institutom na izradi gospodarskog programa? 

To je sad već posljednja faza apsurdnog ponašanja vladajuće strukture, koje zaslužuje svoje neslavno mjesto u politološkim udžbenicima. Vlast bi trebala imati svoj program. Trebali bi makar pokušavati izvući državu iz krize u koju su nas bacili svojim neradom i neznanjem. Umjesto toga, iako su još na vlasti, ponašaju se kao da su oporba i to ne konstruktivna nego bezidejna i politikantska, koja bjesomučno „kritizira“ naš gospodarski program. Umjesto vrhunskih ekonomskih stručnjaka, angažiraju strane PR konzultante koji bi trebali „prikriti“ posljedice njihovih propusta i evidentnog neznanja. Moram priznati da sam zatečen! Tvrditi, naime, da se u ovoj teškoj gospodarsko-socijalnoj situaciji ne bismo smjeli konzultirati s IFO institutom iz Münchena, koji savjetuje i vladu Bavarske, u kojoj je stopa nezaposlenosti samo pet posto, uistinu je nebulozno. Taj ekonomski institut jedan je od najuglednijih u svijetu, a njegovi eksperti vodili su projekt integriranja gospodarstva Istočne Njemačkog u tržište Zapadne Njemačke. A nama su upravo potrebne slične strukturne reforme kako bismo Hrvatsku napokon integrirali u tržište EU! Nakon ove vlade, valjda je to svakom jasno, više doista nemamo pravo na grešku! Ne možemo se dovesti u poziciju da na vlast dođemo nespremni, s nekakvim pamfletićima poput Plana 21 vladajuće koalicije.

Program je gotov

Je li vaš gospodarski program gotov? To je ostalo nekako nedefinirano nakon nedavne konferencije u Zagrebu? 

Razrađuju se pojedini modeli, rade se simulacije, finaliziraju provedbeni dokumenti. Ali, nećemo još o detaljima, riječ je o ozbiljnom poslu i ozbiljnom partneru, koji ne improvizira. Uostalom, zbog sve gore situacije već smo neke elemente morali mijenjati „u hodu“. Sjetite se što je prof. dr. Hans-Werner Sinn naglasio, mi ne radimo program za HDZ, nego za Hrvatsku. Nama je važno pokrenuti gospodarstvo. Da smo drukčije razmišljali, mogli smo i sami angažirati neku PR agenciju. Svi oni koji tvrde da HDZ nema program ili nisu slušali ili ništa nisu razumjeli. Nemamo namjeru stavljati SDP-u na stol naše provedbene mjere tim više što je svima osim SDP-u posve jasno u kojem smjeru idemo.

Možete li ipak navesti još neke odrednice iz programa?

Snažno ćemo podupirati malo i srednje poduzetništvo; smanjiti administraciju; otvorit ćemo im povoljne izvore financiranja; pomoći u poboljšanju produktivnosti; potaknuti izvoznike i strateške industrijske grane; infrastrukturnim ulaganjima olakšati povezivanje; promijenit ćemo sliku hrvatske poljoprivrede, energetike, informatiziranosti društva počevši od e-usluga države; vodit ćemo poticajnu, jednostavnu i stabilnu poreznu politiku; državnu administraciju staviti u funkciju poduzetnika i građana; pojednostaviti procedure i povećati efikasnost javnog sektora. Standard naših građana će rasti, radne snage će nam samo nedostajati, a ne da nam mladi odlaze iz Hrvatske. Provedbom našeg programa Hrvatska će napokon dobiti pravo tržišno-socijalno gospodarstvo. Jer, kapitalizam kod nas još nije ni zaživio na način o kojem možemo govoriti u kontekstu razvijenih zapadnih zemalja.

Kako, u tom kontekstu, komentirate pojavu antisistemskih stranaka, onih koji tvrde da je kapitalizam izvor svih društvenih nepravdi? 

Ukidale bi kapitalizam, no on, ponavljam, kod nas zapravo nikada nije niti zaživio. Zato smo i zatražili pomoć, odlučili na dobrobit Hrvatske iskoristiti ne samo akumulirano znanje Nijemaca, nego i praktično iskustvo Slovaka, bivšeg premijera Mikulaša Dzurinde i njegova zamjenika ministra financija Ivana Mikloša, reformatora koji su svoju zemlju izvukli iz problema sličnih našima.

Iz SDP-a stižu i kritike na račun tvrdnji da će vam za prve vidljive promjene trebati pet godina?

