Pratite nas

Pregled

Tomo Medved: Razvijamo hrvatski model traženja nestalih osoba

Objavljeno

na

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar branitelja Tomo Medved i veleposlanica SAD-a u Hrvatskoj Julieta Valls Noyes boravili su u subotu na otoku Visu, na Danu uvaženih gostiju operacije pronalaženja posmrtnih ostataka američkih pilota, članova posade zrakoplova B-24 Tulsamerican koji se 1944. godine srušio u blizini Visa

Dan uvaženih gostiju organizirala je američka veleposlanica u Hrvatskoj Valls Noyes, u suradnji s Agencijom Ministarstva obrane SAD-a za traganje za nestalim i poginulim američkim vojnicima.

U traganju i pronalaženju posmrtnih ostataka američkih vojnika, članova posade zrakoplova B-24 Tulsamerican, koji se 17. prosinca 1944. godine, po povratku s borbene zadaće, srušio u neposrednoj blizini otoka Visa, pomaže i Republika Hrvatska sa svojim ministarstvima i drugim potrebnim institucijama, rečeno je današnjom prilikom.

Potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je kako Hrvatska pružanjem potpore SAD-u u pronalaženju posmrtnih ostataka američkih vojnika poginulih na teritoriju Republike Hrvatske, odaje počast svim američkim veteranima i njihovim obiteljima.

„Želim zahvaliti ministru Medvedu i Ministarstvu hrvatskih branitelja kao nositelju, i svim institucijama uključenim u ovaj partnerski projekt SAD-a i Republike Hrvatske. Ovaj način odnosa prema žrtvama može nam biti primjer kako se ne zaboravljaju nacionalni heroji“, istaknuo je ministar Krstičević.
Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je kako je na zahtjev SAD-a Ministarstvo hrvatskih branitelja vrlo angažirano u ovoj aktivnosti, ishodilo je sve potrebne dozvole i uložilo napore kako bi se traganje proveo.

„Zajednička suradnja s našim partnerima je vrlo važna, intenzivirat ćemo suradnju i planirano je potpisivanje međudržavnog sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama, gdje ćemo zajednički raditi na pronalasku još 200 nestalih osoba, Amerikanaca, i kako bismo zbrinuli njihove posmrtne ostatke. Također intenzivno radimo i na pronalasku naših žrtava iz Domovinskog rata. Ne smijemo zaboraviti naše poginule“, istaknuo je ministar Medved.

Veleposlanica SAD u Jullieta Valls Noyes rekla je da “u blizini ovog prekrasnog otoka hrvatski saveznici, zajedno s SAD-om rade na pronalasku američkih pilota koje su izgubili prije 73 godine”.

„Želim posebno zahvaliti Ministarstvu hrvatskih branitelja na suradnji u planiranju i koordinaciji ove operacije i Ministarstvu obrane RH na logističkoj potpori koju pruža i na ustupanju ovog prekrasnog broda Krka. Više od 28.000 Amerikanaca nestalo je u Europi tijekom dva svjetska rata i naša je dužnost da brinemo o nestalima i ulažemo napore kako bi ih vratili kući, gdje i pripadaju“, rekla je američka veleposlanica.

Ministarstvo hrvatskih branitelja nositelj je aktivnosti u skladu sa Zakonom o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Također, Ministarstvo hrvatskih branitelja sudjeluje u nadzoru te provedbi aktivnosti, u koju su uključeni djelatnici Uprave za zatočene i nestale Ministarstva te djelatnik tima izvidničke satnije Gardijsko oklopno mehanizirane brigade Ministarstva obrane RH (MORH).

Ministarstvo obrane bila je prva institucija Republike Hrvatske kojoj se obratila Agencija Ministarstva obrane SAD-a za traganje za nestalim i poginulim američkim vojnicima. Pozitivno odgovorivši na zahtjev iz svoje nadležnosti MORH je povezao Agenciju s ostalim hrvatskih državnim institucijama, prvensteno s Ministarstvom hrvatskih branitelja kao nositeljem aktivnosti.

Također MORH je angažirao brod Hrvatske ratne mornarice DB-M82 „Krka“ u funkciji ronilačke platforme, a potonuli zrakoplov traži se i uporabom sonara. Hrvatski ronioci s opremom pomažu u potrazi američkim roniocima, a angažirano je i medicinsko osoblje Zapovjedništva za potporu.

