Pratite nas

Povijesnice

Tri istine o Juri Francetiću

Objavljeno

na

1. Iz usta majke Jure Francetića, gospođe Kate Francetić, rođene Žubrinić i njegovog bratića Ante Francetića sam čuo da je Jure rođen 2. srpnja 1912. godine, a kršten je već drugog dana,  3. srpnja, što se službeno vodi kao dan rođenja.

U njegovo doba je umiralo mnogo novorođene djece pa su roditelji, otac Juraj i majka Kata krstili dijete brzo nakon poroda da se pod Božjim blagoslovom bolje i zdravije razvija, a ako dijete umre da ne bude bez krsta. Zato sam na spomenobilježje u Slunju, podignuto u znak štovanja Jure Francetića ugravirao točan dan rođenja 2. srpnja 1912. godine, a ne dan krštenja 3. srpnja iste godine.

2. Krilnik Jure Francetić je mučenički umro u Slunju, noću pred zoru 27./28. prosinca pa treba pisati datum njegova pokoja 28. prosinca 1942. godine, a ne 27. prosinca, kako se često neispravno piše.

 

3. Prečesto se piše, da se ne zna za grob? Jure Francetića, što nije točno. Znade se za grob? Jure Francetića i ? Mije Abičića.

Ustaški krilnik? Jure Francetić i domobranski zastavnik, Francetićev zrakoplovni pilot ?Mijo Abičić leže u zajedničkoj masovnoj grobnici, u bezdani nedaleko bunara u selu Močile.  Hrvati u Slunju smatraju da su srbskočetnički i komunistički partizani namjerno postupili tako jer je u Močilama pao zarakoplov s ustašom Jurom Francetićem pa su ga mrtvoga tu uzemljili. Tu ima i dodatne simbolike. Naime, u neposrednoj blizini sela Močile su srbski izdajice ubile iz zasjede prvog hrvatskog ustašu Eugena Kvaternika, pokretača ustanka u Rakovici 1871. godine.

U toj bezdani, u selu Močile leži preko 800 Hrvatica i Hrvata iz Rakovice i oko 200 nedužnih ljudi iz Slunja, koje su poubijali Titovi komunistički partizani, točnije partizanočetnici. Glavni krvnik za sve žrtve je bio lokalni Srbin četnikopartizan  Mješina Kukić. Kukić se je osobno hvalio da je bacio u tu bezdanu mrtvog ustašu Juru Francetića i živog ranjenika, zastavnika Miju Abičiča.

Umetak: Poligonu Hrvatske vojske se je trebao zvati imenom viteza Jure Francetića

Jure_Francetic1Selo Močile, gdje leže mrtvi ostatci Jure Francetića se nalazi na prostoru Vojnog poligona HV “Eugen Kvaternik” Slunj pa je za očekivati, da će Hrvatska vojska podići spomenobilježje svome uzornom vojskovođi vitezu Juri Francetiću. Dosada to nije učinjeno, iako se je Jure Francetić vrlo uspješno i pobjedonosno borio protiv srpskih fašističkih četnika isto kao i Hrvatski branitelji i osloboditelji od 1991. do 1995.  Pisatelj ovih redaka kao dogradonačelnik Slunja iza “Oluje” i predsjednik Urv. Hrvatski domobran – Ogranak Slunj predložio je poslijeratnom zapovjedništvu Hrvatske vojske u Slunju da se poligon nazove imenom Jure Francetića ili Eugena Kvaternika. Usvojeno je ime Eugena Kvaternika.

Na ulazu u poligon treba postaviti spomenik Eugenu Kvaterniku i Juri Francetiću
Predložio sam također da se na ulazu u poligon postave spomenici Juri Francetiću i Eugenu Kvaterniku. Do danas nije postavljen nijedan spomenik, a novci, koje plaćaju Amerikanci i druge vojske za vježbanje na poligonu i ispucavanje raznih projektila s osiromašenim radioaktivnim uranom i drugim štetnim otrovima završavaju – gdje?!  U Slunju, koji ispašta posljedice od ispucavanja raznih projektila ne završavaju novci dobiveni od stranih vojnih postrojbi.

Dodajem ovdje da sam barem desetak puta u člancima i u podnescima na razne nadležne institucije RH pisao o svestranim opasnostima od pucnjave i od detonacija prilikom eksplozija teških projektila, ali sve je ostalo na “gluhome dobro jutro!”

Poligon HV “Eugen Kvaternik Slunj ugrožava obstanak Plitvičkih jezera!
I ovdje pripominjem da Poligon HV “Eugen Kvaternik” Slunj dodiruje svojom međom Nacionalni park Plitvička Jezera pa postoji opasnost od detonacije za tu navrijedniju prirodnu ljepotu u Hrvatskoj i u Europi. Tu teku popdzemno brojne rijeke (Jesenica, Slunjčica, Plaščanske rijeke.) i nadzemno (Mrežnica, Korana, nadzemni dio Slunjčice, Furjašnica i brojni potoci). Sva priroda, životi ljudi, divljači i razni ptica su ugroženi s Poligona i nitko o tome ne brine, čak ni udruge zelenih. (Završetak umetka).

