Trapistička opatija “Marija zvijezda “

37

Trapisti pripadaju monaškoj obitelji koja slijedi Krista živeći po Pravilu sv. Benedikta iz Nursije, oca zapadnog monaštva, utemeljitelja samostana Subiaco i Monte Cassino.

trapistNadimak “trapisti” dobili su po reformskom pokretu koji je započeo u 17. stoljeću u francuskom cistercitskom samostanu Notre Dame de La Trappe u Normandiji, pod vodstvom opata Armanda Jeana le Bouthilliera de Rancea. Taj je reformski pokret bio nadahnut obnoviteljskim pokretom koji je počeo 500 godina prije u samostanu Cîteaux pokraj Dijona u Francuskoj. Tim se pokretom nastojalo utjecati na promjenu dotadašnjega labavog načina života monaha u mnogim francuskim samostanima. Zato je i službeno ime trapista Ordo Cisterciensis Strictioris Observantiae (O.C.S.O.), tj. Red cistercita strožeg opsluživanja. Trapisti su zapravo reformirani cisterciti koji su svoje djelovanje započeli kao neznatan mjesni reformski pokret, a danas u svijetu djeluju u više od 100 samostana. Manje je poznato da trapisti imaju i žensku granu koja ima 72 samostana, najviše u Europi. Trapisti su kontemplativan red u Katoličkoj crkvi koji služi Bogu i braći ljudima šutnjom, molitvom i tjelesnim radom. Ti tihi monasi i monahinje cijeli svoj život posvećuju Bogu na životnom putu kojim upravlja križ.

trapisti

Trapisti na Sajmu u Mostaru
O župi “Marija Zvijezda”
crkvaŽupu je utemeljio biskup Alfred Pichler 13. svibnja 1973. diobom od župa Petrićevac i Banja Luka, a povjerena je na upravu trapistima. Ime je dobila po čuvenom trapističkom samostanu, osnovanom 1869.

Kao župna crkva služi samostanska crkva čija je gradnja počela 1925., a dovršena je 1929. Teže je oštećena u potresu 1969., ali je obnovljena. Prva samostanska crkva, malo uzvodno uz Vrbas od sadašnje, sagrađena je 1872.

Župni stan nalazi se u samostanu o. trapista. To je već treći samostan na istome mjestu; najnoviji je sagrađen 1983.

Kućanstvo su još od 1964., uz prekid od dvije godine, zbog izmještanja trapističke zajednice u Kloštar Ivanić 1969. i 1970. do 2005. vodile sestre Klanjateljice Krvi Kristove iz obližnjeg samostana Novi Nazaret u Budžaku.

Na području župe postoje kapelice u Česmi, kapelica sv. Josipa radnika, od 1922. bila je drvena, a 1973. sagrađena je nova, koja je spaljena 1995. i nije obnovljena; u Delibašinu Selu, na groblju sv. Ive, 1905. sagrađena je drvena, poslije je podignuta nova; u Mađiru, zidana kapelica posvećena Rođenju BI. Dj. Marije, sagrađena 1936.; u Priječanima, na groblju sv. Ilije, veća kapelica, obnavljana u više navrata posljednji put 2002.

Kapelica sv. Josipa radnika u Česmi posve je spaljena u srpnju 1995. i još nije obnovljena. Kapelica sv. Ilije u Priječanima na groblju oštećena je i opljačkana.

Kako smo već rekli, župom upravljaju oci trapisti, a župi Marija Zvijezda pripadaju ova naselja: Budžak (dio), Česma, Krčmarice, Mađir, Priječani i Slatina.

Od važnijih hrvatskih kulturnih udruga i ustanova na području današnje župe Marija Zvijezda u Delibašinu Selu djelovalo je povjerenstvo Hrvatskoga kulturnog društva Napredak od 1924. do 1926.

Godina popisa Broj katolika

1973. 2 750

1991 2 102

1994. 1 238

1995. 344

2001. 343

2005. 257

Odvajanjem pojedinih naselja od župe Marija Zvijezda utemeljena je nova župa Budžak (1983.).

Broj vjernika po naseljima u župi Marija Zvijezda 1990. bio je ovakav: Budžak (356), Česma (662), Krčmarice i Slatina (51), Kumsale i Rajkovići (155), Mađir (248) i Priječani (650).

