Traže promjenu Ustava: Vojvodina želi ojačati svoj položaj u Srbiji

8

Zastupnici Skupštine Vojvodine većinom glasova usvojili su u utorak navečer Deklaraciju o potrebi pokretanja postupka izmjene ustava Srbije ili donošenje novog kako bi se pokrenula rasprava o jačanju položaja Vojvodine u Srbiji.

Deklaraciju su predložili predstavnici Demokratske stranke (DS), Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Nove demokratske stranke(NDS) dok su vladajuća srbijanska stranka – Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića (SNS) i desničarske oporbene stranke bile su protiv Deklaracije.

Šef kluba zastupnika LSV-a Branislav Bogaroški rekao je da je motiv za podnošenje Deklaracije otvaranje javne rasprave o promjeni ustava Srbije i položaja Vojvodine, odnosno da se u institucijama sustava počne razgovarati o toj temi.

“Ne mislimo da je preuranjena, ni da je na štetu interesa Vojvodine. Skupština mora imati svoj stav po ovom pitanju i mora se nametnuti kao institucija s kojom se mora razgovarati o tako bitnim pitanjima”, kazao je Bogaroški.

“Inicijativa koja je na ovaj način donijeta pred Skupštinu neće biti podržana od strane SNS”

Predrag Matejin, šef kluba zastupnika SNS-a, koja u Skupštini Vojvodine ima status oporbene, izjavio je da ta stranka podržava promjenu ustava Srbije u procesu eurointegracija, ali se protivi načinu na koji je to pitanje pokrenuto u Skupštini Vojvodine.

“Inicijativa koja je na ovaj način donijeta pred Skupštinu neće biti podržana od strane SNS. Na ovaj način se manipulira situacijom u pokrajini i skreće se tema s problema”, kazao je Matejin.

Pred početak sjednice Skupštine Vojvodine desničarska organizacija “Treća Srbija” organizirala je prosvjednu šetnju u središtu Novoga Sada pod parolom “Srpska Vojvodina nije na redu”.

Oni su zastupnicima podijelili pismo u kome ih podsjećaju da je nedopustivo da povjerenje građana koriste tako što će izglasati odluke koje “izravno idu na štetu Srbije kao države, Vojvodine i društva u cjelini”.

Stranke DS, LSV i NDS zahtijevaju od državnih tijela Srbije definiranje i unapređenje položaja Vojvodine, dok se takvim inicijativama protive vladajuće srbijanske stranke SNS i SPS, kao i desničarske organizacije koje inicijatore optužuju za separatizam. (hina)

facebook komentari

 • peppermintt

  da da Srbijo ode i Vojvodina a tko i triba. Vaša nije ni bila.

  • HRSmoock

   Malo sutra, Mogu da idu, ali Vojvodina ostaje. Ta kenjaža postoji sa dve strane, ali u Vojvodini praktično nema nekih posebnih problema. Inače bi i tu šibao rat devedesetih. To je problem ekstremnih, ne mogu okupiti bilo kakvu grupu u Vojvodini. Ili napraviti kakav incident. To vam je kultura, jer stnovnici Vojvodine ne padaju baš na sladunjave pričice. A ako ih mnogo smaraju, oće i bricu da izvade :)) “Ono što se desi u Gajdobri, ostaje u Gajdobri”.

   • peppermintt

    jes ti siguran? nije zanemariva kulturološka i gospodarska razlika

    • HRSmoock

     U tom slučaju Hrvatska bi se također raspala na više (različitih) dijelova. Pomirite se svi sa sadašnjim granicama na Balaknu. Njih su icrtali Ameri, a oni se pitaju. Nije to Jugoslavija koju su pravili nadmeni Francuzi i pokvareni Angli. Jedino što ostaje da se riješi je Bosna. Ali i to je moguće samo mirnim putem. Znaš odakle vučem porijeklo i ne bih volio da vidim da se BiH bilo šta desi. Normalno, to neće dozvoliti gazde, ali i ovo sadašnje mrcvarenje je strašno. Reforma je moguća unutar onoga što je Pax Americana, što će reći Dejton ostaje. A ova sitna vnago iz Evrope, mogu samo da prduckaju ne bi li izvukli još koju kintu od unitarista iz Sarajeva.
     Suživot tri naroda je moguć, ali samo uz poštivanje sva tri naroda. Dakle, ukratko…Tri entiteta. I troentitetska BiH može da potraje i konačno krene u pravcu razvoja. Sve ima svoju cijenu, naravno. Ali makar mali pokušaj “guranja” u pravcu jednog naroda ponovo vodi u velike neprilike…Koje će se opet završiti (neprikosnovenom) voljom Amera. Oni koji misle da že Putin, Rusi ili Nijemci ili čak Turci promeniti bilo što…Teški su idioti i neprijatelji i BiH i sva tri naroda.

     • peppermintt

      Nemaš uporište za paralelu kako bi se Hrvatska raspala jedino ako ne misliš i dalje na tzv krajine. Ništa od toga
      Srbija će biti prisiljena drugačiji status osigurati za Vojvodinu, vidit ćeš.
      Ako Dayton ovakav ostane nikad mira neće biti .
      Ako se održi nova mirovna konferencija i pravednije urede odnosi kroz mehanizme osiguranja sva prava konstitutivnim narodima onda bude pomaka.

      A sa razine one ljudske potrebno je aktivirati SVE optužnice za počinjene ratne zločine bez političkih kalkulacija. Žrtve moraju dobiti osjećaj zadovoljene pravde.