Na potrazi za američkim pilotima u viškom akvatoriju angažirano je i Ministarstvo kulture (Arheološki odjel), u smislu stručnog vođenja istrage sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.
Pružanjem potpore Sjedinjenim Američkim Državama u ovoj operaciji Republika Hrvatska odaje počast američkim ratnim veteranima i njihovim obiteljima, istaknuto je prilikom današnje akcije. Operacija traganja za posmrtnim ostatcima američkih vojnika počela je 19. lipnja, a predviđeni završetak je oko 15. srpnja, naveli su iz MORH-a.

Ministar hrvatskih branitelja pojasnio je kako to Ministarstvo razvija Hrvatski model traženja nestalih osoba, u koji su ugrađena pozitivna iskustva međunarodnih organizacija koje se bave ili su se susrele s ovom problematikom.

Hrvatski model nije primjenjiv samo u situacijama oružanih sukoba, nego i u svim drugim slučajevima čija je posljedica veći broj nestalih osoba (prirodne katastrofe, terorističke akcije i sl.). Osnovno obilježje je integrativni pristup i koordinacija svih kampanja za utvrđivanje sudbine nestalih.

Pojedine dijelove Hrvatskog modela zbog širokog područja primjene preuzele su međunarodne organizacije i zemlje koje rješavaju pitanje nestalih osoba. Na taj način Ministarstvo hrvatskih branitelja stečena znanja i iskustva sada prenosi kroz mehanizam razvojne suradnje i humanitarne pomoći zemljama u potrebi, kažu iz Ministarstva.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Plenković: Očekujem temeljito izvješće SOA-e o prisluškivanju hrvatskih dužnosnika u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski premijer Andrej Plenković je za središnji Dnevnik HRT-a kazao nakon svoga prvog govora u UN-u da su ondje poslane vrijednosne poruke kako Hrvatska gleda na ulogu UN-a te da RH podržava napore novog glavnog tajnika.

Želimo da UN bude učinkovitiji kako u pogledu borbe protiv terorizma, zaštite ljudskih prava. Mislim da su ove poruke dobro primljene, rekao je za HRT.

Govoreći o predstojećem susretu sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom kazao je da on i njegov slovenski kolega razvijaju jedan dobar odnos poštovanja i povjerenja.

Mi želimo riješiti otvorena pitanja granica i na kopnu i na moru. Slovenija ima svoju poziciju u okviru koje želi da se radije provede arbitražna presuda. Mi s njom imamo problem zbog toga što je sama u procesu koji je postao kontaminiran, postala neprihvatljiva za Hrvatsku.

No to ne znači da nema manevra i da nema načina kako da dvije zrele susjedne zemlje, dvije članice EU-a, saveznice u NATO-u ne nađu rješenje. Očekujem da će naši razgovori biti vrlo sadržajni, da ćemo pogledati što je to što nas trenutno spaja, a što su teme koje nas razdvajaju. Nastavljamo u dobroj vjeri razgovarati o pitanju granica sa Slovenijom, rekao je Plenković.

Na priznanje ministra BiH da su neki hrvatski dužnosnici bili prisluškivani hrvatski premijer je kazao da očekuje jedno ‘temeljito izvješće hrvatske sigurnosno obavještajne agencije na tu temu’.

Čuo sam se s ravnateljem i kada se vratim to će biti jedna od prvih stvari o kojoj želim dobiti temeljite informacije, rekao je Plenković. I dalje ponavljam, BiH je država koja je s Hrvatskom najpovezanija – od geografske povezanosti do činjenice da su Hrvati konstitutivan narod. Sedam puta sam bio u BiH u ovih 11 mjeseci i nastavit ćemo s tim intenzitetom, dodao je.