Na zločinu prema ratniku Juri Francetiću Tito je strašniji krvnik nego Staljin!

Krilnik, posmrtno vitez Jure Francetić je najbolji hrvatski gerilski ratnik – vojskovođa svih povijesnih vremena. Takve vješte ranike ne ubija sprotna strane, nego ih koristi za uvježbavanje svoje vojske. Poznati su brojni slučajevi iz svih ratova, da je suprotna strana poštedila život svojih neprijatelja pa je njihove vještine, prirodne nadarenosti i ratničke sposobnosti koristiti za sebe. Ostanimo samo kod najistaknutijih slučajeva i odnosa komunističkog zločinca Staljina prema Hitlerovim ratnim stratezima. Ne želeći se udaljavati od središnje teme ovog članka spomenut ću samo Hitlerovog generalfeldmaršala Friedricha von Paulusa (1890.-1957.), koji je bio član  Njemačkog nacističkog komiteta. Ratujući za Staljingrad prouzročio je Friedrich von Paulus milijune ljudskih žrtava i neprocjenjive ratne štete u Sovjetskom savezu i napose u gradu imena po Staljinu. Dana 2. veljače on je kapitulirao i bio zarobljen od Crvene armije. Staljin ga nije ni mučio, ni ulogorio u Sibiru niti ubio, nego ga je koristio za školovanje sovjetskih oficira (molim: ne častnika jer taj naslov pripada samo Hrvatskoj vojski). Ima još puno sličnih slučajeva, ali ih se ne će ovdje navoditi radi obširnosti.

Tito je bio veći ratni zločinac nego Staljin

Iz odnosa Staljina prema Friedrichu von Paulusu i iz odnosa Tita prema Juri Francetiću se jasno vidi i potvrđuje da je Tito bio veći ratni i mirnodobski zločinac, nego Staljin.
Tito je na sam Božić, 25. prosinca 1942. došao iz Bihaća u Slunj, da se osobno uvjeri u zarobljenički plijen ranjenog Jure Francetića i njegovog zrakoplovnog pilota.
Nije Tito poštedio život istaknutom vojskovođi, teško izranjavanom Juri Francetiću, nego je čak zabranio liječenje, koje je zapovijedio Vladimir Bakarić.
U obraćanju javnosti s prozora slunjske bolnice Tito se je doslovce ovako izrazio o postupku prema izranjavanom Juri Francetiću i Miji Abičiću:
“Ove bandite ne ćemo da lečimo. Treba im dati svakog dana parče leba i čašu vode da se što dulje muče!” Dodajem ovdje da je zagonetni Tito za vrijeme rata govorio nekakvim čudnim srpskim jezikom, a kasnije nekakvim nazovi hrvatskim jezikom.

U zdravstvenoj nebrizi sudjelovala je i drugarica Lea Goldstein
Tako se je po naređenju šumskog maršala Tita i odvijala zdravstvena nebriga prema ranjenicima u slunjskoj bolnici, u kojoj nebrizi je sudjelovala i majka od Slavka Goldsteina Lea Goldstein uz vojne liječnike dr. Borislava Božovića i dr. Franza Kleinhappela.
U takvom brutalnom postupku po zapovijedi zločinca Tita prema ranjenicima, umro je Jure Francetić noću, pred zoru 28. prosinca 1942. godine. Daljnji postupak nam je poznat i već naprijed spomenut pa ovdje ponavljam samo završetak. Zamotanog u plahtu bacio je Mješina Kukić mrtvog Juru Francetića u bezdanu nedaleko bunara u selu Močile. Isti komunističkopartizanski zločinac Mješina Kukić bacio je u tu bezdanu živog ranjenika, domobranskog zastavnika Miju Abičića.

Jedna istina, koja mi je ostala u sjećanju onda prepričavana u Slunju
Ustaški krilnik Jure Francetić je zaista bio odličan ratnik. Sa svojom Crnom Legijom on je uspješno i pobjedonosno ratovao:
1. protiv stostruko brojnijih, do zuba naoružanih srpskih fašističkih četnika Draže Mihailovića,
2. protiv talijanskih fašista pod vrhovnim zapovjedništvom generala Maria Roatta-e i
3. protiv Titovih šumskih odmetnika – zločinačkih partizana, čas udruženih, čas posvađenih s četnicima.

Poglavnik premješta Francetića iz Istočne BiH (NDH) u Liku
Kad je hrabri i ratnički sposobni Jure Francetić pobjedonosno sredio stanje u Istočnoj Bosni i Hercegovini pozvao ga je poglavnik Dr. Ante Pavelić, da sredi stanje u Lici, Kordunu i Bosanskoj krajini. Tu je oružjem i strjeljivom, dobivenim posredstvom četnika od Talijana zaozeo zločinac Tito dio Like, Bosanske krajine i Korduna, ustrojio svoju republiku i održao prvo zasjedanje tzv. Avnoja u Bihaću, 27. studenoga 1942.
Francetić je bio najsposobniji ratnik, koji je mogao uspješno obračunati s Titovim šumskim odmetnicima, tada udruženim partizanima i četnicima. Zato ga je Poglavnik pozvao u Zagreb, a zapovjedništvo Crne legije preuzeo je pukovnik Rafael Boban.

