Pratite nas

Hrvatska

Trpimir Goluža: Uvedite kodeks za sprječavanje sukoba interesa u upravama javnih bolnica

Objavljeno

na

Može li dekan imati (i) privatnu kliniku?

Ima li privatnu kliniku liječnik kojemu je klinika formalno na supruzi? Može li onda raditi u njoj (a biti i sve navedeno)?

Je li sukob interesa ako rektor (Ivan Pavić) odredi da zaposlenici nekoliko fakulteta rade sistematske preglede u – privatnoj klinici dekana medicinskog fakulteta?


Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) traži od Ministarstva zdravlja donošenje kodeksa za sprječavanje sukoba interesa članova uprava javnih zdravstvenih ustanova budući da zasad ne postoji nikakav zakon ni kodeks kojim bi se to jasno spriječilo.

Kao neposredan povod za tu inicijativu HUBOL navodi imenovanje internista Dragana Ljutića, dekana Medicinskog fakulteta u Splitu i vlasnika privatne poliklinike, novim članom sanacijskog vijeća KBC-a Split.

U sanacijsko vijeće imenovan je kao predstavnik zaposlenika, na prijedlog sanacijskog upravitelja Kolje Poljaka, a HUBOL smatra da je u Ljutićevu slučaju riječ o “teškom sukobu interesa i gomilanju funkcija”.

Poljak: zakon dopušta imenovanje privatnika

Sanacijski upravitelj Poljak ističe da u Ljutićevu slučaju nema sukoba interesa budući da zakon dopušta paralelan rad u privatnom i javnom sektoru.

“Zadaća je sanacijskog vijeća nadziranje rada ravnatelja i ravnateljstva KBC-a. Ljutić na toj poziciji nema nikakav utjecaj na eventualno dovođenje pacijenata u svoju polikliniku. Zakonski, jedino ravnatelj bolnice i njegov zamjenik ne mogu paralelno raditi i privatno. Svi drugi mogu, i sukoba interesa nema”, kaže Poljak.

Kao primjer navodi šefa okulistike u KBC-u Split Kaju Bućana koji također ima privatnu polikliniku, ali i 200 posto odrađenu normu u KBC-u.

“Takvih slučajeva imamo još desetak. Zar je problem ako netko ispuni normu da radi i popodne? Zakon to dopušta i ne vidim tu nikakvih problema”, kaže Poljak.

No, predsjednik HUBOL-a Trpimir Goluža smatra da je nekorektno na javnu dužnost imenovati osobu opterećenu privatnim poslovnim obvezama jer je to izlaže konstantnom sumnjičenju i preispitivanju svih donesenih odluka.

HUBOL i udruga poslodavaca za kodeks

Od Ministarstva stoga traži donošenje kodeksa s jasno definiranim uvjetima pod kojima vlasnici privatne prakse mogu biti imenovani na upravljačka mjesta pojedinih bolnica.

Kodeksom bi se, kaže, onemogućilo da članovi uprava javnih bolnica budu vlasnici ili suvlasnici privatnih poliklinika i ordinacija. Spriječio bi se njihov dopunski ili bilo koji drugi oblik rada u privatnoj zdravstvenoj ustanovi, kao i poslovni odnosi s dobavljačima i uslužnim društvima, posebno s farmaceutskom industrijom. To bi trebalo vrijediti i za članove njihove najuže obitelji.

I Udruga poslodavaca u zdravstvu podupire donošenje takvog kodeksa. Njezin ravnatelj Dražen Jurković smatra kako bi bilo vrlo korisno da zdravstvena administracija donese jasan kodeks kojim bi se spriječio sukob interesa.

No, pritom treba biti vrlo oprezan jer su iskustva privatnika u upravljanju zdravstvenim ustanovama često dobro došla, kaže Jurković.

Po tom pitanju praksa u zemljama EU-a nije ujednačena, no u većini europskih država odnos privatnog i javnog u zdravstvu riješen je kodeksom ili zakonom.

O tom problemu iz Ministarstva zdravlja Hina nije dobila nikakav komentar.

Natječaji za predstojnike četiriju klinika KBC-a Zagreb

Goluža je također upozorio da u četvrtak, 5. ožujka, istječu rokovi za natječaje za predstojnike četiriju klinika KBC-a Zagreb – za plućne bolesti, radiologiju, reumatologiju i ginekologiju.

