Pratite nas

Reagiranja

Totalitarni simboli – vrijeme za konačnu javnu raspravu i jasan zakon

Objavljeno

na

U znak potpore Damiru Markušu,svim prošlim i svim budućim optuženicima zbog isticanja ratne simbolike Domovinskog rata, mijenjam profilnu fb fotografiju u jednu od HOS-ovih udruga.

damir markus kutina 58Javnim isticanjem iste simbolike koju je istaknuo i Damir Markuš pozivam nadležne institucije da procesuiraju sve koji tu simboliku ističu, ukoliko je ona protuzakonita.

U jedno sam siguran, ovo je trenutak kad će se neminovno morati otvoriti široka javna rasprava i kad će konačno morati biti pokrenut postupak donošenja konkretnog zakona kojim će se nedoumice razjasniti.

Javno, pod materijalnom i kaznenom odgovornošću izjavljujem da znam i svjedok sam postrojavnja postrojbi ZNG RH pod pokličem Za dom spremni.
Dakle uz HOS i postrojbe ZNG RH su koristile taj pozdrav tijekom DR, kao duboko povijesni i obrambeni pozdrav. 

Ističem i slijedeće činjenice:

1.Ratna simbolika HOS-a je uredno registrirana i ozakonjena statutima i propisima udruga koje su odavno prošle proces registracije pri uredima državne uprave.
2. Zbog nejasnog reguliranja ove problematike u Hrvatskoj nesmetano rabe simboliku komunističkog totalitarnog režima pod čijim je znakovljem izvršena fašistička velikosrpska agresija na Hrvatsku.
3. Svaka loša konotacija predmetnog pozdrava Za dom spremni amnestirana je njegovim korištenjem u obrambenom, antifašističkom i antitotalitarnom DR.
4. Brisanje identiteta DR započelo je ukidanjem imena ZNG RH i nepotrebnim preimenovanjem u HV a nastavlja se jurišanjem na ime HOS-a.

Stoga, ukoliko postoji dosljednost pravnih struktura, radujem se optužnom pozivu i početku konačne ozbiljne javne rasprave. ZA DOM SPREMNI.

Željko Maršić-Zenga

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Matko Marušić: Neprihvatljivo je da HNK potpadne pod utjecaj umjetničkih aktivista i kulturnih revolucionara

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu objavilo je plakate koji asociraju na bludne radnje kako bi privukla pretplatnike za novu kazališnu sezonu.

Reagirao je prof.dr.sc. Matko Marušić, Katedre za istraživanja u biomedicini i zdravstvu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, u pismu HNK i Ministarstvu kulture, koje prenosimo u cijelosti:

Gospođe i gospodo navedeni u adresama,
prosvjedujem protiv prostačkih poruka u javnom prostoru!

Ne mogu prihvatiti da Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu kao kulturna ustanova velike tradicije i nacionalnog značaja potpadne pod utjecaj umjetničkih aktivista i kulturnih revolucionara. Ova je marketinška kampanja krajnje neukusna i uvredljiva za većinu poreznih obveznika od čijeg se novca HNK financira.

Da, Zagreb me zanima, jer sam u njemu, sretno, ugodno i uljuđeno živio 40 godina. Osim toga, on je moj glavni grad i kralježnica hrvatske tradicije i kulture.

Nova marketinška kampanja Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu neukusna je, prostačka i neprimjerena za kulturnu ustanovu velike tradicije i ugleda. Mene kao prosječnog građanima ona vrijeđa i tražim da ju povučete te da ubuduće koji ne uznemiravate i vrijeđate većinu hrvatskih građana odgojenih u pristojnim obiteljima.

Matko Marušić, Split

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Poglavar Islamske zajednice u BiH ‘napao’ hrvatsku predsjednicu

Objavljeno

na

Objavio

Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovine Husein Kavazović uputio je hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović pismo u kojemu je ustvrdio kako ona i još neki hrvatski dužnosnici zlonamjerno pokušavaju diskreditirati Bošnjake povezujući ih s terorizmom, objavljeno je u ponedjeljak.

Kako se navodi na mrežnim stranicama Rijaseta IZ u BiH, Kavazović je pismo ovakvog sadržaja na adresu hrvatske predsjednice uputio zbog njenih opetovanih optužbi na račun BiH i Bošnjaka kojima se bosanski muslimani i njihova država etiketiraju kao potencijalna teroristička opasnost za susjede i Europu.

Potankosti iz pisma nisu navedene, no stoji kako reis Kavazović od predsjednice Grabar-Kitarović i drugih tijela i dužnosnika Hrvatske traži da “prestanu sa zlonamjernom kampanjom koja za cilj ima diskrediranje Bošnjaka i sijanje straha od njihovog prisustva u Europi”.

Kavazović je od hrvatske predsjednice zatražio i to da radi očuvanja dobrosusjedskih odnosa objasni dokaze na temelju kojih iznosi svoje tvrdnje o tome da su muslimani u BiH i okruženju opasnost po Hrvatsku i Europu.

Pismo poglavara bosanskohercegovačkh muslimana uslijedilo je nakon tvrdnji iz ureda hrvatske predsjendice da u BiH ima između pet i deset tisuća radikaliziranih osoba koje predstavljaju potencijalnu sigurnosnu prijetnju na tragu islamskog terorizma.

Utemeljnost takvih tvrdnji ranije su opovrgnuli visoki bosanskeohercegovački dužnosnici te ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, no nisu naveli kakvi su zapravo razmjeri terorističke prijetnje u BiH.

Kolinda Grabar-Kitarović: Zabrinuta sam procesima u BiH i retorikom prema Hrvatskoj

facebook komentari

Nastavi čitati