Ranog popodneva 23. prosinca 1942. uputio se je Jure Francetić zrakoplovom u Liku
Do odredišta u Lici nije došao jer se je zrakoplov uslijed kvara srušio u srbskočetničkom i partizanskom selu Močile, nedaleko Slunja. O detaljima je već čestoputa pisano pa ih ovdje ne ću ponavljati.
Slunjanin Božo Jurašin je tada bio pilot Ratnog zrakoplovstva NDH, na uzletištu u zagrebačkom Borongaju.
Pukim slučajem istaknuti pilot Božo Jurašin je preživio Drugi svjetski rat. On je govorio povjerljivim osobama u Slunju, među kojima je bio i pisatelj ovih redaka, da su kvar na zrakoplovu instalirali Talijani i to stavljanjem sladora (šećera) u benzin. To su Talijani učinili iz osvete jer se je Jure Francetić pobjedonosno borio protiv talijanskih saveznika – srbskih fašističkih četnika i protiv Talijana, kad su to okolnosti diktirale.

Zaključak

Sudbina ratne države Hrvatske NDH i ishod rata ne bi bio tako porazan, da je ostao živ ustaški krilnik Jure Francetić. On je smrtno stradao samo osam mjeseci prije kapitulacije Italije, koju su preuzeli zapadni saveznici.

Da je Jure Francetić ostao živ, on bi uspješno obračunao s Titovim šumskim odmetnicima – komunističkim partizanima i kao zapovjednik Like i središnje Hrvatske s jadranskim priobaljem Francetić bi se pridružio zapadnim saveznicima i bila bi spašena ratna Hrvatska na čitavom svome prostoru od Drine do blizu Soče. Hrvatska ne bi pretrpjela Bleiburg i Križne puteve, do kojih ju je dovala Pavelićeva i Luburićeva problematična politika. Francetić bi za taj strateški plan imao savezništvo u domobranskom pukovniku Ivanu Babiću i u akcijskom pdhvatu Lorković – Vokić.

Iz povijeti bismo mi Hrvati trebali više učiti, zdravo misliti i pametno postupati pa ne bismo pali u ovu bijedu, u koju su nas doveli kriptokomunisti i neokomunisti, razni Račani, Sanaderi, Vidoševići, Mesići, Josipovići, Milanovići, Pupovci.

Mr. sci. Dragan Hazler/ M.B.Otporaš

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Povijesnice

Sjećanje na 35 hrvatskih mučenika, visokih časnika i generala NDH

Objavljeno

na

Objavio

“Fašisti budućnosti nazivat će se antifašistima!” – (Winston Churchill, (1874. – 1965.)

35 hrvatskih mučenika, visokih časnika, generala i pukovnika Hrvatske vojske NDH, koji su nakon Bleiburga, 7. srpnja 1945., iz zagrebačkog zatvora Nova Ves, uz sva usputna ponižavanja i vrijeđanja, otpremljeni vlakom u Beograd, gdje im je upriličeno tzv. suđenje, i gdje je 18 generala osuđeno na smrt, što je, uz teška mučenja (i) izvršeno upravo 24. rujna 1945. Za tjelesne ostatke im se ne zna.

Ostali su osuđeni na tešku robiju, gdje ih je većina umrla ili ubijena.

Ti hrvatski časnici – mučenici bijahu:

 Artur Gustović, Đuro Grujić, Tomislav Sertić, Ivan Markulj, Ivan Tomašević, Slavko Skoliber, Zvonimir Stimaković, Mirko Gregorić, Bogdan Majetić, Franjo Dolacki, Muhamed Kromić, Antun Nardelli, Julio Fritz, Josip Šolc, Vladimir Metikoš, Rudolf Lukanec, Miroslav Schlacher, Ivan Severović, Romuald Manola, Ivan Kurelac, Dragutin Mesić, Rudolf Setz, Mićo Mičić, Zvonimir Jakšić, Vladimir Majer, Petar Sabljak, Anđelko Grabić, Ivan Pojić, Nikola Mikec, Zlatko Šintić, Franjo Džal, Antun Schuh, Hinko Hubl, Julio Niderlender, Dragutin Čanić.

Svjedočanstvo: Kako su nas ubijali…

            Mjesec svibanj u domovini Hrvata je najljepši mjesec u kojemu sve cvjeta i rađaju se novi životi. Ali na žalost hrvatski narod nikada neće moći zaboraviti najstrašniji svibanj 1945. kada je cijela Hrvatska pretvorena u stratište i poprište pokolja jugokomunističkog, ustvari velikosrpskog, genocida nad Hrvatima. Kao jedna od potvrda tome slijedi i ovaj zapis jednoga od rijetkih preživjelih. Njegovi zapisi ostaju u crnoj kronici hrvatskoga naroda tih zločina nad Hrvatima.

