Pratite nas

Tržište Skandinavije otvoreno za nove bh proizvode

Objavljeno

na

Uspješna priča Zlatana Golalića počinje još 1987. godine u Bosni i Hercegovini, sa prvim obiteljskim biznisom koji pokreće u Banjoj Luci, koji se sredinom 1990-ih prebacuje u Švedsku. Danas je na čelu Plivit Tradea AB, koji je najveći distributer prehrambenih proizvoda u regiji.

Golalić je nedavno dobio i nagradu za najuspješnijeg poduzetnika u regionalnom natjecanju “EY Entrepreneur Of The Year“, a u intervjuu za Poslovne novine ističe da je tržište Skandinavije otvoreno za nove bh. proizvode.

Kako navodi, danas je Plivit Trade AB najveći distributer prehrambenih proizvoda iz regije, ne samo u Skandinaviji, već i u cijeloj EU. Tržište i potrošači u Skandinaviji su otvoreni za nove proizvode i rado će probati nešto novo, naravno, pod pretpostavkom da su proizvodi u svakom pogledu pripremljeni za navike i potrebe potrošača. Gotovo svi proizvodi iz portfelja ove kompanije, a danas ih je više od 1.000, u potpunosti su pripremljeni za skandinavsko tržište, bilo da je riječ o načinu i veličini pakiranja, ali i u svakom drugom pogledu.

Iz BiH nude tržištu Skandinavije ono najbolje, ističe Golalić, a to su, kako navodi, proizvodi Klasa, Vispaka, Jamija, Sarajevskog Kiseljaka, Natura proizvode iz Balatuna kod Bijeljine, Mire iz Prijedora, Vinarije Vukoje, Vinarije Čitluk, Sarajevske pivare, Banjalučke pivare…

Za Natura proizvode iz Balatuna kod Bijeljine, Vispakovu kavu, Klasove somune i brašno, pite koje pravi Jami, keksove koji proizvodi Sara , “sarajevski kiseljak”, kaže da su najtraženiji proizvodi.

– Dio tradicionalnih BH proizvoda animalnog porijekla, prije svega mesni i mliječni proizvodi, zbog nemogućnosti izvoza iz BiH u EU, proizvodimo pod vlastitim robnim markama širom EU, od Austrije, preko Grčke i Danske. Ovi su proizvodi i najbolje prihvaćeni od domicilnih potrošača u Skandinaviji – kaže direktor Plivit Tradea AB.

On ističe da su u 2013. godini na tržište Skandinavije plasirali više od 100 šlepera robe iz BiH.

– Sve pretpostavke idu u našu korist i očekujemo daljnji rast prodaje i uvoza iz BiH u 2014. godini. BiH ima dosta kvalitetnih proizvoda za ponuditi tržištu EU – dodao je Golalić.

Naglašava da je nužna daljnja prilagodba zahtjevima tržišta, jer tržište se neće prilagoditi proizvodu, već obrnuto, proizvod se treba prilagoditi tržištu. Uz puno veće ulaganje u proizvod i istraživanje tržišta, uz marketinšku podršku proizvodima, uz educiranje uposlenika u svim segmentima, može se učiniti puno više na tržištu EU, te proizvodi mogu postati konkurentniji i zanimljiviji u EU.

– Ne smijemo živjeti u izolaciji i uvjerenju da samo mi imamo određene proizvode i da ih drugi ne mogu ponuditi tržištu – kaže za Poslovne novine Golalić.

Isitče da u 2014. planiraju proširiti asortiman proizvoda iz BiH, prije svega u segmentu prerađevina voća i povrća iz vlastitog pogona njihove grupacije Adriatic Group.

Pored toga, imaju namjeru tržištu ponuditi svježe voće i povrće iz BiH.

Mišljenja je da daleko najveće šanse u BiH imamo ulažući u primarnu proizvodnju i da tržištu upravo u tom segmentu možemo dosta ponuditi. Imamo izvrsne preduvjete za obimnu i uspješnu proizvodnju voća i povrća, i u tom segmentu bi se država i sve ostale razine vlasti trebali puno više uključiti i osigurati bar najnužnije preduvjete za masovniju proizvodnju.

Fena

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Ivan Anušić: Treba prestati kukati i početi mijenjati sustav u kojem živimo

Objavljeno

na

Objavio

Percepcija o Hrvatskoj i njezinoj budućnosti mora se početi mijenjati pozitivnim primjerima, radom na projektima koji će ljudima dati nadu da će se ovdje nešto dogoditi za nekoliko godina i da će ovdje imati budućnost.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić (HDZ) izjavio je u utorak da je u posljednje dvije godine u toj županiji 5209 osoba odjavilo prebivalište, a 8500 ih je privremeno promijenilo boravište, te kako za zaustavljanje procesa iseljavanja, uz oporavak gospodarstva, treba mijenjati percepciju o Hrvatskoj kao zemlji u kojoj je sve loše.

Odgovarajući na vijećnička pitanja o problemu iseljavanja na sjednici Županijske skupštine Anušić je rekao kako je glavni razlog iseljavanja gubitak nade u život na ovim prostorima jer se, uz, godine nerada, ljudima koji žele ostati ovdje preko medija godinama šalje pogrešna poruka kako u Hrvatskoj ništa ne valja i da je stanje katastrofalno.

