Pratite nas

BiH

Treći entitet kao amanet ICG?

Objavljeno

na

Trebalo je da prođe dvadesetak dana da zadnji izvještaj o BiH Međunarodne krizne skupine (ICG), objavljen 10. srpnja, počne dolaziti u fokus javnosti.

nino raspudic sjena v kamenjar
Najprije je, ne bez senzacionalizma, u nekim hrvatskim i srpskim medijima predstavljen isključivo kao jasno zauzimanje međunarodne zajednice za stvaranje trećeg, hrvatskog entiteta u BiH, a onda su uslijedile i neke ozbiljnije analize, među kojima se ističe ona mostarskog Instituta za društveno-politička istraživanja. U bošnjačkim medijima je izvještaj uglavnom prešućen, na isti način kao i epohalna rezolucija EU parlamenta iz veljače ove godine kojom se prvi put u BiH pored separatizma osuđuje i unitaristička i centralistička (čitaj sarajevska) politika i govori o federaliziranju kao jedinoj europskoj perspektivi BiH. Postoji izvjesna srodnost i podudarnost u preporukama zadnjeg izvješća ICG-a i rezolucije EU parlamenta. Uzroke tog zaokreta treba tražiti u promjeni šireg konteksta, ali ponajprije u neslavnom kraju tzv. platforme, zadnjeg, karikaturalnog pokušaja “građanske” rekonkviste Federacije, kojeg su gurali američka ambasada i njeni saveznici u BiH, prije svega o njoj ovisno NVO i medijsko jato te vodeće bošnjačke i “građanske” stranke.

U državi skrpljenoj na temelju krhkog kompromisa predstavnika tri zaraćena naroda, gurati unitaristički, građanski koncept koji negira te identitete, a u praksi se poklapa s nacionalističkom taktikom najbrojnijeg od tri naroda, znači ili biti krajnje naivan pa vjerovati da se načela američkih otaca nacije mogu jednostavno kopirati u drugi kontekst, unutar kojeg je i komunistima okupljenim u ZAVNOBiH svojevremeno bilo jasno da se mora uvažavati tronacionalni karakter zemlje, ili svjesno održavati nestabilnost i kontrolirati fitilj budućeg sukoba.

U toj farsi je svoju ulogu igrala i Međunarodna krizna skupina, koja se pokazivala kao puki instrument američke politike. Njeni izvještaji su godinama bili potpuno na liniji “građanske” priče o prevladavanju “nacionalizma” i tri partikularna identiteta. Ponekad su izvještaji ICG-a djelovali kao proročanstva koja se samoispunjavaju. U nekima od njih, a o BiH ih je ukupno bilo 66, najavljivane su konkretne akcije eliminiranja svega što je stajalo na putu bajkovitoj građanskoj viziji BiH. U analizi Instituta za društveno-politička istraživanja posebno se ukazuje na izvještaje ICG-a iz 2000. i 2001. u kojima se “međunarodni dužnosnici pozivaju na striktnu kontrolu rada pojedinih banaka na temelju procjena o stranačko-političkoj orijentaciji njihovih uprava”. Ukratko, bio je to uvod u uništavanje i pljačku Hercegovačke banke i slamanje financijske kralježnice Hrvata u BiH, što se uskoro i dogodilo. Pozivalo se i “na izravno angažiranje na “modeliranju” političke i uopće društvene scene bosanskohercegovačkih Hrvata s ciljem njene umjetne diverzifikacije, što se također sustavno radilo da bi se danas, 2014, devastirana hrvatska politička i društvena scena Hrvata u BiH opet svela na plebiscitarnu potporu HDZ-u, protiv kojeg je sve to i pokrenuto.

Izvještaji ICG-a bili su najljepša muzika za unitarističke uši, teorijska podloga koja je pratila konkretne akcije, od presude Ustavnog suda o konstitutivnosti sva tri naroda na cijelom teritoriju BiH, u kojoj su strani i bošnjački suci preglasali hrvatske i srpske i koja je zvučala divno, a u praksi je značila početak pretvaranje Federacije u bošnjački entitet, preko Berijavih amandmana, koji su politički namjestili Hrvate Bošnjacima na volej, kojeg je nažalost pristao opaliti Lagumdžija. Na koncu Bošnjaci nisu postigli ništa, zabili su autogol, izmrcvarili sve skupa, doveli zemlju u najgore stanje od rata i na rep eurointegracija. A, onda je uslijedilo golemo iznenađenje – isti oni koji su ih huškali na unitarističku avanturu pod građanskom krinkom, sada im okreću leđa i prozivaju ih kao glavni problem u BiH.

Izvješće ICG-a, kao i ranija, ističe neodrživost ovakvog ustroja i Ustavu BiH zamjera što “on definira BiH kao državu dva entiteta, efektivno, ali ne i eksplicitno federalnu, ali također i državu tri konstitutivna naroda (Bošnjaka, Hrvata, Srba) i, paralelno s time, svih građana”.