     • HRSmoock

      Srbija je već ustrojena 1999. Ako bi neko krenuo da se igra regionalizacije, ode Vojvodina, ode Istra. Zakon spojenih sudova. Ovdje se inače papagajski ponavljaju floskule tipa “Bosna, bure baruta”, “JNA, četvrta armija na svijetu”, “Sa crvenim pasošem se moglo putovati svuda po svijetu”…Ali to su samo priče (prazne).
      Prekrajanje svijeta ne vrše politikanti, salonski intelektualci i predsjednici općina. To rade mnogo ozbiljniji i moćniji ljudi, hiljadama kilometara daleko odavde.
      A sve naše “povijesne istine” su za njih potpuno nebitne. Kao i naše želje. U tom smislu, Dejton je okvir…Iz koga se ne smije izaći. Nemaju Ameri preča posla nego da svakih par godina organiziraju konferenciju o ustrojstvu jedne male i ne tako bogate provincije.
      Što se tiče zločina i kazne i pravde…Ponovo, oni je djele.
      Jedino je bitno da oni dobiju ono što im treba i da se njihov autoritet ne ospori ni jednog trenutka. Ima pametnjkovića koji su se Amerima obraćali, tražeći reviziju mira koji je uspostavila Imperija. A carska se ne poriče, carska se izvršava.

     • peppermintt

      eh kao se lako Srbi zaigraju u svojoj ” veličini” :)))
      Zaboravljaš ,Hrvatska je članica EU, gotovo finito, završeno pozicioniranje strateško. Ne mora više ni na što pristajati u bescjenje, drugo nešto je nesposobna politička lopovska elita.
      A di je Srbija ? vama tek predstoje brojni procesi koje smo mi davno prošli. Morat će te uvoditi demokratske standarde iako ste vi sa njima uvijek bili na “vi” ,
      proces je to ali ne isključuje određenu razinu autonomije u sklopu Srbije za Vojvodinu, iz razloga što je istu de iure imala i ranije kao AP. Triba to imati na umu.
      A Dayton je privremeno rješenje, kojem je cilj bio zaustaviti rat. Kako je tadašnjim lobiranjem i nastao pametnim lobiranjem može se i mijenjati.
      Rekoh neki dan mi Hrvati imamo iza leđa Rezoluciju EU o BiH. Razumijem ja kako je Srbima interes posve ju zatajiti ali ….promjene stižu 🙂

     • HRSmoock

      Ništa ja ne zaboravljam. Ako me poznaš (a poznaš me) znaš da sve pažljivo zbrajam. Ali također znam da ništa nije završeno, na tom geopolitičkom planu, naročito kada smo u pitanju mi. Znam dobro da smo “sića za potkusurivanje”. Danas u jednom, sutra u drugom džepu. Ni Hrvatska ni Srbija nisu još prošle ono što treba. Biću potpuno otvoren. Problem nam je zajednički (namjerno ne kažem da smo pred istim problemom). Taj problem ima ime. Komunisti. Naravno, danas se više tako ne zovu i to više nisu oni brkati iz pedesetih godina prošlog stoljeća. Evoluirali su i sada su još opasniji jer su savladali vještinu mimikrije. Sve ono što obično navodiš kao problem Hrvatske, hrvatskog naroda u RH i BiH, odnose Hrvatske sa Hrvatima u BiH, ekonomski haos, otuđenost elite…Identično je u Srbiji i BiH. Neki spoljni okviri, kao što je EU daju samo privid uređenosti. Radi se o tri teritorije koje su u ovom trenutku prepuštene na milost i nemilost kriminalnih elita. Hoće li svijet ili EU to da promene? Ne. Jednostavno nemaju interesa, njima je i ovakav provizorijum dobar, budući da imamo izabrane predstavnike. Ostalo je naša stvar.
      Na narodima je da pronađu okvir daljeg razvoja i da nastave život kao i sav normalan svijet. Ne smemo zaboraviti nasleđe komunističke države i stagnaciju koja se desila pod Titovim režimom. To nas i dalje opterećuje, a kad na to dodaš razaranja u ratu za Jugoslavensko naslijeđe…Onda je jasno zašto ovako živimo.
      Iz ove kože se ne može, ali se puno toga može i mora promjeniti.
      Ko kaže da je Dejton nešto što sputava napredak BiH? I u dejtonskim okvirima postoji mogućnost stvaranja funkcionalnog života i države. Nesposobnost i bezidejnost lokalnih elita uz stalno “nadmudrivanje” (ono nastavak rata drugim sredstvima) glavni su uzročnici kontinuirane krize.

      Ovdje je potreban referendum ponajpre u glavama ljudi, sa dva jednostavna pitanja.
      1. Hoću da živim kao sav normalan svijet.
      2. Hoću da nastavim da divljam i da kao razmaženo dijete isfuravam svoje frustracije i da kidam svoje igračke.
      Ovisno od odgovora na ova pitanja, možemo ići dalje ili se zatvoriti u svoje autistične torove, ignorišući trendove oko nas.

      Stvaranjem jedne nove vlasti, koja bi služila narodu, nastaju uslovi za prevazilaženje sve brojnijih problema.
      Nažalost, na sadašnjoj političkoj sceni ne vidim ni jednu grupaciju koja bi izašla iz kolektivne otupljenosti i pokušala da stvori jednu realnu platformu, koja ne bi suprotstavljala narod, već bi uz dozu zdravog pragmatizma postala kohezioni faktor društva. Jer samo ujedinjenim naporima, društvo može da se izvuče iz ovog kvazidemokratskog blata.
      E, tu bi imao smisla pozdrav…Za dom, spremni! (Kako god ga preveli Srbi i Bošnjaci).