            “Dana 7. 7. 1945. svanulo je divno jutro. Kroz rešetke malih prozora “Nove Vesi” u Zagrebu tek se nazirala zora. U sobi tiho disanje hrvatskih uznika. Tek pokoji bi se trznuo u snu vjerojatno sanjajući o svojima kod kuće koji ne znaju što se s njima dogodilo niti gdje se sada nalaze, da li su na životu ili ne. “Diži se, brže, ustajte koljači!”, prolama se najednom hodnikom i već se otključavaju teška vrata uzničke sobe. Jedan partizan od kojih petnaestak godina, sa šmajserom ulazi u sobu i nastavi nas buditi najpogrdnijim psovkama i lupanjem kundakom po nogama. Začuđeni što to ima značiti, jer do sada su one koje su odvodili na strijeljanje u grupama prozivali i odvodili uvijek oko ponoći. Dižemo se još sneni i užurbano oblačimo ono malo odjeće što nam je još ostavljeno. Isto nas je začudilo kada je komesar stigao i počeo prozivati:

            l. Artur Gustović, 2. Đuro Grujić, 3. Tomislav Sertić, 4. Ivan Markulj, 5. Ivan Tomašević, 6. Slavko Skoliber, 7. Zvonimir Stimaković, 8. Mirko Gregorić, 9. Bogdan Majetić, 10. Franjo Dolacki, 11. Muhamed Kromić, 12. Antun Nardelli, 13. Julio Fritz, 14. Josip Šolc, 15. Vladimir Metikoš, 16. Rudolf Lukanec, 17. Miroslav Schlacher, 18. Ivan Severović, 19. Romuald Manola, 20. Ivan Kurelac, 21. Dragutin Mesić, 22. Rudolf Setz, 23. Mićo Mičić, 24. Zvonimir Jakšić, 25. Vladimir Majer, 26. Petar Sabljak, 27. Anđelko Grabić, 28. Ivan Poić, 29. Nikola Mikec, 30. Zlatko Šintić, 31. Franjo Džal, 32. Antun Schuh, 33. Hinko Hubl, 34. Julio Niderlender, 35. Dragutin Čanić. Ukupno nas 35. Bili smo svi visoki časnici Vojske NDH. Sami generali i pukovnici koji smo se tada nalazili u Novoj Vesi u Zagrebu. Ostali su samo pukovnici Švarc, Gestaldić i Lorin te mlađi časnici.

Nakon proziva podijeliše nam svakome po pola kile kruha i po jedan komadić marmelade. Potom nas odvedoše u dvorište zatvora koje je bilo načičkano s partizanima sa šmajserima i torbicama za kruh, po čemu smo odmah zaključili da se radi o nekom maršu. O maršu u nepoznato, vjerojatno na strijeljanje. Ali zašto po danu i to s kruhom i marmeladom? Pa niti komesarovo mitingovanje nije nam objasnilo cilj našega puta. I da će svatko biti na licu mjesta strijeljan koji se ne bude pokoravao nalozima pratnje.

            Iz zgrade smo pošli jedan iza drugoga u jednoredu, na razmaku od dva koraka, a pored svakoga po jedan partizan s lijeva i jedan s desna. Na zagrebačkoj katedrali je upravo otkucavalo četiri sata ujutro. Ulice su bile puste. Naši koraci odzvanjaju uobičajenim ritmom, jedan-dva. Jer smo još uvijek bili vojnici. Ako netko od nas pogleda lijevo ili desno, prolazeći pored kuće kojega znanca, ne bi li ugledao poznato lice i u nadi da ga dotični vidi i javi njegovima da je još živ, odmah dobiva kundakom u rebra, uz najpogrdnije psovke i prijetnje da će ga strijeljati ako samo još jednom pogleda na stranu.

            Na Jelačićevu trgu skrećemo prema Zrinjevcu. Sada znamo, idemo prema kolodvoru. Dakle, nekamo ćemo putovati. Ali kuda? Na kolodvoru nas strpaše u jedan vagon za stoku. Zatvoriše vrata i prozore. Uskoro nas priključiše za jedan vlak koji nas odmah nekuda poveze. To je za mnoge bio posljednji rastanak sa Zagrebom. Naš vlak vrlo sporo napreduje. Svaki čas zastajemo. Na kolodvorima se čuje kako se plešu partizanska kola. Drugoga dana pred večer stigosmo u Osijek. Ovdje nas po prvi put puštaju iz vagona da se napijemo vode i ostalo, jer smo bez ičega – kupajući se u znoju ljetne žege. Nakon jednoga sata krećemo dalje. Sada nam ostavljaju prozore otvorene, pa nam je ipak malo udobnije. Ali i to nam se osveti. Skoro na svakoj postaji viču žene i muškarci: “Ustaše vode na sud. Da im oči iskopamo. Mi ćemo im suditi!” To sve bacajući kamenje i blato na naše prozore, tako da smo sakrivali glave rukama.