Ocijenio je kako se percepcija o Hrvatskoj i njezinoj budućnosti mora početi mijenjati pozitivnim primjerima, radom na projektima koji će ljudima dati nadu da će se ovdje nešto dogoditi za nekoliko godina i da će ovdje imati budućnost.

Osječko-baranjski župan smatra da ljudi moraju početi vjerovati u politiku, policiju i pravosuđe, u sve ono što državu čini državom, u čemu veliku ulogu imaju mediji u kojima, kako je ocijenio, “stalno dobivamo primjere kako je u inozemstvu sve super, a ovde ništa ne valja”.

“Nema bolje i sigurnije zemlje od Hrvatske, posebno ako ste Hrvat. Svagdje gdje odemo uvijek ćemo biti stranci, radit ćemo više nego ovdje, gdje još imamo besplatno školstvo, zdravstvo i slobodu govora, koja je nemjerljiva, u odnosu na druge zemlje. Treba prestati kukati i početi mijenjati sustav u kojem živimo”, poručio je župan.

Odgovarajući na pitanja o provedbi Projekta “Slavonija”, Anušić je podsjetio da je do 22. rujna u sklopu toga projekta ugovoreno 2,3 milijarde kuna nepovratnog novca iz EU fondova, a samo za tu županiju više od 812 milijuna kuna.

Većinom glasova za drugog potpredsjednika Županijske skupštine izabran je Goran Đanić, vijećnik HNS-a, stranke koja je u ovom sazivu dio vladajuće većine. S obzirom na to da je na konstiturajućoj sjednici u lipnju za prvog potpredsjednika izabran HDZ-ovac Ivica Čeme, vijećnik SDP-a Domagoj Hajduković taj je izbor nazvao kršenjem demokratske prakse u kojoj je bilo uobičajeno da mjesto drugog potpredsjednika pripada oporbi, a bivši župan i vijećnik Snage Slavonije i Baranje Vladimir Šišljagić to je nazvao “političkom farsom”.

Vijećnik HNS-a Stjepan Ćuraj odgovorio je kako se tim izborom nije dogodilo ništa dramatično te da izbor potpredsjednika nije isti u svim sazivima Županijske skupštine, to jest da ovisi o dogovoru vladajuće većine i oporbe.

facebook komentari

Nastavi čitati

Kolumne

Mladen Pavković: Sramotna presuda sramotnom četničkom kapetanu!

Objavljeno

na

Objavio

Sramota. Dragan Vasiljković, (62), poznatiji kao kapetan Dragan, itekako može biti zadovoljan presudom Županijskog suda u Splitu.

Nepravomoćno je osuđen na samo 15 godina zatvora, a proglašen je krivim za dvije točke optužnice: zlostavljanje zatvorenika na Kninskoj tvrđavi i napad na Policijsku postaju u Glini!

S obzirom da je u  australskom i splitskom pritvoru  već „odsjedio“ 12 godina, postoji mogućnost da će se vrlo brzo vratiti u Beograd, gdje će ga dočekati kao „narodnog heroja“. Eto, to je nama „naša borba dala“!

Ovaj ratni zločinac tijekom obraćanja sudu je izjavio  da je ponosan na svoj ratni put i na Kninđe od kojih „nitko nije optužen za nikakav zločin“. Javnost je u sudnici nasmijao izjavom da Hrvati u Australiji uz fotografiju Ante Gotovine drže i njegov portret.

Kapetan Dragan, koji ima i australsko državljanstvo, uhićen je prije 11 godina u Australiji gdje je živio pod lažnim imenom i bio trener golfa. U srpnju 2005. izručen je Hrvatskoj.

U cijelom tom  cirkusu oko jednog srpskog zlotvora, zanimljivo je da su od aktera u hrvatskom obrambenom Domovinskom ratu opet bolji prošli agresori nego žrtve. Naime, dovoljno je spomenuti presudu Veljku Mariću, Vladimiru Milankoviću, generalu Glavašu, Mihajlu Hrastovu, Norcu, Kordiću, braniteljima iz Lore i brojnim drugim Hrvatima, sudionicima rata koji su tri puta gore prošli nego razni Vasiljkovići.

Tako je samo primjera radi jedan nevini hrvatski branitelja Veljko Marić osuđen u Beogradu  na nevjerojatnih 12 godina zatvora, a Milanković po zapovjednoj odgovornosti na deset! A Kapetan Dragan na 15!

Koliko je dosad samo hrvatskim branitelja optuženo ili osuđeno? Navodno su ih „puni“ zatvori!

Aktualni gradonačelnik Grada Knina još je do jučer tvrdio da u tome kraju nije bilo četnika zadnjih 70 godina! Čemu, zašto?

Vjerujemo da će se sada javiti i razni „mirotvorci“ ala  Pusić, Teršelič, Stazić, novinari četničkih Novosti na čelu s Pupovcem, Matula, Josipović, Mesić i njima slični i „popljuvati“ ovu presudu, nakon koje oni, ali i Vasiljković mogu „slaviti“, jer je još jednom „dokazano“ da se – zločin isplati! (Vasiljković je u australskom pritvoru imao tretman kao u hotelu!)

I onda se neki čudom čude da je dosad oko tri tisuće hrvatskih branitelja izvršilo suicid, a da ih se najmanje još tri puta toliko pokušalo ubiti!

Mladen Pavković / Kamenjar.com

Kapetan Dragan osuđen na 15 godina zatvora za ratni zločin

facebook komentari

Nastavi čitati