Pratite nas

Pregled

Tomo Medved: Sastanak s HOS-om uspješan, bližimo se rješenju

Objavljeno

na

Ministri Medved, Kuščević i Bošnjaković s Barišićem, Skejom i Đapićem razgovarali o tome kako riješiti spomen-ploču s pozdravom “za dom spremni” u Jasenovcu

HDZ-ovi ministri branitelja, uprave i pravosuđa Medved, Kuščević i Bošnjaković jučer su se, prema informacijama večernjeg lista, sastali u Slavonskom Brodu s pripadnicima HOS-a kako bi pokušali dogovoriti rješenje za spomen-ploču s pozdravom “za dom spremni”, koja je podignuta u Jasenovcu u spomen na 11 poginulih HOS-ovaca.

Ministri su iskoristili Međunarodni dan nestalih, koji je obilježen u Osijeku, kako bi se na slavonskom području sastali s pripadnicima HOS-a. Na sastanku, kako doznajemo, uime HOS-a bili su Borislav Barišić, predsjednik Saveza udruga dragovoljaca HOS-a, Marko Skejo, ratni zapovjednik IX. Bojne HOS-a, te bivši šef HSP-a Anto Đapić. Ministar Medved jučer nije htio otkrivati detalje sastanka, ali je potvrdio da je među brojnim sastancima razgovarao i s “prijateljima iz HOS-a”.

Svi moji sastanci bili su uspješni i dobri, pa tako i onaj s HOS-om, i idemo prema rješenju – kratko je za večernji list rekao Medved. Da se sastanak održao potvrdio je i Marko Skejo. – Kratko sam se zadržao, ostavio sam ministra Medveda i Barišića, ipak je on naš najviši predstavnik – kazao je ništa razgovorljiviji Skejo.

Kako večernji list doznaje iz braniteljskih krugova, sudionici sastanka nisu voljni otkrivati previše detalja iz vrlo prozaičnog razloga: što konačni dogovor nije postignut, što se rješenje traži i dalje, ono koje bi zadovoljilo sve strane.

Hasanbegović: Ne postoji nikakvo zakonsko uporište za micanje ove ploče

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Kapetan Dragan osuđen na 15 godina zatvora za ratni zločin

Objavljeno

na

Objavio

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, osuđen je na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina.

Na Županijskom sudu u Splitu izrečena je presuda Draganu Vasiljkoviću, poznatijem kao kapetan Dragan, zbog ratnih zločina nad hrvatskim vojnicima i civilima.

Proglašen je krivim po dvije točke optužnice: zlostavljanje zatvorenika na Kninskoj tvrđavi i napad na policijsku postaju u Glini.

Postupak protiv Vasiljkovića trajao je godinu dana i u njemu je ispitano 60 svjedoka. Optuženom se sudilo prema tri točke optužnice, i to za zločin protiv ratnih zarobljenika i civilnog stanovništva od sredine 1991. do početka 1993.

Prošli je tjedan Dragan Vasiljković u svojoj obrani ustvrdio da je žrtva montiranog političkog procesa. Odbacio je sve navode iz optužnice, posebno onaj da je imao zapovjedništvo nad zatvorom u Kninu. Rekao je da je samo jednom prigodom dao prijedlog da se zatvor preseli.

Tužiteljice Županijskog državnog odvjetništva iz Šibenika Živana Beroš Dodig i Sanda Pavlović Lučić završni su govor držale tri i pol sata i među ostalim rekle da je tužiteljstvo dokazalo da je Vasiljković bio zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih postrojbi SAO Krajine, koja je sjedište imala u prostoru tvrđave u Kninu.

Vasiljković je optužen da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao suprotno odredbama Ženevske konvencije. Na teret mu se stavlja da je u lipnju i srpnju 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tijekom veljače 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike Hrvatske vojske i policije.

Usto je optužen i da je tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a zatim i njihovo zauzimanje. Tijekom napada oštećeni su i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, opljačkana imovina, a ubijeni su i ranjeni civili među kojima i jedan strani novinar.

Ivan Šantek: Očekujem da će ‘kapetan Dragan’ biti osuđen za sve zločine

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Policija se opet bavi slučajem ‘svastike’ s Poljuda

Objavljeno

na

Objavio

Novi glavni ravnatelj policije Nikola Milina i novi načelnik Uprave krim-policije Ante Gudelj, kako se čini, kreću punom parom odmah nakon svog imenovanja riješiti neke stare slučajeve.

Svjedoči o tome i oživljavanje slučaja “svastika na Poljudu”, koji se dogodio na kvalifikacijskoj utakmici Hrvatska – Italija 12. lipnja 2015.

Taj slučaj nije riješen pune dvije godine i tri mjeseca, koliko PU splitsko-dalmatinska neuspješno traga za počiniteljima toga sramotnog čina, a da nitko zbog sporosti i inertnosti u Upravi nikad nije odgovarao.

Zato su na konzultacije u Zagreb, u Upravu krim-policije, u ponedjeljak pozvani prvi čovjek Sektora krim-policije PU splitsko-dalmatinske Josip Buljan i policijski djelatnik Službe organiziranog kriminaliteta te Uprave, policijski službenik Stipe Kokić, koji je najviše i radio na predmetu “svastika”.

U kuloarima se govorilo da bi iz Uprave krim-policije u Split trebala stići tročlana delegacija koja bi vidjela gdje je zapelo sa “svastikom”, ali se od te namjere očito odustalo, piše Slobodna Dalmacija.

Tijekom krim-istraživanja ovog slučaja ispitano je na stotine ljudi (čak i oni kojima je bazna stanica mobitela locirana oko Poljuda nekoliko dana prije otkrivanja svastike), pregledavane su snimke nadzornih kamera na stadionu koje su bile loše kvalitete, radilo se puno toga, ali dosadašnje istražne radnje nisu dale rezultata ili se ‘nije htjelo’ pronaći počinitelja!?

 

facebook komentari

Nastavi čitati