            Tako je išlo sve do slijedećega podneva, kada stigosmo u Zemun, na kolodvor. Sada nam tek posta jasno da nas vode u Beograd na suđenje, da nam sude Srbijanci, u čijoj zemlji kao hrvatski vojnici nismo nikada bili. Kada smo izišli iz vagona, skupila se oko nas masa srbijanskog naroda. Svi mlataraju štapovima i šakama, pljujući po nama hrvatskim časnicima, uz najpogrdnije srbijanske psovke, tražeći da nam oni odmah sude. Slučajno se okrenuh prema našemu vagonu i tada mi posta jasno zbog čega ono po kolodvorima pri prolazu našega vagona. Na vagonu je bilo bojom ispisano “Vodimo ustaške koljače na suđenje!”, “Smrt Ustašama!”, kao i druge slične parole. I to sve ogromnim slovima. Stražari su očito uživali sa srbijanskom masom koja nas je dočekala na kolodvoru u hrvatskom Zemunu. I jedva su nas uspjeli čuvati od te gomile. I tako krenusmo u koloni po dva put zemunskog mosta. Ispred naše kolone vozi se jedan partizanski oficir koji stalno pojačalom ponavlja: “Narode vodimo ustaše, dođite ih vidjeti!” I zaista narod se skupljao sa svih strana cijelim našim putem do beogradskog kolodvora pa i dalje do našega zatvora. U početku se čuje samo pokoje mrmljanje i povik protiv nas. Što smo se više približavali središtu Beograda to masa postaje sve veća i otrovnija. Pred samim beogradskim kolodvorom dođe do vrhunca napetosti strasti i psovki.  Počeše nas zasipati kamenicama od kojih jedna pogodi i stražara. Tek tada komesar naredi stražarima da potjeraju ljude od nas, ali kamenice sipaju po nama kao kiša. Jedan oveći kamen pogodi Julija Niderlendera i pukovnik odmah pade. Iza smrtnog udarca po Julija stražari uzeše oružje “na gotovs” po naredbi komesara. Po nama kamenje prestade padati, niti više ima smrtnih slučajeva. Tako stigosmo u logor na Banjici. Pukovnik Julio umre pola sata nakon našega dolaska u Banjicu. Jedva smo ga nosili, jer smo bili na izmaku snaga. U logoru na Banjici nas svakoga dana posjećuju neki Srbijanci sa psovkama i najpogrdnijim uvredama, a Srbijanke su još prostije. Nakon nekoliko dana premjestiše nas u Dobrinjčevu ulicu, a potom u Đusinu u sudski zatvor. “Posjete” ne prestaju. Konačno početkom rujna, dođe nas posjetiti i javni tužitelj partizanski pukovnik Crnogorac Malović. I reče nam kako čaršija traži da nam sudi kao što se sudilo i nekakvom četničkom centralnom komitetu Srbijanaca, te da više nismo zarobljenici nego ratni zločinci. To nas naivne malo i ohrabri, jer smo mislili da će nas ipak na sudu suditi čemu do sada nismo bili navikli. Pored toga suđenje četničkom komitetu nije bilo drastično. Samo jedan je bio osuđen na smrt i pomilovan, a koliko nam je poznato nekima su bile izrečene minimalne kazne od šest mjeseci zatvora.

            Dana 13. rujna počelo je suđenje sada trideset i četvorici hrvatskih generala i visokih časnika Vojske NDH u Beogradu. I to suđenje je bilo javno. Gradska općina stavila je na raspolaganje svoju veliku dvoranu za suđenje hrvatskim časnicima u Beogradu. Dovode nas u maricama. Masa srbijanskog naroda s obje strane, sve do prvog kata gdje nam sude. Ulaze suci. Na čelu im predsjednik partizanski pukovnik Hrnčević, bivši domobranski sudski časnik. Dodijelili su nam čak i branitelja i sudi se “po zakonu”… Javni tužitelj je Crnogorac pukovnik Malović. On traži za svakoga od nas osim apotekarskog pukovnika Pajića, smrtnu kaznu. Nakon pročitane optužnice koju nismo mogli niti shvatiti, niti razumjeti slijedi ispitivanje pojedinaca. Neki od nas su se počeli pozivati na svjedoke, što se nikome nije dopustilo. Samo je sud dovodio nekakve svoje svjedoke koje nitko od nas nije nikada niti očima vidio. Tako je to išlo punih sedam dana, cijeli tjedan. Još uvijek smo vjerovali da ćemo se ipak moći braniti. Neki se počeše žaliti protiv novinarskih izmišljotina dočim nas pukovnik Hrnčević uvjerava da ćemo to moći reći kasnije u obrani. Na kraju sedmoga dana svi su rekli svoje. Jedino se pukovnik Miletić drži svoje uloge branitelja i na kraju hoće dokazati kako djela navedena u optužnici uglavnom ne postoje niti u dokazima i da se nama zapravo ne bi smjelo niti suditi, jer da smo vojni zarobljenici. Svi ostali branitelji govore kao i javni tužitelj. Jedan poručnik poče riječima kako ga je sram braniti nas hrvatske ustaše, najzloglasnije koljače. Njega pukovnik Hrnčević ne prekida kao pukovnika Miletića, kojemu je zabranio govoriti. Nakon te sudske ceremonije pozvaše prvo generala Gustovića. “Da li se osjeća krivim?” Odlučnim: “Ne!” odgovori ovaj hrvatski general. “Dobro, sjednite!” Više mu ništa ne dozvoli reći general Hrnčević, osim te jedne jedine riječi “Ne”. Osamnaest hrvatskih generala osudiše na smrt, dok je najmanja kazna bila tri godine strogog zatvora. One koje osudiše na smrt odmah povezaše lancima i staviše u smrtne okove smrtne ćelije u Đusinoj ulici. Pri povratku srpska masa u Beogradu nas tuče i pljuje po nama, kao i po svima od rodbine koji su bili došli na suđenje. Sve molbe za pomilovanje su odbijene. Smrtne presude su izvršene 24. rujna. Ostali smo otpremljeni u zatvor Srijemske Mitrovice. Nakon odsluženih godina robovanja ili s pomilovanjima pušteni. U zatvoru su umrli general Dolacki i pukovnik Šintić, dok je u zatvoru ubijen pukovnik Čanić. Odmah poslije izlaska iz zatvora umro je general Lukanec. I zemni ostaci pobijenih hrvatskih generala i visokih časnika leže u Beogradu i Srbiji. Kada će biti vraćeni i dostojno sahranjeni u svojoj zemlji Hrvatskoj!?”