Predsjednik HUBOL-a kaže da će biti zanimljivo vidjeti hoće li se obaviti “tipično političko kadroviranje” ili će se napokon birati na osnovi stručno-programskih kriterija i referenci dosadašnjeg rada.

Natječaji su, kaže, raspisani znatno ranije no sto se očekivalo, što pobuđuje sumnju u pokušaj “političkog uhljebljivanja”.

[ad id=”40551″]

Izvor: narod.hr\h

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

Obilježena 26. obljetnica osnivanja GS Oružanih snaga RH

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH/ J. Kopi

Svečana akademija povodom obilježavanja 26. obljetnice ustrojavanja Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske (GS OS RH) održana je u velikoj dvorani Doma HV-a “Zvonimir” u Zagrebu, u utorak, 26. rujna 2017. godine.

Središnjoj svečanosti nazočili su izaslanik predsjednice i vrhovne zapovjednice OS RH Kolinde Grabar Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov, predstavnici ustrojbenih cjelina MORH-a i OSRH te brojni gosti i uzvanici, među kojima i bivši načelnici GSOS-a.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević ovom se prilikom zahvalio svim dosadašnjim načelnicima Glavnog stožera i rekao kako je svaki od načelnika u svom vremenu dao zajedno sa svojim timom doprinos u razvoju pobjedničke Hrvatske vojske. “Podizanje kvalitete života i rada naših ljudi naša je trajna zadaća.

Još značajnije bilo je napuštanje koncepta putujuće vojske. Hrvatska vojska mora biti u hrvatskim gradovima, među svojim narodom. Vratili smo Hrvatsku vojsku u Sinj, vraćamo je za manje od mjesec dana u herojski Vukovar.

Nastavljamo s vraćanjem vojske u Ploče, ali i naših Puma u njihov Varaždin”, poručio je Krstičević, zaključivši: “Biti vojnik danas je sve popularnije! Ovih dana primili smo treći uput dragovoljnih ročnika ove godine, i to po prvi put od uvođenja ovog oblika osposobljavanja 2008. godine.

U našim redovima ponosno čuvamo vrijednosti Domovinskog rata, kao trajan podsjetnik na povijesna dostignuća i junake koji su stvarali Hrvatsku. Posebno me raduje kada vidim naše vojnike koji u Hrvatskoj i u inozemstvu pokazuju vrhunsku sposobnost, motiviranost i stručnost u provedbi širokog spektra zahtjevnih zadaća”.

I ovom prigodom ministar Krstičević naglasio je važnost suradnje Ministarstva obrana i Oružanih snaga RH: “Sinergija koju smo ostvarili učvršćuje me u uvjerenju kako ćemo i naredne projekte kojima je cilj jačanje sigurnosti naše Hrvatske provesti na racionalan i efikasan način.

Zato vas pozivam da, kao i svi prethodnici u Glavnom stožeru kroz Domovinski rat do danas, nastavite istom energijom i motivom doprinositi snazi jedine nam domovine Hrvatske!”

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov u svom je obraćanju zahvalio potpredsjedniku Vlade i ministru obrane Damiru Krstičeviću na iznimnom trudu i podršci, prilikom izrade i donošenja strateških dokumenata, ali i na ukupnoj potpori koju pruža Oružanim snagama. “Biti na čelu Hrvatske vojske koju smo zajednički stvarali u borbi za opstojnost hrvatskoga naroda iznimna je čast i odgovornost. Ponosan sam što sam i ja imenovanjem stao u red dosadašnjih načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske i Oružanih snaga, koji su svaki u svome vremenu dali veliki doprinos razvoju Hrvatske vojske i Oružanih snaga RH.

Oružane snage Republike Hrvatske izrasle su u respektabilnu vojnu silu koja uspješno izvršava sve svoje zadaće, kako u zemlji tako i širom svijeta”.

U izjavi za medije ministar Krstičević se osvrnuo na postignuća MORH-a u prvoj godini mandata te je istaknuo kako je ova Vlada napravila veliki iskorak u pogledu obrane i sigurnosti budućih naraštaja. “Mislim da smo zajedno, timski i u sinergiji, mnogo toga ostvarili i postigli. Nakon šest godina uzastopnog pada, sada imamo povećanje proračuna za  devet posto.

Dakle, u ovoj je godini za Oružane snage izdvojeno 350 milijuna kuna više, a za 2018. godinu očekuje se još 450 milijuna kuna”.

