Pratite nas

Vijesti

Tri litavske televizije odbile emitirati video spot gay udruge

Objavljeno

na

Litavsko etičko novinarsko povjerenstvo upravo pregledava video spot koji su snimili homoseksualni aktivisti, a koji su tri litavske televizije odbile emitirati. “Video spot sadrži elemente koje trebaju pregledati stručnjaci, a sve to potrajat će do rujna”, istaknula je članica Etičkog novinarskog povjerenstva Zita Zamzickienė.

gay-tvVideo spot producirala je Litavska gay liga, najveća udruga koja zastupa prava homoseksualaca u toj državi. Spot su odbile tri velike televizije LNK, TV3 i Lietuvos Ryto TV, prema zakonu koji brani promociju homoseksualnosti. TV3 zatražila je od Etičkog povjerenstva mišljenje krši li taj video spot zakon. Najviše zabrinutosti izazvao je dio spota koji govori o “različitim modelima obitelji”.

“Budući da svi oglasi i javni sadržaj mora biti u skladu sa zakonom, zatražili smo mišljenje krši li ovaj oglas postojeći zakon”, rekla je glasnogovornica TV3 Vaida Vincevičiūtė.

Prošle je godine Etičko povjerenstvo u Litvi zabranilo prikazivanje spota iste udruge, kojim se promovirao “Gay Pride”, na nacionalnoj litavskoj televiziji.

Radi se o Zakonu o zaštiti maloljetnika od lošeg utjecaja sredstava javnog informiranja koji je na snazi od 2010. godine. Unatoč brojnim pokušajima gay udruga, litavski parlamentarci odbili su ga ukinuti ili ublažiti njegove odredbe.

U Litvi se inače snažno promoviraju tradicionalne obiteljske vrijednosti.

Ovog proljeća premijer Algirdas Butkevičius uveo je amandman na Zakon o administrativnim prekršajima kojim se zabranjuju javni govori, audiovizualni prijenosi i oglasi kojima se promoviraju vrijednosti koje nisu u skladu s ustavno definiranim obiteljskim vrijednostima.

Sličan amandman uveden je i u Zakon o javnom okupljanju kao i u Zakon o zaštiti prava djece koji homoseksualnim parovima zabranjuje usvajanje djece.

Prošlog je mjeseca, parlament odbio zakon koji bi dozvolio istospolne životne zajednice.

Također, na snazi je i amandman Kaznenog zakona koji dopušta javno kritiziranje homoseksualnosti i “transgenderizma”, odnosno da tu nema diskriminacije. (izvor:Laudato.hr)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

VIDEO – Navijači Srbije i Slovenije zajedno provociraju Hrvate

Objavljeno

na

Objavio

U finalu Eurobasketa večeras se sastaju Slovenija i Srbija, dvije reprezentacije koje su dosad pokazale najviše na turniru.

U Istanbulu se sprema spektakl, a i jedni i drugi imat će veliku podršku u dvorani.

No, i na dan kada igraju tako veliku utakmicu, njihovi navijači nisu propustili sjetiti se Hrvatske. Umjesto da uživaju u spektaklu, oni su se odlučili provocirati hrvate. Očito su u pitanju nekakvi kompleksi. “Tko ne skače taj je Hrvat”, započeli su navijači Srbije, a vrlo brzo su im se pridružili i Slovenci.

facebook komentari

Nastavi čitati

Kronika

Tijekom snimanja priloga napadnuti izvjestitelji Nove TV – VIDEO

Objavljeno

na

Objavio

U subotu su u Velikom Pašijanu pokraj Garešnice tijekom snimanja priloga za emisiju Provjereno napadnuti novinarka Nove TV Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac, piše Dnevnik.hr.

Novinarka emisije Provjereno Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac došli su u Veliki Pašijan kako bi nastavili priču o nizu prijevara za koje je optužen Ivica Sužnjević, zvan Šeki.

“Došli smo snimiti izjave još ljudi koji ga optužuju za prijevare. Dok smo snimali izjave prvo se pojavila majka optuženog i počela nas sve tući metlom. Potom se pojavio i njegov brat. Vikao je da će nas sve pobiti i da ‘ako imamo mu*a dođemo snimati kod njega u kuću’.  Potom me je snažno gurnuo u prsa i iščupao mi pramen kose. Pala sam u kanal i udarila glavom”, ispričala je novinarka.

“Cijelo to vrijeme je njegova majka i dalje prisutne tukla metlom, a brat je potom nasrnuo i na snimatelja i pokušao mu potrgati kameru. Pozvala sam policiju i on je priveden, a njegovoj je majci navodno pozlilo. No, nakon što je stigla Hitna pomoć prevezli su je tek 200-tinjak metara, do njezine kuće.”

facebook komentari

Nastavi čitati