 Anonimni sudionik događaja

Poštovatelji ovih hrvatskih časnika – mučenika u svom Proglasu su pozvali sve hrvatske rodoljube i sve Hrvate u Domovini i svijetu da se u svojim molitvama i sv. Misama zadušnicama prisjete,tj. prisjetimo ovih uzor-časnika, Hrvata, beogradskih mučenika

Vinko Ostojić – Vice i prijatelji: Kako su nas ubijali

facebook komentari

Nastavi čitati

Najave

Vinko Ostojić – Vice i prijatelji: Kako su nas ubijali

Objavljeno

na

Objavio

Sveta misa zadušnica u Bazilici Srca Isusova, Palmotićeva 31 u Zagrebu služit će se u NEDJELJU, 24. rujna 2017. u 17.00 sati

Za 35 hrvatskih mučenika, visokih časnika, generala i pukovnika Hrvatske vojske NDH, koji su nakon Bleiburga, 7. srpnja 1945. godine, iz zagrebačkog zatvora Nova ves,

uz sva usputna ponižavanja i vrijeđanja, otpremljeni vlakom u Beograd, gdje im je upriličeno takozvano suđenje, i gdje je 18 generala osuđeno na smrt, što je uz teška mučenja izvršeno, upravo 24. rujna 1945. godine. Za tjelesne ostatke im se ne zna.  Ostali su osuđeni na tešku robiju, Gdje je većina umrla ili ubijena.
Hrvatski rodoljubi, dođite na Sv. Misu i pozovite prijatelje!

Svi Hrvati Domovine i svijeta, sjetimo se Sv. Misama zadušnicama, hrvatskih mučenika ubijenih u Beogradu

Kako su nas ubijali

Mjesec svibanj u domovini Hrvata je najljepši mjesec u kojemu sve cvjeta i rađaju se novi životi. Ali na žalost hrvatski narod nikada ne će moći zaboraviti najstrašniji svibanj 1945. kada je cijela Hrvatska pretvorena u stratište i poprište pokolja jugokomunističkog, ustvari velikosrpskog genocida nad Hrvatima. Kao jedna od potvrda tome slijedi i ovaj zapis jednoga od rijetkih preživjelih. Njegovi zapisi ostaju u crnoj kronici hrvatskoga naroda tih zločina nad Hrvatima. Dana 7. srpnja 1945. svanulo je divno jutro. Kroz rešetke malih prozora Nove Vesi u Zagrebu tek se nazirala zora. U sobi tiho disanje hrvatskih uznika. Tek pokoji bi se trznuo u snu, vjerojatno sanjajući o svojima kod kuće koji ne znaju što se s njima dogodilo niti gdje se sada nalaze, jesu li na životu ili ne. »Diži se, brže, ustajte koljači!«, prolama se najednom hodnikom i već se otključavaju teška vrata uzničke sobe. Jedan partizan od kojih petnaestak godina, sa šmajserom ulazi u sobu i nastavi nas buditi najpogrdnijim psovkama i lupanjem kundakom po nogama. Začuđeni što to ima značiti, jer do sada su one koje su odvodili na strijeljanje u skupinama prozivali i odvodili uvijek oko ponoći. Dižemo se još sneni i užurbano oblačimo ono malo odjeće što nam je još ostavljeno.
Isto nas je začudilo kada je komesar stigao i počeo prozivati:

1. Artur Gustović, 2. Đuro Grujić, 3. Tomislav Sertić, 4. Ivan Markulj, 5. Ivan Tomašević, 6. Slavko Skoliber, 7. Zvonimir Stimaković, 8. Mirko Gregorić, 9. Bogdan Majetić, 10. Franjo Dolacki, 11. Muhamed Kromić, 12. Antun Nardelli, 13. Julio Fritz, 14. Josip Šolc, 15. Vladimir Metikoš, 16. Rudolf Lukanec, 17. Miroslav Sacher, 18 Ivan Severović, 19. Romuald Manola, 20. Ivan Kurelac, 21. Dragutin Mesić, 22. Rudolf Setz, 23. Mićo Mičić, 24. Zvonimir Jakšić, 25. Vladimir Majer, 26. Petar Sabljak, 27. Anđelko Grabić, 28. Ivan Pojić, 29. Nikola Mikec, 30. Zlatko Šintić, 31. Franjo Džal, 32. Antun Schuh, 33. Hinko Hubl, 34. Julio Niderlender, 35. Dragutin Čanić.