Napominjući da je u prvoj godini mandata ove Vlade, nakon petnaest godina, donijeta i Strategija nacionalne sigurnosti kao temeljni strateški dokument koji je potreban Hrvatskoj,  dodao je i da je započeta uspostava sustava domovinske sigurnost. “Ova je godina posebno posvećena vojniku, dočasniku i časniku. Mnogo je projekata u funkciji kvalitete života”, poručio je Krstičević, istaknuvši pritom važnost očuvanja vrijednosti Domovinskog rata koje Ministarstvo obrane i Oružane snage provode na razne načine kao što su imenovanje dvorana prema zaslužnim pojedincima i proslavljenim gardijskim brigadama te povratak vojske u Sinj, Vukovar, Varaždin i Ploče.

Posebno je istaknuo ulogu i doprinos Oružanih snaga u pomoći civilnom stanovništvu, napose u borbi protiv požara i poplava, zaključivši kako je hrvatski vojnik uvijek bio i bit će uz svoj narod, spreman brzo reagirati i pomoći kad god to zatreba.

Središnji događaj Svečane akademije bilo je uručenje odlikovanja, promaknuća,  pohvala i nagrada pripadnicima OS RH. Predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar-Kitarović promaknula je u viši čin ukupno 137 časnica i časnika iz Ministarstva obrane i Oružanih snaga te pohvalila šest djelatnica i djelatnika.

Načelnik Glavnog stožera OSRH promaknuo je 136 dočasnica i dočasnika, a pohvalio i nagradio 31 djelatnicu i djelatnika. Zamjenik načelnika Glavnog stožera nagradio je i pohvalio deset, dok je direktor Glavnog stožera pohvalio i nagradio dvoje pripadnika Oružanih snaga. Ministar obrane ukupno je pohvalio i nagradio osam djelatnica i djelatnika.

Povodom obilježavanja 26. obljetnice GS OS RH u jutarnjim je satima izaslanstvo MORH-a i OSRH-a predvođeno zamjenikom načelnika Glavnog stožera general-pukovnikom Dragom Matanovićem položilo vijenac na grobu preminulog bivšeg načelnika GS OS RH stožernog generala Janka Bobetka na gradskom groblju u Sisku.

Na zagrebačkom groblju Mirogoj izaslanstvo MORH-a i OSRH-a, koje je predvodio načelnik GS OS-a general zbora Mirko Šundov, položilo je vijence na grobovima preminulih bivših načelnika GS OS RH, stožernog generala Martina Špegelja i stožernog generala Zvonimira Červenka.

Uoči Svečane akademije u kapelici “Sv. Ivana Pavla II” služena je sveta misa, koju je predvodio vojni kapelan Marko Medo, a u sklopu svečanosti održan je i prigodan glazbeni program u kojem su nastupili Orkestar OS RH i Klapa Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj” te solistica Barbara Suhodolčan.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Hrvatska biskupska konferencija: Ne podržavamo Istanbulsku konvenciju

Objavljeno

na

Objavio

Iz ureda Hrvatske biskupske konferencije priopćeno je da su tijekom ovotjednog plenarnog zasjedanja biskupi razgovarali i o rezultatima javne rasprave o Istanbulskoj konvenciji.

Biskupi, kako se navodi, podupiru zakone koji štite žene i obitelji, ali ne podržavaju konvenciju jer smatraju da ona implementira i rodnu ideologiju.

Pozivaju sve odgovorne i javne djelatnike da, kako kažu, “ne podlegnu zavodljivim, nejasnim i upitnim ponudama po kojima se nekad izglasavaju zakoni”.

“Crkva se zauzima za slobodu pojedinaca i naroda i ne prihvaća nikakvu kolonizaciju koja bi zadirala u antropologiju na kojoj stvaramo i izgrađujemo svoj identitet.

Biskupi pozivaju sve odgovorne i javne djelatnike u društvu da ne podlegnu zavodljivim, nejasnim i upitnim ponudama po kojima se ponekad izglasavaju zakoni.

Europa, kao i Hrvatska, stoljećima je imala svoju filozofiju, antropologiju i etiku na koju se oslanjala politika i društveno djelovanje”, stoji u priopćenju s 55. plenarnog zasjedanja Sabora HBK.

Karolina Vidović Krišto za Kamenjar: Tri su ključna aspekta zašto je Istanbulska konvencija neprihvatljiva

facebook komentari

Nastavi čitati