Trnovo, Teror vehabija u BiH

5
Pod okriljem noći, podmuklo im dolaze nepoznati muškarci, udaraju po prozorima i vratima, razbijaju stakla, bacaju petarde, ispaljuju hitce.
Teror vehabija u BiH

Nema noći koju su mirno prespavala braća Keserović, Mirsad (38), Jasmin (36) i Almir (34), u svojim kućama u Trnovu kod Velike Kladuše u posljednja dva mjeseca. Točno toliko, pod okriljem noći, podmuklo im dolaze nepoznati muškarci, udaraju po prozorima i vratima, razbijaju stakla, bacaju petarde, ispaljuju hitce. Vrhunac torture dogodio se u subotu oko 21 sat, kada im je u dvorištu aktivirana eksplozivna naprava, vjerojatno dinamit. Tko im i zašto to radi, kažu, ne znaju jer nemaju dokaza, kao ni brojni policajci koji su se danima smjenjivali u “sačekušama”, bezuspješno ih pokušavajući zaštititi.

Nožem na efendiju

No s obzirom na okolnosti, kao i na indicije koje imaju, teško je ne zaključiti da su se našli na udaru kladušanskih radikalnih islamista kojima ne odgovara njihova podrška efendiji Selvedinu Beganoviću, kojega su bradati muškarci triput ozlijedili noževima i toljagama u posljednjih mjesec i pol. On se javno usprotivio regrutiranju mladih Bošnjaka u Siriju, a nakon što je zbog toga javno iskritizirao Bilala Bosnića, najpoznatijeg bosanskog vehabiju i osumnjičenika za pripremu mladića za ratove na Bliskom istoku, počeli su i brutalni napadi.

– Nije bila bomba, ali je žestoko opalilo. Opet smo pozvali policiju, 25. put, a računajte da smo prijevili samo svaki drugi napad – govore Keserovići novinarima Jutarnjega lista. Nije ih sramota priznati da se boje, no još im je gore što su im isprepadana dječica, svaki od njih ima po dvoje. Svi dijele isto dvorište, kao i radionicu za proizvodnju PVC stolarije, čime se bave.

– Ne ostavljamo djecu samu jer su prestrašena. Probudi ih pucnjava u 1 ili 3 sata pa se rasplaču. Mi smo u početku držali straže, ali ne možeš svaku večer. Pazimo da je uvijek jedan od nas doma. Ne znaš što ovima može doći na pamet – kažu novinarima Jutarnjeg lista Keserovići.

Miroljubive izjave

Oni su godinama u prijateljskim odnosima s hodžom Beganovićem i podrška su mu bili u vremenima kada su ga pojedini članovi džematskog odbora htjeli otjerati iz Trnova jer se nisu slagali s njegovim miroljubivim izjavama.

– Nakon što su ga prvi put napali, mi smo ga dočekali ispred policije. Netko nas je snimio i tada su počeli problemi. Mi smo isto vjernici, ali poštujemo druge vjere i druge ljude. Mi bismo samo htjeli da sve bude kao prije rata, da se svi poštujemo. Stalno se dijelimo, sada na vehabije, selefije, pojavili su se i nekitefirovci. Taj radikalizam je ovdje prilično uznapredovao, Velika Kladuša je sada glavna u tome. Samo nestaju, preko noći, uglavnom su to mladi ljudi do 25 godina, labilni, narkomani i ostali kojima mogu napuniti glavu glupostima. Svi koji su pošli u Siriju prije toga su bili kod Bilala – pričaju braća.

Prema tragovima u snijegu, ali i prema izjavi policajca koji je vidio nepoznatog muškarca koji je bježao iz njihova dvorišta, policija traga za muškarcem koji nosi vojničke čizme br. 46, ima maskirne hlače, dugu bradu i kapu na glavi. On je vjerojatno jedan od trojice koji ih maltretiraju. Promatrali su ih iz dvije susjedne napuštene kuće. Tamo su, naime, našli ostatke bureka, kolača i dvije kutije ispušenog crvenog Marlbora. Pitamo ih sumnjaju li na koga.

Nezadovoljni policijom

– To nas pita i inspektor u policiji. Ja ih imam pet u glavi, ali ne smijem reći njihova imena jer će oni to doznati sutra. Od osam inspektora trojica su na strani napadača. Već nas i neki rođaci izbjegavaju. Nismo zadovoljni radom policije ovdje, zato smo sve digli na višu razinu, i prijavili sve Federalnoj upravi policije i međunarodnim institucijama. Bojimo se zla – zaključuje nastariji od braće, Mirsad.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

 • peppermintt

  vidi momaka kršnih, momci moji letve u ruke pa priko leđa opleti, pa ćeš vidit kako će ti drugi put doć blizu, s bagrom nema razgovora i finoće

  • Herceg-Bosna

   ja im pepi preporučam da nabave kalaš i čim koga ugledaju neka rafalaju,,

   • peppermintt

    ne triba kalaš ali bubače sigrunot riba viš ti ogledalce sve se to osililo na sve strane, ma sve ti je to maslo političara da ih se ne bi sitili pitat što im je narod gladan i što im ode što dalje do njih

    • Herceg-Bosna

     moja pepi, hebe se političarima za narod
     bitno je da oni sebi pune džepove i bankovni račun i da se kuće a narod ko hebe,,

 • diablo

  Momci ako nas čitate, postavite ovakve spravice oko kuće… Sutradan ćete ih prepoznati po koraku.. :))