Ukupno nas 35. Bili smo svi visoki časnici Vojske NDH. Sami generali i pukovnici koji smo se tada nalazili u Novoj Vesi u Zagrebu. Ostali su samo pukovnici Švarc, Gestaldić i Lorin te mlađi časnici. Nakon proziva podijeliše nam svakome po pola kile kruha i po jedan komadić marmelade. Potom nas odvedoše u dvorište zatvora koje je bilo načičkano partizanima sa šmajserima i torbicama za kruh, po čemu smo odmah zaključili da se radi o nekom maršu. O maršu u nepoznato, vjerojatno na strijeljanje. Ali zašto po danu i to sa kruhom i marmeladom? Pa niti komesarovo mitingovanje nije nam objasnilo cilj našega puta. I da će svatko biti na licu mjesta strijeljan koji se ne bude pokoravao nalozima pratnje.

Iz zgrade smo pošli jedan iza drugoga u jednoredu, na razmaku od dva koraka, a pored svakoga po jedan partizan s lijeva i jedan s desna. Na zagrebačkoj katedrali je upravo otkucavalo četiri sata ujutro. Ulice su bile puste. Naši koraci odzvanjaju uobičajenim ritmom, jedan-dva. Jer smo još uvijek bili vojnici. Ako netko od nas pogleda lijevo ili desno, prolazeći pored kuće kojega znanca, ne bi li ugledao poznato lice i u nadi da ga dotični vidi i javi njegovima da je još živ, odmah dobiva kundakom u rebra, uz najpogrdnije psovke i prijetnje da će ga strijeljati ako samo još jednom pogleda na stranu. Na Jelačićevu trgu skrećemo prema Zrinjevcu. Sada znamo, idemo prema kolodvoru. Dakle, nekamo ćemo putovati. Ali kuda?

Na kolodvoru nas strpaše u jedan vagon za stoku. Zatvoriše vrata i prozore. Uskoro nas priključiše za jedan vlak koji nas odmah nekuda poveze. To je za mnoge bio posljednji rastanak sa Zagrebom. Naš vlak vrlo sporo napreduje. Svaki čas zastajemo. Na kolodvorima se čuje kako se plešu partizanska kola. Drugoga dana pred večer stigosmo u Osijek. Ovdje nas po prvi put puštaju iz vagona da se napijemo vode i ostalo, jer smo bez ičega kupajući se u znoju ljetne žege. Nakon jednoga sata krećemo dalje. Sada nam ostavljaju prozore otvorene, pa nam je ipak malo udobnije. Ali i to nam se osveti. Skoro na svakoj postaji viču žene i muškarci: »Ustaše vode na sud. Da im oči iskopamo. Mi ćemo im suditi!« To sve govore bacajući kamenje i blato na naše prozore, tako da smo sakrivali glave rukama.

Tako je išlo sve do sljedećega podneva, kada stigosmo u Zemun, na kolodvor. Sada nam tek posta jasno da nas vode u Beograd na suđenje, da nam sude Srbijanci, u čijoj zemlji kao hrvatski vojnici nismo nikada bili. Kada smo izišli iz vagona, skupila se oko nas masa srbijanskog naroda. Svi mlataraju štapovima i šakama, pljujući po nama hrvatskim časnicima, uz najpogrdnije srbijanske psovke, tražeći da nam oni odmah sude. Slučajno se okrenuh prema našemu vagonu i tada mi posta jasno zbog čega ono po kolodvorima pri prolazu našega vagona. Na vagonu je bilo bojom ispisano »Vodimo ustaške koljače na suđenje!«, »Smrt Ustašama!«, kao i druge slične parole. I to sve ogromnim slovima. Stražari su očito uživali sa srbijanskom masom koja nas je dočekala na kolodvoru u hrvatskom Zemunu. I jedva su nas uspjeli očuvati od te gomile. I tako krenusmo u koloni po dva put zemunskog mosta. Ispred naše kolone vozi se jedan partizanski oficir koji stalno pojačalom ponavlja: »Narode, vodimo ustaše, dođite ih vidjeti!« I zaista, narod se skupljao sa svih strana cijelim našim putem do beogradskog kolodvora, pa i dalje do našega zatvora.

U početku se čuje samo pokoje mrmljanje i povik protiv nas. Što smo se više približavali središtu Beograda to masa postaje sve veća i otrovnija. Pred samim beogradskim kolodvorom dođe do vrhunca napetosti strasti i psovki. Počeše nas zasipati kamenjem od kojih jedan pogodi i stražara. Tek tada komesar naredi stražarima da potjeraju ljude od nas, ali kamenje sipa po nama kao kiša. Jedan oveći kamen pogodi Julija Niderlendera i pukovnik odmah pade. Iza smrtnog udarca po Julija, stražari uzeše oružje »na gotovs« po naredbi komesara.