Po običaju, i to je izvučeno iz konteksta. Prof. dr. Sinn je odgovarao na pitanje o ritmu promjena u jednoj uređenoj, već desetljećima stabilnoj Njemačkoj. Ali, na primjerima gospodarskog oporavka Litve i Irske može se pouzdano predvidjeti da će se u Hrvatskoj već nakon druge godine provedbe osjetiti pozitivni učinci našeg programa. Isto tako, pokušavaju manipulirati i s pričom o deprecijaciji kune, koja ni riječju nije spomenuta na našoj konferenciji. Profesor Sinn je dao svoj znanstveni osvrt na neke poteze iz prošlosti, a način na koji ti kukuriku amateri pokušavaju polemizirati s njim je smiješan!

Iako je skup u Westinu bio energetski intoniran, poljoprivredu niste spominjali? Znači li to da ste je zaboravili? 

Nipošto! Navodnjavanje i odvodnja jedan je od naših glavnih projekata. Već smo pripremili i dva pilot projekta tog tipa – u Zadarskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji – s dvije izraelske tvrtke koje su specijalizirane za navodnjavanje. Poljoprivreda nam je prevažna jer je zbilja apsurdno da uvozimo 70 posto hrane. Bez ikakvih ograda najavljujem da ćemo Hrvatsku u dva mandata pretvoriti iz uvoznika hrane u izvoznika zdrave hrane. U tom nimalo jednostavnom procesu, trebat će nam oko četiri godine da dođemo na pozitivnu  nulu, da možemo kazati kako trošimo ono što i proizvodimo. Nedopustivo je da usred turističke sezone koja je uzgred rečeno prekratka i na čemu ćemo također poraditi, naši hoteli uvoze salatu iz Italije, grah iz Mađarske, a iz Kine luk…

Spominje se i HDZ-ov katalog od 50 velikih projekata. Je li u njemu i Pelješki most? 

Svakako, mi ćemo ga izgraditi, ako treba i vlastitim sredstvima. Mora se naći način. Jer, zaboga, napokon moramo teritorijalno integrirati našu državu. SDP-ova koalicija, kad je došla na vlast, otvoreno je vrijeđala sve one koji su i pomišljali na Pelješki most, a sad im je to jedna od glavnih predizbornih mantri!

Napadi iz BiH 

Pitanje istraživanja Jadrana pokazuje da nam nedostaje konsenzus o važnim razvojnim pitanjima, pa brojne strategije ostaju mrtvo slovo na papiru. Tako ćemo se teško razvijati.

Apsolutno smo za konsenzus kad je riječ o gospodarskom razvoju i nužnim reformama. Ali, kako da vam partner bude netko tko ističe „ili mi ili oni“!? Zauzvrat, mi smo odgovorni i tvrdimo: i mi i oni. O reformama mora postojati konsenzualni okvir, što ne znači da se poništavaju sve ideološke i druge razlike između ljevice i desnice. Iskreno, kad smo pustili u eter ovu priču s IFO institutom, naivno sam očekivao da će se netko iz Vlade javiti i pitati što vi to točno radite jer svi itekako znaju o kakvim je dokazanim stručnjacima riječ. Ali, ništa od toga! Zato danas slušamo smiješne komentare da je to što mi radimo s Bavarcima „ugrožavanje nacionalne sigurnosti“, što je izrekao premijer, ili „vrijeđanje zdrave hrvatske pameti“, kako to neartikulirano pričaju drugi SDP-ovi dužnosnici. A ne vrijeđa ih to što su potpuno uništili gospodarstvo i što, skupa s Ivom Josipovićem, koji je hvala Bogu otišao, nameću ideološke rasprave i produbljuju podjele.

Znači li to da će i HDZ odustati od predizborne retorike u stilu tko voli i ne želi Hrvatsku? 

SDP djeluje po sistemu „drž’te lopova“. Zar se zaboravilo da je aktualna vlast nametala ideološka pitanja i podjele. Još s ukidanjem pokroviteljstva nad komemoracijom u Bleiburgu i ukidanjem Komisije za istraživanje ratnih i poratnih žrtava. I onda kad mi opravdano reagiramo, tvrde da vraćamo društvo u prošlost! A upravo to oni cijelo vrijeme perfidno čine!

Iz BiH i dalje stižu vrlo žestoke reakcije na vašu potporu Hrvatskom narodnom saboru, koje je usvojilo Deklaraciju za federalizaciju BiH?

Napadaju me tzv. ljevičari koji se, kao SDP-ovac Nermin Nikšić, pozivaju na ZAVNOBiH, AVNOJ… Pa, dobro, o čemu ti ljudi uopće pričaju?! Samo sam rekao da Hrvati moraju biti ravnopravni u svojoj domovini, jer je BiH domovina i hrvatskog naroda. Zašto bi Hrvati imali manja prava u svojoj domovini nego što u RH i diljem Europe imaju nacionalne manjine? To ne dolazi u obzir…

Iz Komšićeve Demokratske fronte su vaše izjave ocijenili kao ratnohuškačke? 