Priznaju da su uprskali i da manjkavosti Ustava proističu i iz “nekoliko izmjena koje su nametali sudovi i međunarodni dužnosnici”, što je dosad bilo nezamislivo. Ističe se da je u BiH “potreban novi ustroj: normalna federacija, teritorijalno definirana, bez posebne uloge konstitutivnih naroda, ali takva da odgovara interesima svoje tri zajednice i pravima svih građana”.

Ukidanje kategorije konstitutivnih naroda je na liniji starog dobrog ICG-a, ali kvaka je upravo u tome što se u novim prijedlozima umjesto formalne konstitutivnosti, od koje u praksi, zahvaljujući intervencijama međunarodne zajednice i bošnjačkoj spremnosti da odigraju tu igru, Hrvati nemaju ništa, koncipiraju teritorijalne “političke zajednice”, koje se uglavnom poklapaju s etničkim linijama i koje onda biraju svoje predstavnike u tijela vlasti. Revolucionarna novost je da je detabuiziran hrvatski entitet, pod formom “političke zajednice”: “Nema ničega nužno pogrešnog u vezi s hrvatskim entitetom. On bi mogao riješiti mnoge probleme: ne bi bilo više potrebe za kantonima i odnosi između države i entiteta, kao i između entiteta i općina, mogli bi biti konzistentni u cijeloj Bosni”. Zbog ovakvih teza su nekada skidali političke dužnosnike, a sada ih sami promoviraju kao spasonosne.

U izvještaju se, u tom smislu, znakovito podsjeća na činjenicu da je “na početku FBiH bila federacija ne kantona, već dvije političke zajednice i oblasti pod njihovom kontrolom: Muslimansko-hrvatska Federacija”. Federalni partneri bili su Republika Bosna i Hercegovina sa sjedištem u Sarajevu sa svojom vojskom i odvojena Hrvatska Zajednica (kasnije Republika) Herceg Bosna, sa svojim vojnim krilom – Hrvatskim vijećem obrane”.

Hladan tuš i packa ide onima koje su sami gurnuli u ulogu wannabe hegemona i političkih tlačitelja malobrojnijih: “Glavna je prepreka entitetu s hrvatskom većinom politička: to je veoma uvredljivo za Bošnjake. Ipak, obrazloženje njihovog odbijanja zvuči prazno.”

Cinizam izvještaja leži, prije svega, u tome da su ono što sad prigovaraju Bošnjacima radili oni sami, štoviše i gurnuli ih u tu poziciju izravne političke konfrontacije s Hrvatima. Ista ta “prazna” obrazloženja protiv teritorijalne jedinice s hrvatskom većinom, koja sada nabijaju na nos Bošnjacima, davali su i američka administracije i ICG i njihovi papagaji iz Zagreba, od političara (spominjanje trećeg entiteta je u razgovoru sa zamjenikom pomoćnika Hilary Clinton ulizički nazivao “glupošću” HDZ-ov biviši ministar vanjskih poslova Jandroković) do pravovjernih medija i analitičara, koji će, što je vrhunac zabave, jednakim žarom sada tumačiti mudrosti i potrebu federaliziranja BiH i stvaranja trećeg entiteta.

Bošnjačkim/bosanskim unitaristima se u izvještaju indirektno prijeti podsjećanjem na sudbinu Jugoslavije: “Bosanski patriotizam će možda jednom usvojiti većina građana, ali njegove pristalice bi se morale osvrnuti na razvojni put jugoslavenskog identiteta, u kome je pritisak s ciljem prilagođavanja građanskom idealu prije ojačao nego što je oslabio hrvatski, srpski, slovenski i bošnjački identitet. Jedinstvo se ne može nametnuti ili postići kroz inozemni pritisak. Ono se treba graditi na angažiranju i širokoj suglasnosti svih segmenata društva.” Dobro jutro, Kolumbo! Ljude koji to isto govore godinama, u sarajevskim medijima tituliraju kao fašiste, u blažoj varijanti kao nacionaliste.

Kao model za formiranje teritorijalno diskontinuiranih entiteta, hrvatskog i bošnjačkog, izvještaj nudi infrastrukturne sustave energetskih javnih poduzeća, koja već duže vremena djeluju u BiH. Praktično, tko je što u ratu zapasao i unio u Federaciju, to mu je i “politička zajednica”. Tu se, u slučaju hrvatskog teritorija, i prostiru “Elektroprivreda HZHB” i “Hrvatska pošta” d.o.o. Mostar. Ovaj važan pasus izvještaja u logičnoj je vezi s ranijim isticanjem kako je izvorno nastala Federacija.