Po nama kamenje prestade padati, niti ima više smrtnih slučajeva. Tako stigosmo u logor na Banjici. Pukovnik Julio umre pola sata nakon našega dolaska u Banjicu. Jedva smo ga nosili, jer smo bili na izmaku snaga. U logoru na Banjici nas svakoga dana posjećuju neki Srbijanci s psovkama i najpogrdnijim uvredama, a Srbijanke su još prostije. Nakon nekoliko dana premjestiše nas u Dobrinjčevu ulicu, a potom u Đusinu u sudski zatvor. »Posjeti« ne prestaju. Konačno, početkom rujna, dođe nas posjetiti i javni tužitelj, partizanski pukovnik, Crnogorac Malović. I reče nam kako čaršija traži da nam sudi kao što se sudilo i nekakvom četničkom centralnom komitetu Srbijanaca, te da više nismo zarobljenici nego ratni zločinci. To nas naivne malo i ohrabri, jer smo mislili da će nas ipak na sudu suditi, čemu do sada nismo bili navikli. Pored toga suđenje četničkom komitetu nije bilo drastično.

Samo jedan je bio osuđen na smrt i pomilovan, a koliko nam je poznato nekima su bile izrečene minimalne kazne od šest mjeseci zatvora. Dana 13. rujna počelo je suđenje, sada trideset i četvorici hrvatskih generala i visokih časnika Vojske NDH u Beogradu. I to suđenje je bilo javno. Gradska općina stavila je na raspolaganje svoju veliku dvoranu za suđenje hrvatskim časnicima u Beogradu. Dovode nas u maricama. Masa srbijanskog naroda, s obje strane, sve do prvog kata gdje nam sude. Ulaze suci. Na čelu im predsjednik partizanski pukovnik Hrnčević, bivši domobranski sudski časnik. Dodijelili su nam čak i branitelja i sudi se »po zakonu«.

Javni tužitelj je Crnogorac pukovnik Malović. On traži za svakoga od nas, osim apotekarskog pukovnika Pajića, smrtnu kaznu. Nakon pročitane optužnice koju nismo mogli niti shvatiti, niti razumjeti slijedi ispitivanje pojedinaca. Neki od nas su se počeli pozivati na svjedoke, što se nikome nije dopustilo. Samo je sud dovodio nekakve svoje svjedoke, koje nitko od nas nije nikada niti očima vidio. Tako je to išlo punih sedam dana, cijeli tjedan. Još uvijek smo vjerovali da ćemo se ipak moći braniti. Neki se počeše žaliti protiv novinarskih izmišljotina, dočim nas pukovnik Hrnčević uvjerava da ćemo to moći reći kasnije u obrani. Na kraju sedmoga dana svi su rekli svoje. Jedino se pukovnik Miletić drži svoje uloge branitelja i na kraju hoće dokazati kako djela navedena u optužnici uglavnom ne postoje niti u dokazima i da se nama zapravo ne bi smjelo niti suditi, jer da smo vojni zarobljenici. Svi ostali branitelji govore kao i javni tužitelj. Jedan poručnik poče riječima kako ga je sram braniti nas hrvatske ustaše, najzloglasnije koljače. Njega pukovnik Hrnčević ne prekida kao pukovnika Miletića, kojemu je zabranio govoriti.

Nakon te sudske ceremonije pozvaše prvo generala Gustovića. »Osjeća li se krivim?« Odlučnim »Ne!«, odgovori ovaj hrvatski general. »Dobro, sjednite!« Više mu ništa ne dopusti reći general Hrnčević, osim te jedne jedine riječi »Ne«. Osamnaest hrvatskih generala osudiše na smrt, dok je najmanja kazna bila tri godine strogog zatvora. One koje osudiše na smrt odmah povezaše lancima i staviše u smrtne okove smrtne ćelije u Đusinoj ulici. Pri povratku srpska masa u Beogradu nas tuče i pljuje po nama, kao i po svima od rodbine koji su bili došli na suđenje. Sve molbe za pomilovanje su odbijene. Smrtne presude su izvršene 24. rujna. Ostali smo otpremljeni u zatvor Srijemske Mitrovice. Nakon odsluženih godina robovanja ili s pomilovanjima pušteni smo. U zatvoru su umrli general Dolacki i pukovnik Šintić, dok je u zatvoru ubijen pukovnik Čanić. Odmah poslije izlaska iz zatvora umro je general Lukanec. I zemni ostatci pobijenih hrvatskih generala i visokih časnika leže u Beogradu i Srbiji.

Kada će biti vraćeni i dostojno pokopani u svojoj zemlji Hrvatskoj?
Anonimni sudionik događaja

U svrhu ovog događaja služit će se SVETA MISA ZADUŽNICA u Bazilici Srca Isusova, Palmotićeva 31, u Zagrebu , dana 24.09.2017 u 17:00

facebook komentari

Nastavi čitati