Iako rata na području župe Marije Zvijezde između 1991. i 1995. nije bilo broj vjernika po naseljima drastično se smanjio zbog progona koje su provodili ekstremni Srbi, tako da je broj vjernika po naseljima 1998. bio ovakav: Budžak (86 katolika), Česma (114), Krčmarice i Slatina (22), Kumsale i Rajkovici (41), Mađir (30) i Prijecani (41).

Prema podacima od 31. prosinca 2005. župa Marija Zvijezda imala je ukupno 152 katoličke obitelji s 257 katolika.

Ovakvo stanje broja katolika u župi Marija Zvijezda posljedica je njihova nasilnog iseljavanja i protjerivanja koje je predvodila ekstremna srpska politika između 1991. i 1995. te nakon toga.

Izvor: Banjalučka biskupija u riječi i slici od 1881. do 2006.

kamenjar.com

U prilogu: TRAPISTIČKA OPATIJA MARIJA ZVIJEZDA U BANJALUCI (1869-2009)
Katalog izložbe povodom 140 godina od osnivanja, postojanja i djelovanja
BRATISLAV TEINOVIĆ, Banja Luka

Na prijedlog našeg cijenjenog čitatelja Željka Stanića priložit će mo prvi dio dokumentarnog filma:

Sjaji Marija Zvijezda – dokumentarni film; HRT 2010.g.
scenarist i redatelj: Zdravko Fuček; snimatelj: Branko Cahun;
montažer: Zdravko Borko.

Video se sastoji od pet dijelova, ovo je prvi, a ostale možete potražiti na servisu: youtube

 

facebook komentari

 • peppermintt

  od prošle godine , trapisti su česti gosti u Franjevačkoj crkvi u Mostaru. Sudjelovali su u misnom slavlju i pričali nam o svojoj povijesti, o nevoljama, o svom teškom položaju danas, kada im župa ima 180 žitelja.Donijeli su svoj sir koji je sve odmah oduševio. Od tada smo redoviti konzumenti njihovog sira, kojega odnedavno ima kupiti u dosta trgovina, npr i u Mercatoru

  • Prvo što ljudima padne na pamet je Sir, ja ga također volim! Nažalost nisam nikada probao njihovo pivo, a znam da imaju odličan recept!

   • peppermintt

    sira ti ima prikoputa u trgovini 😉

    • HRSmoock

     Njam.

    • koda ne znan :))

 • Hvala za ovaj prilog brošuru: TRAPISTIČKA OPATIJA MARIJA ZVIJEZDA U BANJALUCI (1869-2009). Odlično

  • peppermintt

   Banja Luka povijesno hrvatska bila, a pogledaj sad nakon genocida

   • Da, tužno je.. a čini se nema ni od povratka ništa..

    • HRSmoock

     Pa vratilo se nešto ljudi. Možda je to početak.

     • daj Bože

     • HRSmoock

      Mislim da stvarno više nema mjesta izgovorima. No, lako je vratiti se u grad…Vide li ti ono neki dan? Motkama na ljude, a panduri stoje i gledaju. Za tako nešto mora da se leti iz službe, a ni gradonačelnike ne bih poštedeo. Nasilnike u zatvor, kao i inspiratore…Pa neka se iza rešetaka “rasprave”.

     • Jesam vidio sam, nije ‘nimalo ugodna’ poruka povratnicima.

     • peppermintt

      pa godinama je tako u rs-u prema nesrbima, pisala san o tomu bezbroj puta, o zastrašivanju po noći, o krađama, o prebijanjima, o paljevinama, jednu baku su zavezali za stolac i zapalili joj maramu na glavi sva srića uspila je nekako se otkotrljati i spasiti ..sve bi to policija znala ali još i podsticala nered.

     • peppermintt

      ma nije, di će se vratit i čemu ? ta vidiš brojke
      a službeni popisi da nisu lažirani pokazali bi svu katastrofu temeljitog progona nesrba, to su činjenice koje svi jako dobro znamo.

   • HRSmoock

    Ih, stvari se pomjeraju. Teritorije se mjenjaju. Nešto dobiješ, nešto izgubiš. Suština je da uobličiš i razviješ ono što imaš. Ako uzmeš procente tih pomjeranja i preseljenja, svi su dobili i izgubili isto. Mrzim da govorim o procentima jer se radi o ljudima i njihovim životima, ali na kraju se na to svede. Gruntovnica i katastar vrijede u svim državama, osim u komunizmu. Pogledaj samo broj Srba i Hrvata koji su napustili Sarajevo. Naćićeš približno isti broj muslimana Bošnjaka koji su napustili teritorije Srba i Hrvata. Nažalost, tako to ide u životu.

