Treba spriječiti ukrajinski scenarij

  2

  ”Događanja u Ukrajini trebala bi biti poziv za buđenje za sve, a posebno za EU, kako bi se spriječio sličan scenarij u drugim zemljama, uključujući i BiH”, ocijenio je u Beču ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.

  Lagumdžija je u obraćanju na 124. zasjedanju Komiteta ministara Vijeća Europe na ministarskoj razini rekao kako EU mora imati fleksibilniji pristup kako bi bila osigurana europska budućnost za zemlje poput BiH, a na principima demokracije, ljudskih prava, teritorijalne cjelovitosti i vladavine zakona kao što je definirano zaključcima Vijeća za vanjsku politiku EU o BiH iz travnja.

  “Svi moramo zajedno raditi na smirivanju nacionalnih tenzija i fokusirati se na rješavanje problema ljudi, usmjeravanjem EU mehanizama na pitanja u vezi s vladavinom prava, borbom protiv organiziranog kriminala i korupcije i ključnim ekonomskim i socijalnim reformama”, naglasio je Lagumdžija.

  U priopćenju iz Ministarstva vanjskih poslova BiH navodi se da je Lagumdžija istaknuo da je BiH potrebna podrška EU i Vijeća Europe, ne u smislu smanjivanja standarda EU, nego paralelnim djelovanjem na dva kolosijeka.

  Prema njegovim riječima, na prvom je potrebno raditi na ključnim ekonomskim i socijalnim reformama, vladavini prava, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, a na drugom su šire strukturalne i ustavne reforme, uključujući i provođenje odluke “Sejdić-Finci”, što bi trebalo biti pokrenuto nakon izbora uz punu uključenost ključnih aktera međunarodne zajednice.

  Lagumdžija podržao prijedloge iznesene u izvještaj glavnog tajnika Vijeća Europe Torbjorna Jaglanda o “Demokraciji, ljudskim pravima i vladavini prava u Europi”.

  Tijekom ovog zasjedanja Komiteta ministara Austrija je predala predsjedavanje Azerbajdžanu koji će u sljedećih šest mjeseci predsjedavati Vijećem Europe, a sredinom sljedeće godine predsjedavanje će preuzeti BiH.

  Na marginama zasjedanja, Lagumdžija je imao niz bilateralnih sastanaka s ministrima vanjskih poslova zemalja članica EU, čije su glavne teme bile novi pristup EU prema BiH i Konferencija ministara vanjskih poslova EU i zapadnog Balkana koja će u sljedeća dva dana biti održana u Solunu.

  srna

  facebook komentari

  • peppermintt

   šta ovaj mantra svega ti ??

   dovoljno je pogledati mu one oči brrr poodmakla faza već…

  • peppermintt

   šta ovaj mantra svega ti ??

   dovoljno je pogledati mu one oči brrr poodmakla faza već…