Topić ‘progledao’!? “Hrvati su nepoželjni u Sarajevu”

  16

  Nakon što je Uprava Kliničkog centra Sveučilišta u Sarajevu (KCUS) izigrala dogovor postignut s Hrvatskim kulturnim društvom “Napredak” o povratu zgrade nekadašnjeg učeničkog konvikta “Kralj Tomislav” odlučivši ponuditi tu vrijednu zgradu u najam na javnom natječaju, a predsjednik Napretka monsinjor Franjo Topić ocijenio je da je riječ o postupku s jasnom političkom porukom da Hrvati i njihove institucije nisu poželjni u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

  Kome smeta Napredak

  topic sarajevo“Ako ovome gradu i državi ne valja ‘Napredak’ ne znam tko valja”, kazao je velečasni Topić.

  Predsjednik Napretka ne krije ogorčenost postupkom odgovornih i za sve izravno okrivljuje Socijaldemokratsku partiju BiH (SDP BiH) koja je postavila sadašnje čelništvo KCUS-a.

  “Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija uopće me nije htio primiti kako bismo o tome razgovarali”, kazao je Topić upirući prstom na aktualnog ministra vanjskih poslova BiH. “Napredak” se još od 1990. bori za povrat učeničkog doma “Kralj Tomislav” koji je vlastitim sredstvima izgradio nakon Prvog svjetskog rata. Zgradu u naselju Koševo komunističke su vlasti oduzele nakon Drugoga svjetskog rata da bi u nju bila useljena najprije očna klinika, a potom rodilište KCUS-a. Rodiljski je odjel potom preseljen u obnovljenu zgradu u kojoj je bio smješten i prije rata da bi prostor nekadašnjeg konvikta ostao napušten.

  U BiH nikada nije donesen zakon o restituciji pa je na inzistiranje Napretka Upravni odbor KCUS-a 2011. donio odluku da se, dok se zakon ne donese, tom društvu zgrada konvikta da na korištenje uz simboličnu godišnju naknadu od jedne konvertibilne marke. “Mi smo planirali obnoviti dom i staviti ga u funkciju u kojoj je bio kada je i izgrađen”, podsjeća Topić ističući kako bi on služio za smještaj siromašnih učenika i studenata.

  Suživot u BiH

  No, od donošenja odluke u veljači 2011. KCUS je odugovlačio s njezinom provedbom da bi se krajem prošlog tjedna u medijima pojavio oglas u kojemu se zgrada konvikta nudi u najam na javnom natječaju, i to po cijeni od 12 KM po četvornom metru. Monsinjor Topić otvoreno ocjenjuje kako je riječ o drskoj prijevari i nepoštovanju jasnog dogovora kojim je “Napredak” pokušao ostvariti svoja prava, ali i djelovati za opću korist kako je to činio tijekom cijelog svog postojanja. Predsjednik Napretka je objasnio kako u društvu sada razmatraju koje pravne korake poduzeti, no upozorava da je nanesena politička šteta nemjerljiva. “Ovo je poruka Napretku i Hrvatima. Mnogi će kazati da smo mi više učinili za jedinstvo BiH i suživot u njoj od svih političkih stranaka zajedno. Dakle, ako ovo (vlasti) rade nama, što onda mogu drugi očekivati”, pita se Topić. Zgrada konvikta “Kralj Tomislav” za sve to vrijeme zjapi prazna i propada, čekajući rješenje ove zavrzlame s političkom pozadinom.

  Večernji List/kamenjar.com

  facebook komentari

  • peppermintt

   e gosp Topiću vidiš kako se reagira kad se vama ne vrati ono što vam pripada, a tako triba reagirat i braniti svakog Hrvata kojemu su uskraćena prava

   • Licemjerno od Topića.. sve do sada je bio ‘multikulti’ Sarajevo fin grad, njemu i još dvojici preostalih Hrvata. Sad kad mu je ‘upitna’ zgrada, osuo je ovakve oštre ocjene!

    • Ida Galić

     Gdje li je sad gospodin Srka, da vidimo njegovu istinu o tom pitanju! (Ili možda još nije došao k sebi od veselja i sreće zbog pobjede Erdogana!) Eto njima njihov “Šeher” na Miljacki a Hrvatima njihov entitet i “mirna Bosna”! Treba im kao pride dodati i nekoliko cisterni morske vode iz Neumskog zaliva, nek i oni imaju nešto mora!!

     • Dosta im slano jezero kod Tuzle 🙂 .. a nedamo im niti cijelo Sarajevo!

      • Ida Galić

       Bojim se, da smo im ga već dali, jer izgleda da će tamo ostati još samo preuzvišeni kardinal Puljić. Dodijala našim ljudima ta njihova multikulturalnost i ta nepodnošljiva njihova ljubav do drugačije vjerujućih, a na koncu će se zgrabiti međusobno kad drugih ne budu imali!! Slijede oni islamski svjetski trend!!

      • srka

       Pustimo se Ido gluparija…te medjusobne “odnose” medju muslimanima i te “pojave” koje ti ovdje navodiš, mozemo uvidjeti i medju kršćanima…danas…jučer i mozda u budućnosti…a ni hrvatski korpus nije bio poštedjen…ti to vrlo dobro znaš.
       by Srka®

      • Ida Galić

       Pa nismo slijepi! Zar to nije prava tragedija!? Šije protiv Suna,svi protiv Kurda ElSisi protiv ;Muslimanske braće!! Sreća je da u Sarajevu nema Šijita, jer to bi dodatno zakompliciralo situaciju!! Ali sve više je Vehabija i samo je pitanje vremena….!

      • srka

       Smatram i stava sam da i Bošnjaci trebaju imati nesmetan “pristup”jadranskom moru…i da im i povijesno pripada…ako ne zbog vojnih postrojbi mornarice…onda barem kao rekreacija i za turizam…jer sveopće je poznato da je morska voda izvor ljepote i zdravlja…pozitivno utiče na kozu čovjeka.
       by Srka®

      • Ida Galić

       Istina, moraju imati isti pristup Jadranu na svoj njegovoj širini, isto kao Nijemci Talijani i ostali pošteni turisti!!

      • srka

       Nismo se razumjeli… 😉
       Neum i kotorski zaljev…povijesno su pripadali BiH….a i sve i da nije tako…nije pravo da RHrvatska posjeduje skora cijeli Jadran…a bilo bi i sportaški ustupiti koridor i odredjenu duljinu plahvogaJadrana i RSrbiji.
       by Srka®

      • Ida Galić

       Pa lijepo bi to bilo s vašeg stajališta, ali Hrvatska nebi onda izgledala kao kifla nego kao kranjska kobasica I kad bi iz srednje Dalmacije htjeli u Dubrovnik morali bi preko Italije hahaha!!

      • peppermintt

       kakav je šport moj srka, mi vama sve a vi nama šaku u glavu
       vidi se kak ti hrkljuš na pameti

      • srka

       Hmmm…to ti je izgleda…lipotice…Boks?
       Ili?
       by Srka®

     • srka

      Hahahaha…upravo tako lipotice…i jest za slavlje…od veselja do veselja…doista je sve i na nivou bilo organizirano…lijepa gesta našeg predsjednika.
      No s’druge strane ja nemam utjecaja na društveno-političke (ne)odnose medju vama u RBiH….mogu samo iznijeti svoje mišljenje i stav…i to je to.
      by Srka®

  • Ida Galić

   Topić je do sada bio- Fra Suljo!!