    • peppermintt

     ma kakvi ni blizu , srbi su apsolutni prvaci po dobivenom a u odnosu na broj stanovnika daleko najmanji broj je stradalih i preseljenih u BiH.A prvaci su i po broju i žestini zločina što su napravili nesrbima, nije to tako idilično u stilu de vi tamo mi vamo i obrnuto.

     • HRSmoock

      Akhm…A, RH? Ili računamo samo BiH.

     • peppermintt

      eh sad triba promatrati stvari od početka, svi zaboravljaju da je iz okupiranih područja RH pobunjena četničija protjerala sve Hrvate, čak njih 350.000 .
      Pa ti vidi.
      Kasniji tijek događaja ne znam zašto čudi bilo koga ?? Još je sve na krajnje civiliziran način, ako uzmemo u obzir 4 krvave godine divljanja nad Hrvatima, završeno Olujom

     • HRSmoock

      Stoji, ali pored početka tu je i kraj. Treba biti jako oprezan. Čovjek se lako “zanese”. Tu epizodu treba vrlo oprezno i prije svega ljudski sravniti. Što su učinili Josipović i Tadić? Ništa. To vrijedi i za sadašnje garniture. Puno praznih reči, a treba objasniti mnogo stvari.

     • peppermintt

      njih dva gužvaju iznova , ne radujemo se tomu ni mi a ni vi.

     • HRSmoock

      P.S. U ratu ništa nije idilično. Čak i termin “razmena” (stanovništva, teritorija, čega već..) krije nešto jako ružno i zlokobno.

     • peppermintt

      ratovi su nehumani i posve nepotrebni.

     • HRSmoock

      Naravno, ali sve ih je više. Nasilje je pogrešno, a također ga je sve više. Nije štos samo osuditi, već se treba zaštiti određenim mehanizmima. Lako se dogovorimo ti i ja i ekipa sa ovog portala. Što se dešava kad odemo na neko drugo mjesto? Odmah prijetnje, uvrede, gluposti…

     • peppermintt

      pa vidi, dobra kvalitetna i prije svega objektivna administracija zna kako davati normalan ton raspravi, i to je to

     • HRSmoock

      Kandiduj se zastupnicu tu, a ja ću ovdje. Pa kad krenemo da se posjećujemo…Šalu na stranu, daleko smo od uvođenja…Zadovoljavajuće administracije. Mislim na republike….

     • peppermintt

      aha politički, ja sam mislila na net administraciju
      a politika nije moj fah, ja sam priviše emotivna za te stvari 🙂
      ja bi odmah revoluciju :))

     • HRSmoock

      Ako si, prznice. Smirićeš se za par godina. Ali bolje govoriti ono što misliš, nego..Sve na note, a u sebi…
      Što bi ti falilo da uđeš u politiku? Kao ovi su nešto bolji od nas? Mi bismo barem nešto uradili.

     • peppermintt

      može se na mnogim razinama činiti nešto 😉
      dobro kažeš ta će ovi, triba ovo sve protrest i zaćerat :))

     • HRSmoock

      Sad se moram oprostiti. Sutra moram da radim 🙁 Užasi kapitalizma. Ostaj mi zdravo i lepo sanjaj. Eto, makar vrijeme da nam se proljepša za vikend. ‘Noć.

     • peppermintt

      čuli ovo -prznice :)))))
      e nisam :))

     • HRSmoock

      Jesi malo…Ali zato te i volim. A i navikao sam sa ovom mojom. Ona je stalno u borbi za pravdu :)) A tek ćerka…I jedina maca koju imamo nam je prgava. Ova petorica su maze, a ona zavodi red :))

     • peppermintt

      za pravdu se i vridi boriti 🙂

     • peppermintt

      naravno , učinkoviti mehanizmi, pravila jednaka za sve, ali opet ponavljam primjena pravila je ta koja ih potvrđuje

   • wolf

    bugojno isto.

    • peppermintt

     u pravu si i moga mjesta širom BiH

     • wolf

      da nazalost 🙁

 • peppermintt

  odličan dodatak video o Mariji zvijezdi 🙂