Traže rušenje križa na Humu…

  4

  Od huliganskog i terorističkog napada na Mostar, u kojem je zapaljeno nekoliko zgrada institucija, prosvjedi su prešli u mirnu fazu. Ali zato rat i prijetnje doživljavaju svoju kulminaciju na društvenim mrežama.

  Redakciji Večernjeg lista je upućeno nekoliko poruka preko e-pošte u kojima se upozorava na prijetnje rušenja križa na brdu Hum iznad Mostara. Jedna od prijetnji je upućena preko Facebook profila osobe pod imenom Karlo Grabovac.

  Ovo ruglo više Mostara je politički križ i nema ni najmanje veze s nekom duhovnošću. Dapače, pogrda je napravljena da bi fašistoidni i isprani umovi pokušavali utjecati na normalne građane ovog grada. Ovo će trebati razmontirati i otjerati na otpad. I to će biti prije nego sto mislite – napisao je Grabovac na svome profilu. U kasnijoj raspravi koja je uslijedila predlaže se i stavljanje eksploziva pod križ na brdu Hum. – Pola kile trotila… bi riješilo problem… – piše izvjesni Željko Zlatarević.hum kamenjar

  Naravno, nije dugo trebao čekati na odgovor Facebook prijatelja. – To je već uznemiravanje i grehota za prirodu. Dovoljno je samo Romima dopustiti i operušat će ga za dva sata i sve će uredno završiti na otpadu za reciklažu. Ima tu željeza i aluminija koliko hoćeš – odgovorio mu je Grabovac. Ovakve dijaloge posljednjih dana na društvenim mrežama nije teško naći. U Policijskoj upravi Mostar nam je rečeno kako oni znaju za ove prijetnje, te kako slične glasine već duže vrijeme postoje. – Mi svako malo imamo informacije ili dobivamo glasine kako će križ na Humu biti srušen ili miniran. Naravno da pratimo situaciju. Radi se o jako osjetljivom pitanju – rekao nam je načelnik PU Mostar Draženko Miletić. Inače, u nekoliko navrata uništavane su postaje na Križnom putu na brdu Hum. U tim napadima lomljeni su i bacani križevi i svi ostali simboli Katoličke crkve.

  Počinitelji su ostali nepoznati, a oštre reakcije javnosti na ovakve rušilačke pohode motivirane vjerskom netrpeljivošću su izostale. Naravno, zadnje prijetnje dobivaju poseban ton kada se uzmu u obzir događaji od prije sedam dana i paljenje zgrada u Mostaru. S druge strane, brojne udruge pozivaju na smirivanje napetosti i na rješavanje problema na miran i dostojanstven način. Brojni su dali potporu prosvjednicima i borbi za prava radnika, ali su i upozorili kako sve više radikalnih skupina želi manipulirati prosvjedima u cijeloj BiH.

  VL

  facebook komentari

  • EMINƎM

   I Bude iz Bamyana su pale u neravnopravnoj borbi s mula-omar talibanima.
   Ove domaće MO istočnemule bi cijeli Hum ekshumirali zajedno s križem, samo da to mogu.

  • EMINƎM

   I Bude iz Bamyana su pale u neravnopravnoj borbi s mula-omar talibanima.
   Ove domaće MO istočnemule bi cijeli Hum ekshumirali zajedno s križem, samo da to mogu.

  • srka

   i nije lijepo…pravi vjernici ne trebaju nikakve vjerske simbole po sumama…gorama…i brdima…

   by Srka®

  • srka

   i nije lijepo…pravi vjernici ne trebaju nikakve vjerske simbole po sumama…gorama…i brdima…

   by Srka®