Govorim o ravnopravnosti, a oni to nazivaju huškanjem!? Pa tko spominje rat?! O budućnosti BiH treba govoriti hladne glave i dobre volje. Ali neki dijelovi bošnjačke političke elite to ne žele.

Kad bi HDZ-u odgovarao izlazak na birališta? 

Mi smo za izbore spremni već sada. Oni samo moraju odlučiti kad žele izgubiti.

GRAĐANI, OPREZ, OPROST DUGOVA DOĆI ĆE VAM NA NAPLATU 

Kako komentirate aktualne Vladine socijalne mjere? Imaju li one razvojni potencijal? 

Sve to je – ništa. Najprije su neznanjem i neradom doveli ljude na prosjački štap, a sada im u predizbornoj kampanji tobože pomažu. Govorim tobože jer su se reklamirali da će 60 tisuća ljudi osloboditi dugova, a uz svu silnu pompu nisu još došli ni do tisuću. Osim toga, ljudi traže posao i dostojanstvo, a ne milostinju. Što je s onima koji su nezaposleni, bez mobitela, a time i bez dugova za razgovore? Kako je dobro izjavio jedan građanin na televiziji: osigurajte mi posao kako bih uopće mogao priuštiti mobitel. Uostalom, i oprost dugova i sve druge slične mjere netko će morati platiti. A građani će ih na kraju platiti. To je bacanje prašine u oči javnosti.

NE DAMO NAŠE AUTOCESTE

Mi smo od početka protiv ovakvog modela monetizacije, koncesionirati se mogu isključivo neizgrađene dionice. Dakle, izgradi pa koristi. Jer, za očekivati je da će naša transverzala u budućnosti, nakon izgradnje jadransko-jonskog koridora, donijeti veliku korist Hrvatskoj. Uostalom, da se vodi drukčija politika, bilo bi i danas više prihoda od autocesta. Recimo, da zimi uvedemo niže cestarine, više ljudi bi se vozilo autocestom, a nije nebitno ni to što bi se tako sigurnije putovalo. Još nešto: strani se ekonomisti s pravom čude zašto još nismo reprogramirali kredite sada kada je kapital jeftiniji, kada je kamata znatno manja?! Najlakše je reći da moramo dati autoceste u koncesiju, uzeti tri milijarde eura i time pokrpati proračunsku rupu za samo jednu godinu. Pa što ste time postigli?

VRIJEME JE DA SE OSTAVIMO I FAŠIZMA I KOMUNIZMA

Mnoge su zemlje provele lustraciju, mi nismo. I na toj je osnovi prosuta ideološka magla kojom se sve pokušava izjednačiti, kojom se sve relativizira i dovodi do apsurda. Pokušali su tako tuđmanizirati Tita i titoizirati Tuđmana. Izjednačiti Drugi svjetski i Domovinski rat… Želimo stvoriti društvenu klimu koja će raščistiti sa svim totalitarizmima, distancirati se i od nacionalsocijalizma i od fašizma i od komunizma. Sva tri zla 20. stoljeća moramo ostaviti iza sebe, a ne trpjeti njihove recidive i iz njih stvarati nove političke filozofije. Mi smo svakako i antifašisti, ali ne pristajemo na to da se poslijeratni zločini komunističkog režima prikrivaju antifašizmom. Zločine komunizma cijela je Europa jasno osudila.

[ad id=”40551″]

JEDNO JE ISTRAŽIVATI NAFTU, A NEŠTO SASVIM DRUGO PLIN 

Po pitanju istraživanja nafte i plina u Jadranu ja sam od početka oprezan. Turizam je za Hrvatsku prevažna privredna grana, puno ljudi ovisi o njemu. E sad – jedno je nafta, a nešto drugo plin. Nemam ništa protiv toga da utvrdimo što i koliko zapravo posjedujemo, ali mora se vidjeti i koji su stvarni rizici. S plinom bi bilo nešto lakše i manje rizično. Dodatno uznemiruje i to što Vlada prvo potpisuje ugovore o istraživanju, a onda najavljuje referendum! Što svjedoči o njihovoj neozbiljnosti, a otvara i pitanje kakvi ćemo ispasti u očima svijeta, u očima potencijalnih investitora. No kod ove Vlade, nakon svega viđenog, više ništa me ne čudi.

facebook komentari