“Niti jedan ustavni projekt ne može uspjeti ako ne tretira građane onakvima kakvi jesu, a oni jesu u ogromnoj mjeri podijeljeni u tri zajednice”, kaže još jedan strašno duboki uvid izvještaja, radi kojeg je valjda vrijedilo potrošiti desetine milijuna dolara na rad tih stručnjaka, no i takva banalnost predstavlja golemi napredak u odnosu na ono što su gudili donedavno.

Bijeli dim samo što se nije ukazao na Marindvoru. Nakon godinu dana čekanja, Maureen Elizabeth Cormack, nova američka veleposlanica u BiH, uskoro stupa na dužnost. Bit će zanimljivo čuti njene prve izjave i vidjeti hoće li biti usklađene sa zadnjim izvještajem Međunarodne krizne skupine, tj. hoće li biti na liniji odmaka od centralističke i unitarističke opcije, te umjesto nje poticati federalistička rješenja.

Između ostalog, izvještaj ICG-a preporučuje i ponovno razmatranje prudskih principa iz 2008. godine. O tome tko će kompenzirati izgubljene godine i ublažiti dodatno nepovjerenje izazvano njihovim višegodišnjim protežiranjem unitarističke politike koju sada osuđuju, ne govori ništa.

Nino Raspudić / nezavisne.com

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Božo Ljubić: Belgijski model, kojeg za BiH predlaže Asdown i sam sam bezbroj puta zagovarao

Objavljeno

na

Objavio

Božo Ljubić: Belgijski model, kojeg za BiH predlaže Asdown i sam sam bezbroj puta zagovarao

Ovakva Bosna i Hercegovina je najveći problem svojim građanima bez obzira kojoj naciji pripadaju

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog Sabora BiH i zastupnik u Hrvatskom saboru dr. Božo Ljubić smatra izuzetno važnim što je u tako važnoj zemlji, kao što je Ujedinjeno kraljevstvo i u tako važnoj instituciji, kao što je Dom lordova raspravljano o BiH, pri čemu je bivši visoki predstavnik u BiH lord Paddy Ashdown kazao upravo ono na što već godinama upozoravaju hrvatski političari u BiH, da je Bosna i Hercegovina disfukcionalna država i da će se raspasti bez ustavnog preuređenja. Uz to, lord Ashdown kao riješenje za BiH predložio je belgijski model, kojeg godinama predlažu upravo Hrvati.

-Ovakva Bosna i Hercegovina je najveći problem svojim građanima bez obzira kojoj naciji pripadaju ali kao što vidimo iz zbivanja u BiH i oko BiH zadnjih godina pa i zadnjih dana, da spomenem samo aferu nezakonitog prisluškivanja vlastitih i susjednih dužnosnika, ona sve više postaje problem za susjedstvo a time i za Europu, kaže dr. Ljubić za Hrvatski Medijski Servis.

Ono što se moglo čuti u više navrata u ovoj debati lordova je to što su oni Bosnu i Hercegovinu okarakterizirali kao distopijsko društvo i državu. Ljubić kaže kako mi koji živimo tu realnost u BiH na svojoj koži osjećamo što to znači.

-Lord Asdown se ne zadržava na konstataciji stanja već kao netko tko je u stanju problem Bosne i Hercegovina malo „dublje zagrebati“, predlaže i put rješenja i s time se potpuno slažem. Naravno ne i sa svime što je uradio i ostavio kao nasljeđe svog mandat u BiH, kaže dr Ljubić.

Predsjednik GV HNS BiH dr Božo Ljubić: Slažem se s Peddy Ashdownom kako je potrebno da se taj proces odvija uz pomoć SAD-a i EU uz sudjelovanje susjednih država Hrvatske i Srbije

I sam je, veli, nebrojeno puta, o tome govorio, spominjući Belgiju kao najbliži model za državno uređenje Bosne i Hercegovine.

-Ja, koji nisam politolog, to bih definirao kao dvodimenzionalnu Federaciju tj. federaciju teritorijalnih jedinica-entiteta, republika…- u kojima bi, svaki, jedan od tri naroda bio većina te drugu dimenziju federalizma tj. federaciju tri zajednice, od kojih svaka ima vlastiti kulturni, religijski i jezični identitet, što bi omogućilo svakom od tri naroda da u potpunosti realiziraju svoj identitete bez obzira, da li će živjeti u entitetu(republici) vlastite ili heteroetničke većine, kaže Ljubić.

Ono gdje se još slaže s Peddy Ashdownom je potreba da se taj proces odvija uz pomoć SAD-a i EU uz sudjelovanje susjednih država Hrvatske i Srbije, kao potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma.

On smatra kako je ova debata britanskih lordova bila važna.