Ako nešto treba dodatno pojasniti oko Pelješkog mosta, ponavljam, on se gradi na hrvatskom teritoriju. Razgovori sa stručnim službama su trajali godinama. Ova tema je dotaknuta i u vrijeme kada smo imali zajedničke sjednice Vlade u Sarajevu. Mislim da s kolegom Zvizdićem i drugim akterima to pitanje možemo riješiti. Podcrtavam da je ovdje više riječ o stavu određenih stranaka, a nešto manje institucija Bosne i Hercegovine. Ta nijansa nije nebitna. Projekt Pelješkog mosta ide dalje. To će biti najveći projekt financiran sredstvima Europske unije. Mislim da je povezivanje juga Hrvatske s Pelješkim mostom, s ostatkom zemlje, strateško pitanje i to posebno u kontekstu “schengena” i jednog intenzivnijeg priljeva turista u Hrvatsku, kazao je premijer RH.

Sjedinjene Američke Države i dalje su svjetska sila i glavni globalni akter. Oni su naš glavni partner i saveznici u okviru NATO-a. Njihovi pogledi na globalne odnose su bitni. Prije dva dana, nakon govora predsjednika Donalda Trumpa kada je rekao “najprije Amerika”, treba reći i da je kazao “DA” i za multilateralnu suradnju, izjavio je Plenković.

Što se tiče Sjeverne Koreje ja sam danas razgovarao s japanskim premijerom Abeom. Da čujete njihov stupanj zabrinutosti što se zbiva u Sjevernoj Koreji, onda vidite da one zemlje koje jesu blizu korejskog poluotoka puno ozbiljnije doživljavaju ove nuklearne testove. Naravno da postoje razlike u narativu i u snazi poruke koju ovako izravno šalje američki predsjednik. To je možda jedna novina. Malo tko je od njegovih prethodnika na ovaj način tako radio, ali čini mi se da oko drugih pitanja postoje veliki prostori za suradnju, izjavio je između ostalog.

Izetbegovićev specijalni rat protiv Hrvatske

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Govor predsjednika Vlade Plenkovića pred Općom skupštinom UN-a

Objavljeno

na

Objavio

Premijer Andrej Plenković nalazi se u New Yorku gdje je na Općoj skupštini UN-a održao govor.

Jedan od učinaka globalizacije je da se svijet suočava s velikim migracijama. Hrvatska je u prošlosti bila suočena s velikom izbjegličkom krizom, ali naš pristup će uvijek biti onaj u kojem će na prvo mjesto stavljati ljude – rekao je Plenković i dodao kako nam je potrebna suradnja kako bi se pozabavili s korijenima problema.

Rekao je kako se moramo fokusirati na diplomaciju i prevenciju te da jedinstveno rješenje nije primjereno za sve zemlje.  – Naš doprinos izgradnji mira bit će i dalje važna komponenta vanjske politike kroz izravno djelovanje kao i kroz dijeljenje naših iskustava s drugim zemljama – rekao je Plenković.

Moramo se više uključiti u borbu terorizma jer je očito da postoji veća potreba za suradnju u toj borbi. Hrvatska u potpunosti podupire rezoluciju Vijeća sigurnosti protiv Sjeverne Koreje – izjavio je Plenković i pozvao Sjevernu Koreju da prestane s testiranjem nuklearnog oružja.

Plenković je rekao i kako svjedočimo sve većim klimatskim promjenama te da se moramo više pozabaviti tim pitanjem. Napomenuo je kako Hrvatska nije bila pošteđena tih promjena te je bila pogođena velikim požarima ali i poplavama. – Hrvatska je predana multilateralizmu – kazao je Plenković pred kraj govora.

Plenković je povodom obilježavanja 25. godišnjice ulaska Hrvatske u Ujedinjene narode na prijamu u New Yorku istaknuo kako je to velika obljetnica, a 22. svibnja 1992. simbolizirao je završetak dugotrajnog nastojanja hrvatske države kako bismo dobili međunarodno priznanje te da možda za nekoga 25 godina nije puno, ali kako je to za nas bio generacijski pothvat.

Plenković je u srijedu navečer u New Yorku održao prijam na koji su stigli mnogi ugledni američki Hrvati, no i visoki dužnosnici poput predsjednika Opće skupštine UN-a Miroslava Lajčaka i europskog povjerenika za proširenje Johannesa Hahna.

Premijer je prethodno održao i predavanje na sveučilištu Columbia gdje je okupljenim studentima govorio o hrvatskim pogledima na Europsku uniju, te među ostalim istaknuo kako su sljedeći ciljevi ulazak u zonu Šengena i u eurozonu.

facebook komentari

Nastavi čitati