-Iako, nitko od sudionika nije eksplicitno to ustvrdio, iz sadržaja debate nalazim potvrdu za svoju tezu, koju treba uporno ponavljati našim partnerima iz EU i SAD kao i susjedima; pokušaj zadržavanja statusa quo je za Bosnu i Hercegovinu i sve nas mnogo veći rizik nego poduzimanje korjenite ustavne reforme.

Lordovi uzburkali duhove zbog izjava da BiH prijeti raspad

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Prisluškivanje gospodarstvenika bio je očito paravan da bi se motrilo poteze političara

Objavljeno

na

Objavio

U skladu sa Zakonom o zaštiti tajnih podataka BiH i Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, Sud bi povrijedio navedene zakone ukoliko bi odgovarao na pitanja koja su postavljena”.

Tako su iz Suda BiH odgovorili na naše pitanje o tome je li Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) ove zemlje prisluškivala i pratila političke dužnosnike i gospodarstvenike iz Hrvatske i BiH da bi spriječila “ekonomsko podrivanje zemlje”, što je ustvrdio ministar sigurnosti Dragan Mektić, piše VečernjiList

Tjednik Nacional objavio je da agenti OSA-e, kojom upravlja Osman Mehmadagić Osmica, blizak suradnik vladajuće bošnjačke obitelji Izetbegović, prisluškuju gospodarstvenike, ali i državni vrh Hrvatske vezano za Agrokor i Konzum, Aluminij iz Mostara i njegovu privatizaciju te Elektroprivredu Herceg Bosne. Doznaje se da su upravo na meti bili i direktori Konzuma BiH, Velproa, Aluminija, a onda preko njih Vladin povjerenik Ante Ramljak, ali i potpredsjednica Vlade te ministrica gospodarstva Martina Dalić, a onda po logici stvari i sam premijer Andrej Plenković.

Prisluškivanje gospodarstvenika bio je očito paravan da bi se motrilo poteze političara. Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić ustvrdio je da nije znao za tajne operacije OSA-e. – Činjenica jest da je u posljednje vrijeme jako velik pritisak na Hrvate u BiH, posebice na one koji obnašaju dužnosti na različitim razinama. OSA se ne smije miješati u takve aktivnosti jer ćemo svi platiti cijenu tih zloporaba. OSA nije privatna institucija, nego institucija BiH koju financiraju porezni obveznici – rekao je Krešić. Najspornije su tvrdnje koje je iznio Večernjakov sugovornik, bivši obavještajni djelatnik, da unutar struktura još uvijek postoje parastrukture nekadašnje bošnjačke tajne službe AID-a, kao i srpske službe pod nadzorom vladajućih stranaka. Sve donedavno bošnjačka politika u BiH pod svojim nadzorom imala je sve alate represivnog aparata, od toga da bi izabranu metu prisluškivala OSA, “hapsila” stranačka policija, optužnicu podizali podobni tužitelji i presuđivali suci po mjeri.

U sadašnjoj su strukturi OSA i Federalna uprava policije (FUP) stranački aparat SDA. Smjenom glavnog državnog tužitelja Gorana Salihovića i predsjednice Suda Meddžide Kreso doslovno je prekinuta ta nit od kompromitiranja dužnosnika preko namještanja dokaza do osude. U posljednje dvije godine u više navrata pokušavalo se na različite načine kompromitirati hrvatske dužnosnike, a ponajprije je meta bio hrvatski lider u BiH Dragan Čović – od pokušaja da ga se poveže s ubojstvom doministra unutarnjih poslova Joze Leutara, zatim s korupcijskom aferom smijenjenog direktora Uprave za neizravno oporezivanje Kemala Čauševića do tvrdnji da su njegovi suradnici povezani s otmicama ili tvrdnje da su Hrvati u BiH zagovornici ruske strane, a protiv članstva u NATO-u i EU…

Posljednja afera izašla je na vidjelo kada je BiH na vrhuncu kriza u odnosima bošnjačkih i hrvatskih stranaka, kao i dužnosnika SDA Bakira Izetbegovića i HDZ-a BiH Dragana Čovića o izmjenama sudbonosno važnih odredbi Izbornog zakona BiH koje bi trebale dovesti do jednakopravnosti bh. Hrvata, te prepucavanja predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i bošnjačkog vodstva o opasnostima od radikalnih islamista i njihova broja u zemlji.

Bošnjačka strana odbacila je prijedloge o izmjenama Izbornog zakona kako bi nastavili političko nasilje nad malobrojnijim Hrvatima po receptu Srba u bivšoj Jugoslaviji. I to upravo u vrijeme kada administracija SAD-a pokazuje ambicije da mijenja Daytonski sporazum da bi se i riješilo hrvatsko pitanje. Kako bi političko Sarajevo to spriječilo, kroz obavještajno podzemlje bh. Hrvate prikazuje se kao rusku ekspozituru.

 

facebook komentari

Nastavi čitati